Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny podłogowe w 11mkw

t.w bolesław

Rekomendowane odpowiedzi

witam, co sądzicie o takim pomyśle aby wstawić pdłogówki a dokładnie pylon topaz 15 do 11mkw kolumny oparte na jednym wooferze 13cm basrefex z przodu pomieszczenie w kształcie prostokąta około 2.5 x 4m

słuchałem topaz 20 na 17cm niskotonowcu w 26 mkw i powiem że potężnie grało i w dodatku z taka jakością że trudno było sie rozstać z tym zestawem po dłuższym odsłuchu topazy15 były by podłączone do yamaha ax 396

https://www.audiostereo.pl/topic/102252-kolumny-pod%C5%82ogowe-w-11mkw/

To że duże kolumny nie zagrają w małym pomieszczeniu to jest bzdura powtórzona setki razy... nie zmienia to jednak faktu że dalej jest to bzdura. Da się to zrobić i uzyskać bardzo dobrą jakość jednak nie każda duża kolumna się do tego nada.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Witaj,

najmniejsze Topazy możesz próbować wstawić do Twojego pomieszczenia, jednak namawiałbym Cię jednak na kolumny podstawkowe.

Jakie gatunki muzyczne słuchasz, jaki chcesz przeznaczyć budżet, jakie są Twoje preferencje brzmieniowe

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

To że duże kolumny nie zagrają w małym pomieszczeniu to jest bzdura powtórzona setki razy... nie zmienia to jednak faktu że dalej jest to bzdura

Popieram Opterona .

U mnie na 18 metrach grają kolumny 3way gdzie siedzi 15cm średniotonowy i po dwa 22cm woofery .

To że duże kolumny nie zagrają w małym pomieszczeniu to jest bzdura powtórzona setki razy... nie zmienia to jednak faktu że dalej jest to bzdura. Da się to zrobić i uzyskać bardzo dobrą jakość jednak nie każda duża kolumna się do tego nada.

Przy duzych kolumnach nie jestes w stanie w malym pomieszczeniu zapewnic im dogodnych warunków, odpowiednich odleglosci od scian itp, nie wspominajac juz o dlugosci fal o niskich czestotliwosciach. np dla poprawnego odbioru czestotliwosci 35Hz potrzebujemy ok 6.5 metra (czyli sredniej wielkosci pokoj 6x4) Przy zaniechaniu tego kryterium wstawiając duże kolumn do małych pomieszczen otrzymujemy dzwiek wielokrotnie odbity i podbity od scian, jednym slowem buczenie i dudnienie.

preferencji brzmieniowych nie opisuje bo i tak bez korektora sie nie obejdzie przynajmniej w niektórch rodzajach muzyki, a co do braku mozliwości ustawiana podłogowych kolumn w małych pomieszczeniach to mam pytanie bo podobno kolumny z basreflexem z przodu można stawiać bezpośrednio przy ścianie chodzi o tylną, w sumie tak chyba jest bo z magnatami (tylny reflx) musiałem latac po całym pokoju aby ujarzmić dudnienie zresztą kolumny z basrefexem z przodu maja lepszą charakterystyke w okolicach 200hz wyczytałem

Przy duzych kolumnach nie jestes w stanie w malym pomieszczeniu zapewnic im dogodnych warunków, odpowiednich odleglosci od scian itp, nie wspominajac juz o dlugosci fal o niskich czestotliwosciach. np dla poprawnego odbioru czestotliwosci 35Hz potrzebujemy ok 6.5 metra (czyli sredniej wielkosci pokoj 6x4) Przy zaniechaniu tego kryterium wstawiając duże kolumn do małych pomieszczen otrzymujemy dzwiek wielokrotnie odbity i podbity od scian, jednym slowem buczenie i dudnienie.

A słuchałeś kiedyś kolumn w obudowie zamkniętej ?

Co ma wielkość kolumn do optymalnego ustawienia ?

Są różne kolumny i różnie strojone .

I co ma te 35Hz do kolumn ?

Zarówno małe jak i duże mogą różnie być zestrojone na basie bo z Twoich wpisów wynika że w małych kolumnach w małym pokoju to dźwięk już nie będzie wielokrotnie odbity i podbity ?

Więcej praktyki , mniej teorii polecam.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Nie powielaj glupot.

Co to wgl za pytanie czy sluchalem kiedy? gdybym nie mial o czyms pojęcia to bym sie nie wypowiadal.

Słuchalem nie jednych zamknietych i otwartych, sam w domu posiadam dwa zestawy, oz i br.

Oczywiscie ze sa rozne strojenia jednak małego monitora nikt nie stroi na 35hz, a kolumn podlogowych na 8'' na stroi na 50Hz.

Krótko mówiąc wielkosc kolumny i głośnika musi byc dostosowana do warunków mieszkalnych.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

A wlasnie pokoj jeszcze mniejszy niz te 11m2....wklej swoj nedzny system kolego.

Problemem jest iz 99 % system nie przekazuje skupionej energii na basie ....mozna to zobrazowac przyjmujac ciosy ....

post-15075-0-25681700-1364572286_thumb.jpg

post-15075-0-53376900-1364572301_thumb.jpg

Na jakakolwiek dyskusje z uzyciem argumentów nie mam co tutaj liczyć.

Moj sprzet to moja sprawa, dostosowany do mojej muzyki i co najwazniejsze do wielkosci i aranzacji akustycznej pomieszczenia.

nic bardziej mylnego

Wg Ciebie słuchawki nie miały by prawa poprawnie grać chyba że z odległości 7 metrów :) tymczasem mogą i to na samej głowie słuchacza. W małym pomieszczeniu niskie częstotliwości zachowują się właśnie jak w słuchawkach (może spotkałeś się z określeniem bas "ciśnieniowy"). Jak ktoś wstawi tandetne "burczybasy" z wydechem do tyłu w róg pokoju to wiadomo że będzie źle, dlatego napisałem że nie każde głośniki się do tego nadają.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

ak ktoś wstawi tandetne "burczybasy" z wydechem do tyłu w róg pokoju to wiadomo że będzie źle, dlatego napisałem że nie każde głośniki się do tego nadają.

ja pytam o konkretne głośniki z wydechem do przodu topaz 15

Gość partick

(Konto usunięte)

Przyjrzyj sie po ile starocie sprzedaja.....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

opuść

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co to wgl za pytanie czy sluchalem kiedy? gdybym nie mial o czyms pojęcia to bym sie nie wypowiadal.

Słuchalem nie jednych zamknietych i otwartych, sam w domu posiadam dwa zestawy, oz i br.

Oczywiscie ze sa rozne strojenia jednak małego monitora nikt nie stroi na 35hz, a kolumn podlogowych na 8'' na stroi na 50Hz.

Krótko mówiąc wielkosc kolumny i głośnika musi byc dostosowana do warunków mieszkalnych.

Jeszcze jakieś rewelacyjne historie? Co do ustawienia 10 cm od ściany to można tak ustawić podłogówki i monitory. Te prawa są takie same dla każdej kolumny. Chyba że jest to kolumna naścienna i tak została zaprojektowana. Więc obojętnie jaka to będzie kolumna to 10 cm od ściany to będzie źle.

Co do twojego wypowiadania, że jak byś nie miał pojęcia to byś się nie wypowiadał. Najgorsze jest to, że teraz nie masz i to robisz.

Akustyka jest ta sama dla wielkich i małych kolumn. Wedle Ciebie to najlepiej kupić coś na 13 cm wooferze i oszukiwać siebie że jest bas. Tekst z wielokrotnymi odbiciami też jest dobry, bo w większym to odbić nie ma, co ? No i długość pokoju też musi być odpowiednia. Tak jak ostatnio jakiś gość wziął się za doradzanie w zakładce akustyka i kazał przeliczyć długość fali. Sugestia była taka że pomieszczenia mniejsze niż dana długość fali już nie będzie grać dobrze itd. Ludzie dajcie sobie spokój z tymi historiami radzę wrócić do branżowych pisemek. Wszystkim wyjdzie to na dobre.

Najzabawniejsze jest, że obecnie słucham na 12 mkw dość dużych 3 drożnych kolumn. No i mają 3 porty BR na stronę, wedle Ciebie to musi być tragedia. Najzabawniejsze że już słyszałem wiele historii od ludzi (oczywiście nikt tych kolumn nie słyszał), że to nie ma prawa grać i jakieś pseudo teorie. Na szczęście kolumny o tym nie wiedzą i grają co niektórzy mieli okazję słyszeć. Oczywistym jest że im mniejsze powierzchnie tym uważniej trzeba ustawić kolumny. Dodatkowo istnieje ryzyko że mody osiowe, będą "grać" ale z tym też można sobie poradzić.

w latach 90ych miałem 11metrach polarisy 200 i diora 504b tunele był y z przodu jakoś można było zdzierżyć potem magnaty duże z tylnym i masakra nie ma szans jednak te z przednim górą:)

Nie zrozumielismy sie, majac duzy pokoj mamy wiecej swobody w kwestii ustawienia kolumn, mozemy im zapewnic spore odstepy od scian, w mniejszym pokoju juz trudniej o to i czesto ludzie wciskaja kolumny w same narozniki scian. Odstep musi byc zachowany zarówno dla kolumn zamknietych jak i otwartych bez znaczenia czy wylot jest z przodu czy z tylu (plus wylotu z przodu jest taki ze nie musimy miec tak duzego odstepu jak w przypadku otworu z tylu)

Odstep zalezy od konkretnych kolumn, jak juz wspomnialem sa takie ktore zagraja dobrze wcisniete w regał czy naroznik (zwykle male monitorki) a sa tez kolumny które wymagaja nawet metra odtepu od sciany, np Dali 104, 505

I teraz wstaw sobie takie kolumny do 10m2 przeciez one beda musialy stac na srodku pokoju zeby zagraly prawidlowo, teraz juz rozumiesz?

A jesli chodzi o wielkosc samych glosników, 13cm w 10m2 to w sam raz, w ok 15m2 wystarczy juz wiekszy monitor na 17cm basie.

Abys zrozumial te zaleznosci proponuje Ci wziasc jedna kolumne i zamknac sie z nia w lazience pusc muzyke i sluchaj buczenia i dudnienia, rozumiesz juz teraz ze niskie czestotliwosci na malej przestrzeni nie maja sie gdzie rozejsc? wielokrotne odbicia czestotliwosci wystepuja wszedzie ale w wiekszym pomieszczeniu, pierwsza fala dociera do sluchacza i po odbiciu od sciany zostaje wytlumiona o polowe na jej dlugosci.

Facet który kazal przeliczac dlugosc fali mial racje, ale to jest AudioStere tutaj sie tylko pier**li bez zadnego pokrycia, wy slyszycie kable i inne pierdoly, nie macie i nie ptraficie potwierdzic tego naukowo.

mimo wszystko nie wiem czy mnie sie wydaje ale jakoś kolumny z przednim wylotem bardziej mi podchodzą jakoś ten bas wylatuje prosto w ciebie nie musi rozchodzić się po ścianach to brzmienie jest przynajmniej dla mnie o wiele lepsze od tylnych macie podobne odczucia?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Zależy właśnie od tego jak możemy sobie pzwolić na ustawienie kolumn,od ich klasy? jakiego repertuaru słuchamy itd.

Grały u mnie kolumny z tylnym,przednim bassreflexem,obecnie dmucha w podłogę i problemów nie było i nie ma:)

kolumny będą ustawione na dłuższej ścianie czyli tej 4.5 metrowej i tak odległość między nimi jakieś 2,8m w lini prostopadłej do słuchacza (po środku) będzie ok 2m do bocznych ścian będzie odległość od kolumn po o 1m (możliwe nieznaczne przekłamania w odległościach) i jeszcze raz woofer 13 cm basrefelex z przodu ( topaz 15) czy będzie to lepsze utawienie gdybym dał na krótszą ściane i powędrował z fotelem pod przeciwległą ścianę w stosunku do głośników

Gość

(Konto usunięte)

do 11mkw

pomieszczenie w kształcie prostokąta około 2.5 x 4m

A teraz:

na dłuższej ścianie czyli tej 4.5 metrowej i tak odległość między nimi jakieś 2,8m w lini prostopadłej do słuchacza (po środku) będzie ok 2m do bocznych ścian będzie odległość od kolumn po o 1m

Ile w końcu m2 ma ten pokój i jakie wymiary?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.