Skocz do zawartości
IGNORED

NAD T747+ 2x nad 217THX polaczenie

troll oslo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuje podpowiedzi lub pomyslu ma polaczenie klockow

Posiadam:

Nad t747

Nad216

Nad216

Canton ergo 906dc

Jamo centralny i tyl

Teraz mam polaczone tak

Nad 747 do canton na H.F. Pre out na kazdy z 216 te na bro jako monoblock i do cantona na L.F

Z 747 ciagne tez centralny i tyl

Myslalem by cantona zasilic tylko z 216 po kazdym na jeden blosnik w bi amping ale wtedy nie mam w co wpiac wyjsc z 747, tych nie moge wylaczyc w setupie receiwera ( moge deaktywowac centralny i tyl ale nie lewy i prawy przod)

Jakies madre rozwiazanie-podpiwiedzi?

A mam jeszcze wolny nad 214 ale to juz bedzie za duzo klockow ... Chyba...

https://www.audiostereo.pl/topic/102268-nad-t747-2x-nad-217thx-polaczenie/

, a ten bi - amping chcesz zastosować w celu poprawy w stereo ?

A mam jeszcze wolny nad 214 ale to juz bedzie za duzo klockow ... Chyba...

To niech zasila surrandy , a amplituner tylko centralną

Myslalem by cantona zasilic tylko z 216 po kazdym na jeden blosnik w bi amping ale wtedy nie mam w co wpiac wyjsc z 747, tych nie moge wylaczyc w setupie receiwera ( moge deaktywowac centralny i tyl ale nie lewy i prawy przod)

Hej kolego ! Ten ampli to jest 7.1 , ma dodatkowe tylne surrandu . Nazywa się to BACK , jeśli nie masz kolumn 7.1 , a tylko system 5.1 to już w tej chwili możesz wykorzystać tylne BACK do zasilenia frontów w bi ampingu . Szafa gra .

UWAGA : TYLKO W BI APINGU WYPNIJ ZWORY W KOLUMNACH !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

( moge deaktywowac centralny i tyl ale nie lewy i prawy przod)

to włącz tył Back L R , a przewodami głośnikowymi z wyjść głośnikowych amplitunera BACK L R do górnych zacisków kolumn .

, a ten bi - amping chcesz zastosować w celu poprawy w stereo ?

Ponawiam pytanie .

Ale czy 747 amplituner sie nie uszkodzi jak bedzie zasilal tylko centralny + tyl?

Chyba nie zmieszcze 214 w szafce na stereo ...

Wiec tyl tez zasile 747...

Jak juz pisalem nie moge w amplituneze wylaczyc

Wyjsc prawy lewy , a moge wylaczyc centralny tyl

...

Ale czy 747 amplituner sie nie uszkodzi jak bedzie zasilal tylko centralny + tyl?

Gdyby nic nie zasilał , to i tak nie uszkodzi się .

Jak juz pisalem nie moge w amplituneze wylaczyc

Wyjsc prawy lewy , a moge wylaczyc centralny tyl

Nie mam ampli z możliwością Bi apingu , nie wiem jak to jest do końca , ale domyślam się , że jeśli włączysz tą " funkcję " , to tylne końcówki mocy BACK amplitunera można wykorzystać do zasilenia kolumn frontowych , po prostu z tylnych końcówek mocy amplitunera popłynie dodatkowo wzmocniony sygnał do frontów ( wzmocniony sygnał do frontów , DEDYKOWANY DLA FRONTÓW ) .

Edytuję :

Hej zaraz , zaraz . Ty fronty zasilasz z zewnętrznych wzmacniaczy , więc nic nie rób , tylko z wyjścia głośnikowe Front L R amplitunera podłącz do górnych zacisków kolumny , a do dolnych zewnętrzne końcówki mocy .

Tak wlasnie mam

Ampituner 747 zasila gurne wejscia kolumn

Czyli ampil na sredni i wysokotonowydo lewej i prawej kolumny

A obie koncowki mocy nad216 bridge mode czyli kazda w mono na kazdej z kolumny bass

Ale zastanawialem sie by te dea 216 uzyc w calosci na kolumny a amplituner na tylko centralny i tyl surround..

Bi amping by wszystko jeszcze lepiej gralo wiecej mocy do glosnikow

Cantona trzeba rozbojac by gral a nad ma moc i mam tego wystarczajaco

Amplituner 747

Komcowki trzy sztuki

1x214

2x216

No i subwoofer gale 12" ten jest oki podlaczony do

Wyjsca dla suba ale mysle nad dwoma rel t5 lub cos w tym stylu ale 8-10 cali....

Tak wlasnie mam

Ampituner 747 zasila gurne wejscia kolumn

Czyli ampil na sredni i wysokotonowydo lewej i prawej kolumny

A obie koncowki mocy nad216 bridge mode czyli kazda w mono na kazdej z kolumny bass

Ale zastanawialem sie by te dea 216 uzyc w calosci na kolumny a amplituner na tylko centralny i tyl surround..

To musisz zastosować w amplitunerze takie dwa trójniki RCA ( amplituner pre - out Front L R )

1538-397-large.jpg

, albo odpowiedni kabel . Dasz rady .

Bi amping by wszystko jeszcze lepiej gralo wiecej mocy do glosnikow

Cantona trzeba rozbojac by gral a nad ma moc i mam tego wystarczajaco

Amplituner 747

Komcowki trzy sztuki

1x214

2x216

Cantona rozbujasz dwiema 216 , ale do stereo , porządnego stereo amplituner jest niepotrzebny , on wręcz przeszkadza .

Proponuję Ci kupić przedwzmacniacz stereofoniczny i podłączyć do niego 2X 216 na takiej zasadzie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-35801-0-96326000-1364605070_thumb.jpg

214 zasilisz surrandy , a centralną z ampli .

źródła dźwięku stereo analogiem bezpośrednio do przedwzmacniacza stereo .

Uwierz mi skończą się twoje kłopoty z " zasileniem Cantonów " .

Jeśli będziesz chciał to napiszę jak skalibrować system .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przedwzmacniacz tez mam nad 106 i wzmacniacz stereo nad 3240pe....

Ale to co jest super z tym ampli co mam to to ze jest on genialny jako stereo wzmacniacz

Deaktuwuje sie w setupie pozosyale opcje wyjsc mocy glosnikowych i jest czyste stereo

Wiec mam dwa w jednym , dlatego nie kupuje lepszych wiekszych glosnikow na srround i center

bo zadko to uzywam ale na dobry film uzywam.

Dzis popodlanczam jak piszesz i ocenie ruznice

Dzieki za zainteteresowanie i pomoc

Dzis popodlanczam jak piszesz i ocenie ruznice

Dzieki za zainteteresowanie i pomoc

Tylko nie zapomnij żeby źródło dźwięku stereo było bezpośrednio podłączone do wzmacniacza zintegrowanego stereo , lub do systemu dzielonego stereo .

Pewnie o tym wiesz , ale powiem bo inni też czytają :

Uwaga : KOLUMNY FRONTOWE SĄ PODŁĄCZONE TYLKO POD JEDEN WZMACNIACZ ( W TWOIM PRZYPADKU MOŻE I BYĆ SYSTEM DZIELONY )

Uwaga : PRZY TAKIM POŁĄCZENIU W TRAKCIE KALIBRACJI KD POKRĘTŁO GŁOŚNOŚCI WZMAKA STEREO ZINTEGROWANEGO LUB PRZEDWZMACNIACZA STEREO USTAWIASZ NP. NA GODZINĘ 12 - STĄ , TAK KALIBRUJESZ ZA POMOCĄ AUTOMATYCZNEJ KALIBRACJI I TAK POKRĘTŁO ZOSTAWIASZ GDY SŁUCHASZ KD , PO SKOŃCZONYM SEANSIE USTAWIASZ POKRĘTŁO NA MNIEJ , WIADOMO DLACZEGO ( pokrętło głośności najlepiej ustalić przy słuchaniu muzyki stereo , ma być głośno , a wyraźnie , może to być i godzina 11 - sta , to zależy od kolumn i wzmaka .

Przy próbach daruj sobie na razie bi amping , powkręcaj w kolumnach z powrotem zwory .

Musi byc bi amping bo jedna koncowka mocy dla cantona ti zamalo

Podlacze

jedna na lewy i prawy srednie+wysokie

Druga na lewy i prawy niskie tony

Canton wg testu z usa ootrzeboje wzmachola z wykopem.. Cos miedzy 170-300watt

A zmieniam polaczenie koncowek z monoblokuw na stereo bo w mono sie mocno grzeja

Canton ma 8ohm w calosci dzielony na bi amp

juz skacze miedzy 4....8ohm

Nad musi miec nie mniej niz 8 w bridge mode

W sterojuz tylko 4 ohm i to juz lepiej dla transformatora nawet... Nie bedzie sie stresowal....

W stereo juz cantony testowalem na technicsie dzielonym serja 1000 , kenwood sony te mocniejsze wzmachole ale nic nie dalo rady uciagnac kolumn ... To nie Cvega...;)

Ukryta Zawartość

" Czasami informacja o impedancji poszczególnych sekcji bywa potrzebna - chociażby przy analizie pracy w bi-ampingu. "

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.