Skocz do zawartości
IGNORED

Polski gramofon Daniel G-1100 fs Fonica

Rekomendowane odpowiedzi

nie morze igła przejść dalej i słychać szumy, a inne płyty grają normalnie bez problemów.

Jak ramię podjedzie pod płytę to popchnij palcem jakies 2 mm. Niektóre płyty są inaczej podcięte i jak automat jest źle wyrególowany staje w złym miejscu.

Wydaje mi się tak na około 2g mam nacisk ale tak jaki by był ten nacisk ramie niżej nie zejdzie bo jest ograniczony przez prowadnicę windy.

Tak mata jest oryginalna. Gdy pod płytą położę jeszcze jedną płytę, czyli dwie warstwy gra normalnie.

A co do wagi to u mnie jest tak, że jak zostanie maksimum wkręcona to przy następnych obrotach zaczyna się wykręcać u was też tak jest ? Więc ciężko stwierdzić gdzie jest maksimum obciążnika, jak bardzo można go jeszcze wkręcać.

Musi być odstęp miedzy podoporą a ramieniem -jak ramię jest w funkcji OPUSZCZONE.

Regulacja w/g instrukcji mikrowkręt w obsadzie.

NIE poz 32

.Popatrz od spodu jak opiera sie winda o płaszczyznę która rusza się przy opuszczaniu ramienia. To jest jakby krzywka która się uruchamia poprzez przycisk " ramię w dół"(opuszczanie)

Jak widzisz na rysunku były dwa mody windy. Nie mam już Daniela aby popatrzeć i dokładnie powiedzieć .ale popatrz co wpływa na wydłuzenie lub skrócenie ruchu. Pewnie jakaś nakrętka , gwintowany sztyft????

Za mało opuszcza się podpora trzpienia na którym osadzony jest "półksiężyc"-podpórka

Edytowane przez ricon

Problem rozwiązałem stosując cienki podkładki pomiędzy wkładką a hedshell.

Zauważyłem jeszcze, że muzyka się zacina przez antyskatin mimo tego że jest on na pozycji zerowej. Jak gra bez antyskatingu to nic się nie zacina.

To wskazuje na za lekki nacisk. Mierzyłeś wagą czy przeciwagą kręcąc tylko.

Ale te podkładki to półśrodek. Zrób zgodnie z zasadami sztuki. Wyreguluj windę , ustaw nacisk, Punkt startu po opuszczeniu ramienia. Szkoda płyt na takie eksperymenty.

Edytowane przez ricon

Przeciwwagą ciężko ustawić nacisk. Aktualnie mam nacisk koło 2g i nie wiem czy więcej można dokręcić przeciwwagą bo potem to już się odkręca;)

to trzeba dociążyć główkę .Fonica dawała 3 rodzaje główek Z otworami po bokach , grube z otwartymi"kółkami "z boku . i cienkoblachowe

Dwa z nich poniżej

a ten obciążnik do ilu gram można regulować maksimum? W starym gramofonie mogłem aż do 3.5 g ale przy końcu obciążnik się już kręcił w miejscu

Ja mam te cienkoblachowe drugie zdjęcie

to trzeba dociążyć główkę .Fonica dawała 3 rodzaje główek Z otworami po bokach , grube z otwartymi"kółkami "z boku . i cienkoblachowe

Dwa z nich poniżej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-30841-0-60244700-1413979338_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

I znowu tandetna jakosc wykonania. Tym razem headshell na "heil hitler!".

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

I znowu tandetna jakosc wykonania. Tym razem headshell na "heil hitler!".

To niezupełnie tak .Zważywszy ,że kolumna ramienia z kardanem jest w Fonomasterze i innych pokrewnych (601a, WG610B itp ) za wysoka , i ramie jest opadające ten "hail Adolf" jest korektą dająca równoległość headshella do płaszczyzny płyty,

• Redaktorzy

U mnie i wielu innych kolegow headshell pikowal i trzeba bylo zrobic podkladke o przekroju klina.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Da się jakoś zobaczyć który to przewód RCA czerwony a który biały? Bo przed podłączeniem do amplitunera spadła mi taka czerwona gumka z końcówki i nie wiem który to teraz przewód czerwony?

IMAG0779_jpg_640x400_crop_q85.jpg

Edytowane przez djoaza

fota mogła by być większa byłoby widać przewody z ramienia ale po masach mozna poznac gdzie P gdzie L

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zobaczyć się nie da, ale da sie sprawdzić miernikiem. A i lepiej by było gdybys te kondensatory z obrazka po prostu ominął. Gra wtedy lepiej, a jak któryś jest wadliwy to ... może właśnie to czego szukasz.

@ricon dzięki.

A i lepiej by było gdybys te kondensatory z obrazka po prostu ominął. Gra wtedy lepiej, a jak któryś jest wadliwy to ... może właśnie to czego szukasz.

A ce te kondensatory dają ?

• Pokaż nowe odpowiedzi