Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  527 członków

Marantz Klub
IGNORED

KLUB MIŁOŚNIKÓW MARANTZA

Rekomendowane odpowiedzi

Kurz to kurz, rzeczywiście siada nader szybko. Zresztą na kolumnach fortepianowych zawsze trzymam grubą jego warstwę w celu ochrony przed rysami od ścierania... Tak przynajmniej się przed sobą tłumaczę ;)

Solofan, stolik masz rzeczywiście dziwny?

Kurz to kurz, rzeczywiście siada nader szybko. Zresztą na kolumnach fortepianowych zawsze trzymam grubą jego warstwę w celu ochrony przed rysami od ścierania... Tak przynajmniej się przed sobą tłumaczę ;)

Solofan, stolik masz rzeczywiście dziwny?

No stolik na razie prowizorka, nic innego nie miałem.Ale już niedługo dojdzie szafka z prawdziwego zdarzenia,pewnie i nowego członka rodzinki marantza powitam ale to jak kasy starczy.

Octagon, warto polować na starszy model CD16...to już raczej wyższa klasa niż PM8003.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

No stolik na razie prowizorka, nic innego nie miałem.Ale już niedługo dojdzie szafka z prawdziwego zdarzenia,pewnie i nowego członka rodzinki marantza powitam ale to jak kasy starczy.

Octagon, warto polować na starszy model CD16...to już raczej wyższa klasa niż PM8003.

CD 16 owszem wyższa klasa, ale jak już ma się kasę na CD16, to najlepiej zrobić jeszcze lepszy zakup, mianowicie CD94 + wymiana tylko samych elektrolitów na chociażby Elnę Silmic czy Cerafine oraz TDA1541 na TDA1541 S1 z jedną koroną, to uzyskasz dźwięk już naprawdę bardzo porządny i zdecydowanie lepszy niż CD16 i dzisiejsze plastikowe odtwarzacze za ponad 10 tys.

Po co CD94, nie lepiej kupić brzydkiego Philipsa Cd960, w środku identyczny jak CD94 a wiele tańszy.

Mój CD94 poszedł właśnie do ludzi za 400zł, nikt w Holandii nie chciał więcej dać za tak posiekany model.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Po co CD94, nie lepiej kupić brzydkiego Philipsa Cd960, w środku identyczny jak CD94 a wiele tańszy.

Mój CD94 poszedł właśnie do ludzi za 400zł, nikt w Holandii nie chciał więcej dać za tak posiekany model.

Dokładnie masz rację, Philips CD 960 bedzie tańszy a w środku taki sam. Sam właściwie szukam takiego, tylko tak do 1100 zł jakoś nie mogę trafić.

• 2 tygodnie później...

Ostatnio nic ciekawego nie działo się w klubie Marantza więc może ja pokażę swój nowy nabytek.Nabyłem również nowy interkonekt i tu moje zaskoczenie na plus,bo pierwszy raz poczułem wyraźną poprawę w dźwięku.Bez wygrzewania(choć kupiony używany) od razu poczułem lepszą plastyczność,szczegółowość i dynamikę,znikły lekkie syczenia i niedociągnięcia w muzyce.Mogę wreszcie zrozumieć recenzentów rozpływających się w kabelkach za parę tysiaków.Co prawda mój poprzedni kabelek kosztował raptem 50zł (profigold)a nowy przebija go cenowo wielokrotnie ale myślę że było warto.Dla ciekawych, na jednym ze zdjęć widać jaki to kabel i firma. Cały czas wygrzewam CD Marantza, po pierwszym uruchomieniu była tragedia, ostro i surowo.Po całym dniu grania w trybie daca jest o niebo lepiej, pojawiła się pastelowość dźwięku której wcześniej brakowało.Myślę że za <a href=http://img138.imageshack.us/img138/2368/20120406150859.jpg' alt='20120406150859.jpg'> Uploaded with ImageShack.us[/img]jakiś czas będzie tylko lepiej.

Sorry...Namieszałem z tym adresem, coś mam problemy z zamieszczaniem zdjęć...

Edytowane przez Solofan

post-37860-0-43608200-1333786684_thumb.jpg

post-37860-0-78651900-1333786779_thumb.jpg

post-37860-0-83672400-1333786816_thumb.jpg

post-37860-0-60147900-1333786845_thumb.jpg

Teraz coś widać...

Edytowane przez Solofan

Ładni się to wsyztsko prezentuje. Sam kiedyś zastanawiałem się nad tym sprzętem, ale wybrałem inne propozycje. Z tego co moim zdaniem Cię teraz ogranicza to kolumny.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Na jakiś czas MA GS20 muszą mi starczyć, zresztą jestem z nich bardzo zadowolony. W moim pokoju 20m zupełnie mi wystarczają,basu jest w sam raz a tony wysokie to prawie ideał.Finansowo u mnie teraz będzie posucha, chociaż chodzą mi po głowie kolumny Studio 16hz. Wcale nie trzeba wydawać majątku by mieć super dźwięk!

Witam miłośników dobrej marki !

Przyszedł czas pochwalić się moim audio w tym zacnym klubie :-)

Moje czarnuszki już opisywałem teraz tylko fotka – sorry za jakość zdjęcia , cyfrówka jak i sprzęt audio adekwatna wiekiem

Jak wszystko dobrze się ułoży za jakiś czas pochwalę się nowym nabytkiem ….

Pozdrowionka i Wesołych ( jeszcze ) Świat

Marcin

post-31225-0-29634700-1333908963_thumb.jpg

Witaj! No,no...robi wrażenie.Pięknie skomponowana całość wizualnie i kolorystycznie.Te żółte oka wyświetlaczy marantza...mhmm...coś pięknego.Te dwa na dole to przedwzmacniacze,monobloki? Słabo widać,ciemno wyszło...Może udało by się parę zdjęć więcej zamieścić?

Tak to są końcówki mocy SM17 , używam je jako monobloki . Obecnie PM17 tylko jako pre.

Z braku czasu przestałem kombinować z kablami i zostało przy bi-wire na monoblokach .

Wcześniej testowałem inne ustawienia i najlepiej chyba wyszło w bi-ampingu na pożyczonych kablach od kolegi . Wtedy wzmak szedł na górę a końcówki na dół

Kłopot jest taki że kable by trzeba było zrobić samemu bo odległość gniazd w końcówkach i w wzmaku jest spora a standardowe kable nie sięgają …. Chyba że puścić po 2 osobno

Sprzęcik kupiony bardziej dla kaprysu i upodobania do maratz’a w obecnych warunkach mieszkaniowych nie jestem wstanie wykorzystać pełnych możliwości elektroniki jak i monitorów

Postaram się zrobić lepsze foty i cyknąć na forum

Tak na marginesie lubię ciemność i półmrok hehe , ma to lepszy wpływ na odbiór muzyki jakiej słucham .

Ale potwór...32kg wagi i jaka moc...kiedyś to robili potwory! Ale Amnes, na ostatnich zdjęciach nie widziałem u Ciebie PM15? Chyba nie sprzedałeś tak pięknie grającego marantza?

Edytowane przez Solofan

Nie sprzedałem i mam nadzieję, że nigdy nie będę musiał go sprzedać. Stoi sobie przykryty i czeka na ukończenie monitorków na etonach, żeby grać w pracowni. Jedyna rzecz jakiej mi brakuje w tym piecu to pre out i main in które PM14 ma - dlatego go nie używam z 4344. Z jednej strony kusi żeby dorobić, z drugiej żal rzeźbić w tej maszynce. Może dałoby się pętlę taśmy zaadaptować na ten cel mało inwazyjnie.

CD15 ponoć względnie cienki, za to CD7 niby najlepszy Marantz ever. Kupiłbym go do kompletu, jakbym miał za co, tylko pewnie z używaniem już bym nie poszalał. Okropne jest to "uzależnienie" od designu i dźwięku klocków jednego producenta. Kto normalny kupuje sprzęt wiedząc, że nie ma do czego go podłączyć lub iż praktycznie go nie będzie używał... No ale: bo ładny, bo ciężki, bo złoty, bo duży, bo pasuje do wzmacniacza - to jest myślenie rodem z mózgu kobiety nt. torebek, butów tudzież innych ciuchów. Co mi tam, nie wstydzę się i wiem, że problem istnieje.

Cd7 ładniejszy :-) ceny no cóż ok 3 tyś $ i na 110V na europejskim rynku jeszcze drożej ceny podobne tylko ze w OJRO, ale do czegoś trzeba dążyć … Znając twoje upodobania , pewnie upolujesz takowy model znacznie taniej – kwestia czasu heh:-)

Osobiście mi to akurat nie przeszkadza że sprzęt z tej samej stajni :-) sam wiesz hehhe że u mnie też tylko marantz

Witam wszystkich serdecznie. Mam na imię Adam. To mój pierwszy post na forum. Z dużą przyjemnością zapisuję się do klubu miłośników Marantza. Miesiąc temu stałem się posiadaczem zestawu Ki Pearl Lite (odtwarzacz plus wzmacniacz).

Obecnie słucham go przez słuchawki Beyerdynamic Dt 880. Zmieniłem kabel interkonekt znajdujący się w zestawie na Harmonix CI230MK2, co znacznie uprzyjemniło przekaz muzyczny. Obecnie chciałbym jeszcze zmienić kabel zasilający do odtwarzacza. Słyszałem, że on również ma wpływ na jakość dźwięku I tu byłbym wdzięczny za Wasze propozycje. Przedział cenowy - do 1500 zl.

W jednym z kolejnych wpisów pozwolę sobie jeszcze Was pomęczyć pytaniami o kolumny podtawkowe (słuchałem Elac BS244, Kef R300, Proac Studio 115 i Monitor Audio GX 100 - nie mogę się zdecydować czy wybrać Proaca, czy Monitor Audio).

Pozdrawiam serdecznie!

Nie chciałbym nikomu mącić w głowie, ale wg. moich doświadczeń oraz wiedzy naukowej znanej człowiekowi kable nie mają wpływu na dźwięk jeżeli są poprawnie wykonane i podłączone, co na dzisiejsze czasy nie jest nadzwyczajnie trudnym zadaniem dla producentów a nawet diyowców z lutownicą/śrubokrętem, zapasem przewodu i porządnymi wtyczkami. Nie zaprzątałbym sobie więc głowy kablem zasilającym. IC dostarczane przez producentów sprzętu już bywają czasem mizernie wyglądające, być może więc w niesprzyjających warunkach środowiskowych mają jakiś wpływ na dźwięk? Osobiście używam kabla mikrofonowego tj. 2 żyły w ekranie (jedna na sygnał, druga na masę, ekran przylutowany do masy z jednej strony). Lubię mieć ładne, porządne kabelki i czasem coś ciekawego kupię, nigdy jednak nie usłyszałem jakiejkolwiek różnicy z powodu ich zmian, co mnie specjalnie nie dziwi, bo wewnątrz urządzeń jest jeszcze długa i kręta droga przed sygnałem do końcówek mocy.

Witaj Medaaard! Niezły zestaw jak na początek, sam nawet chciałem takowy zakupić swego czasu.Raczej nie ma sensu myśleć o kablach jak jeszcze kolumn nie ma,lepiej kasę przeznaczoną na kable dołożyć na lepsze kolumny.Wtedy warto zakupić porządny kabel bi-wire do kolumn, kiedyś usłyszałem takie powiedzenie że na kable przeznacza się góra 10% od sumy za cały sprzęt audio,chyba coś w tym jest. Jeszcze miesiąc temu powątpiewałbym jak by ktoś mówił że nowy kabel coś mu zmienił w brzmieniu muzyki, teraz wiem że coś w tym jest.Sam zakupiłem przypadkiem topowy kabel pewnej firmy i już po chwili ze zdumieniem odkryłem nową jakość w brzmieniu mojego zestawu.Co ciekawe podpiąłem go nie do CD ale do tunera/daca marantza NA7004.Znikła gdzieś kłująca góra, dźwięk nabrał takiej pastelowości a bas zabrzmiał jeszcze niżej.Czyżby tylko kupowanie drogich,topowych kabli miało sens i tylko one umożliwiają zestawowi lepiej zabrzmieć?

Edytowane przez Solofan

Witam wszystkich serdecznie. Mam na imię Adam. To mój pierwszy post na forum. Z dużą przyjemnością zapisuję się do klubu miłośników Marantza. Miesiąc temu stałem się posiadaczem zestawu Ki Pearl Lite (odtwarzacz plus wzmacniacz).

Obecnie słucham go przez słuchawki Beyerdynamic Dt 880. Zmieniłem kabel interkonekt znajdujący się w zestawie na Harmonix CI230MK2, co znacznie uprzyjemniło przekaz muzyczny. Obecnie chciałbym jeszcze zmienić kabel zasilający do odtwarzacza. Słyszałem, że on również ma wpływ na jakość dźwięku I tu byłbym wdzięczny za Wasze propozycje. Przedział cenowy - do 1500 zl.

W jednym z kolejnych wpisów pozwolę sobie jeszcze Was pomęczyć pytaniami o kolumny podtawkowe (słuchałem Elac BS244, Kef R300, Proac Studio 115 i Monitor Audio GX 100 - nie mogę się zdecydować czy wybrać Proaca, czy Monitor Audio).

Pozdrawiam serdecznie!

Witaj w klubie

Co do kabli i innych wynalazków podpisuje się do wypowiedzi kolegi Amnes

Ciesz się muzyką i nie daj się zwariować bo popadniesz w paranoje i cała radość słuchania muzyki pójdzie na dalszy plan ( sam to przerabiałem )

Wole wydawać $$$ na nowe CD :-) lub na kolejne klocki marantz'a :-)

Zabawa z kablami moim skromnym zdaniem ma sens jak masz odpowiednio przystosowane pomieszczenie -> tylko do słuchania muzyki . KABLE to temat rzeka ……………….. Czasem krótka czasem bardzo długa ale i tak gdzieś się kończy :-)

Co do kolumn każdy Ci będzie radził co innego najlepiej samemu sprawdzić ,nie kupuj w ciemno . Możesz się mocno rozczarować .

Przerabiałem ten problem pół roku temu .

Wybrałem Dali G.C.

Zestaw Ki Pearl Lite bywa dość często w salonach audio więc nie powinieneś mieć problemu z dopasowaniem do nich kolumn

Edytowane przez Tuscani

Dziękuję Wam za tak miłe powitanie. Macie nieodzowną rację pisząc, że dość łatwo przekroczyć cienką granicę po której już nie słucha się muzyki i nie delektuje nią, a w sposób niemal obsesyjny skupia się na słuchaniu "sprzętu". Zaczynać się może od kabli, a kończyć na gniazdkach:)

Mimo wszystko jednak, gdy zmieniłem interkonekt z zestawu na Harmonix, naprawdę odczułem sporą różnicę, choć nie od samego początku. Brzmienie z czasem nabierało plastyczności i subtelności.

Prawdą jest też, że nieco się pospieszyłem: wszak wszystkie kable w zestawie powinno się zapewne dopasowywać do kolumn, tzn. traktować wybór kabli jako ostatni "szlif" zestawu. Tyle, że zanim zakupię kolumny minie jeszcze sporo czasu, a mam ochotę już przez słuchawki usłyszeć "jak najlepiej".

Co do samych zaś kolumn, wydaje mi się, że gdy już dozbieram kasę, będę musiał ich przesłuchać w moim pokoju. Cóż z tego, że np: Proac Studio 115 zabrzmiały pięknie w salonie odsłuchowym, skoro warunki akustyczne są tam inne niż u mnie. Podobnie było z Monitor Audio GX 100, zabrzmiały inaczej od Proaców, lecz również na swój sposób fascynująco.

Problem polega jednak na tym, że czasem spodoba się więcej niż jedna rzecz (jak w przypadku wspomnianych modeli kolumn) i jak tu dokonać wyboru? Posiadając jedną parę, zapewne cały czas zastanawiał się będę czy może jednak lepiej nie zagrałaby ta konkurencyjna... Ciężkie jest życie miłośnika muzyki:) Pozdrawiam.

A ja jednak mam odmienne zdanie co do kabelków. Był u mnie kolega z różnymi kabelkami - razem kosztowały wszystkie ok 10 tysięcy złotych i powiem, że różnice są kolosalne. Nawet w przewodzie zasilającym. Naprawdę to słychać. Najlepiej samemu przetestować, a jeżeli nie słyszy się różnicy to znaczy, że sprzęt nie jest na tyle dobry, aby to usłyszeć.

Od tego testu byłem tak zauroczony, że zmieniłem swój kabel na IC taki jak w podpisie i SZOK - gra jeszcze lepiej. Teraz przewody zasilające i głośnikowe. Nie ma co marnować pieniędzy na inne podzespoły jeżeli nie ma się dobrych przewodów. Oczywiście bez przesady z wydawaniem pieniędzy. To wsyztsko przyjdzie z czasem. Takie nieszczęsne hobby.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Posiadając jedną parę, zapewne cały czas zastanawiał się będę czy może jednak lepiej nie zagrałaby ta konkurencyjna...

Jak masz okazję i wolną gotówkę widzę tylko jedno wyjście zakup obu par :-)))

Edytowane przez Tuscani

widze ze ostatnio tylko same nowe skarby wrzucacie no to macie cos starego dla odmiany. jak dla mnie gra cudownie, takiej glebi, bogactwa i basu w malo ktorej nowej konstrukcji mozna znalesc a szkoda.

set:

marantz od dolu

dc7 - szafka

1050 - amp

2020 - radio

1820 mk II - deck

63 se - cd

tt 530 - gramofon

a tu link do katalogu:

http://www.marantz.pytalhost.eu/1980-2/marantz80-27.jpg

P.S.

szukam dla mojego przyjaciela nowego domu info na prv

post-32124-0-04161600-1334763732_thumb.jpg

post-32124-0-60822800-1334763739_thumb.jpg

post-32124-0-88343700-1334763745_thumb.jpg

Witam. Pytanie do byłych/obecnych posiadaczy Tunera ST6000 , który kilka dni temu dołaczył do mojego zestawu. Mam go podłączonego kablem belkin coax male / coax male do gniazdka antenowego. Antena FM/TV znajduje się na dachu domu w którym mieszkam ( UK ) i niestety ale odbieram tylko 2 stacje lokalne i to jeszcze z lekkimi szumami. Tuner sam z siebie nic nie znajduje a te 2 stacje to jak recznie się przeskakuje skalą. Nie wyświetla też nazwy stacji chociaż moje kino domowe to robi używając tego samego kabla i gniazdka. Do tego samego gniazdka podłączałem arcama alphe 10 z DAB-em i łapał conajmniej kilkanaście stacji... Sam już nie wiem co jest grane

Hej , miałem st 4000 bodajże jak mnie pamięć nie myli , u mnie wystarczyło podpięcie najzwyklejszej wtyczki antenowej z kawałkiem kabla , bez tego nie łapał żadnej stacji .

Hej , miałem st 4000 bodajże jak mnie pamięć nie myli , u mnie wystarczyło podpięcie najzwyklejszej wtyczki antenowej z kawałkiem kabla , bez tego nie łapał żadnej stacji .

tylko nie rozumię dlaczego tak słabo jest u mnie z odbiorem... teoretycznie tuner pdopięty pod antenę powinien ładnie ściągać stacje. dodam tylko, że jak wypnę kabel z gniazda antenowego w ścianie to nic się nie zmienia, tuner sciąga te 2 stacje na samym kablu

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.