Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  527 członków

Marantz Klub
IGNORED

KLUB MIŁOŚNIKÓW MARANTZA

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy,

poszukuję od kilku tygodni Marantza CD-7. Jestem przekonany, że z moim Lebenem Cs-300XS zagra bezkompromisowo. Dlatego też, jeśli ktoś z Was zauważy sprzedaż tego modelu CD, bardzo proszę o info.

Jeśli ktoś zna jakiś model CD (niekoniecznie Marantz), który dorównuje CD-7, z chęcią posłucham opinii.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdr

Dodam tylko, że budżet na CD wynosi do 5 000 PLN.

Jeszcze raz z góry dziękuję za sugestie.

Zacna maszyna, ale raczej nie uda Ci się jej znaleźć za taki pieniądz. Jak już widywałem na sprzedaż, to były bliżej 8-10k... Mimo tego powodzenia w poszukiwaniach, sprawdzaj ebay.co.uk, ebay.fr, http://www.marktplaats.nl/ i audiomarkt chociaż pewnie doskonale o tym wiesz.

Zacna maszyna, ale raczej nie uda Ci się jej znaleźć za taki pieniądz. Jak już widywałem na sprzedaż, to były bliżej 8-10k... Mimo tego powodzenia w poszukiwaniach, sprawdzaj ebay.co.uk, ebay.fr, http://www.marktplaats.nl/ i audiomarkt chociaż pewnie doskonale o tym wiesz.

Nie znałem tych stron (oprócz ebaya), także dzięki wielkie :)

Wciąż jednak czekam na sugestie, jeśli nie Marantz Cd7 to co?

Ja raczej już nigdy nie kupię kozackiego odtwarzacza CD. Mało używam, więc bardziej sensowny wydaje mi się zakup urządzenia z cichym napędem + świeżego daca. Nie mam nic do zarzucenia swojemu CD-16 i traktuję go jako pełnoprawne bdb źródło, ale wiem, że przy obecnych konwerterach C/A będzie zauważalnie słabszy. Całkowicie pochłonął mnie np. dźwięk daca Calyx na ESS9018 i rozważam zakup solidnego chińczyka na tej kości. http://shop.grantfidelity.com/images/products/1406.jpg

"Zabytki" to ekstra sprawa, ale raczej w obrębie solidnych wzmacniaczy, których odświeżenie zamyka się w kilkudziesięciu kondensatorach po czym są w pełni gotowe stawić czoła marketingowym mocarzom. Starsze źródła mogą niestety jedynie dobrze wyglądać przy obecnej konkurencji, grać będą bdb, do wzorca jednak im już brakuje.

Witam wszystkich i proszę o poradę.

Bardzo proszę.

Kupiłem ostatnio w idealnym stanie pm68 i cd57 mkII se.

Zastanawiam się nad kolumnami do tego zestawu.

Budżet około 2k.

Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie DIY na stx-fx300 (proszę się nie śmiać:))

Pokoj okolo 22m. Muzyka głównie lata 80 (elektronika, Italo :), filmowa, spokojniejsze rytmy)

Doradzi ktoś cos?

W grę wchodzą raczej używki bo za 2k nowego nic się ciekawego nie kupi.

Dziękuję z góry za pomoc.

• 3 tygodnie później...

Nic w Marantzach Wam nie piszczy? Ja się zabrałem za porządkowanie kolekcji tj. naprawę egzemplarzy uszkodzonych. Dawno kupiony PM 19 z uszkodzeniami tranzytowymi w postaci połamanego potencjometru i pękniętego narożnika jest już znów cały i zdrowy. Nigdy nie pomyślałbym, że przydarzy mi się szpachlować i lakierować wzmacniacz - przecież to domena golfów. Potencjometr natenczas wydłubałem z PM 17, który jest nieco rozleglej uszkodzony, choć mam nadzieję wkrótce tchnąć również w nań drugie życie.

Dla ciekawskich PM 19 to lżejsze PM 17. Mniejsza pojemność kondensatorów w zasilaczu, trafo EI zamiast toroida, opamp OPA2604AP w preampie zamiast HDAM'ów i bardziej rozbudowany filtr na wyjściu (o cewki i rezystory). Nie mam pojęcia co to wnosi do grania, nie mniej jednak urządzenie gra bardzo sympatycznie z monitorkami 2-way na etonach.

Uzależnienie trwa i pogłębia się. W zasadzie poza Marantzem i JBL'em nadal świata nie widzę. Mimo tego prawdopodobnie będę chciał sprzedać niemal całą kolekcję czyli PM (14, 15, 17, 19) by kupić PM 94 czy 95.

Jeremy, miałem już prawie wszystkie ciekawe moim zdaniem marantze i wszystkie grają z grubsza tak samo znakomicie, a niektóre nawet wybitnie. Jak Ci się podoba to kupuj i ciesz się jak dzidzia z lizaka, bo lepszej pary przecież nie znajdziesz.

Panowie chciałbym abyście polecili mi kolumny (kolumny używane) w cenie do 1500zł do wzmacniacza PM7001 (wersja bez KI). Odtwarzacz to Denon DCD685 po lampizacji. Pokój 15m. Muzyka to elektronika, łagodny rock trochę jazzu, i bardzo dużo soundtracków.

Zastanawiałem się nad kolumnami Monito Audio RS5 - co wy na to? Niestety jak to przeważnie bywa ze sprzętem używanym, ciężko jest go odsłuchać przed kupnem. Dlatego prosiłbym o sugestie ludzi którzy taki wzmacniacz posiadali lub odsłuchiwali - z jakimi kolumnami w wyżej wymienionej sumie zagra najlepiej?

Mordaunt Short Mezzo 1

http://www.rtvmax.pl/go.live.php/PL-H3/sklep/SMTk3NQ%3D%3D.html

Wiem, że miały być używane ale MS to bardzo dobra niedoceniana u nas firma. Stosunek ceny do jakości bdb.

Czy naprawdę nikt nie potrafi nic podpowiedzieć w sprawie doboru kolumn za 1500zł do PM7001? - Kolumny używane

...sluchalem RS5 niestety nie z tym wzmacniaczem ale jak fama niesie marantz 'get on well' z MA...do muzyki ktora sluchasz powinno byc calkiem dobrze...( pamietam ze Vangelis wymiatal)

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

• Moderatorzy

Panowie chciałbym abyście polecili mi kolumny (kolumny używane) w cenie do 1500zł do wzmacniacza PM7001 (wersja bez KI). Odtwarzacz to Denon DCD685 po lampizacji. Pokój 15m. Muzyka to elektronika, łagodny rock trochę jazzu, i bardzo dużo soundtracków.

Zastanawiałem się nad kolumnami Monito Audio RS5 - co wy na to? Niestety jak to przeważnie bywa ze sprzętem używanym, ciężko jest go odsłuchać przed kupnem. Dlatego prosiłbym o sugestie ludzi którzy taki wzmacniacz posiadali lub odsłuchiwali - z jakimi kolumnami w wyżej wymienionej sumie zagra najlepiej?

Dynaudio 2/7, 2/8

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• 2 tygodnie później...

Spełniłem ostatnie przed PM 94 marzenie Marantzowe, czyli komplecik SC22 + 2x MA 24. Jednemu monoblokowi wytelepało w transporcie klasyczne dla Marantza zimne luty, przez co tranzystory sterujące z małym radiatorem dość swobodnie ruszały się w pcb. Trochę pracy odsysaczem oraz lutownicą i wszystkie podejrzane połączenia poprawiłem. Profilaktycznie zaraz zrobię to samo z drugim bloczkiem, żeby uniknąć niespodzianek. Dwie z trzech żarówek na frontach urządzeń są przepalone i to by było na tyle w kwestii historii serwisowej dwudziestojednoletnich klocków co muszę powiedzieć wprawiło mnie w zachwyt. Po 30 minutach grania radiatory osiągają 50 oC. Będę je jeszcze rozbierał, by pieczołowicie usunąć wszelkie zabrudzenia i kurz nagromadzony od czasu produkcji po czym ponownie złożę i zamieszczę kilka fotek.

Ponieważ na jakiś czas likwiduję kolekcję złotych pieców Marantza będzie to najbardziej szczegółowa robota jaką kiedykolwiek na tym polu wykonałem. Trochę szkoda, ale priorytety się na jakiś czas zmieniają. Przynajmniej jak będę zaczynał od nowa, to nadal będzie na mnie czekał gdzieś szampański PM 94 do odnowienia.

Amnes, a jakie jest Twoje zdanie o Marantz Ki Pearl Lite? Ja połączyłem go z kolumnami Xavian XN 250 z dedykowanymi standami, dobrym okablowaniem Harmonixa oraz Ansae i jestem wprost oczarowany. W ogóle te kolumny są niesamowite - porównywałem z wieloma innymi monitorami w cenie do 10 tys. i te zgrały się z moim Marantzem najlepiej.

Nie mam bladego pojęcia jak to gra, tylko raz miałem M. młodszego niż 10 lat ;). Najważniejsze, że jesteś bardzo zadowolony - o to chodzi. Ja dziś gram na diy Etonach 7.3 (koszt budowy 4500) czyli też monitorki, na dedykowanych standach kuchenno stołkowych wspomaganych książkami dla dzieci w grubych okładkach i również jest bajecznie. Kabelki to z metra cięty miedziany technokabel 2009r. z Wolumenu 1,5m x 1,5mm2 cynowany na końcach oraz czerwono-białe chinche umożliwiające rozdzielenie żył obu kanałów by doprowadzić do monobloków, które dostałem kiedyś z Yamahą A-S1000 + żyły masowe z preampa do monobloków wydłubane z jakiegoś białego kabla zasilającego. Jak będę miał czas to pociągnę z Tajwanu trochę zarąbistych kabelków i też domknę na bogato ten temat, bo jak widać obecnie pod tym względem bieduję, a w głównym systemie wygląda to podobnie, z różnicą, że kabli jest dwa razy więcej...

Fotencje z termometrem oraz watomierzem na kablu zasilającym jednego z monobloków:

post-19810-0-80644100-1343666964_thumb.jpg post-19810-0-43415900-1343666983_thumb.jpg

Gość partick

(Konto usunięte)

witam :)

chciałem się dopisać z PM5004.

wzmacniacz trafił do mnie dość przypadkowo, chciałem sobie wymienić mojego wiernego Azura 640A na 650A (swoją drogą, bardzo fajny zaokrąglony dźwięk), kupowałem w Richer Sounds Outlet na eBayu ale naciąłem się na dwa kolejne wadliwe egzemplarze i korzystając z promocji kupiłem tego Marantza (wychodząc z założenia, że najwyżej oddam). no ale jednak nie oddam ponieważ wzmacniacz jest tak rewelacyjnie rozdzielczy, że właśnie na nowo odkrywam dyskografię Lacrimosy ;)

Witamy w świecie Marantza! Chyba przejście z Azura 640A na Marantza PM5004 to spadek do niższej klasy.Jeżeli podoba Ci się brzmienie takiego Marantza to co potrafią lepsze modele! Mnie dopiero PM 15s2 zadowolił...ale wiadomo można zawsze lepiej.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Gość partick

(Konto usunięte)

w PM15S2 nie podobają mi się gałki od tonów, których w PM11S2 już nie ma, no ale cena lekko zaporowa.

co do spadku do niższej klasy, to mieszkam w typowym brytyjskim metrażu - czyli 2x 20W styka jakby co ;)

aczkolwiek 650A jest na pewno ciekawym wzmacniaczem.

a klarownością brzmienia jestem zachwycony wręcz. z tym, że kolejna część płyt do wymiany - generalnie z nowszej ciężkiej muzy.

no bo w sumie mógłbym się szarpnąć nawet na PM11, tylko czy nie lepiej wymienić część płyt na dobre remastery...?

PS. Marantz chodził za mną już od lat... no i doszedł ;)

a i w moim wieku, nie jestem do końca przekonany do wydawania kasy na sprzęt przekraczający mój próg percepcji.

(nie mówię, że bym nie usłyszał... ale wolę po górach połazić :))

Edytowane przez partick

Najważniejsze to znaleźć model, który nam brzmieniowo odpowiada, zwłaszcza biorąc pod uwagę rodzaj muzyki, jakiej słuchamy. I np: w moim przypadku było tak, że nie zawsze wyższy model bardziej mi się podobał od tego rzekomo znajdującego się na niższej półce.

ja coprawda mam tylko ampli marantza sr6200 ale przezucilem juz kilka klockow (Pm 16, Cd16) i ogolnie firme lubie. Mam jednak dla fanow marki maly quiz: kogo i co widza Panowie na ponizszym zdjeciu???

post-4563-0-38323100-1343908929_thumb.jpg

Edytowane przez nookie736

And the winner is.. :))))

Dodam tylko, starszy Pan w czarnym gangu to Saul Bernard Marantz, gosc po prawej to Jon Dahlquist a kolumny o ktore sie opieraja to nie elektrostaty quada tylko Dahlquisty Dq10 o ktore ja sie wlasnie opieram :))

Pewnie spora wiekszosc z was nie wie ze po odejsciu ze Superscope, Saul Marantz byl wspolzalozycielem i wspolwlascicielem (49%) firmy Dahlquist, robiacej bardzo popularne za oceanem kolumny ktorych pare mam u siebie w domu. System widoczny na zdjeciach byl referencyjnym systemem Saula Marantza i mozna go bylo sluchac na wiekszosci wspolczesnych pokazow HIFI (termin highend jeszcze nie istnial :))) Jakby mnie ktos zapytal o najlepsze kolumny Marantza to bez wahania wskazal bym DQ10

No prosze, tutaj ten system w troche okrojonej wersji ale do kupienia:

http://www.ebay.com/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&_trksid=p4340.l2557&hash=item5894a1a377&item=380450743159&nma=true&pt=Vintage_Electronics_R2&rt=nc&si=Y%252FmwivgVmvKTrcGFaSB0LFk9Kd4%253D&orig_cvip=true&rt=nc#ht_15610wt_1334

cena bardzo dumna :))

A ja mysle o per lite cd, odsluchiwalem i jest fajnie troszke kosztuje ale nie ma nic dobrego taniego wiec trzeba bedzie dolozyc i zakupic go razem jak bede wszytskeo zmienial w sprzecie :-)

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Zrobiłem co uważałem za stosowne w nowo nabytym zestawie SC 22 + MA 24 czyli odessanie i nałożenie nowej cyny na połączenia małych tranzystorów z PCB, montaż nowych podkładek silikonowych pod tranzystory, wymiana dwóch spalonych żarówek, gruntowne mycie obudów oraz polerowanie gniazd RCA. Zastanawiałem się nad wymianą kondensatorów, ale póki oryginalne i działają, to nie ma co rzeźbić IMO. Na koniec regulacja DC i można było już grać. Szkoda, że ostatnia oryginalna żarówka powiedziała papa, wiedziałem, że należało zamówić trzy...

Sprzęciory te grają ekstra, jak wszystkie Marantze. Bardzo podoba mi się ich długowieczność przy zachowaniu najwyższej klasy dźwięku. Sposób w jaki są zbudowane to absolutny majstersztyk, istne dzieło sztuki. Do tego ten design. Jak już wspominałem na jakiś czas redukuję kolekcję do jednego PM 14, ale jak znowu będę mógł sobie pozwolić, to te prądolubne maleństwa będę próbował upolować jako pierwsze.

Gdy zamontuję tę ostatnią żarówkę, to zrobię ładnych zdjęć z pokrywami na monoblokach. Tymczasem trochę fotek z robót dla ciekawskich: http://s75.photobucket.com/albums/i286/amnesboy/Marantz%20SC%2022%20MA%2024/

Dla potomnych czy kolegów z zagranicznego googla jeszcze pełen spis kondów jednego monobloka:

Duorex II:

10v 100uf x2

16v 470uf

50v 100uf x2

35v 33uf

16v 22uf

50V 1uf

50v 47uf x2

Inne Elny:

50V 22000uf

63v 1000uf

50v 4,7uf x2

Edytowane przez Amnes

Lolek, polecam Ci Pearl Lite z całego serca. Posiadam zestaw razem ze wzmacniaczem, do tego kolumny Xavian Xn 250 i brzmi to wspaniale. Co prawda wciąż zbieram jeszcze na kable zasilające Harmonixa i Ansae, by stały się moją własnością. Przynajmniej jest jakiś cel by zasuwać w pracy nawet w weekendy:)

Edytowane przez Medaaard

Przy wyłączaniu wali stałym po kolumnach co owocuje dość głośnym "dupnięciem". Na niemieckich forach wyczytałem, że taka to już ich uroda i nie ma sposobu na stałe wyeliminowanie tej przypadłości.

A to nowosc ....!!!! Mam PM 16 od 1999 i NIGDY nie slyszalem dupniecia przy wlaczaniu ....!!!!!!!

Wzmacniacz ten doskonale sprawuje sie z odtwarzaczem SA-15 S1 , zwlaszcza z plytami SACD .( kolumny Cabasse - Skiff )

Mam pytanie , odtwarzacz ten zaczyna nie radzic sobie z niektorymi plytami hybrydami ( TYLKO !! ) z warstwa SACD . Przed wymiana lasera chcialbym przeczyscic soczewke lasera , jak to zrobic ...,?????

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.