Skocz do zawartości
IGNORED

Spis konstrukcji DIY audio.

Dominik Morawiec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w poprzednim temacie o porównaniu wzmacniaczy komercyjnych z konstrukcjami DIY padł pomysł założenia i powstania spisu.

Zadeklarowałem się na ochotnika oraz chętnie poprowadzę taki spis.

Założenie jest takie, by w jednym miejscu zgromadzić informacje i linki do konstrukcji DIY audio.

Niestety jestem początkujący w tym świecie (dopiero zgłębiam świat DIYaudio) i nie znam go tak dobrze jak Wy - stali bywalcy i forumowicze.

Obecnie na liście znajdują się tylko końcówki mocy dyskretne, ale zachęcam do dzielenia się wszystkimi znanymi konstrukcjami, od końcówek, po zasilacze, przedwzmacniacze i konstrukcje akustyczne.

Obecnie lista konstrukcji prezentuje się tak:

A

Accuphase E-350

Accuphase E-450

Accuphase E-550

Accuphase P5000

Accuphase P7100

H

HA 2013

K

Krell KSA 50

N

Naim NAP-140

Nelson Pass F5

P

Pass Labs ALEPH 5

S

SymAsym5

U

UniAmp

Chciałbym Was prosić o Wasze propozycje konstrukcji, które powinny się znaleźć w zestawieniu.

Jeśli macie ochotę oraz możliwość z oszacowaniem +/- kosztów wykonania na "standardowych" i "zalecanych" elementach, a już extra i super by było z krótkim opisem - jedno - dwa zdania.

Niestety świat elektroniki jest mi obcy i sam raczej będę mieć trudność z oszacowaniem kosztów wykonania.

W wolnym czasie postaram się zgromadzić w tym temacie informacje o poszczególnych konstrukcjach wraz z linkami do tematów zbiorczych oraz za zgodą autorów - schematów i opisów.

Domyślam się, ze jest sporo więcej tych konstrukcji, więc czekam na propozycję.

Proszę Was tylko, nie bijcie. Myślę, że wielu początkującym taki spis się bardzo przyda.

https://www.audiostereo.pl/topic/102404-spis-konstrukcji-diy-audio/

Niestety konstruktor jar1 nie wyraził zgody na umieszczenie tej konstrukcji z góry zarzucając mi, że będę czerpać z jego ciężkiej pracy korzyści majątkowe.

Czekam na jeszcze inne propozycje i konstrukcje.

Jeśli jakiegoś konstruktora powyższych konstrukcji uraziłem swoim postem - proszę o wiadomość.

Pass aleph 3

pass aleph 2

pass aleph x

zen

zen-x

Do każdego trzeba dodać opis, schemat, zdjęcia diy ( o ile autorzy zdjęć pozwolą ) .

K jak Kasprzak :)

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

K jak Kasprzak :)

M jak Miłość

Dominik Morawiec

Pomysł fajny tylko trzeba to jakoś pogrupować (np. źródła, wzmacniacze, kolumny, galanteria) jeśli ma to być ułatwienie dla początkujących DiY-owców,

Będzie sporo nazw z niewiele mówiącymi cyferkami i stworzy się bałagan.

Przemyśl sprawę

Pomysł fajny, lecz trudny, bo:

1. Do niektórych projektów autorzy nie umieszczają schematów.

2. Nie ma PCB,

3. Nie ma dostępu do softu,

4. Nie ma kontaktu z autorami.

Ale szukajmy dobrych stron.

Generalnie forumowicze są jak komety - tylko przez kilka lat na nieboskłonie, a potem życie daje im inne zadania.

Przez co wiele projektów jest martwych.

Witajcie, lista bardzo szybko się rozbudowuje, do jednego kolegi wysłałem zapytanie o dokładną nazwę projektów, więc dołączą i kolejne konstrukcje.

A

Accuphase E-350

Accuphase E-450

Accuphase E-550

Accuphase P5000

Accuphase P7100

H

HA 2013

K

Krell KSA 50

N

Naim NAP-140

Nelson Pass F5

P

Pass Labs ALEPH 2

Pass Labs ALEPH 3

Pass Labs ALEPH 5

Pass Labs ALEPH-X

R

ROTEL RA-820

S

SymAsym5

U

UniAmp

Jako iż, możliwość edycji posta bardzo szybko mija, pozwoliłem sobie założyć Wikipedię diyaudio.

Gromadzę tylko w niej nazwy konstrukcji, pomaga swoim sortowaniem na kategorie.

Każdy może sobie zajrzeć jak się obecnie lista prezentuje pod adresem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Założyłem także inne kategorie jak akustyka, przedwzmacniacze oraz dac, ale obecnie są jeszcze puste.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witajcie, lista bardzo szybko się rozbudowuje, ............................

Pozdrawiam

To jest zrobione kompletnie bez sensu i elementarnej wiedzy o przedmiocie.

Na przykład odnośnikiem "podobne strony" dla wzmacniacza Accuphase E-450 jest Pass Labs ALEPH-X.

Jedyne co je łączy to fakt, że są wzmacniaczami.

Taka nic nie dająca zbieranina nazw.

Odpisuje z telefonu.

Zbymar, prosze uwzglednij to, że lista jest dopiero w budowie.

Niestety jeszcze nie mam wpływu na to co wikia proponuję, musze wyłaczyć proponowane strony gdyz moga wprowadzac w blad.

Pozniej jeszcze bardziej posegreguje to ze wzgledu chociazby na klase pracy.

Prosze, nie oceniaj czegos co jeszcze nie jest gotowe.

Wikia powstala tylko po to, by móc segregować kategoriami.

Pozdrawiam

Odpisuje z telefonu.

Zbymar, prosze uwzglednij to, że lista jest dopiero w budowie.

Niestety jeszcze nie mam wpływu na to co wikia proponuję, musze wyłaczyć proponowane strony gdyz moga wprowadzac w blad.

Pozniej jeszcze bardziej posegreguje to ze wzgledu chociazby na klase pracy.

Prosze, nie oceniaj czegos co jeszcze nie jest gotowe.

Wikia powstala tylko po to, by móc segregować kategoriami.

Pozdrawiam

O. K. poczekam z oceną.

Wkurza mnie po prostu w Internecie zalew nic nie wnoszących lub wręcz błędnych baz danych, stron, wpisów itp.

Każdy domorosły lub wykształcony przez byle jaką szkołę chce tam zaistnieć.

Pozdrawiam i życzę świetnej bazy

Najprościej i najczytelniej byłoby to zrobić w arkuszu w googledocs. Zamiast robić listę tutaj, gdzie potencjalnie zrobić się z tego długi temat, z którego i tak nic nie wyniknie.

W arkuszu byłoby łatwo cokolwiek znaleźć, a dodatkowo można dodać rubrykę kto jest autor, gdzie można taki projekt przejrzeć(strona internetowa albo forum), dodać krótki opis(na czym, z czego, moc itp);elegancko podzielić działy (DAC, pre, wzmak, kable, transporty itd itd).

Opcja o tyle wygodna, że każdy mógłby projekt dodać jeśli nie znalazłby go na liście.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Kopczas, projekt ciekawy, ale mam wrażenie, że jeszcze lepiej się sprawdzi wikia, która będzie czytelniejsza dla mniej obeznanych użytkowników google docs.

Na wikii, można dać jakieś schematy, zdjęcia gotowych konstrukcji, linki do forów, specyfikacje, pomiary, komentarze i opinie, do tego jest prosty i intuicyjny podział na kategorie.

Każda konstrukcja miałaby swoją dedykowaną stronę.

Mam wrażenie, że to idealny twór do tego celu, a edytować go i dodawać treści także każdy może bez logowania i uprawnień - zasada działania Wikipedii.

Czy mógłby ktoś wymienić wszystkie klony Accu, które były wykonane w wersjach DIY?

Domyślam się, że większość z nich znajduje się w jednym temacie, który ma ze 200 stron.

Oczywiście czekam na wszelkie inne propozycje.

Myślałem, że znajdzie się wysyp ze 100 ponad konstrukcji wnioskując po wcześniejszych postach ile to roboczogodzin trzeba, a obecnie mamy tylko kilkanaście.

Chciałbym zrobić listę i później zacząć ją hurtowo uzupełniać o jakieś informacje.

Witam, w poprzednim temacie o porównaniu wzmacniaczy komercyjnych z konstrukcjami DIY padł pomysł założenia i powstania spisu.

Cały problem polega na tym iż prawdopodobnie wziołeś sie za coś co przerośnie ciebie . Przerośnie w kategoriach ilości poświęconego czasu , własnej pracy , Ty tej pracy nie wykonasz .

Sama idea jest jak najbardziej słuszna i byłoby celowe aby powstał taki Bank konstrukcji Diy . Jednak wątpie abyś zdołał poprowadzić tak Duży Temat i wytrwał .

Przepraszam za to zwątpienie w Ciebie ale podstawa to pisać otwarcie . Błędy robisz już na samym początku i stąd być może odmowa osób które niechcą być "ujęte w Twoim rejestrze konstrukcji Diy " .

......

Kolejna kwestia to że na tej stronce wikii to co zrobiłeś jakoś kiepsko działa , dopracuj kody !.

,,,,,,,,,,,,,,,

Jesli wiki to może lepszym miejscem byłaby wikipedia ? !!! przemyśl .

....

Powinieneś poszukać z dwie , trzy osoby do wspólnego prowadzenia tego projektu , Samemu w życiu nie ogarniesz tematyki .

PS , Pisząc o projektach Diy nie musisz prosić autorów o zgode !!!! Powinieneś jedynie dotrzymać pewnych oczywistych reguł zamieszczając Te konstrukcje w swoim Banku .

PS do Ps . To jest praca na całe lata .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.