Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze audio do 5k PLN, 2 strefy

joshua_jones

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Próbuję pomóc rodzinie w dobraniu sprzętu audio. Jednakże najpierw potrzebuję Waszej pomocy:)

Proszę o pomoc w doborze monitorów, wzmacniacza oraz odtwarzacza CD.

wymagania:

- wzmacniacz z obsługą 2 stref (salon + kuchnia). Poprzez strefy rozumiemy to samo źródło dźwięku w strefie A, B lub A+B

- wzmacniacz z tunerem radiowym (może się okazać, że nie będzie konieczny w zależności od tego czy rodzinka ma radio z "kablówki", tak więc propozycje bez tuner też jak najbardziej na miejscu)

- głośniki monitory ze względu na ograniczenia gabarytowe

- dźwięk ogólnie pojęty jak najlepszej jakości (bardziej fachowego opisu nie udało mi się wycisnąć) - nie zależy im na zbytniej ekspozycji jakichkolwiek tonów - ma być czysto, wiernie.

- pomieszczenie około 35 - 40 m2, jednakże nie przejmowałbym się zbytnio powierzchnią, jako że muzyka będzie słuchana z umiarem, niezbyt głośno

- wygląd będzie również miał niemałe znaczenie, jednakże priorytetem jest dźwięk

- budżet okolice 5k PLN

Co do wzmacniacza znalazłem Yamahę RS-500/700 spełniające wymagania, jednak nie mam pojęcia jak stoi ona z dźwiękiem (miałem wcześniej yamahę rx-v565 i do audio nadawała się "średnio"), dlatego czekam też na Wasze opinie, bo wiem, że jedno to wzmacniacz, a drugie amplituner i ich porównanie jest niekoniecznie trafione.

z góry dzięki za pomoc

pozdrawiam

joshua

Podczas dalszych poszukiwań natknąłem się na wiele opinii odnośnie kiepskiej jakości dźwięku Yamahy R-S500 (stłumiony, brak wyrazistości, basu). Obecnie przyglądam się Rotel'owi RA-10 oraz B&W 685. Macie jakieś doświadczenie z takim połączeniem?

pozdrawiam

joshua

• Redaktorzy

No wlasnie, naczytales sie na forum. A sluchales tego amplitunera? Do Yamahy trzeba dopasowac glosniki. W budzecie 5000zl na calosc mozliwosci duzo nie ma. W uzywkach latwiej dopasowac cos lepszego.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

No wlasnie, naczytales sie na forum. A sluchales tego amplitunera?

Nie słuchałem. Według mnie logiczne, że proszę o opinie innych użytkowników nie mają doświadczenia z tym wzmacniaczem. Jeśli według Ciebie nie ma to sensu, to jaki jest wtedy sens istnienia forum?

Do Yamahy trzeba dopasowac glosniki.

Jak najbardziej się zgadzam.

W budzecie 5000zl na calosc mozliwosci duzo nie ma. W uzywkach latwiej dopasowac cos lepszego.

Z całym szacunkiem, ale nie pytam co nie ma sensu, lub czego się nie da. Pytam jakie są możliwości. Z Twojego wpisu nie wynika nic, co zbliżyłoby mnie do znalezienia odpowiedniego sprzętu.

pozdrawiam

joshua

Witaj

Według mnie może lepiej byłoby zastanowić się jednak nad kolumnami podłogowymi. 35-40 m2 to całkiem sporo.

A te nie muszą wcale zajmować dużo więcej miejsca niż monitory wraz ze stojakami...

Wydaje mi się bowiem, że ustawianie kolumn na szafkach, półkach itp to niespecjalnie dobry pomysł...

pozdrawiam

• Redaktorzy

Zalozyciela tematu zapraszam do zakladki "O mnie". Tam podalem sprzet nowy w kwocie do 10 000zl. Dosc dlugo szukalem kombinacji. Zrobilem sporo odsluchow. Ufalem swoim uszom, a nie opiniom czesto przypadkowych ludzi na forach co pisza czesto dyrdymaly nie widzac i slyszac sprzetu na oczy. Nie mowie, ze nie ma tu znawcow, ale pewna czesc pisze glupoty.

Mysle podobnie jak przedmowca. Do takiej kubatury wolnostojace kolumny. I dwie szt. Nie idz w 4 szt. (A+B). Lepiej pieniadze inwestowac w dwie dobre kolumny, niz 4 slabsze. Tak mysle. W kwocie do 5 kPLN wybralbym Yamahe AS-500, CD-S700 i do tego podlogowe B&W 864. Model 863 lepszy, ale drozszy i przekroczysz budzet. Sluchalem tej kombinacji i nie bylo zle. Yamaha bardzo ladnie gra z kolumnami Sonus Faber, Elac i Vienna Acoustics, ale budzet wtedy rosnie od 6000 do 11000zl. Do tego dobre kabelki typu Audioquest Type 8 (glosnikowe) i interkonekt Audioquest Golden Gate.

To moje propozycje. Twoje preferencje dzwiekowe moga byc inne. Rob odsluchy i nie opieraj sie tylko na forum. Pozdrawiam.

Nie idz w 4 szt. (A+B). Lepiej pieniadze inwestowac w dwie dobre kolumny, niz 4 slabsze.

Tutaj chyba moja wina, bo nie napisałem, że strefa B (kuchnia) jest już wyposażona w głośniki sufitowe - ich zadaniem nie jest przekazywanie dźwięku na najwyższym poziomie, lecz dźwięku jako takiego. Tak więc 5 kPLN dotyczy tylko i wyłącznie części salonowej - 2 szt. monitorów (rozumiem Wasze sugestie co do podłogówek, jednakże uwierzcie mi, że jedyną opcją są monitory - podłogowe stałyby w przejściu na taras, a taka opcja nie wchodzi w grę), wzmacniacza, odtwarzacza CD.

Rob odsluchy i nie opieraj sie tylko na forum

To samo sugeruję rodzinie, ale chcę zrobić wstępną selekcję właśnie do odsłuchów.

W każdym razie dzięki za kawałek dobrych informacji.

pozdrawiam

• Redaktorzy

W takim razie skoro w grę wchodzą tylko monitory, to mozna posłuchać tej Yamahy z B&W 865. Bardzo ładnie brzmiały z Yamahą monitory ProAca Tablette Anniversary, tyle że ich koszt to 7500zł.

Niestety, ale przy tym metrażu na monitorach zabraknie "dołu". Jeśli ma być grany rock, to niestety uderzenia stopy perkusyjnej, przejść na bębnach, natarcia gitary basowej nie będzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.