Skocz do zawartości
IGNORED

ślepe testy odtwarzaczy CD by beszti

beszti

Rekomendowane odpowiedzi

--> beszti

ja CI wierzę i gratuluję odwagi :)

tylko niech forumowicze nie wyciągają z tego wniosku że tak na prawdę to miedzy otwarzaczami CD nie ma różnic (a co dopiero między kablami :)

dzięki za opisanie wrażeń

a dystans do siebie i tego co się robi jest potrzebny nam wszystkim

w końcu to tylko zabawa :)

Panowie - ale o co te waśnie ? . Toż i jedni i drudzy mają rację . Wiele zależy od systemu . Ja miałem kiedyś takie zestawienie : Micromega Stage 6 + ECI 2 + JM Lab PS 5.1. . Różnica w brzmieniu kabli była gigantyczna . I to nie pomiędzy kabelkiem za 100 zł a takim za 1000 zł . Dwa kabelki po 700 potrafiły totalnie zmienić brzmienie zestawu . I nawet moi "głusi" koledzy nie negowali . Te same kabelki na zestawie znajomego : jakieś wyższe Technicsy CD + wzmaczniacz + Tannoy (podłogowe , bodajże M4 ) można było przekładać po 100 razy a różnic prawie nie było . To po primo . A po drugie primo , to też zależy od muzyki której używa się do porównań . Np. na rocku - którego sam bardzo dużo słucham - ciężej jest wyłapać różnice , bo niewiele płyt jest nagranych np. z dobrą głębią . To co się da łatwo na każdej wyłapać to dynamika . I tutaj różnica przy dwóch kablach nawet o dużej rozpiętości cenowej może nie być wielka . Ale weźcie jakieś nagranie z dobrą głębią i przestrzenią ... i stanie się cud . I po trzecie primo - znacznie trudniej jest usłyszeć róznicę , kiedy kolumny są zblit blisko ścian i bas jest podbity . Na prawdę - dźwięk jest zabrudzony i ciężko wyłapać niuanse / różnice . W wolnej przestrzeni słychać znacznie więcej

> Teraz

Z Twoich różnych wpisów widzę, że jesteś mi pokrewną duszą ale z tą odwagą to nie przesadzaj. Odwaga, że do Meridiana został podpięty kabelek za 200 pln. Toż to głupota i brak znajomości tematu. Popatrz na pierwsze wpisy. Ja od razu wiedziałem, że to kabelek. Pytałem się i nic. Ludzie mają się za empiryków tylko okazuje się, że nie przeprowadzają rzetelnie testów. A przede wszystkim sa nie osłuchani z muzyką. Zobacz ilu tutaj ludzi słucha klasyki? 90% z nich nie widziało i nie słyszało na własne uszy fortepianu. To co mogą porównywać. Tylko 5% populacji ma predyspozycje do odbioru muzyki i to wychodzi też przy odbiorze muzyki na sprzęcie. Mój syn nie potrafi powtórzyć trzech dźwięków jeden po drugim. Muzycznie jest "głuchy". Dlatego gawiedzi podoba się Ich Troje bo muzycznie jest to na poziomie budowy konstrukcji cepa itp. itd.

Pzdr.

przeczytalem tu kilka niepokojacych i niepokornych wypowiedzi.

Podejrzewam ze autorzy tak na prawde niewiele w zyciu slyszeli i niewiele o audio wiedza. Przydaloby sie troche wiecej kultury, szacunku i otwarcia na obce opinie i spostrzezenia. Jeszcze daleka droga.

Zawsze sadzilem ze sleby test A/B przeprowadzony w staranie przygotowanych warunkach domowych NIE moze miec zadnych wady. Na ten czas nie moge sie do tych "wad" przekonac i nadal uwazam ze to najlepszy sposob na eliminacje gorszych elementow w danym systemie. Takie składowe jak barwa czy lokalizacja instrumentow moim zdaniem najlepiej wychodza na slepych, szybkich testach A/B.

Sam sporo takich testow u siebie przeprowadzilem (interkonekty i cd) i dowiedzialem sie o moim systemie wiele ciekawych, i sadze nie do przyjecia przez niektorych tu sie wypowiadajacych, rzeczy. Zatem asekuracyjnie nie bede o tym pisal, zeby sie nie narazic na to na co sie narazil beszti.

Gość

(Konto usunięte)

>arek67

Rozumie że ty należysz do tych 5%, a fortepian gdzie słszałeś , w szkole muzycznej 1 stopnia? Czy w jakiejś marnej sali koncertowej ? Ciekaw jestem do której z tych żeczy porównujesz fortepian żę swoich kocków.Który jest bliższy rzeczywistości ? ten z płyty , czy ten ze szkoły?A te 5% to chuba bufony!!

beszti się "naraził" na dyskusję i na nic więcej, już nie bądźcie tacy przewrażliwieni :) ... pacyfikującym też by się przydało trochę dystansu :)

A tutaj macie linki o których wcześniej pisałem i czytajcie na miłość boską bo macie możliwość zapoznania się z opiniami takich ludzi jak Jon Risch, John Curl i wielu innych których wiedza w temacie znakomicie przewyższa wszystko co forumowicze mają do powiedzenia...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>jacch

Jestem hobbystą, amatorem ale osłuchanym od dzieciństwa.

Celem nauki w szkole muzycznej jest rozwijanie swoich talentów po to aby być może kiedyś, w przyszłości wystąpić na scenie, przed publicznością i otrzymać za to nagrodę w postaci braw. I to jest naturalny punkt odniesienia, bo to jest ukoronowaniem cieżkiej pracy muzyków czy spiewaków.

A kilku fortepianów można posłuchać w paru lepszych, bądź gorszych miejscach w W-wie.

pzdr.

Gość

(Konto usunięte)

arek67

NO właśnie , ale mnie chodziło o porównanie .Fortepian w różnych salach zagra inaczej, wiec dlaczego ma to być jakiś super wykładnik do porównań sprzętu?pozatym skoro słuchać różnicę jak gra gitara(porównując różny sprzęt)- to chyba Ci goście coś słyszą?wysówanie tezy o 5%( tylko ci którzy słuchają klasyki)jest conajmniej nie na miejscu.

>jacch

Jak zagra fortepian to zależy przede wszystkm od, w kolejności: pianisty, instrumentu dopiero potem sali. Fortepian jest najlepszym instrumentem do oceny systemu bo: ma prawie pełen zakres pasma do odsłuchu, ma wybrzmienia i powietrze, dobrze oddany w rozmiarach fortepian mówi o proporcjach w jakich zestaw oddaje muzykę, jak fortepian nie "gra", brak mu blasku (tutaj nalepszym przykładem jest różnica pomiędzy brylantem a diamentem) to znaczy, że system jest jaki jest.

Jak chcesz stwierdzić, czy system dobrze gra na trio jazzowym, gdzie np. kontrabas jest podbity (to lubią audiofile) a w klasyce od razu wyjdzie, ze basy "wysysają" wiolonczele.

W orkiestrze masz kilkanaście instrumentów i około 100 muzyków i na dobrym sprzęcie to wszystko możesz i musisz usłyszeć.

No chyba, że nie słyszysz tego też na żywo, bo to co słyszysz to chaos.

Są tacy na forum dla, których Chopin jest za trudny. Przykro ale to są ich indywidualne predyspozycje i tego nie zmienisz. I to nie jest kwestia bufonowatosci ze strony tych dla, których Chopin jest za łatwy.

Pzdr.

> Zbig

Klawesyn nie został stworzony do filharmonii tylko do salonów. Dopiero potem były coraz większe fortepiany (najpierw pianoforte) a później były budowane filharmonie przez mieszczańskich miłośników muzyki.

> pawelm

Tak. Nawet lepszy ode mnie. Jest bardziej muzykalna. A teściowa ma słuch absolutny bo potrafi będąc odwrócona tyłem do pianina usłyszeć dźwięk, odwrócic się i go zagrać z pamieci.

pzdr.

Fortepian !

tego zabrakło w moim teście - rzeczywiście muszę to powtórzyć dla fortepianu - zawsze mi czegoś w brzmieniu fortepianu brakowało

no i pożyczę droższe interkonekty - sprawdzę to na własne uszy - bo faktycznie testowałem dotąd na tym jednym.

arek67> rozumiem twoje przekonanie do swoich racji - ale nie pisz, że coś jest głupie, a coś mądrzejsze - w tej dziedzinie nie ma reguł

> beszti

O to chodzi, że są pewne reguły bo swiat nie miałby sensu i audiofilizm też. To, że subiektywnie nie słyszysz to nie znaczy, że nie ma obiektywnych reguł. Mam Primare A30.1 i wiem co ten wzmak może. Kiedys też miałes wpis o kolumnach. Ja Tobie mówię spróbój AP Tempo I lub II, używane z tego zakresu cenowego. Do tego Meridian jak najbardziej. Przyzwoite kable głośnikowe ( nie za drogie) i b. dobry interkonekt. Musisz usłyszeć różnicę chyba, że jesteś muzycznie "głuchy". Ale przykro mi, bo to wtedy nie jest "szczęście" tak jak niektórzy sugerują tylko "nieszczęście". Co prawda nie musisz wydawać pieniędzy ale z drugiej strony nie będziesz w stanie odebrać całego piękna muzyki a to wielka szkoda.

Pzdr.

>beszti

PS.

A jak ja testuję. Przede wszystkim kilka dni. Najpierw szybkie przerzucanie czy widać różnice. Jesli są wyraźne to wybieram ten "lepszy" tzn. który mi pasuje. Ale potem spokojnie. Dziesiątki fragmentów z płyt. Przede wszystkim klasyka (bardzo różna), jazz (szczególnie stare nagrania klimatyczne), etnika, no i oczywiście obowiązkowo hard core (gęsty) i np. ostatnio Audioslave. System jest o.k. jak to wszystko z osobna zagra na 4+.

Primare 30 jest idealny do testowania źródeł do 15 kzł i interkonektów do tak na oko 4000 pln bo jest równy. tzn nie ma basu :))))

Pzdr.

> Zbig

W domu, w fotelu obowiązkowo; dwa, trzy piwa tak w zależności od masy ciała. Potem dźwięk już może być lekko "zmulony" a dla niektórych zbyt "szybki". Jak więcej się wypije to np. dla Leszka i dla mnie też, rozmieszczenie instrumentów może być mało precyzyjne :))))

pzdr.

arek67,

> Odwaga, że do Meridiana został podpięty kabelek za 200 pln. Toż to głupota i brak znajomości tematu.

Mam nadzieje, ze sie kiedys wyleczesz z tak bzdurnych aksjomatow.

pozdrawiam

TeQuila

TeQuila , jaka odwaga, a co, wybuchnie? Można przecież wszystkiego spróbować. Ja do budżetowego wzmaka mam podpięte kolumny z tweeterami które kosztowały tyle co wzmak, pewnie też jestem głupi... Ale gra to świetnie, posiadacz systemu Meridiana z monitorami A.D.A.M. Art od Rogera mi zazdrości.

beszti--wybraleś najlepszy sposób testowania sprzętu.

Tak naprawdę ślepy test to test prawdy .

Nie ulegasz wówczas żadnym sugestiom(te ceny i jakość :)) ).

W ten sposób zawsze zdecydujesz się na to co faktycznie najlepiej gra.

Ileż to razy sluchalem wywodów wybitnych recenzentów.

Koniec byl taki,że nie byli w stanie odróżnić altu od sopranu czy też altówki od skrzypiec.

Do dziś żaluję ,że w redakcjach nie stosuje się ślepych testów(zapewne wiele legend by upadlo)

Wszelkie tumaczenia o bezsensowności stosowania tej metody świadczy wylącznie o ignorancji podważających tą metodę.

:))))))))))

McGyver,

wlasnie o tym pisze (tam jest cytat)! Jakos w glowie mi sie niemiesci kategoryzowanie w/g ceny. Jak sie sprawdzi kabel za 30 pln (abstrahujac na razie od tego czy kalbe wplywaja na dzwiek czy nie, poniewaz dotyczy to wszystkich elementow toru) to dlaczego nie? Przeciez w tej zabawie chodzi o synergie skladnikow. Calosc ma byc zgodna z gustem wlasciciela.

pozdrawiam

TeQuila

i zeby nie bylo. Sam uzywam min. tanich kabli Cordiala, Gothama i Profigolda (obok Siltecha czy Audioquesta)

Frank,

popieram z calego serca:)

Zreszta nie widze przeciwwskazan do dlugotrwalego testowania klockow za pomoca podwojnie slepych testow, oprocz oczywiscie problemow organizacyjnych.

pozdrawiam

TeQuila

... ale może jakieś argumenty, czy tak tylko "kto się ze mną nie zgadza to jełop"... ja wiem że na forum nudno, ale od takich wpisów nie będzie ciekawiej... Frank co sądzisz o tym co napisał Jon Risch? Czytałeś komentarze do jego postów? Jest tam kilka osób które profesjonalnie zajmują się ślepymi testami (i nie dla czasopism). Wszyscy w tamtej dyskusji zgadzają się co do jednego: to nie zabawa dla amatorów i przygotowanie wiarygodnego testu wymaga baaardzo dużo wysiłku i czasu. Frank, napisz proszę co Cię skłania do podważania zdań osób które są członkami AEs, pracują dla różnych uznanych firm audio i mają spory dorobek badawczy?

Pzdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.