Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner Denon av-3802 vs wzmacniacz Onkyo Integra a-8780

bumbum

Rekomendowane odpowiedzi

W moim sprzęcie przewinęło się troche amplitunerów i wzmacniaczy. Miałem HK AV-130, yamahe z niskiej pólki i dopiero Denon AV-3802 zagrał dobrym stereo. Postanowiłem jednak poszukac coś lepszego, a ze Denon miał wyjscie pre-out to szukałem wsród wzmacniaczy. Tanie wzmaki odpadły, jakis sony z niskiej półki i pioneer a66x bodajże. Sony z serii ES TA-F500es tez niewiele był lepszy od amplitunera, a moze wcale nie lepszy tylko inaczej brzmiał. Dopiero Onkyo A-8780 zagrał zdecydowanie lepiej niz AV-3802.

I teraz mam pytanie, czy znajdę jeszcze taki amplituner który zagra lepiej niz Av-3802 i podobna klasą jak wzmacniacz Onkyo?

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

• 3 tygodnie później...

Ps. ten denon nie ma dobrego stereo ;)

Nie tak dobre jak Onkyo A-8780,

W koncu chyba są w jakimś przedziale cenowym, takie amplitunery które grają w stereo na poziomie dobrych wzmacniaczy?

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

W koncu chyba są w jakimś przedziale cenowym, takie amplitunery które grają w stereo na poziomie dobrych wzmacniaczy?

Teoretycznie flagowe amplitunery KD mogą zagrać lepiej lub tak samo od wzmacniacza stereo , może do 4000 - 5000 PLN , ale ja to przeczytałem w gazecie .

Flagowe kosztują ponad 20000 PLN , chyba że używany starszy model strzelić .

• 2 tygodnie później...

Planuje wymienic wzmaka i amplitunera na onkyo tx-nr905 lub z serii 800 ewentualnie Marantz SR7500, tyle ze ten nie ma wejscia PHONO więc dodatkowo wydatek na zewnętrzny przedwzmacniacz gramofonowy.

kolego

mam onkyo 905 i niestety nie jest on tak dobry w stereo jak mogło by sie wydawać , u mnie mam osobny tor do stereo końcówke mocy i preamp kenwwoda, i jest bez porównania lepszy w stereo niz onkyo, nie wspominając że wejcie phono w onkyo to jakas pomyłka i beznadzieja ,więc jesli chcesz miec dobre stereo to tylko dwa zestawy ampli nawet ze średniej półki i wzmak albo końcówka i preamp i masz zdecydowanie lepszy dzwięk

Bo te wszystkie nowe onkyo to jest jakieś nieporozumienie.Made in malaysia i china niezbyt dobrze wpłynęły na produkty tej firmy ;).Zresztą nie tylko w onkyo to widać,ale i u innych producentów jak denon,marantz,yamaha,hk.Niestety żyjemy w dobie kryzysu :|,i taki też sprzęt otrzymujemy.Pzdr

• 4 tygodnie później...

Ja mam Denona AVR-3803 i gdy gra na dwóch tylko kanałach w stereo, w pure direct, to trzeba naprawdę dobrego wzmacniacza aby był jakoś znacząco lepszy od niego.

Myślę że do 500zł to lepszego wzmacniacza na rynku wtórnym wzmacniaczy używanych się nie kupi niż takie kino domowe Denona serii 38xx czy 48xx Dopiero przy budżecie 1000zł lub więcej można myśleć o kupnie czegoś lepszego.

W przypadku zakupu nowego amplitunera to dla Denon AVR-3802 dźwiękowy odpowiednik wśród nowych to minimum AVR 3313, czyli poziom ok 5tys za nowy. Niemało.

Takie złe to stereo w KD więc nie jest, dla większości osób, czy też kolumn, poziom stereo reprezentowany przez wyższe modele KD jest zupełnie wystarczający. Inna sprawa, że kupując nowe to za te same pieniądze kupimy lepsze stereo niz KD, to oczywiste.

Totalna bzdurą jest jednak twierdzenie ze każdy wzmacniacz stereo będzie lepszy. Porównałem moje KD Denona do Yamahy AX-900 i zamiana byłaby jak zamiana siekierki na kijek.

Ja mam Denona AVR-3803 i gdy gra na dwóch tylko kanałach w stereo, w pure direct, to trzeba naprawdę dobrego wzmacniacza aby był jakoś znacząco lepszy od niego.

Myślę że do 500zł to lepszego wzmacniacza na rynku wtórnym wzmacniaczy używanych się nie kupi niż takie kino domowe Denona serii 38xx czy 48xx Dopiero przy budżecie 1000zł lub więcej można myśleć o kupnie czegoś lepszego.

W przypadku zakupu nowego amplitunera to dla Denon AVR-3802 dźwiękowy odpowiednik wśród nowych to minimum AVR 3313, czyli poziom ok 5tys za nowy. Niemało.

Takie złe to stereo w KD więc nie jest, dla większości osób, czy też kolumn, poziom stereo reprezentowany przez wyższe modele KD jest zupełnie wystarczający. Inna sprawa, że kupując nowe to za te same pieniądze kupimy lepsze stereo niz KD, to oczywiste.

Totalna bzdurą jest jednak twierdzenie ze każdy wzmacniacz stereo będzie lepszy. Porównałem moje KD Denona do Yamahy AX-900 i zamiana byłaby jak zamiana siekierki na kijek.

Kolego wypisujesz farmazony,akurat 3802,3803,3805,to słabe amplitunery,więc nie polecaj ich,tak strasznie,większość wzmacniaczy za 400 pln gra o klase lepiej.Grundig a903,Denon 925,Sansui 501,i można jeszcze sporo wymieniać.

Jeżeli AX-900 była kiepska,to miałeś albo wyschniętą nie oryginalną,dłubaną,bo nie ma porównania.Wielu kolegów w tym ja kiedyś miałem sporo lepsze amplitunery RX-V 1900,3900,3900,czy a1,ax1 Yamahy i ten właśnie wzmacniacz wspomagał je idealnie,dawał większy wykop,przestrzeń,powodował że dało się z przyjemnością słuchac i kina i stereo.Amplituner 3803 to klasa 640,ewentualnie 800 Yamahy,a to były zaledwie przeciętne klocki,jedyny plus że od tych modeli w górę dodano pre-out.Pisze to z pełna świadomością bo miałem i 3802,3803,3806,4306.Wszystkie te amplitunery grały słabo stereo,przy cichym słuchaniu wieczorem,zero dynamiki,basu,grały lepiej tylko wtedy jak potencjometr przekraczał 10.

Za 500 to spokojnie, już za 200-300zł są tanie Sansui, Luxman L230, Nad 3020, 3140 i podobne. Stare i vintage, skopałyby tyłek tym amplitunerom :)

przy cichym słuchaniu wieczorem,zero dynamiki,basu,grały lepiej tylko wtedy jak potencjometr przekraczał 10

nie wiem jak potencjometr może przekraczać 10 w tych denonach skoro wzmocnienie jest cyfrowe - możesz go kręcić 360 stopni i dopiero po kilku pełnych obrotach robi się głośno.

Za 500 to spokojnie, już za 200-300zł są tanie Sansui, Luxman L230, Nad 3020, 3140 i podobne. Stare i vintage, skopałyby tyłek tym amplitunerom

sorry, ale żadnego z nich nie kupisz za 300zł, ale to tylko tak w kwestii formalnej

KD denona nikomu specjalnie nie polecam, jak dla mnie to jest genialny przedwzmacniacz - daje dobry DAC, wejścia cyfrowe optyczne i coaksjalne, masę analogowych, napędzi dostatecznie dobrze większość kolumn.

Yamaha AX-900 była normalna, późniejszy nabywca był zachwycony i szczęśliwy, podobnie jak Grundigi A-903, A-9000 i V3 z którymi miałem okazję porównać 3803 - żaden z nich nie był jakoś lepszy, przy czym cały czas podkreślam - tylko stereo, czyli korzystamy tylko z dwóch końcówek Denona jednocześnie.

Wiele zależy od kolumn - pewnie ponad 50% nowych kolumn dostępnych na rynku nie potrzebuje lepszego wzmacniacza, są projektowane typowo pod kino domowe: Koda, Taga i podobne wynalazki nie zagrają lepiej jak je podepniemy do super wzmacniacza.

Dla mnie amplituner KD jest po prostu niezbędny w domowym systemie audio - nie mówię tu o klasycznym stereo. W współczesnym systemie audio potrzebujemy wiele wejść, w tym obowiązkowo wejścia cyfrowe bo tylko w ten sposób można wyciągnąć przyzwoity dźwięk np. z dekodera TV, czy konsol do grania.

W zestawieniu:

najlepszy wzmacniacz podpięty do dekodera kablówki po analogu (dostępne wyjście w dekoderze) kontra KD Denon AVR-3803 wpięty do tego samego dekodera poprzez optyczny toslink - amplituner KD zagra zdecydowanie lepiej.

Niestety uogólniasz, na jednym może tak być ale na drugim już na odwrót. Chyba nie myślisz, że ten Denon ma jakiś rewelacyjny DAC ? Druga sprawa - dźwięk idzie wtedy przez preamp amplitunera, kolejny minus takiego połączenia w porównaniu do samego wzmacniacza.

Wyświetl postUżytkownik don111 dnia 09.06.2013 - 14:36 napisał

Za 500 to spokojnie, już za 200-300zł są tanie Sansui, Luxman L230, Nad 3020, 3140 i podobne. Stare i vintage, skopałyby tyłek tym amplitunerom

sorry, ale żadnego z nich nie kupisz za 300zł, ale to tylko tak w kwestii formalnej

Racja, za 300zł to ciężko trafić, częściej są za 200-250zł.

Chyba nie myślisz, że ten Denon ma jakiś rewelacyjny DAC ?

W porównaniu do tego co jest w dekoderze TV kablowej ? REWELACYJNY !!!! Na tle DAC wbudowanych w dekodery - bezkonkurencyjny. Jedyną konkurencją dla niego może być tylko zewnętrzny DAC, który kosztuje praktycznie tyle co cały wzmacniacz.

Czy ty przeczytałeś moją odpowiedź ? Masz kablówkę i chcesz np. posłuchać muzyki z koncertu nadawanego na MTV Live - nie zrezygnujesz z amplitunera kina domowego, nawet jeśli masz najlepszy wzmacniacz czy końcówkę mocy - praktycznie MUSISZ skorzystać z wyjścia cyfrowego (HDMI, optyk lub coaxial).

Trudno porównać amplituner i typową integrę - amplituner daje nam po prostu dużo, dużo więcej niż tylko końcówkę mocy.

a wracając do sedna wątku:

czy znajdę jeszcze taki amplituner który zagra lepiej niz Av-3802 i podobna klasą jak wzmacniacz Onkyo

nie ma sensu szukać lepszego amplitunera. Lepiej wspomóc amplituner dodatkowym zewnętrznym wzmacniaczem stereo.

WSPOMÓC, bo zastąpić go się nie da. I tym sedno. Ten kto zatrzymał się na stereo jest dla mnie dinozaurem. Do wzmacniacza podpinamy fronty - jak chcemy tylko stereo to mamy klasyczny system stereo, a przyciskamy jeden przycisk (Separate/Integrated - w wielu wzmacniaczach odnajdziemy taki wynalazek) i mamy XXI i dobre kino domowe.

AVR-3803 DAC: 2 x Burr-Brown PCM-1791 192kHz 24 bit na kanał. Według mnie gra bardzo przyzwoicie.

dariusz964

Skoro miałeś tyle amplitunerów i raczej żaden nie był idealny to czy nie warto spróbować procesora + końcówki mocy?

Totalne bzdury. Chyba Twoje wieloletnie doświadczenie poszło na marne.

Ampli. Yamaha taki super do stereo to jakiś żart? Dźwięk dynamiczny z wykopem jak piszesz, ale zupełnie nienaturalny, przy dłuższym odsłuchu męczący. Bardzo dobrze sprawdza się w kinie domowym, choć dla mnie za mało akcji w głośnikach surround mimo różnych ustawień.

Ampli. Denon bardzo naturalny i przyjemy, nie męczy przy dłuższych odsłuchach, gra trochę bardziej średnicą, zgadza się z tym że jest mniej basu i dynamiki przy cichym słuchaniu, ale do stereo bardziej pasuje. Rewelacyjnie współgrają wszystkie kolumny przy odsłuchu koncertów, a wspomagany dobrym subem nadrabia niedostatki basu.

nie wiem jak potencjometr może przekraczać 10 w tych denonach skoro wzmocnienie jest cyfrowe - możesz go kręcić 360 stopni i dopiero po kilku pełnych obrotach robi się głośno.

Głośność zaczyna się np. w 3806 od -80dB do +8. Głośność na poziomie -10dB to już jest dość głośno.

Panowie

Tego typu porównania i krytyki są bez sensu. Każdy ma inny gust i będzie mu się podobało coś innego.

Amplitunery z podobnego zakresu cenowego będą podobne, a różnice będą w barwie dźwięku stąd biorą się skrajnie różne opinie.

Celowo napisałem swoją negatywną opinię ponieważ mam inne preferencje odbioru dźwięku.

Osobiście polecam ampli. Denona + końcówkę mocy do stereo, choć zapewne procesor + końcówka byłyby lepsze.

Porównywanie tanich starych wzmacniaczy do ampli. nie ma sensu. To tak jakby polecać wszystkim kupno Mercedesa "Beczki", bo były najlepsze w swoim okresie.

dariusz964

Skoro miałeś tyle amplitunerów i raczej żaden nie był idealny to czy nie warto spróbować procesora + końcówki mocy?

Totalne bzdury. Chyba Twoje wieloletnie doświadczenie poszło na marne.

Ampli. Yamaha taki super do stereo to jakiś żart? Dźwięk dynamiczny z wykopem jak piszesz, ale zupełnie nienaturalny, przy dłuższym odsłuchu męczący. Bardzo dobrze sprawdza się w kinie domowym, choć dla mnie za mało akcji w głośnikach surround mimo różnych ustawień.

Ampli. Denon bardzo naturalny i przyjemy, nie męczy przy dłuższych odsłuchach, gra trochę bardziej średnicą, zgadza się z tym że jest mniej basu i dynamiki przy cichym słuchaniu, ale do stereo bardziej pasuje. Rewelacyjnie współgrają wszystkie kolumny przy odsłuchu koncertów, a wspomagany dobrym subem nadrabia niedostatki basu.

Głośność zaczyna się np. w 3806 od -80dB do +8. Głośność na poziomie -10dB to już jest dość głośno.

Panowie

Tego typu porównania i krytyki są bez sensu. Każdy ma inny gust i będzie mu się podobało coś innego.

Amplitunery z podobnego zakresu cenowego będą podobne, a różnice będą w barwie dźwięku stąd biorą się skrajnie różne opinie.

Celowo napisałem swoją negatywną opinię ponieważ mam inne preferencje odbioru dźwięku.

Osobiście polecam ampli. Denona + końcówkę mocy do stereo, choć zapewne procesor + końcówka byłyby lepsze.

Porównywanie tanich starych wzmacniaczy do ampli. nie ma sensu. To tak jakby polecać wszystkim kupno Mercedesa "Beczki", bo były najlepsze w swoim okresie.

Gdzie ja napisałem że amplituner jest dobry do stereo,napisałem że w połączeniu z ax900,fajnie gra,a i Denon i Yamaha,i Harman,czy CA,do tego się nie nadaje.Mowa o amplitunerach to jest oczywiste,a procesory są lepszym wyborem,ameryki nie odkryłeś.Wpis mój dotyczył raczej wzmacniacza ax900 Yamahy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.