Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie o audio.

piano

Rekomendowane odpowiedzi

<br />znalazłem coś interesującego muzycznie.<br />

Na poważnie, to skąd wiesz, słuchałeś?

Wąziutka ta scena cóś:((

albo imponująca jak w Operach:)))

Akurat kolumna ma tyle wspólnego z instrumentem co w/w Jordi Savall z disco :)

A propos

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wąziutka ta scena cóś:((

Nie wybrzydzaj,ujdzie w tłoku i da się z tym żyć.

Akurat kolumna ma tyle wspólnego z instrumentem

Ma i to dużo.Powinna grać jak prawdziwy instrument na żywo.

<br />Nie wybrzydzaj,ujdzie w tłoku i da się z tym żyć.<br />

już sly krzyczał kiedyś "tak, ale po co"!?

Pokoik jak wagon, a Caruso małe nie są.

W jednym są zgodne - front panel i pokój chudziutkie jak Berlinki.

Najlepiej brzmiące kolumny to kolumny z drewna

Mówisz i masz dodasz suba i 4+1:))

Znam pewne aluminiowe kolumny, które tak grają. Nazwę chyba znacie.

Nie wymieniaj.Partick tego nie przeżyje:))

A może cos takiego ;

Ukryta Zawartość

Apogee Grand

Ukryta Zawartość

Robią to bez najmniejszego problemu.

Lucasiq , znalazłem coś interesującego muzycznie.

Ukryta Zawartość

Opera Caruso

5908566967_4.jpg

Zapomniałes podpisac drugie zdjęcie....zrobię to więc za Ciebie

Oto wzór niekompetencji przy ustawianiu kolumn w pokoju......takich mam znajomych audiofili)).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak słucham teraz swoich płyt na niedrogim systemie słuchawkowym i wspomnienia nausznikowe wróciły :) Jaką intymność, siłę, czystość mogą dać niezłe słuchawki. Bajka. Zahipnotyzowałem się.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyświetl postUżytkownik LUKASIQ dnia 08.05.2013 - 21:40 napisał

Akurat kolumna ma tyle wspólnego z instrumentem

Ma i to dużo.Powinna grać jak prawdziwy instrument na żywo.

Pozwolę się nie zgodzić. Chyba, że Kolumna stoi centralnie i ktoś na niej gra...

Chyba chodziło o to, że kolumny (najlepiej para i w tym przypadku homogeniczna) ma próbować zbliżyć się do tego co można usłyszeć "na żywo"

bo "na trupka" to w sumie żadna frajda;-) - nic nie słychać!

Koresponduję z pewną osobą, która zamówiła Q7.

Facet słuchał praktycznie wszystkich topowych modeli kolumn na świecie i wciąż uważa, że Q7 są najlepszymi kolumnami bez względu na cenę. Ale...

Jednak z nich zrezygnował i zamówił Magico Ultimate III. Opisuje je w taki sposób:

"I had a chance to listen to one of the 3 pairs currently built, on the same day I listened to the Q7 for 4hrs with different amps. Putting the Ultimate aside, the Q7 beats for me all other speakers on the market, at any price. But the Ultimate is a very different animal. It is in a category in its own. As crazy as it sounds, it took me 1min to realize this is going to be my last pair of speaker. It is live music, the most precise, analytical speaker you can imagine, but also completely effortless, warm, liquid at the same time. And much more dynamic. Alon Wolf has launched a new batch of 5 pairs, the "Ultimate III"), to be delivered in 9-12months. 3 pairs have been already sold- so there are 2 left if you are interested ;-).

The Ultimate is a very different beast to amplify. I will use active crossover and active amplification (using multiple DACs and amplifier in parallel). At 110dB sensitivity, it requires very little power (which is good, cheaper!), but an excellent S/N ratio. Soulution is still a top choice for me because of that, but I am also keeping my Dartzeel 108 and will try it with a compression driver to see how noisy it is."

Są chętni? :)

70_magico.jpg

Jak sobie taki kolosy kupisz, to sobie cały widok z okna zasłonisz :)

To ten człowiek z Taipei ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Wysoka skutecznosc to wysoka skutecznosc temu nic nie podskoczy w nasladowaniu duzych bebnow i ogolnie duzych i grajacych wielkim dzwiekiem instrumentow. Z kolumnami wysoko skutecznymi zawsze byly problemy z liniowoscia bo zazwyczaj stosuje sie tuby, ktore jak wiadomo do super liniowych nie naleza. Niepodwazalnym plusem jest tez to, ze takie glosniczki nie potrzebuja duzej mocy, a kazdy wzmacniacz analogowy jaki by duzy nie byl, przy duzych pradach nie zachowuje sie za dobrze, wystepuja tam roznego typu znieksztalcenia wlacznie z udarowymi cieplnymi, dodatkowo bety tranzystorow maleja we wzmakach, wtedy maleja szybkosci tworzy sie TIM. Dodatkowo wzmacniacze mniejszych mocy potrafia byc znacznie szybsze niz ich odpowiedniki o ogromnych mocach to bedzie slychac w postaci duzych ilosci powietrza.

Dartzel wlasnie jest dosc szybkim wzmacniaczem, (ktorego sluchalem) ale mysle ze Soulution z lepszym zrodlem zagra lepiej tzn bardziej prawdziwiej. Chociaz i Dartzel to bajka dzwiek...Tutaj to juz wszystko bedzie zalezec od prywatnych preferncji.

A ile te kolumienki kosztuja, tak z ciekawosci pytam ? ;)

To nie są zawiłości.. nie ma kolumn, czy zestawu audio który zagra tak jak muzyka na żywo!

I pewnie nie będzie..

Chodzi nam o to żeby znaleźć brzmienie, które da nam największą przyjemność z obcowania z ulubioną muzyką, jak to napisał Kol. powyżej.

To nasza zabawa - mniej lub bardziej kosztowna, ważne że przyjemna i mam nadzieję twórcza (ile ciekawej muzyki poznałem na tzw. "odsłuchach", nie wspominając o zawartych w tak miłych okolicznościach znajomościach;

To nie są zawiłości.. nie ma kolumn, czy zestawu audio który zagra tak jak muzyka na żywo!

I pewnie nie będzie..

Chodzi nam o to żeby znaleźć brzmienie, które da nam największą przyjemnoś

Przyjemność ze słuchania muzyki z konkretnego sprzętu to podstawa. Moje spojrzenie na odbiór muzyki to krok dalej w stronę

grania na żywo z zachowaniem wszystkich innych aspektów muzykalności i to już jest koniec poszukiwań.

Ale najwieksza przyjemnosc np dla mnie daje wlasnie dzwiek ktory bardzo bliski jest temu co mozna uslyszec w naturze. A niektore drogie klocki zaczynaja sie bardzo niebezpiecznie zblizac do tego juz idealu a inne rownie drogie ida w zupelnie innym kierunku starajac sie dopasowac do gustu klienta i jego portfela ;)

Ale najwieksza przyjemnosc np dla mnie daje wlasnie dzwiek ktory bardzo bliski jest temu co mozna uslyszec w naturze. A niektore drogie klocki zaczynaja sie bardzo niebezpiecznie zblizac do tego juz idealu a inne rownie drogie ida w zupelnie innym kierunku starajac sie dopasowac do gustu klienta i jego portfela ;)

Zgadzam się z Tobą , dlatego jestem przeciwnikiem super drogich urządzeń nawet gdyby było mnie na nie stać.

Jak zawsze są pewne wyjatki od ustalonych regół.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.