Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie o audio.

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję,:)

Niemniej jednak, jest to moja, bardzo prywatna opinia i nie każdy musi się z nią zgadzać.

Ot..,mój punk widzenia tematu audio/muzyka jako nierozerwalnej całości.

hehe..,stosowniej i prawdziwiej winno brzmieć - muzyka/audio.:)

Ale bardzo mnie kreci zestaw oparty o nowego Aurendera W20 w polaczeniu z dakiem Vivaldi i jego clockiem. Nowy Aurender bedzie mial bowiem wejscie dla zewnetrznego zegara bedzie tam mozna dac zegar Vivaldiego.

Sam jestem ciekaw jak to zagra. Mówiąc szczerze to chyba wiem.Przez ostatnie 3 lata przerobiłem ok 20 wypasionych DAC-ów.

Zapewne będzie to najwyższa półka. Jednakże jak kiedyś już pisałem wielu ekspertów w audio uważa że źródło jest oczywiście

bardzo ważne z oczywistych względów ale najważniejsze są kolumny, akustyka i wzmacniacz jako serce systemu.Moje intensywne

doświadczenia w audio przez ostatnie 3 lata utwierdziły mnie w przekonaniu że ci eksperci o doświadczeniu dalece większym od mojego mieli rację.

Ze źródłami jest tak że muszą być dobre bo jaki sygnał podamy na początku toru audio to taki potem będzie wzmacniany i pójdzie na kolumny.

Ale....no właśnie....ale doświadczenie pokazuje że do pewnego pułapu cen przyrost jakości w źródłach jest wyraźny po czym spada i często bez względu na cenę bywa znikomy lub wręcz żaden.

Tak do ok 30 000zł za DAC jest wyraźny postęp a potem postęp maleje.Nadal jest ale już mały.

Bywa że DAC-i za grubą kasę niekoniecznie grają lepiej niż te połowę tańsze.

Za to wzmacniacze a jeszcze bardziej kolumny zmieniają się wyraźniej wraz ze wzrostem pułapu ceny.

Ci eksperci o których wspominałem uważali że jak ma się jakąś kwotę do wydania na system to ok połowę z niej

należy przeznaczyć na jak najlepsze kolumny, ok 1/4 na jak najlepszy wzmacniacz a resztę na źródło, kable i zasilanie.

Akustyka to jakby oddzielny temat.

No i nasuwa się pytanie jak zagra DAC z Aurenderem i clockiem za ponad 200 tys.pln. Zapewne świetnie.

Ale na ile lepiej niż inny dobry DAC ze zwykłym Aurenderem. Trzeba będzie posłuchać.

I najważniejsze pytanie czy jeśli będzie przyrost jakości to znaczny czy umiarkowany i czy do kolumn powiedzmy

za 50 000zł warto kupić źródło za 200 000zł.

To już każdy sam musi sobie odpowiedzieć.

No i nasuwa się pytanie jak zagra DAC z Aurenderem i clockiem za ponad 200 tys.pln. Zapewne świetnie.

Ale na ile lepiej niż inny dobry DAC ze zwykłym Aurenderem.

Tak , to jest wlasnie dobrze postawione pytanie, tego chcialbym sie dowiedziec w trakcie odsluchow w domu.

Co do proporcji cen przy budowaniu systemu to rozumiem delikatna aluzje, ze raczej powinienem szukac lepszych kolumn ( choc ich cena to nie 50 k pln , maja detal nieco ponad 20 k euro). Po pierwsze - graja naprawde dobrze .Po drugie - w ich przypadku wyglad jest duzo wazniejszy , niz np w przypadku zrodla, one po prostu robia design pomieszczenia.

Po trzecie - jesli by zostac przy AA , to nastepny logiczny krok to Duo Grosso, ale jakos mi sie nie chce dla samych dwoch wiekszych wooferow taszczyc 200 kg z kolegami z Eter Audio.

A zrodlo zostanie zmienione tylko jak rzeczywiscie zagra znaczaco lepiej , poza tym nie wydalbym calej kasy , tylko oddal w rozliczeniu to co mam i doplacil saldo.

Konto w trakcie usuwania

Gość jt211

(Konto usunięte)

Witam, Prosił bym o opinię na temat IC RCA Transparent Audio Ultra MM2.Wiem ,wiem że jest wyszukiwarka ale nie działa jak powinna moim zdaniem.IC jest planowany pomiędzy preampem Sladge TVC a monoblokami na 211 a w niedalekiej przyszłości z monoblokami DIY Pass XA. Proszę o opinię kogoś kto słuchał tych kabli czytaczom prasy z góry dziekuje :>)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Dla mnie dżwięk oczywiście jest najważniejszy ale nie wyobrażam sobie postawienia w domu sprzętów kliku firm o różnej estetyce wykonania i kształcie .

Jakaś spójność całości powinna być a nie jak na wiejskim odpuście ;)

Ale są też i tacy co do tego wagi nie przywiązują.

I są z tym zapewne szczęśliwi ;)

post-33970-0-97242600-1367483366_thumb.jpg

post-33970-0-27183300-1367483461_thumb.jpg

Dziękuję,:)

Niemniej jednak, jest to moja, bardzo prywatna opinia i nie każdy musi się z nią zgadzać.

Ot..,mój punk widzenia tematu audio/muzyka jako nierozerwalnej całości.

hehe..,stosowniej i prawdziwiej winno brzmieć - muzyka/audio.:)

Ja tez zyje muza od najmlodszych lat - napierw nie bardzo to lubilem , jak mnie mama zmuszala do chodzenia na lekcje gry na pianinie. Zanim zaczalem sluchac muzyki ze sprzetu lepszego , niz radio Tatry ( takie mielismy w domu) uczylem sie gry na instrumencie do 13 roku zycia. Potem nie dalem sie i przestalem chodzic na lekcje, a zaczalem grac dla przyjemnosci i piano bylo moim waznym druhem. Gram dla siebie, rodzinie sie podoba:)

Z tego poszedlem do sprzetu , teraz wiecej slucham , niz sam gram , ale jak mnie nieraz zachwyca dzwieki , probuje grac razem , np z Oscarem Petersonem.Ot taki domowy jamm session(mam fortepian tuz przy sprzecie)Jego poziomu nigdy nie osiagne, ale frajda jest .

To tyle w temacie szczersci z obcowania z muza:)

Konto w trakcie usuwania

Co do proporcji cen przy budowaniu systemu to rozumiem delikatna aluzcje

Nawet nie chodzi o aluzję i wcale nie uważam że powinieneś zmienić kolumny tym bardziej jeśli jesteś z nich zadowolony.

Ale moja uwaga a tylko uwaga czy też takie moje przemyślenie na ile do kolumn powiedzmy na 20 tys.euro detal ma sens

źródło za 50 tys.euro. Może ma, może nie.To jak napisałem każdy sam musi rozstrzygnąć.

poza tym nie wydalbym calej kasy , tylko oddal w rozliczeniu to co mam i doplacil saldo.

Akurat wybacz ale ta argumentacja jest bez sensu. Nie ma znaczenia czy żona zrobi tobie prezent, czy przypadkiem w którejś książce znajdziesz

zakitrane przez dziadka 50 złotych monet czy po prostu wydasz zarobione pieniądze.Mówimy o proporcjach cen.

Za swój sprzęt też można dostać konkretną kasę. Nie ma znaczenia kto wyda kasę, jak ją wyda, skąd ją miał i na ile taki wydatek był dla niego

bolesny. Ważne są proporcje. Mamy kolumny za 20 tys.euro i źródło za 50 tys.euro. Pytanie czy takie zestawienie to najlepsze proporcje wydania takiej kasy. Dla każdego pewnie inaczej. Znam wiele przypadków gdzie ludzie mają okablowanie droższe niż kolumny.

A co do kolumn tubowych to mam nowe wiadomości, za kilka dni będę na kilku specjalnych odsłuchach różnych kolumn, nie tylko tubowych

i coś więcej napiszę w niedzielę wieczorem.

sly30 Moglbys uzyc jakiegos kwiecistego jezyka i na przykladzie jakiegos znanego nagrania/nagran okreslic dzwiek jaki jest w Vivaldim. Tzn jakie slyszysz korzysci co sie poprawilo, jak graja instrumenty, jak duze sklady choralne, jak fortepian, jak skrzypce np te epokowe graja? Jaki jest poziom gladkosci i jak barwy na basie sie rozkladaja?

I jeszcze jedno pytanie, jakie zrodlo miales wczesniej?

No i jak wypada porownanie z vinylem? ;)

Pozdrawiam StasioP

Sly,

I tak i nie, zalozmy hipotetycznie, ze doplata do zrodla wyniesie po rabacie 70-90 k pln.

Jak tyle doplace do kolumn to bede mogl nabyc takie, co maja detal na poziomie ok 150-170 k pln. I co tu znajdujemy lepszego od Duo Omega pasujacego do Crossfire'a?

Moim zdaniem nic, co by taki krok uzasadnialo.

A wymiana zrodla za te kwota da - w zalozeniu - znaczacy przyrost jakosci dzwieku i 6 TB miejsca na muze . No i nie bedzie zmiany designu pokoju.

Lubie takie stopniowe budowanie, nie dojrzalem jeszcze do zmiany zestawu kolumny-wzmak. NIeco ponad miesiac temu zmienilem wzmak na lepszy, kolumny juz omowilismy , zostaje zrodlo i okablowanie.

Konto w trakcie usuwania

Ja tez zyje muza od najmlodszych lat - napierw nie bardzo to lubilem , jak mnie mama zmuszala do chodzenia na lekcje gry na pianinie.

Hehe cos wiem na ten temat mialem to samo :D Ale zostalo zamilowanie do sluchania Muzyki i pewna wrazliwosc, dodatkowo dzwiek pianina mam juz zakodowany w mozgu do grobowej deski. :)

A jesli chodzi o jeszcze lepsze indukcyjnosci do wspomnianych Magico to sa jeszcze takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , chociaz indukcyjnosci male to jednak wydaje mi sie ze powinny obskoczyc zwrotnice wysoko/srednio tonowa :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

dodatkowo dzwiek pianina mam juz zakodowany w mozgu do grobowej deski. :)

Zawsze możesz zażyczyć sobie pochówku w paninie . To taka większa trumna.

I możesz grać nawet pod ziemią;)

Vinyli nie używam więc trudno mi porównywać dCS do dźwięku z gramofonu.

Inne DAC-i jakie teraz mam to Esoteric K-01, Accustic Arts Tube DAC II mk2 i Metronome C-8.

Kwiecisty język to chyba nie moja domena.Każdy musi posłuchać u siebie.

Marslo a jaki ty masz teraz DAC?

Marslo a jaki ty masz teraz DAC?

Od ponad roku La Fontaine Music Center, czyli z napedem Esoterica, szczegoly w zakladce o mnie. Ale to nie wszystko, u mnie bardzo wazna czesc zestawu to lacze Aurender - wejscie BNC w La Fontaine. Dzwiek jest duzo lepszy , niz polaczenie usb/usb, tak chwalone przez F. Kulpe., jest lepszy rowniez od polaczenia Aes/Ebu.

Jakby co bede dostepny za ok 2 godz.

pzdr

Konto w trakcie usuwania

Nie wiem czy ja postrzegam muzykę tak jak ty i czy potrafię ją rozkładać na czynniki pierwsze żeby zrobić analizę.

dCS Vivaldi to ścisła czołówka DAC-ów. Gra wyśmienicie ale postrzegam to ogólnie i całościowo, bardziej syntetyczne niż

analitycznie. Dźwięk jest gładki a czy wystarczająco gładki dla ciebie to nie wiem.

Od ponad roku La Fontaine Music Center, czyli z napedem Esoterica, szczegoly w zakladce o mnie.

Jakby co bede dostepny za ok 2 godz.

pzdr

Ach tak, przecież wiem. Na chwilę o tym zapomniałem.

Jeśli uda się tobie taki manewr za 70-90 tys to może to dobra myśl.

Te 6TB więcej to żadna wartość bo dysk NAS z lepszymi HDD niż ma Aurender kosztuje ok 5tys.zł więc

na to bym nie patrzył.

Ale Vivaldi, clock i nowy Aurender to zacny zestaw bezdyskusyjnie.

Aurender to przy tych poziomach, to szmelc. Duzo lepiej samemu sobie zlozyc komputer do audio, sa obecnie czesci juz na dosc wysokim poziomie do PC-audio, zreszta jest pelno tunningow do komputerow rowniez, ktore pozwalaja zaoferowac znacznie wiecej niz Aurender

Z drugiej strony Aurender to tylko komputer w ładnej obudowie.

Jeśli gra gorzej niż PC to winny jest soft a soft powinno dać sie poprawić

czy wgrać inny, lepszy.

Nie kazdy chce mieć komputer PC przy systemie audio.

Ja nie za bardzo bym chciał.

Jeśli gra gorzej niż PC to winny jest soft a soft powinno dać sie poprawić

Nie tylko soft, gra wszystko, pamieci, plyta, HDD, wszelkie karty, no i oczywiscie rzecz podstawowa zasilanie, zegary itd...Nie mowiac juz o obudowie. WSZYSTKO gra.

Aurender to przy tych poziomach, to szmelc

Slyszales czy czytales?

Bo ja gralem przez 2 miesiace z kompa 64 bit Windows 7 z Jplayem i rowniez w Hiberante nie ma startu do Aurendera, o wygodzie nie wspominajc.

Chris Connaker, Filip Kulpa i paru inncyh , kotrzy uzywali kompow przed Aurenderem tez by sie zdziwili Twoja opinia.

Też myślę, że lepiej zagra DAC + Upsapler + Clock + PC. Tyle, że po sprzedaży Aurendera trzeba będzie sporo dopłacić do Upsamplera.

Na pewno warto spróbować i to rozważyć.

Sprzedazy Aurendera nie bedzie, najwyzej wymiana na W20. Nie wroce juz do napedow cd/sacd- to przeszlosc. Stack Vivaldiego tego nie zmieni , bo za polowe ceny stacka mozna miec 90 % jego dzwieku jak sadze. Tego sie przynajmniej spodziewam po zestawie Aurender W20/Dac Vivaldi/ Clock. Upsampler jest niepotrzebny , jako ze pojedziemy z usb Aurendera ( calkowice nowa autorska karta ).

Te 6TB więcej to żadna wartość bo dysk NAS z lepszymi HDD niż ma Aurender kosztuje ok 5tys.zł więc

na to bym nie patrzył.

I tu pelna zgoda, to raczej wisienka na torcie.

Konto w trakcie usuwania

Cieszę się Marslo, że jesteś tak rozsądny. Bardzo mądrze :)

Ty sie tu mlodziaku ze mnie nie nasmiewaj:)

Jestem jednym z najbardziej postepowych dziadkow ( nie mylic z dziadami ) na tym forum:)

Slyszalem. Komputer trzeba bardzo mocno przystosowac do PC-audio taki zwykly komputer Ci nie zagra!

Chetnie sie dowiem o dostepnych , sprawdzonych konstrukcjach, ktore bija Aurendera. Na dzisiaj znam tylko Muse (mialem na odsluchach w domu ) i niestety wg mnie nie ma startu do Aurendera S10, a W20 to bedzie inny swiat wg wstepnych zapowiedzi.

Jak ktos zna francuski ,polecam film z prezentacji, a nawet jak nie zna, doceni zasilanie bateryjne, ekranowanie dyskow i autorska karte dzwiekowa z nowym rozwiazaniem transmisji usb.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Chris Connaker, Filip Kulpa i paru inncyh , kotrzy uzywali kompow przed Aurenderem tez by sie zdziwili Twoja opinia.

Swiat sie zmienia...

Wszystko sprowadza sie do zmniejszania zaklocen a jesli wiesz co robisz w takim komputerze i tego sluchasz i mierzysz mozna sobie komputerek bardzo cichy (tzn nisko zaklocajacy) zlozyc.

Ale mozliwe ze ktos za chwile wymysli cos takiego ze bedzie mozna grac z byle jakiego laptopa i nie bedzie to mialo znaczenia. Teoretycznie jest to mozliwe z praktyka trudniej...

Chetnie sie dowiem o dostepnych , sprawdzonych konstrukcjach, ktore bija Aurendera. Na dzisiaj znam tylko Muse (mialem na odsluchach w domu ) i niestety wg mnie nie ma startu do Aurendera S10, a W20 to bedzie inny swiat wg wstepnych zapowiedzi.

Jak ktos zna francuski ,polecam film z prezentacji, a nawet jak nie zna, doceni zasilanie bateryjne, ekranowanie dyskow i autorska karte dzwiekowa z nowym rozwiazaniem transmisji usb.

Tak to jest mozliwe ze w nowym obeszli to sprzetowo, jest to mozliwe tak jak pisalem wyzej.

A jak jest w rzeczywistości?

W rzeczywistosci wszystko jest wazne obecnie, no chyba ze to wkoncu obejda sprzetowo.

Chetnie sie dowiem o dostepnych , sprawdzonych konstrukcjach, ktore bija Aurendera.

DIY, ale to nie ta zakladka :)

Ty sie tu mlodziaku ze mnie nie nasmiewaj:)

Jestem jednym z najbardziej postepowych dziadkow ( nie mylic z dziadami ) na tym forum:)

Nie było w moim wpisie nawet cienia złośliwości :)

Wpis

za polowe ceny stacka mozna miec 90 % jego dzwieku jak sadze.

naprawdę zasługuje na pochwałę bo to 100procentowa prawda.

A że jesteś postępowym dziadkiem to wszyscy wiedzą i inni dziadkowie powinni brać przykład z Ciebie, a nie tęsknić do czasów gromofonów i upierać, że to najlepsze źródło.

DIY, ale to nie ta zakladka :)

Stasio,

Z calym szacunkiem ,ale DIY to nie sa dostepne sprawdzone konstukcje ,najwyzej pomysly na nie. Dla mnie "sprawdzone" odnosi sie do rynku , nie do elektroniki - czyli nie tylko dziala, ale ktos to sprzedaje, daje gwarancje niezawodnosci, ma to jakas wartosc odsprzedazy, marke itp.

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.