Skocz do zawartości
IGNORED

Co po Xonar Essence ST

SUROyong

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pół roku temu pisałem, że zastanawiam się nad kupnem Xonara ST z kart jestem bardzo zadowolony :) całkowicie spełniała moje wymagania..

opamp'ów nie wymieniałem ale i tak grała dobrze. Słuchałem na niej głównie rap/hip-hop, bitów HH, muzyki 'medytacyjnej'. Wszystkiego słuchałem na foobar z ASIO. W muzyce jak i w filmach sprawdzała się zadowalająco.. lecz teraz chciałbym przeżucić się na wyższy poziom :D oczywiści nie mam zamiaru sprzedawać ST tylko zachowć go tak jak zachowałm sb creative x-fi pro(służy jako dac do laptopa). Do xonara st zamierzam powrócić jak uzbieram tyle pieniędzy by dokupić kartę xonar h6 i we wszystkich gniazdach wymienić wzmaciacze operacyjne na muses 1.. ewentualnie kupić inną kartę 5.1 grającej na odpowiednim poziomie.

Na razie chciałbym wymienić ST na jakąś lepszą kartę/dac STEREO.

Na oku mam:

1. AUDIOTRAK PRODIGY HD2 ADVANCE DE
  2. AUDIOTRAK PRODIGY CUBE
  3. Creative Sound Blaster ZxR

Chciałbym kupić coś w takim pograniczu cenowym. Jeżeli macie jakieś swoje propozycje w cenie tych to napiszcie :)

Tak jak już pisałem, słucham głównie rapu/HH, bitów, D&B i nagrań medytacyjnych.

Używam do słuchania głośników Creative GigaWorks T40 Series II(ale również rozważam zmiane), Beats Solo HD(bez konetarza), Sony XBA 4(głównie słucham na nich) kupione na ebay, Sony XB-700.

może ze sprzętu, który posiadam nie wynika, że poszukuje dobrego sprzętu ale chiałbym zmienić cały mój system pc-audio począwszy od karty a kończąc na słuchawkach.

https://www.audiostereo.pl/topic/102948-co-po-xonar-essence-st/

Nic tą zmianą nie wskórasz. Xonar ma sensnowny wzmacniacz który z powodzeniem napędzi sporo lepsze słuchawki. Na tym bym pozostał póki co i zajął się samymi słuchawkami.

.

Wg mnie zmiana xonara również nie ma sensu, ta karta sprawdza się z kolumnami za parę tysięcy, głośniki za 500 złotych to dla niej nic. Douszne plugi to moim zdaniem ile by nie kosztowały, to jest sprzęt do słuchania z przenośnym playerem i ze względu na swoje fizyczne ograniczenia przegrywający z 3 razy tańszymi słuchawkami normalnej konstrukcji. Jeśli chodzi o te nauszne soniacze, to ja swojego xonara używam z podobnie wycenionymi, a przypuszczam, że jednak lepszymi słuchawkami audio techniki i szczerze mówiąc uważam, że lepszy dźwięk daje mi moje stereo (z xonarem jako źródłem) więc domyślam się, że spokojnie można do tego xonara podpiąć jeszcze sporo lepsze słuchawki. O beats solo HD sie nie wypowiadam, ale dodam, że marka ma opinię producenta sprzętu do miejskiej lanserki a nie do słuchania...

Najdziwniejszą rzeczą jest to, że chcesz wymienić xonara kosztującego 700 zł na sprzęt kosztujący 400 zł i spodziewasz się, że będzie grało lepiej? Nie ogarniam.

Żeby przeskoczyć tego xonara jakością dźwięku musiałbyś wydać na DAC z półtora koła i minimum dwa razy tyle na (używane) stereo które będzie w stanie to pokazać.

Zupełnie mylą ci się priorytety, głośniki/kolumny/słuchawki spokojnie powinny kosztować tyle co źródło i wzmacniacz razem wzięte. Z 3 razy droższym źródłem niż reszta toru dalsze inwestowanie w źródło to całkowicie zła droga.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Xonar jest slaby. Wg mnie audiotrak gral bardziej muzykalnie.

Dobry wzmacniacz słuchawkowy ? LOL

Wzmak w w/w kartach skladach sie z 2 opampow za parenascie zl.

Ze wzmakiem nie ma nic wspolnego.

Polecam poszukac na allegro jakiegos sensownego daca z dobrym zasilaniem + jakis wzmak sluchawkowy DIY.

Xonar jest słaby, bo połaczenie z konkretnymi słuchawkami może wypadać słabo. Opampy za kilkanaście zł. nie maja nic do tego. Z reszta zawsze opampy można podmnieć na takie za kilkadziesiąt i spróbowac ponownie. Może "fizyka" dźwieku pozoztsnaie ta sama, ale odczucia w brzmieniu zmienią sie znacznie.

.

Dziękuje za waszą opinię :)

Postanowiłem, że na razie przyoszczędze na karcie w zamian za nowe głośniki a w następnej kolejności kupie MUSES 01 do mojego ST.

Czy moje głośniki(Creative GigaWorks T40 Series II) są dobre jak na tą cene?

Bo mógłbym kupić jakieś inne tylko teraz jest wązne czy to coś zmieni..

z głośników, które mnie interesują to:

1. bose Companion 2
    tylko pytanie czy głośniki ze strony producenta(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
    Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) to to samo co z allegro(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) te z allgro mają inny kształt
  2. albo Mc Crypt M10(znalazłem takie 'cudo' na allegro) -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

interesują mnie tylko zestway 2.0 takie, które się pomieszczą na biurku.

Czy zmiana moich t40 na Companion 2 przyniesie 'zauważalną' różnicę?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie sądzę. T40 nie słuchałem, ale internet mówi raczej, że to pierwsza liga komputerowych głośników więc wyżej już raczej nic nie ma. Żeby miało to sens w tym momencie trzeba pójść już w prawdziwe kolumny, w twoim przypadku po jakieś monitory aktywne, takie:http://www.ceneo.pl/7657139 albo wyższe modele.

SUROyong,

nie słuchaj bajek, że Prodigy HD2 albo Creative X-FI będzie lepszy od ST.

Miałem wszystkie te karty i porównywałem je "łeb w łeb" - ST jest zdecydowanie najlepsza.

Co do wymiany opampów - polecam, sam mam 3 x MUSES01.

Gra to znakomicie, naprawdę blisko prawdziwego hi-endu.

Jak chcesz przeskoczyć wyżej, to polecam Ci Xonara One w wersji Muses Edition właśnie.

To dopiero gra...

Mówienie o głośnikach stricte komputerowych i zamiaru nabycia opampów za parę stówek jest po prostu mega nieracjonalne.

dlaczego tak uważasz?

dajmy na to, że xonara kupiłem za ok 700zł

3x muses 01 kosztują ok 450zł(na ebay)

to suma jaką wydam jest w zaokrągleniu wynosi 1 150zł

za tyle pieniędzy nie kupie nic lepszego..

z kupieniem nowych głośników to sam nw co mam uważać.. bo jednak moje t40 mają dobre opinie. Nie słuchałem bose ale nie spowdziewam się po nich nic lepszego od t40

nie słuchaj bajek, że Prodigy HD2 albo Creative X-FI będzie lepszy od ST.

tu nie chiało mi sie wieżyć, że hd2 o połowę tańszy będzie lepszy od ST ;)

@SUROyong Zapamietaj: Słuchawki/kolumny=>wzmacniacz=>długo, długo nic=>źródło

Nie wiem czy jesteś ofiarą internetu/forum czy nie rozumiesz o co chodzi.

Wpływ przetwornika c/a jest pomijalny. Sam masz dwie karty dźwiękowe porównywałeś je kiedyś? Serio słyszysz różnice? :]

Masz teraz bardzo dobrą dźwiękówkę, która przerasta resztę systemu. Temat źródła odpuść sobie ever.

Jeśli chcesz coś poprawić musisz zainwestować w resztę systemu: głośniki albo słuchawki i do nich odpowiedni wzmacniacz.

Te twoje głośniczki (jak na komputerowe) może i są całkiem niezłe ale... to tylko głośniki komputerowe. I kosztują ponad 400 stówy.... (facepalm)

Po twoich propozycjach można wywnioskować że masz bardzo mały pokój, mało miejsca na sprzęt ale tego przeskoczyć się nie da. Nawet nie chcesz systemu 2.1. (suba możesz trzymać pod biurkiem) Słuchasz hip-hopu, bas z T40 ci wystarcza? :> Jeśli rzeczywiście nie masz miejsca to pozostają ci słuchawki, w xonarze masz podobno całkiem dobry wzmacniacz słuchawkowy pozostaję kwestia słuchawek: poczytaj co polecają, posłuchaj i podejmij decyzję czy zapłacisz za to co usłyszałeś.

Jeśli nie słuchawki, to był taki temat śmieciowe hifi czy jakoś tak. Poszukaj, poczytaj i kup używane chwalone monitory i do tego wzmacniacz.

“Kejseren er i garderoben!”

dlaczego tak uważasz?

dajmy na to, że xonara kupiłem za ok 700zł

3x muses 01 kosztują ok 450zł(na ebay)

to suma jaką wydam jest w zaokrągleniu wynosi 1 150zł

za tyle pieniędzy nie kupie nic lepszego..

z kupieniem nowych głośników to sam nw co mam uważać.. bo jednak moje t40 mają dobre opinie. Nie słuchałem bose ale nie spowdziewam się po nich nic lepszego od t40

tu nie chiało mi sie wieżyć, że hd2 o połowę tańszy będzie lepszy od ST ;)

Moze i coś lepszego z tego zestawu z opampami usłuyszysz, ale to jest nieprawdopodobne marnorastwo możliwości tej karty. Dużo więcej uzyskasz na audiotracku, ale w połączeniu z jakimś małym hi-fi. No moze za tysiaka kolumn ze wzmacniaczem nie kupisz, ale skoro nosi cię zamiar pakowania ponad 1000 zł w źródło, to wydaje się uzasadnione, aby dać przynajmniej drugie tyle w głośniki. Nie masz teraz na to kasy? Odpuść. Albo wejdź w dobry temat słuchawkowy.

.

Tak jak wszyscy piszą, masz już najlepsze głośniki komputerowe, a nie powiem, na dobrych głośnikach komputerowych też można słuchać, słuchałem z 5 lat muzyki na biurkowych creativeach a obecnie mój współlokator ma jakieś logitechy za trzy stówki i można z tym żyć. Niemniej głośniki komputerowe to najniższa półka sprzętu audio, niżej są już tylko głośniki wbudowane w radia i telewizory. Niemniej tam gdzie kończą się głośniki komputerowe, czyli przy 4 stówach za zestaw 2.0 - dopiero zaczynają się prawdziwe głośniki i żeby poczuć prawdziwy przyrost jakości nic nie da zmiana na żaden model w obrębie głośników komputerowych. Trzeba zainwestować w prawdziwy wzmacniacz i prawdziwe głośniki. W tym rozwiązaniu kupujesz używany wzmacniacz za jakieś 300-500 złotych i używane kolumny za 600 zł i taki zestaw miażdży jakiekolwiek głośniki komputerowe. Drugim rozwiązaniem są aktywne monitory, czyli prawdziwe głośniki, z wbudowanym prawdziwym wzmacniaczem. To jest rozwiązanie do małych przestrzeni, do odsłuchu z bliskiej odległości. Takie rozwiązanie jest bardzo popularne wśród fanów muzyki elektronicznej którzy na swoich komputerach coś tam próbują sami muzycznie rzeźbić, bo jest to umożliwia postawienie głośników na biurku i odsłuch przy komputerze. Z twoim xonarem możesz kupić sobie aktywne monitory i za 3k i nie wyczerpać jego potencjału, a łączenie go z komputerowymi głośniczkami za 400 zł to tragedia, i w ogóle myślenie o xonarze w kontekście takiego sprzętu to całkowita pomyłka.

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

Dokladnie. Suro odpusc sobie ''grzebanie'' w asusie. Ja sam mam karte audiotrak'a za 400zl i powiem Ci ze nie wykorzystal bys potencjalu tej karty nawet z elektronika za 5000zl i mam tu na mysli wzmacniacz i kolumny podlogowe. Zapomnij tez o komputerowych ''popierdolkach'' typu Bose itp. Moja rada: zostaw aktualna karte w spokoju, kup sobie dobry wzmak sluchawkowy (moze byc uzywany) i do tego sluchawki za maks 1600zl nowe lub uzywane. Razem wydasz okolo 2tys moze mniej, ale... Jakosc dzwieku i ilosc informacji, ktorej nie moglbys uslyszec nawet na monitorach za 5000zl sprawi, ze odkryjesz stara muzyke na nowo...

pzdr

szczeże to jestem ofiarą internetu bo nie mam tylu pieniędzy żeby kupować cos, którego posłucham tylko do porównania..

Ja dlatego dałem ten temat w 'PC audio' bo mi nie zależy na klasie hi-end!

Szukam 'budżetowego'(jakosć/cene) zestawu na biurko. Chciałbym mieć jak najlepszy zestaw za w miarę niką cene.

W salonie mam 500w aktywne kolumny i nowiutkiego DENONA 720AE

czy słyszę różnice pomiędzy x fi pro i st?

moim zdzniem przy 'właczonym' asio z ST to różnica jest taka jakby porównywać mp3 do flac.. przezież xfi sie niewiele różni od zwykłej integry i jej przeznaczenie to nie wysoka jakość dźwieku tylko gry! więc moim zdaniem niedosłyszący wyłapał by różnicę!

to teraz mam pytanie jaki rozsądnie cenowo i spełniający moja idee jakość/cena wzmacniacz słuchawkowy i słuchawki(max 1 000 zł) polecacie i czy CAL są takie świetne jak wszyscy piszą?

Teraz to ja nie rozumiem.

Masz pełno prawny system, nie wiem jaki załóżmy że na poziomie. Czyli w jakimś stopniu musisz być osłuchany ze sprzętem, ale kompletnie nie zdajesz sobie sprawy że najważniejsze są kolumny. Dlatego napisałem że jesteś ofiarą internetu bo zgubiłeś proporcje. Nie zależy ci na hajendzie? Chcesz w xonarze wymienić opampy na.. pewnie jakieś hiendowe. :>

To wszystko nie ma sensu.

Na t40 rozróżniasz x fi pro od st... ? A mp3(cbr 320 stereo) od flac też? Przecież znasz dźwięk z normalnych monitorów jak słuchasz na t40 to nic ci nie przeszkadza? :>

Nie jesteś w zakładce hiend i nikt ci hajendu nie proponował.

Ja dlatego dałem ten temat w 'PC audio' bo mi nie zależy na klasie hi-end!

No niestety, temat komputerowych głośniczków wyczerpałeś już, w dodatku 3 razy przeinwestowując w kartę dźwiękową. Poza tym o co ci chodzi, dostałeś rozwiązania w kwocie od 500 zł do 1000 zł które znacznie podniosą jakość dźwięku ale ci źle i dalej wolisz wydać parę stów na musesy które nie dadzą ci kompletnie niczego? Gdzie tu jakikolwiek sens?

czy słyszę różnice pomiędzy x fi pro i st?

moim zdzniem przy 'właczonym' asio z ST to różnica jest taka jakby porównywać mp3 do flac.. przezież xfi sie niewiele różni od zwykłej integry i jej przeznaczenie to nie wysoka jakość dźwieku tylko gry! więc moim zdaniem niedosłyszący wyłapał by różnicę!

Wiesz, ja np. mam trochę lepszy sprzęt i np. różnicy między mp3 320kbps a flacem za cholerę nie mogę wyłapać, więc troszkę mi się wydaje, że nie do końca wiesz o czym mówisz.

Cóż, niektórym się wydaje, że jak kupią lepszy sprzęt, to nagle usłysza jakie to mp3 płaskie i syczące. A tymczasem trudniej złapać różnicę miezy flac, a mp3 niż przy zmianie kabelka.

.

=> ujemny:

piszesz, że wymiana opampów w ST na MUSES01 nie da niczego?

No to chyba coś z twoim słuchem nie tak, albo ferujesz opinie jedynie w oparciu o własne, głębokie przekonanie...

Radziłbym wpierw posłuchać, a potem dopiero pisać.

Wymiana opampów na MUSES01 to "strzał w dziesiątkę".

Brzmienie jakie otrzymujemy w pełni rekompensuje cenę MUSES01.

Opublikowano · Ukryte przez cir, 28 Kwietnia 2013 - wulgaryzmy
Ukryte przez cir, 28 Kwietnia 2013 - wulgaryzmy

Ja pi***le co jeden to głupszy na tym forum. Nie rozumiesz mongole, że mówimy o wymianie opampów za kilka stów w xonarze który gra z głośnikami tańszymi niż te opampy? Radziłbym dobrze jeb**ć głową o parapet, a dopiero potem pisać.

a może zainteresuje cię taki zestawik HD598 i klon HA5000.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak jak piszą inni wąskim gardłem są tutaj Creative T40, które bynajmniej nie są pierwszą ligą głośników komputerowych. Możesz bawić się w zmianę opamów, ustawień w foobarze ale będzie to jedynie kosmetyka. Zresztą trudno tutaj zdefiniować czym są owe głośniki komputerowe: czy są nimi Bose Companio 20, B&W MM1, czy może kryształowe Harman Kardon? Przecież zrobione są z plastiku nie mają sensownych przetworników, a pomimo tego grają zaskakująco dobrze. Nie zgodzę się również z twierdzeniem: kup wzmacniacz i kolumny - to zagra 1000 razy lepiej. Tutaj dopiero zaczynają się schodki, trzeba odpowiednio dobrać kolumny do charakteru wzmacniacza, nie mówiąc już o wpływie interkonektów i kabli głośnikowych. Oczywiście trzeba mieć odpowiednio dużo miejsca do ich rozmieszczenia, ponieważ z reguły taki zestaw nie zagra dobrze jako monitory bliskiego pola. Nie wspominam o rachunkach za prąd.

To ostatecznie co mi proponujecie bo jedni mówią żeby kupić kolumny + wzmacniacz a drudzy wzmacniacz + sluchawki

Ja osobiście jestem za obcją B :)

Ale to wy jesteście znawcami nie ja :D

I mam jeszcze jedno pytanie czy istnieje takie coś jak kolumny biurkowe i czy zagrały by one na poziomie?

Ja osobiście jestem za obcją B :)

To weź B.

I mam jeszcze jedno pytanie czy istnieje takie coś jak kolumny biurkowe i czy zagrały by one na poziomie?

Tak - monitory aktywne.

Tak- zagrają na poziomie.

I.... przekonaliscie mnie do tego abym zwiększył budżet :D uświadomiliście mi, że cały mój zestaw jest do d*py

Nie chce wydawać dużo więc na razie wybrałem taki zestaw:

audinst hud mx1 / audinst hud mini

+

beyerdynamic dt990 pro

+

Jakieś aktywne monitory na biurko

pauje?

zmiana z xonara na jakikolwiek inny sprzęt, który nie jest droższy conajmniej dwa razy jest bez sensu, no ale jak już się uwziąłeś...

I.... przekonaliscie mnie do tego abym zwiększył budżet :D uświadomiliście mi, że cały mój zestaw jest do d*py

Nie chce wydawać dużo więc na razie wybrałem taki zestaw:

audinst hud mx1 / audinst hud mini

+

beyerdynamic dt990 pro

+

Jakieś aktywne monitory na biurko

pauje?

Pasuję?

Mi chcesz kupić? To ma być zestaw dla Ciebie...............................................................................

Ze skrajności w skrajność.

Jeśli zamierzasz słuchać tylko przy kompie to lepiej zamiast dac'a - skoro masz już xonara wydać na porządny wzmak do słuchawek, a te kupić np. 250ohm.

Czyli kupujesz i zestaw słuchawkowy i monitory?! :)) Żeby sie nie okazało że zestaw przy kompie jest lepszy od "głównego". :P

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.