Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  90 członków

MingDa Klub
IGNORED

Klub użytkowników wzmacniaczy lampowych MingDa

Rekomendowane odpowiedzi

Mingda MC368 BSE. Starszy model wzmacniacza. Poszukuję (najlepiej fabrycznie nowy)

Kontaktowałem się z Fabryką - nic z tego, nie produkowany już.

Czy wie ktoś z Was może gdzie jeszcze można znaleść coś takiego?

Kiedyś jeszcze widziałem na Włoskiej str. Ale się spóźniłem.

Pozdr.

Mingda już sobie powoli gra, jak na razie na firmowych lampach. Jestem pełen podziwu dla tego chińskiego klocka. Nie spodziewałem się tak mocnego i sprężystego dołu, scena jest dużo szersza. Średnica szczegółowa, Sama góra niezbyt przypadła mi do gustu, jest dość kłująca, oczywiście bardziej uspokojona względem poprzedniego wzmacniacza, ale to jeszcze nie to.

Czego mogę się spodziewać po wygrzaniu lamp, dźwięk się uspokoi? A może to wina kiepskiego źródła (PC intergra)?

Czego mogę się spodziewać po wygrzaniu lamp, dźwięk się uspokoi?

Przede wszystkim oprócz lamp muszą się wygrzać kondensatory. To proces około 100h. Jeżeli zaś chodzi o lampy pomijając czas na wygrzanie to musisz wiedzieć że fabryczne żarówki to taki rodzaj zestawu startowego który pozwala po wyjęciu wzmacniacza z pudełka trochę pograć. Prawdziwe granie będzie dopiero po wymianie lamp w przedwzmacniaczu a z czasem i mocy.

Co do lamp i ich doboru przeczytaj posty Elmero, założyciela wątku. On ma (miał bo już sprzedał Mingdę) najwieksze doświadczenie z MC-34a

Edytowane przez dlmtb

Przede wszystkim oprócz lamp muszą się wygrzać kondensatory. To proces około 100h. Jeżeli zaś chodzi o lampy pomijając czas na wygrzanie to musisz wiedzieć że fabryczne żarówki to taki rodzaj zestawu startowego który pozwala po wyjęciu wzmacniacza z pudełka trochę pograć. Prawdziwe granie będzie dopiero po wymianie lamp w przedwzmacniaczu a z czasem i mocy.

Co do lamp i ich doboru przeczytaj posty Elmero, założyciela wątku. On ma (miał bo już sprzedał Mingdę) najwieksze doświadczenie z MC-34a

Ok, dzięki za odpowiedź. No to poczekam na wygrzanie i wtedy będę się dalej bawił z ewentualną wymianą. Jak na razie delektuje się poznawaniem lampowego dźwięku.

Pozdrawiam.

Witam ponownie. Lampy wymienione, jak na razie się nie wypowiadam, niech się wygrzeją.

Mam inny problem, otóż nie wiem nawet czy jest to jakaś wada, usterka, czy ma tak być. Po włączeniu wzmacniacza regulacja głośności automatycznie się ścisza na zera. Kiedy dojdzie już do końca to silnik cały czas pracuje na chama, tak więc słychać terkot silniczka. Tak samo wzmacniacz zachowuję się przy wciśnięciu mute na pilocie, regulator idzie na minimum i zamiast się zatrzymać na najniższej pozycji to silnik cały czas pracuję. Jest to normalne?

Pozdrawiam.

Mam inny problem, otóż nie wiem nawet czy jest to jakaś wada, usterka, czy ma tak być. Po włączeniu wzmacniacza regulacja głośności automatycznie się ścisza na zera. Kiedy dojdzie już do końca to silnik cały czas pracuje na chama, tak więc słychać terkot silniczka. Tak samo wzmacniacz zachowuję się przy wciśnięciu mute na pilocie, regulator idzie na minimum i zamiast się zatrzymać na najniższej pozycji to silnik cały czas pracuję. Jest to normalne?

To jest coś nie tak. Silnik powinien się wyłączyć. Dzwoń do sewisu.
  • 2 miesiące później...

Witam panie i panów,

chciałbym się poradzić bardziej wtajemniczonych..., otóż problem jest taki, że od jakiegoś tygodnia mój system przestał grać jak do tej pory, albo inaczej - zaczął grać całkiem inaczej.

Wyższy środek i góra pasma stała się napastliwa, kłująca, ostra..., nie wiem jak to dokładnie wytłumaczyć, krótko mówiąc moje uszy nie potrafią pogodzić się z tym dźwiękiem.

W ostatnim czasie nic nie było zmieniane, również nie ma znaczenia czy źródłem jest gramofon czy CD - jest to samo..., obstawiam, że coś się stało z monoblokami, odrzucam przedwzmacniacz(były sprawdzane dwa).

Monobloki to Mingda MC3008A

Czy to może być oznaka padającej lampy? jeśli tak to której, mocy czy wejściowej?

Jeśli ma ktoś jakiś pomysł, to proszę o rady. Jest jeszcze jedna opcja, że ogłuchłem albo zwariowałem;-)

Pozdrawiam.

Czy to może być oznaka padającej lampy? jeśli tak to której, mocy czy wejściowej?

Tak to może być objaw wypalających się lamp. Ile masz godzin nalotu? Co to za lampy (producent) ?

Witam panie i panów,

chciałbym się poradzić bardziej wtajemniczonych..., otóż problem jest taki, że od jakiegoś tygodnia mój system przestał grać jak do tej pory, albo inaczej - zaczął grać całkiem inaczej.

Wyższy środek i góra pasma stała się napastliwa, kłująca, ostra..., nie wiem jak to dokładnie wytłumaczyć, krótko mówiąc moje uszy nie potrafią pogodzić się z tym dźwiękiem.

W ostatnim czasie nic nie było zmieniane, również nie ma znaczenia czy źródłem jest gramofon czy CD - jest to samo..., obstawiam, że coś się stało z monoblokami, odrzucam przedwzmacniacz(były sprawdzane dwa).

Monobloki to Mingda MC3008A

Jeśli ma ktoś jakiś pomysł, to proszę o rady. Jest jeszcze jedna opcja, że ogłuchłem albo zwariowałem;-)

Pozdrawiam.

Nie zwariowales - to jest ten minus lampiakow.Jezeli duza lampa zaczyna swiecic na niebiesko - to zlom.Natomiast o defekcie malych , na preampie latwo mozna zdiagnozowac - przy odkreconym rozsadnie volumem wystarczy popukac w lampe np zwyklym olowkiem - jak "mikrofonuje" to tez na zlom.ahoj

Lampa nie musi świecić na niebiesko by być złomem, czasem zdarza się, w lampach to normalne, że połaczenia w środku się przepalają, jak w żarówce. Lampa niby świeci, ale prądu daje maleńko, jeśli lampa troszkę mikrofonuje po tym jak ją uderzysz, to też nie na złom tylko sprawdź jej wartości na testerze, bo się okaże że dobrą lampę wywaliłeś. Wielce prawdopodobne, że jakiś lut się uwalił, w mingda są dziwne spawy, wiem bo miałem i rozlutować to, to masakra jakaś jest. Nie wykonuj żadnych gwałtownych ruchów, sprawdź lampy, włóż inne komplety, jeśli lampy dobre, coś jest w środku, a to trzeba pomierzyć. NIC nie wywalaj ;)

Edytowane przez Elmero

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Tak to może być objaw wypalających się lamp. Ile masz godzin nalotu? Co to za lampy (producent) ?

Przebiegu dużego nie mają, ale przez początkowy okres czasu pracowały na za dużym prądzie - jakie było moje zdziwienie, że mam 250V zamiast 230..., po wstawieniu "Voltage Optimisation Unit"

mam stałe 228V w całym domu, niemniej jednak jakiś czas Bias był ponad 1V a powinien być do 0.95V, więc domyślam się, że to mogło wpłynąć na szybszą degradację...,

Lampy to:

Jinvina 805ASE - mocy

Jinvina 300B - Driver

12AU7 - Ruby

12AX7 - Ruby

Nie zwariowales - to jest ten minus lampiakow.Jezeli duza lampa zaczyna swiecic na niebiesko - to zlom.Natomiast o defekcie malych , na preampie latwo mozna zdiagnozowac - przy odkreconym rozsadnie volumem wystarczy popukac w lampe np zwyklym olowkiem - jak "mikrofonuje" to tez na zlom.ahoj

nie świeci na niebiesko, w tej materii nic się nie zmieniło, a małe sprawdzę.

Lampa nie musi świecić na niebiesko by być złomem, czasem zdarza się, w lampach to normalne, że połaczenia w środku się przepalają, jak w żarówce. Lampa niby świeci, ale prądu daje maleńko, jeśli lampa troszkę mikrofonuje po tym jak ją uderzysz, to też nie na złom tylko sprawdź jej wartości na testerze, bo się okaże że dobrą lampę wywaliłeś. Wielce prawdopodobne, że jakiś lut się uwalił, w mingda są dziwne spawy, wiem bo miałem i rozlutować to, to masakra jakaś jest. Nie wykonuj żadnych gwałtownych ruchów, sprawdź lampy, włóż inne komplety, jeśli lampy dobre, coś jest w środku, a to trzeba pomierzyć. NIC nie wywalaj ;)

czyli trzeba małe śledztwo przeprowadzić.

Dzięki panowie za rady.

Przebiegu dużego nie mają, ale przez początkowy okres czasu pracowały na za dużym prądzie - jakie było moje zdziwienie, że mam 250V zamiast 230..., po wstawieniu "Voltage Optimisation Unit"

mam stałe 228V w całym domu, niemniej jednak jakiś czas Bias był ponad 1V a powinien być do 0.95V, więc domyślam się, że to mogło wpłynąć na szybszą degradację...,

Lampy to:

Jinvina 805ASE - mocy

Jinvina 300B - Driver

12AU7 - Ruby

12AX7 - Ruby

nie świeci na niebiesko, w tej materii nic się nie zmieniło, a małe sprawdzę.

czyli trzeba małe śledztwo przeprowadzić.

Dzięki panowie za rady.

Warto - te male ecc wyjatkowo zlosliwe sa - tzn "na oko" ciezko wypatrzyc ew defekt.

ogólnie rzecz biorąc, te lampy które masz, nadają się do schowania w pudełku, zabawa z lampami jest fajna, niestety dość droga ;), ale żeby nabrać doświadczenia, trzeba troszkę tych lamp przerzucić. Posprawdzaj lampy.

Lampy to:

Jinvina 805ASE - mocy

Jinvina 300B - Driver

12AU7 - Ruby

12AX7 - Ruby

To raczej lampy na tzw 'pierwszy montaż" i wiele się po nich nie spodziewaj. Dodając jeszcze to że jak piszesz trochę je "podgotowałeś" nieprawidłowo ustawionym biasem daje całkiem duże prawdopodobieństwo że mają już dosyć. Mimo to sprawdził bym je miernikiem lamp a ponadto wstawił jakiekolwiek testowe i posłuchał różnic. Zakładam że masz dostęp do takich. To chyba jedynie sensowne rozwiązanie.

Sprawa wygląda tak, że lampy opukane i mikrofonowania nie stwierdzono;-)

To raczej lampy na tzw 'pierwszy montaż"

wszystko jasne, tyle tylko, że było wcześniej więcej niż dobrze.

Jeśli chodzi o nowe lampy, możecie coś polecić? 805 jest słabo dostępna, jedynie jakie mi wpadły w oczy(ebay) to Jinvina albo Psvane z serii Hi-Fi:

http://www.ebay.co.uk/itm/1PCS-Brand-New-PSVANE-805A-HiFi-Series-Vacuum-Valve-Tube-Power-Amplification-/281847564615?hash=item419f6c8947:g:34MAAOSwu-BWOW~y

lub T-series:

http://www.ebay.co.uk/itm/2x-805-T-PSVANE-duet-pair-MATCHED-T-series-/321692239275?hash=item4ae65a05ab:g:6ZsAAOSwNSxU~wiG

warte uwagi?

Hmm, kolega wie co to miernik i gdzie się mierzy napięcia i prądy ?? bo jeśli nie to będzie trudno ;D

Sprawa wygląda tak, że lampy opukane i mikrofonowania nie stwierdzono;-)

Jeśli chodzi o nowe lampy, możecie coś polecić? 805 jest słabo dostępna, jedynie jakie mi wpadły w oczy(ebay) to Jinvina albo Psvane z serii Hi-Fi:

http://www.ebay.co.uk/itm/1PCS-Brand-New-PSVANE-805A-HiFi-Series-Vacuum-Valve-Tube-Power-Amplification-/281847564615?hash=item419f6c8947:g:34MAAOSwu-BWOW~y

lub T-series:

http://www.ebay.co.uk/itm/2x-805-T-PSVANE-duet-pair-MATCHED-T-series-/321692239275?hash=item4ae65a05ab:g:6ZsAAOSwNSxU~wiG

warte uwagi?

. Wyglada na to, lampki masz ok.Na Twoim miejscu postaral bym sie o wizyte u jakegos zaufanego szpeca.To generalnie proste urzadzenia dla kogos kto w tym siedzi.Ja juz teraz tylko taka droge obieram.ahoj

Hmm, kolega wie co to miernik i gdzie się mierzy napięcia i prądy ?? bo jeśli nie to będzie trudno ;D

kolega wie, co to miernik napięcia(nawet używa), również wie jak zmierzyć ustawić bias dla lampy mocy, ale na tym wiedza jego się kończy;-)

Jak sprawdzić lampy za pomocą tegoż urządzenia - to już wiedza tajemna;-)

Czyli prawdopodobnie bez speca się nie obejdzie, jak radzi przedmówca.

kolega wie, co to miernik napięcia(nawet używa), również wie jak zmierzyć ustawić bias dla lampy mocy, ale na tym wiedza jego się kończy;-)

Czyli prawdopodobnie bez speca się nie obejdzie, jak radzi przedmówca.

Tak zrob.Przy okazji pamietam jak kiedys kumpel co to niby sie zna pokrecil mi prady podkladu .Zaraz po niedzieli powiozlem do "mojego" szpeca - niezle sie ubawil .Ba nawet sie mocno zanipokoil.I tak po 3 dniach wzmacniacz zadzialal ze ho,ho.

Jeśli lampy dobre, niech ktoś go obejrzy, na odległość ciężko pomóc.

Jak się nie ma porównania to wydaje się że gra dobrze :). Ja też tak miałem na fabrycznych lampach. Myślałem że lepiej to już być nie może, do puki nie wymieniłem na LAMPY :)

Tu chodzi o miernik lamp elektronowych, bo tylko taki profesjonalny pomiar daje pełny obraz zużycia. Niestety to dość rzadki przyrząd w naszych czasach i nie w każdy miejscu jest dostęp do niego. Np. w Warszawie Zdaje się że jest tylko jedno miejsce gdzie taki pomiar da się zrobić. Edytowane przez dlmtb

U mnie Mingda gra odchudzonym dźwiękiem, jeżeli podłączę zasilanie odwrotnie (łatwo o to, gdy np. gniazdo lub listwa jest bez bolca). Podobne obserwacje z Mingdą ktoś tu już opisywał. Warto sprawdzić.

Jak się nie ma porównania to wydaje się że gra dobrze :). Ja też tak miałem na fabrycznych lampach. Myślałem że lepiej to już być nie może, do puki nie wymieniłem na LAMPY :)

chyba źle mnie zrozumiałeś, wiem, że zawsze da się lepiej, chodzi o to, że nagle nastąpiła degradacja/zmiana dźwięku bez dokonania jakichkolwiek zmian.

U mnie Mingda gra odchudzonym dźwiękiem, jeżeli podłączę zasilanie odwrotnie (łatwo o to, gdy np. gniazdo lub listwa jest bez bolca). Podobne obserwacje z Mingdą ktoś tu już opisywał. Warto sprawdzić.

u mnie grała prawidłowo i bardzo ładnie(subiektywnie), ale nagle coś się ze...ło i przestała grać..., poza tym mieszkam w Anglii i tu plus i minus od zasilania jest na swoim miejscu;-) a wszystkie wtyczki są z bolcami.

niech ktoś go obejrzy

tak zrobię

ale tak na przyszłość(i tak miałem zamiar lampy kiedyś zmienić), możecie polecić które lampy są godne uwagi i warte swoich pieniędzy?

ale tak na przyszłość(i tak miałem zamiar lampy kiedyś zmienić), możecie polecić które lampy są godne uwagi i warte swoich pieniędzy?

Jeżeli myślisz o nowych lampach to w zasadzie pozostają dwie firmy w tym jedna to Psvane i druga która sprzedaje swoje wyroby albo jako Sophia albo jako Full Music. Niestety nie miałem styczności z typem lamp jakie siedzą w twoich końcówkach ale używałem i używam lamp z tych dwóch firm. W moim systemie zdecydowanie lepiej sprawują się produkty Sophia/Fullmusic.

Właśnie z 805 jest ogólny problem dostępności..., w zasadzie to znalazłem dwie opcje(jak na razie) Psvane i Jinvina ta którą mam;-) Podobno ta lampka(Jinvina 805ASE) jest robiona specjalnie na zamówienia dla Mingdy.

Witam serdecznie. BTW, czy tutaj w ogóle sa kobiety;-)? Jestem (nie)szczęśliwą posiadaczką Mingdy, którą dobrał mi wraz ze sprzętem przyjaciel. Opisywałam już swoje pechowe początki. Wywalanie bezpieczników, strzały w kolumnach itd. Obecnie mam trafioną od początku w wymienionym, nowym wzmacniaczu lampę. Strzela znowu. Dowiedziałam się, że lampy do kosza, trzeba zakupić nowe. Lampy zamówione, wznoszę modły by problem rozwiązały. Wrodzony upór tylko mnie jeszcze trzyma przy tym wzmacniaczu. Osobisty M zażądał wymiany na "normalny":D z którym nie trzeba się cackać, który działa bez problemów.

Do rzeczy, powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz, czy w domu jak słuchacie zwykłego radio, to używacie "sprzętu lampowego"? Przepraszam za irytujące pytania początkującej, ale ja naprawdę, nie mam bladego pojęcia o sprzęcie, muzyce, przestrzeni, basach itd.

AAAAAA, czy ten nieszczęsny miernik też będę musiała nabyć?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.