Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  90 członków

MingDa Klub
IGNORED

Klub użytkowników wzmacniaczy lampowych MingDa

Rekomendowane odpowiedzi

Może jakieś konkretne propozycję kolumn a może jakiś inny model MingDa ?

Miałem MC34-A z kolumnami Minas Anor, połączenie naprawdę bardzo dobre, może troszkę prądu warto było by tam dać, ale ogólnie byłem zadowolony, myślę, że MC34-a bardzo dobrze zagra z monitorami, popatrz w sklepie http://www.studio16hz.eu/ może Canto Grand, zadzwoń do konstruktora, popytaj, posłuchaj.

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Czy ktoś z szanowanych tu obecnych robił upgrade wzmaka w łodzi u P. Jasińskiego właściciela marki Phoenix Audio?

Edytowane przez szy_a

Miałem MC34-A z kolumnami Minas Anor, połączenie naprawdę bardzo dobre, może troszkę prądu warto było by tam dać, ale ogólnie byłem zadowolony, myślę, że MC34-a bardzo dobrze zagra z monitorami, popatrz w sklepie http://www.studio16hz.eu/ może Canto Grand, zadzwoń do konstruktora, popytaj, posłuchaj.

Myślałem o połączeniu z KEF lub Monitor Audio RX2 ale KEFa mi odradzono a może Klipsch?

Edytowane przez marcinoss26

Myślałem o połączeniu z KEF lub Monitor Audio RX2 ale KEFa mi odradzono a może Klipsch?

Zdecydowanie lepszym wyborem będzie Phoebe III Audio Academy.

Miałem Klipsche w domu z tym metalowym gwizdkiem i nawet z lampą po pokoju latały mi żyletki kalecząc uszy, połączenie nie dla mnie, to grało skrajami pasma z podbitym basem i natarczywą górą, lampa to trochę uspokoiła, ale poszły szybko cieszyć uszy kolejnego melomana

Edytowane przez Elmero

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Ja miałem MA BX2 i całkiem fajnie to grało, może mało rozdzielczo na basie ale nawet znikały mi z pokoju. RX2 powinny być lepsze - jak zawsze rozstawienie będzie istotne, zalecam w razie czego od razu na standy je wstawić.

Jakie polecacie kondki do lampy MingDa MC88-PL żeby zmienić fabryczne? Stąd było moje pytanie wyżej odnośnie tego czy ktoś grzebał we własnym zakresie.

Kefy serii Q i R tylko z mocną lampą,umnie grały na KT 88,90 i 120.Do jazzu i rocka rewelacja,dire straits brzmi wyśmienicie.Zależność taka,im wyższy model lampy tym lepiej.

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

Miałem Klipsche w domu z tym metalowym gwizdkiem i nawet z lampą po pokoju latały mi żyletki kalecząc uszy, połączenie nie dla mnie, to grało skrajami pasma z podbitym basem i natarczywą górą, lampa to trochę uspokoiła, ale poszły szybko cieszyć uszy kolejnego melomana

Wzmacniacz to będzie chyba MingDa MC 34-A na lepszy nie ma kasy póki co chyba że jest jakiś lepszy model w podobnej cenie? Kolumny mam Magnaty Quantum 603 i Dynaudio DM 2/7 podepnę i posłucham wtedy będzie wiadomo w jakim kierunku podążyć?

Dzisiaj odebralem wzmka z przeglądu i wlutowania nowych kondków.

Wszystkim zajął się Pan Krzysztof z Łodzi budujący swoje konstrukcje.

Mając KT 88 nie poszedłem w kierunku kondków silver czy gold tylko stare sprawdzone militarne zza byłej wschodniej granicy czyli NOS olej papier co miało na celu ucywilizować całość.

Niestety nie zdołałem zbytnio odsłuchać, pewnie jutro to zrobię.

Jedno jest pewne w Jego systemie jest przepaść i jego autorska konstrukcja o mocy 2W jakościowo zdeklasowała Mingda.

Teraz juz mam u siebie swojego wzmaka jutro wygrzeje kondki i tak przez kilka dni, oczywiście odpisze co i jak....

Wzmacniacz to będzie chyba MingDa MC 34-A na lepszy nie ma kasy póki co chyba że jest jakiś lepszy model w podobnej cenie? Kolumny mam Magnaty Quantum 603 i Dynaudio DM 2/7 podepnę i posłucham wtedy będzie wiadomo w jakim kierunku podążyć?

MC34A do Dynaudio DM 2/7 trzeba by trochę "osuszyć". Małe, fabryczne lampki w takim zestawieniu się nie sprawdzą...

MC34A do Dynaudio DM 2/7 trzeba by trochę "osuszyć". Małe, fabryczne lampki w takim zestawieniu się nie sprawdzą...

Witam Jakaś propozycja co do wzmacniacza i kolumn

Witam Jakaś propozycja co do wzmacniacza i kolumn

To zależy od preferencji, repertuaru, wielkości pomieszczenia do nagłośnienia, środków finansowych... Mam MC34A i miałem Dynaudio DM 2/7, małe lampki trzeba wymienić -- choćby na lampki z nowej produkcji za kilkadziesiąt PLN. Dm 2/7 zagrają fajnie pod warunkiem, że priorytetem nie jest dyscyplina i konturowość (ale nie dla tych walorów kupuje się chyba lampę na El34), no i pomieszczenie nie za małe i nie za duże. U mnie w 26m2 już nie za bardzo sobie radziły...

Edytowane przez greg18

a pewnie z powodu mocy wzmacniacza raptem tylko 38 wat na kanał

Wcześniej miałem wzmacniacz 120 W, porównywałem także ze wzmacniaczem Heed i z moich obserwacji nie jest to kwestia watów (choć pewnie z jakimś Krelem 300W zagra to inaczej)... Taki poluzowany dźwięk mi nie przeszkadzał, ale stosunek ilości niskich i wysokich tonów nie był taki jak trzeba u mnie kiedy przeprowadziłem się do 26m2.

To zależy od preferencji, repertuaru, wielkości pomieszczenia do nagłośnienia, środków finansowych... Mam MC34A i miałem Dynaudio DM 2/7, małe lampki trzeba wymienić -- choćby na lampki z nowej produkcji za kilkadziesiąt PLN. Dm 2/7 zagrają fajnie pod warunkiem, że priorytetem nie jest dyscyplina i konturowość (ale nie dla tych walorów kupuje się chyba lampę na El34), no i pomieszczenie nie za małe i nie za duże. U mnie w 26m2 już nie za bardzo sobie radziły...

Mogę wydać w sumie 3,5 na wzmacniacz Mingda mc34A kocztuje 3 + wymiana lamp Kolumny pewnie tez będę musiał wymienić

Wiem że najlepiej u siebie odsłuchać jeśli jest taka możliwość Chcę kupić jak najlepszy wzmacniacz w tej cenie Ile kosztuje wymiana lamp i czy można samemu wymienić

Lampy oczywiście mają ceny bardzo różne. Najlepiej posłuchać w pierwszej kolejności zestawu fabrycznego. Jeśli trzeba będzie "osuszyć" dźwięk na dole pasma, zdyscyplinować go trochę i zejść niżej z basem, to można na początek kupić jakieś tung-sol lub electro-harmonix z nowej produkcji, bo to koszt ok. 100 PLN za parę (chodzi o małe lampki 12Au7 i 12AX7). Myślę, że z takim zestawem można się zastanawiać nad kolumnami. Ewentualna kolejna zabawa z doborem lamp -- już droższa -- dopiero potem, kiedy wiadomo czego brakuje w dźwięku. Wymienić można samemu -- przy odrobinie cierpliwości i uwagi.

Lampy oczywiście mają ceny bardzo różne. Najlepiej posłuchać w pierwszej kolejności zestawu fabrycznego. Jeśli trzeba będzie "osuszyć" dźwięk na dole pasma, zdyscyplinować go trochę i zejść niżej z basem, to można na początek kupić jakieś tung-sol lub electro-harmonix z nowej produkcji, bo to koszt ok. 100 PLN za parę (chodzi o małe lampki 12Au7 i 12AX7). Myślę, że z takim zestawem można się zastanawiać nad kolumnami. Ewentualna kolejna zabawa z doborem lamp -- już droższa -- dopiero potem, kiedy wiadomo czego brakuje w dźwięku. Wymienić można samemu -- przy odrobinie cierpliwości i uwagi.

Tzn.trzeba ustawiac bias ?

Z tego co wiem to sprzedają teraz wzmacniacze MingDa z autobiasem. Po zmianie lamp nie trzeba nic ustawiać.

No to dobrze w sumie zostaje Mingda 34a bo 34ase to wydatek około 4tys

Nie słuchałem takiego zestawu lampa na EL34 I Dynki ale według mnie znając jak w/w grają z osobna to będzie zamulony zbity dźwięk.... absolutnie odradzam do Dynek lampy EL34!!!!

Jak już to lampa na KT88 tu się sprawdzi na pewno. Ewentualnie szybki tranzystor.

Przy opcji że zostajesz z Dynkami oczywiście :)

pzdr.

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

Nie słuchałem takiego zestawu lampa na EL34 I Dynki ale według mnie znając jak w/w grają z osobna to będzie zamulony zbity dźwięk.... absolutnie odradzam do Dynek lampy EL34!!!!

Jak już to lampa na KT88 tu się sprawdzi na pewno. Ewentualnie szybki tranzystor.

Przy opcji że zostajesz z Dynkami oczywiście :)

pzdr.

Tranzystor mam chciałbym posłuchać lampy Gdybym został przy Mingda mc34-a to jakie kolumny do niego Muzyka Rock

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Tranzystor mam chciałbym posłuchać lampy Gdybym został przy Mingda mc34-a to jakie kolumny do niego Muzyka Rock

Witam.

Polecenie wybitnie trafione kolegi wyżej.

Jeżeli będzie potrzeba więcej agresji , tak potrzebnej do realistycznego przekazania mocnego riffu w muzyce rockowej obowiązkowo do posłuchania Focal i Triangle.

W cenie do 8 000 zł trochę modeli jest ale jest to zupełnie inne granie niż studio 16 Hz - więc tylko odsłuch .

Utracisz trochę płynności 16 Hz..... ale ciepła , nasycona i płynna lampa el 34 powinna to uzupełnić. A możesz dużo skorzystać na motoryce basu .

Osobiście dla mnie jeżeli chodzi o komfort odsłuchu i "jakość" wokali wybrałbym 16 Hz.(imo).

Ale Ty kładziesz nacisk na Rock i może Ci brakować pazura z Francji .

Więc warto posłuchać przed decyzją o zakupie.

Obie firmy stawiają na wysoką skuteczność więc życia na niskim poziomie głośności nie powinno brakować.

Edytowane przez Firewall 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.