Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A czego słuchają "radiowcy"?

pracują ludziska całe dnie w słuchawkach, więc sa to zapewne najlepsze z najlepszych. A dla nas tez jakaś rekomendacja.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4025-071690400 1289951264_thumb.jpg

post-4025-081931200 1289951270_thumb.jpg

post-4025-014733200 1289951277_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lepiej byś napisał na co nie idą pieniądze w radiu. Z moich ostatnich obserwacji wynika że na 100% nie idą na polepszenie dźwięku.Nie zaczynam tematu rzeki i bądź mi za to wdzięczny.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Lepiej byś napisał na co nie idą pieniądze w radiu.

Oj, sie nie zgodzę. Jeżeli ktoś dużo pracuje z dźwiękiem a w pracy ma służbowe "byle co" to kupuje własne słuchawki, bo złe potrafią szybko zmęczyć.

Therion mozesz się nie zgadzać a to zdjęcie słuchawek używanych właśnie w radiu na co dzień. Żebyś zobaczył jakich kiepskich kabli do łączenia całego toru używają to byś zwątpił. To nie ma szansy w ogóle zagrać i dobrze zabrzmieć na antenie. Na antenie nr 1 jest polityka i do opowiadania pierdół i obietnic wyborczych to i tak jest za dobrze.

Therion mozesz się nie zgadzać a to zdjęcie słuchawek używanych właśnie w radiu na co dzień. Żebyś zobaczył jakich kiepskich kabli do łączenia całego toru używają to byś zwątpił. To nie ma szansy w ogóle zagrać i dobrze zabrzmieć na antenie. Na antenie nr 1 jest polityka i do opowiadania pierdół i obietnic wyborczych to i tak jest za dobrze.

W jakim radu robiłeś to zdjęcie?

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Ja bym wziął Kossy PortaPro, bo grają dla zabawy, a w razie czego wymienią mi za friko na nowe. A jak takie HD650, albo inne SR325 mi padną przypadkiem po pięciu latach, zostanę na następne dwadzieścia bez słuchawek... ;)

HD565 w zupełności by wystarczyły, jeśli o mnie chodzi.

Ja bym wziął Kossy PortaPro, bo grają dla zabawy, a w razie czego wymienią mi za friko na nowe. A jak takie HD650, albo inne SR325 mi padną przypadkiem po pięciu latach, zostanę na następne dwadzieścia bez słuchawek... ;)

HD565 w zupełności by wystarczyły, jeśli o mnie chodzi.

nie za friko, tylko za 40zł przy zielonej naklejce na opakowaniu albo za 80zł przy braku naklejki.

Jak ci 650 padną po 5 latach, to przynajmniej będziesz miał co wspominać. Coś do czego Porta Pro sie nawet nie zbliżają, mimo że sam lubię Porta na spacerze.

Wysyłałem raz uszkodzone Porty (trzeszczący przetwornik, brak wtyczki) do serwisu. Dostałem nowe za darmo.

No ale nie o tym dyskusja.

Wspominanie rewelacyjnego dźwięku to nie to, co tygrysy lubią najbardziej. Wolę mieć do dyspozycji względnie przyzwoity sprzęt non stop, niż hajend od czasu do czasu.

żadnych bym nie zabrał - niestety, żadne z wymienionych w ankiecie nie grają naturalnie

najgorsza jest kompletna stagnacja w tym segmencie cenowym, nic się nowego ciekawego nie pojawiło od lat, ciekawe nowości tylko w rejonach 3000 zł plus

ja zabrałbym to co mam - AKG K240 Monitor (konstrukcja sprzed 30 lat, już nieprodukowane) i Shure E2 (konstrukcja sprzed 10 lat, te przetrwały w ofercie, ale pod innymi nazwami - jak ktoś ciekaw to może poszukać w moich wpisach na stereo)

20 lat temu jak wybierałem sobie pierwsze porzadne zagraniczne słuchawki to u mnie AKG K240 Monitor przegrały z AKG K300Monitor (topowe Sennheisery jak i Beyerdynamiki odpadły).

Te drugie grały po prostu naturalniejszym dźwiękiem

a tam Graaf bez przesady ze 3000zl+ oferuja ciekawe brzmienie.

Shure E2 sa ciekawe ale tez trzeba czytac na czym zalezy autorowi watku, wiec e2 na pewno by mu sie nie spodobaly.

20 lat temu jak wybierałem sobie pierwsze porzadne zagraniczne słuchawki to u mnie AKG K240 Monitor przegrały z AKG K300Monitor (topowe Sennheisery jak i Beyerdynamiki odpadły).

Te drugie grały po prostu naturalniejszym dźwiękiem

może też bym tak uznał, ale nie miałem okazji poznać K300

może też bym tak uznał, ale nie miałem okazji poznać K300

Jak na AKG to długo się u mnie trzymały, zawieszenia poszły po 9 latach intensywnej pracy. Słyszałem rok temu ten sam model ale jakoś tak grał jak z za kotary, może też już się kończył albo wymagania co do słuchawek się zwiększyły :) W każdym razie nasze najlepsze krajowe Tonsile SN60 po zakupie K300Monitor poszły w odstawkę.

• 2 tygodnie później...

Może nie do końca w temacie, ale ostatnio na świecie jest spory "huczek" a propos 20-tu "najulubieńszych" słuchawek niejakiego DavidMahler'a z forum Head-Fi.

Polecam lekturę:

Ukryta Zawartość

Np. Sennheisery HD600 i HD650 są dość wysoko na tej liście :)

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Nadal podział cenowy słuchawek nic nam nie mówi, robicie ranking a'la pisemko niby high end nędza.

Nie lepiej zamieścić swoje wrażenia z odsłuchu danego modelu w danej konfiguracji ?

Bez słowotoku i koloryzowania.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

To wygląda trochę tak jakby na Audiohobby wiało nudą , wciąż ci sami o tym samym.

Edytowane przez spitfire28

Np. Sennheisery HD600 i HD650 są dość wysoko na tej liście :)

Troche sie dziwię, że 650ki sa ponad 600tkami. Ja bym je zamienił miejscami. Kilka dni temu miałem okazję posłuchać tego rodzeństwa i 650ki szybko skreśliłem z listy marzeń. Kupiłem HD600. Grają jaśniej, przestrzenniej oraz mają ładniejszy bas, który na dodatek potrafi zejść niżej i potężniej niż w 650kach (lub... siedzieć cicho kiedy nie jest potrzebny). 650ki tego nie potrafią. Możliwe, że z jakimś fajnym wzmacniaczem byłoby inaczej - ja piszę odsłuchach na swoim sprzęcie i swoich wrażeniach.

600 zchodziły nizej niz 650... to jakis ewenement.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

600 zchodziły nizej niz 650... to jakis ewenement.

Nie. To wynik porównania a nie "oczytania".

HD600 potrafią zejść głębiej. Bas jest tez lepszej jakości.

>Therion

Właśnie zaraz wrzucę na ruszt hd650 vs hd600 i posłucham.

Podłączę obie pary pod wyjście w kompie na ustawieniach 0 dB.

Zapodam dwie muzy Erykah Badu i Boston IV.

Dam znać.

Dorzucę SHP9000 i HD598, z tym że SHP są nowe { 5 dni }.

Nie. To wynik porównania a nie "oczytania".

HD600 potrafią zejść głębiej. Bas jest tez lepszej jakości.

Nadal będę się upierał że jest to niemożliwe :)

.

>Therion

Sorry ale już po jednym kawałku muzyki jazz, rock i dorzuciłem country i hd 600 są słabsze w dole od hd650.

Hd650 znacznie niżej schodzą i mają bardziej zróżnicowany dół. To z kompa ,gdzie nie ma uniesień.

Od Hd600 lepsze na dole ,prezentacji są Hd598.Wieczorem będzie u mnie kolega z Audiotechnicami ath es7, wybrał je po odsłuchach kilkunastu par słuchawek w nie dla idiotów.Ciekawy jestem co to za pies.

Posiadam Ultrasone 900 pro zamknięte, kupiłem troche w ciemno po namowie "pana dystrybutora", ale oczywiscie z odsłuchem. Dzisiaj nie wyobrażam sobie lepszych słuchawek - uzywam ich w domu, na zewnatrz, przy pracach powiedzmy sobie studyjnych. Cieszę sie przede wszystkim pełnym liniowym dźwiękiem, każda muzyka brzmi dla mnie przynajmniej dobrze czego zdecydowanie nie moge powiedzieć o jakichkolwiek innych sluchawkach słuchanych lub posiadanych: senki niskie serie, HD800, audio-technica - sluchalem wszystkich modeli otwartych - brzmią płytko, ES-7 - calkiem dobre na dwor, grado - tylko do akustyki.

Jedynym lepszym rozwiązaniem od zamkniętych 900 PRO, dla mnie jest wersja otwarta, której miałem okazje przez jakiś czas słuchać - ale to rozwiązanie tylko do domu (bez sąsiadów i walenia garami w kuchni.

Nie wiem jak Pro 900, ale Pro 750 w bezpośrednim porównaniu z Edition 8 brzmią nędznie. Dźwięk szorstki, dziury w paśmie, przestrzeń i rozdzielczość ograniczone. Mój kumpel, który posiadał Pro 900 znowu stwierdził, że lata świetlne im do wyrafinowania Edition 8, więc siłą rzeczy można sporo lepiej bez angażowania w to wyobraźni, natomiast nie wiem, czy za te pieniądze, bo nie słuchałem. HD600 mają jakość basu poniżej średniej w swojej klasie cenowej, i to jest fakt. Bas jest zbył mało punktowy, nie całkiem zróżnicowany i podbity w środku zakresu, taki typowo sennheiserowy, nieco łupiący. Bass HD650 potrafi być ciekawszy, bardziej przestrzenny, ale w kwestii zejścia to żaden z tych modeli nie ma problemu, raczej wzmacniacz musi się motać współpracując z nimi. AKG Q701 (zgaduję, że K702 siłą rzeczy też, bo wyglądają na to samo) to ciekawy model i nie wiem czy nie najlepszy z tego, co można kupić do 1500zł. Mają mniej rozbudowaną górę od Beydrdynamików T1, ale za to dają pełny, lekko słodki na średnicy dźwięk. Bardzo fajnie współpracowały i z Accuphase C-3800 i ze wzmacniaczem słuchawkowym za mniej niż 2% ceny tego pierwszego. Pewnie to kwestia trafienia z resztą toru (Accuphase DP-78 po kablach Tara Labs ISM 0.8), ale świadczy o tych słuchawkach jak najlepiej i na pewno można je z powodzeniem napędzić z urządzeń budżetowych, zresztą potwierdzam to na podstawie odsłuchów K701. Za cenę T1 mamy dwie pary Q701 albo 3 pary K702, a przeskok nie jest dramatyczny.

>Therion

Sorry ale już po jednym kawałku muzyki jazz, rock i dorzuciłem country i hd 600 są słabsze w dole od hd650.

oto mój opis z porównania, jaki napisałem swojemu koledze:

650tki trochę są wyzute z emocji. 600tki grają z kopytem, są jaśniejsze na górze i potężniejsze na dole. Skupiłem się na płytach z muzyką filmową. Są tam utwory z basem mocnym jak z suba (sam wiesz, jakie efekty są w kinach - wali po płucach jak trzeba). 650ki ten bas łagodzą do tego stopnia, że staje się nieistotny - po prostu jest i tyle, podczas gdy na 600tkach stanowi ważną część spektaklu.

przykład: Muzyka filmowa - jeden z utworów budujących napięcie. Jednolity bas i flet. Tak prezentują to 650ki. Zmieniam na 600tki i okazuje się że ten bas wcale nie jest jednolity, tylko "modulowany" i dużo potężniejszy (taki własnie kinowy) a flet - owszem gra, ale daleko, daleko w przestrzeni.

W 650 jest bardziej misiowaty bas. Jest go też więcej w sensie ilości (stąd ogólne zaciemnienie). 600tki mają go mniej ilościowo (czyli częściej siedzi cicho gdy go nie potrzeba i dlatego przekaz ma jaśniejszy odbiór - czystszy, przestrzenniejszy) ale jak już zagrzmi, to znacznie potężniej niz w 650 i schodzi zdecydowanie niżej. Daje to wrażenie jakby 600ki miały podbite skrajne zakresy, ale to nie prawda - to 650ki są zbyt przytłumione - słychać to po instrumentach - nie mają swojego naturalnego blasku - sa matowe.

650ki moga sie podobać. Rozumiem ludzi którzy je wybierają. przed chwilą w lekkim jazzie zagrały "smaczniej" niż 600ki. Z fajniejszym klimatem (aż nawet sie zastanowiłem - a może jednak trzeba było te wybrać ?:) W zasadzie do zarzucenia mam im tylko jedno - pozbawiają słuchacza smaku przygody. Są lajtowe. Cos jak turystyka - ludzie patrzący na piramidy przez szyby autokaru i inna grupa, obserwująca to samo z grzbietu wielbłądów. Jedni i drudzy mają smak egzotyki, ale ci na wielbładach jeszcze coś więcej - zapach wielbłądziej wełny, skwar...

To dziwne, bo wybierając kolumny, wybrałem dźwięk 650tek (nie dotyczy basu!). bardziej relaksujący. Tak brzmią własnie Hyperiony 4ohm - góra jak w 650kach ale dół jak z 600tek. 8ohmowe miały górę 600tek - bardziej angażującą, wiecej sie działo, ale dół, był jeszcze inny - szybki, twardy.

Czym wzmacniałeś 650tki? U mnie z Forumem608 naprawde jest daleko od misiowatego basu. Może Twoja amplifikacja się nie zgrała z 650 jeśli chodzi o bas?

.

proem

Posiadam Ultrasone 900 pro [...] Cieszę sie przede wszystkim pełnym liniowym dźwiękiem

Można lubić sposób prezentacji jaki oferują te słuchawki ale pisanie o "pełni liniowym dźwięku" w ich przypadku to już herezja. No chyba, że nie dosłyszysz skrajów pasma. Pro 900 grają bardzo specyficznie.

michelangelo

Nie wiem jak Pro 900, ale Pro 750 w bezpośrednim porównaniu z Edition 8 brzmią nędznie.

Dla mnie niestety nawet bez porównywania do czegokolwiek brzmią nędznie.

Czym wzmacniałeś 650tki? U mnie z Forumem608 naprawde jest daleko od misiowatego basu. Może Twoja amplifikacja się nie zgrała z 650 jeśli chodzi o bas?

Możliwe, że tak jest i to zaznaczyłem w swoim poście odnoszącym się do tego porównania. Słuchałem ich ze zmacniacza słuchawkowego w CD6002 ( tylko bez narzekania jeżeli ktoś nie słyszał jakości tego dźwięku) i na Yaqinie 6V6, ale tu tylko chwilę, bo lampowe brzmienie jeszcze tylko bardziej podkreśliło cechy 650tek. krótko też słuchałem z Lehmanna. Było lepiej, ale cechy zaciemniania były nadal słyszalne. Noszę się z zamiarem zakupu wzmacniacza słuchawkowego (chyba nawet Lehmanna) ale póki co musiałem podjąć decyzję co do słuchawek, stąd porównanie tych dwóch zacnych konstrukcji.

650ki to fajny sprzęt. W zależności od rodzaju muzyki i posiadanego zestawu mogą przysporzyć mnóstwa frajdy. Ja jednak wybrałem 600tki, bo mają pazur. A tego właśnie szukałem.

Edytowane przez Therion

Zaciemnianie i kolorowanie przekazu to ogólnie znana cecha HD650, a Twoje turystyczne porównanie w pełni rozumiem. W HD600 jest jak na wielbłądzie włączając w to drobne niewygody odbioru, natomiast w HD650 jak przez szyby autobusu, wcinając w międzyczasie słodkiego batona dla lepszego zdefiniowania kierunku doznań.

Biorąc pod uwagę jakość realizacji większości moich płyt CD, wielbłąd mógłby okazać się zbyt niewygodny i z podziwiania piramid nici :( Natomiast w autokarze jest całkiem przyjemnie, bez przeszkód mogę sobie podziwiać i nawet pstryknąć fotkę, a baton nie jest za słodki :)

• Pokaż nowe odpowiedzi