Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Już wiem, że będę kupował tylko otwarte i tylko z welurem. HD800 nie próbowałem, ale to mógłby być krok we właściwym kierunku.

I na pewno będą w cenie 1000 złotych :)

HD800 zamiast skoku w górę w porównaniu do HD600 to skok w bok, nie wiem czy o to przy wymianie słuchawek na lepsze chodzi? Ja bym jeszcze zaczekał aż Sennheiser coś bardziej równego całościowo wypuści.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

a ja calkiem powaznie proponuje zakup staaarych beyerow - do zdobycia na niemieckim ebay w smiesznych pieniadzac jak za taka jakosc dzwieku (70-80 euro). mozna sie zdziwic:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zibra

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

• 2 tygodnie później...

Panowie weźcie pod uwage jeszcze jeden czynnik.

Sennheisery są najduzej obecne w swiadomosci audiofili jako sluchawki Hiend z wyzszej pólki.

Ultrasone czy Grado to jeszcze poniekad troche egzotyka.

A ludzie mają w nawyku polecać to co sami posiadają, o czym nasza ankieta najlepiej swiadczy.

Dla mnie jest ona niemiarodajna.

A wogole slucha dzwiek w sluchawkach angielskiej firmy LEAK????????cos malo wiecie panowie i panie oczywiscie..pozdrawiam

SENNHEISER to uznana firma. Sam posiadam HD600 i bardzo je cenię. Wady? Dla mnie dwie. Mogło by być ciut więcej basu ale rozumiem jest to cena kompromisu i powiedzmy to liniowości. Druga to słaby delikatny kabel z czym można łatwo sobie poradzić wymieniając go na lepszy od HD650 czy firmy CARDAS. Twierdzę podobnie jak Rafaell, że do właściwej reprodukcji dźwięku jest potrzebne szerokie pasmo przenoszenia, stąd powodzenie tzw. gęstych formatów. Jeżeli można je faktycznie tanio kupić to jest to wspaniała okazja.

• 3 tygodnie później...

Czy warto kupić te słuchawki ? Ile można za nie zapłacić ? Mam już Philipsa HP1000 oraz Technicsa RP-F30. Ale chciał bym słuchawki w stylu "Vintage" do mojego zestawu z lat 70-tych. Już od dawna poszukuję dużych słuchawek typu zamkniętego. Często pojawiają się takie na Allegro, ale kiepskich producentów jak "Uniwesum" lub "Vivanco". Jeżeli orientujecie się w wartości tego sprzętu, to prosił bym o info na PW.

Jeszcze zdjęcie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel

Wyglądają fajnie,ciekawe jak grają

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

SENNHEISER to uznana firma. Sam posiadam HD600 i bardzo je cenię. Wady? Dla mnie dwie. Mogło by być ciut więcej basu ale rozumiem jest to cena kompromisu i powiedzmy to liniowości.

Liniowosc i za malo basu? Przeciez to sie wzajemnie wyklucza. Znajdz im lepszy wzmacniacz.

Od kiedy to hd600 mają za mało basu????? ,powiem więcej -mają go tyle ile potrzeba !!

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

Bas to one mają nawet lekko nadmuchany, szczególnie środkiem, stąd nie grzeszy punktowością, czym np. DT880 Pro mogą się pochwalić.

SENNHEISER to uznana firma. Sam posiadam HD600 i bardzo je cenię. Wady? Dla mnie dwie. Mogło by być ciut więcej basu ale rozumiem jest to cena kompromisu i powiedzmy to liniowości. Druga to słaby delikatny kabel z czym można łatwo sobie poradzić wymieniając go na lepszy od HD650 czy firmy CARDAS. Twierdzę podobnie jak Rafaell, że do właściwej reprodukcji dźwięku jest potrzebne szerokie pasmo przenoszenia, stąd powodzenie tzw. gęstych formatów. Jeżeli można je faktycznie tanio kupić to jest to wspaniała okazja.

Jeżeli masz za mały bas w hd600 to szukaj przyczyny w źródle.

Co do kabla, to po wymianie na kabel od hd 650 miałem pogorszenie dźwięku. Pomimo że w hd600 kabel jest cienki, jest znacznie dla nich lepszy.

Dla mnie hd600 nie mają wad. Jeżeli byłyby jaśniejsze to nie byłyby tym czym są. Jeżeli byłyby lepsze, to kosztowały by tyle, że nie byloby mnie na nie stac.

Edytowane przez Therion
  • 1 miesiąc później...

Witam!

Planuję zakup HD600. Słuchawki tylko do zestawu hi fi.

Czy macie inne ciekawsze propozycje? Warunek - cena nie wyższa niż 1000zł.

Chciałabym dobrać coś "wartościowego" do porównania.

Pozdrawiam

Witam!

Pozdrawiam

AKG K 701 ,rozdzielczosc ,przestrzeń,wyrównane w całym paśmie!! ,moim skromnym zdaniem lepsze od hd600.mają troche mniej basu niz hd600 [troche zaznaczam! ,nie jak tu niektórzy piszą że 701 nie maja basu -bzdura]Z dobrym torem potrafia zagrać pięknie [mam hd600 .k701 i grado rs2 ,więc jakiś tam obraz mam ] pozdrawiam

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

Beyerdynamic DT880 Pro lub DT880 Edition. Z dobrym wzmacniaczem potrafią zadziwić tym, jak niewielki dystans je dzieli od kilkukrotnie droższych słuchawek.

AKG K 701 ,rozdzielczosc ,przestrzeń,wyrównane w całym paśmie!! ,moim skromnym zdaniem lepsze od hd600.mają troche mniej basu niz hd600 [troche zaznaczam! ,nie jak tu niektórzy piszą że 701 nie maja basu -bzdura]Z dobrym torem potrafia zagrać pięknie [mam hd600 .k701 i grado rs2 ,więc jakiś tam obraz mam ] pozdrawiam

Nie wiem co jest lepsze :) wiem za to co mi się bardziej podoba i jak słyszę. K701 nie trzymają parametrów pracy (zawieszenie szybko się starzeje mechanicznie) i po pół roku (ok 1000godzin) a raczej już po 200 godzinach grania przestawałem je lubić mimo ze własnie na początku tak jak piszesz grały bardzo sympatycznie-szczególnie klasykę.Przykładowo z bardzo pięknie naturalnie grającymi na początku blaszakami na :Chucku Mangione "Children Of Sanchez" zrobiła się jatka na żyletkach-tego nie zdzierżyłem później słuchać.

Beyerdynamic DT880 Pro lub DT880 Edition. Z dobrym wzmacniaczem potrafią zadziwić tym, jak niewielki dystans je dzieli od kilkukrotnie droższych słuchawek.

Owszem fajne słuchawki ale jak ktoś nie jest uczulony na THD miałeś je ale poszły z czasem do ludzi :)

Witam!

Pozdrawiam

Kup je i nie kombinuj to fajne słuchawki w tej cenie

Owszem fajne słuchawki ale jak ktoś nie jest uczulony na THD miałeś je ale poszły z czasem do ludzi :)

Słuchałem mojego byłego egzemplarza dwa miesiące temu. Inaczej bym nic nie pisał, a tak to dla mnie HD600 mogą nie istnieć. AKG są fajne, ale w wersji Quincy Jones - bardziej dociążony dźwięk niż w K701, ale rozdzielczości Beyerów można zapomnieć.

ale rozdzielczości Beyerów można zapomnieć.

Szczególnie T1 ;) ale znów dla odmiany niedomagające (przez te 250 Ohm) na basie słuchawki :(

Szczególnie T1 ;) ale znów dla odmiany niedomagające (przez te 250 Ohm) na basie słuchawki :(

Czy rozdzielczosc jest taka wazna? Mialem okazje sluchac Orpheus sennheisera i mimo dobrej rozdzielczosci to ostrosc dzwieku i detalicznosc moim zdaniem odbierala przyjemnosc sluchania. Sluchawki byly podlaczone do oryginalnego wzmacniacza.

Co do basu, nie spotkalem sluchawek o za malym basie. Szczerze mowiac to razi mnie w sluchawkach jego nadmiar. Jednak ten problem generalnie nie dotyczy wysokiej polki, gdzie z basem jest moim zdaniem zawsze dobrze (mam na mysli, ze go nie brakuje). Drobne roznice to raczej kwestia takiej czy innej urody a nie braku basu.

pzdrw

såså

Ja też słuchałem Orfeusza i na pewno jego szczegółowość nie odbierała przyjemności. Źródłem był dzielony Accuphase z serii 800 po kablach Fadel Art Coherence. Jeśli szczegóły bolą, to znaczy, że coś w torze jest do bani.

Ja też słuchałem Orfeusza i na pewno jego szczegółowość nie odbierała przyjemności. Źródłem był dzielony Accuphase z serii 800 po kablach Fadel Art Coherence. Jeśli szczegóły bolą, to znaczy, że coś w torze jest do bani.

Głupia sprawa ale wszyscy tutaj słuchali Orfeusza ja też się zapisuję do klubu ale w sumie staje się to nudne ;) może niech piszą Ci co nie słuchali :)

Ten z Accu DP800/DC800 a szczególnie z gramofonu SME to już nie high end a po prostu bajka.

Małe pytanie, jak bardzo lubicie bajki? strach by było na co dzień je słuchać nawet te najpiękniejsze a to właśnie Orpheus.

Zejdźmy na ziemie bardzo fajne są wygrzane Ultrasone E10 i nawet mają wady takie słuchawki można słuchać na co dzień :)

Edytowane przez ASURA

Głupia sprawa ale wszyscy tutaj słuchali Orfeusza ja też się zapisuję do klubu ale w sumie staje się to nudne ;) może niech piszą Ci co nie słuchali :)

Ja nie słuchałem Orfeusza, lecz złożonego systemu, opartego o wiele elementów wzajemnie na siebie oddziaływujących, a Orpheus był tylko jedną ze składowych, dodając od siebie z pewnością sporą cząstkę człowieczeństwa i organiczności, gdzie reszta pozostaje w dalekim tyle. I tak już drugą dekadę nikt się nie zbliża do tego poziomu ( pomijajac najnowszego Stax SR 009)

• 3 miesiące później...

Po namyśle zdecydowałem się na zakup DAC z wbudowanym wzmacniaczem słuchawkowym, a do tego słuchawki. Wszystko ma być podłączone do laptopa i stworzyć odpowiednie warunki do słuchania muzyki klasycznej, jazzu... Zależy mi na "doskonałej" jakości, na tyle na ile jest to możliwe. Na całość, czyli DAC (z wbudowanym wzmacniaczem słuchawkowym) i do tego słuchawki jestem w stanie przeznaczyć max.w granicach 6000-8000zł (najlepiej w tej kwocie niższej, no chyba, że jakość dźwięku jest o "niebo" lepsza, dopłacając 2000zł) :)

Witaj,

oczywiście zdecydowanie polecam odsłuchy, jednak zaproponuję Ci konkretny zestaw, który moim zdaniem powinien spełnić Twoje wymagania. Jako przetwornik zastosowałbym Hegel HD10 ewentualnie HD11, wzmacniacz słuchawkowy Goldenote HP-7 oraz słuchawki Audio Technica AH-AD1000 lub w wersji zamkniętej ATH-W1000X. Można brać także pod uwagę przetwornik Goldenote DAC-7 Micro lub najnowszy Audiolab -DAC.

Zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W klasyce i jazzie, czyli żywej muzyce, sprawdzają się wysokie modele Grado, AKG K701 nawet Beyerdynamik DT990, DT880, T1.

Jeśli całość ma być podłączona do laptopa i chcemy osiągnąć jakość dźwięku pozwalającą z satysfakcją słuchać klasyki to polecam przed DACa dedykowany transport cyfrowy, w pełni asynchroniczny, z retaktowaniem sygnału, świetnym zasilaniem i izolacją galwaniczną wyjść - taki jak M2tech HiFace Evo. Można go potem rozbudowac o dedykowany zasilacz akumulatorowy, a nawet zewnętrzny, super precyzyjny zegar. Dopiero z HiFace Evo wyjść tak przygotowanym sygnałem na DAC.

Czy tylko DAC z wbudowanym wzmacniaczem jest w kręgu zainteresowań?

DAC w cenie 4000-5000zł, do jakiej klasy cenowej można porównać do odtwarzaczy cd??? Chodzi o różnicę jakości. Znalazłem na tym forum wątek dotyczący Accuphase DP-400, gdzie forumowicze polecali kupić DAC w cenie 6000zł(jak dobrze pamiętam), zamiast wydawać pieniądze na ten model odtwarzacza cd.

W grę wchodzi DAC z wbudowanym wzmacniaczem! Chodzi o koszta, by zmieścić się w określonej kwocie. Dlatego czekam na takie propozycje :)

Dzielony zestaw DAC + wzmacniacz od Bursona (DA-160 i HA-160) się zmieści w budżecie. Tyle, że to nie będzie przenośne rozwiązanie, bo oba sa ciężkie i solidne. Za to jakościowo będzie lepsze rozwiązanie niż zintegrowane. Można wypożyczyć do posłuchania.

Edytowane przez GRADO__Fan

A ja polecam Przetwornik c/a C.E.C. DA53N. Test można znaleźć w miesięczniku "Audio Video", który kwalifikuje ten DAC na high-end. i to za ok. 5000zł. Sam jestem nim zainteresowany, tylko że w moim wypadku do rocka, i muzyki klasycznej.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

To i ja dorzucę swoją propozycję: Nuforce HDP + zasilanie akumulatorowe + Sennheisery HD600 i zapominasz o temacie. Wyjątkowa synergia takiego połączenia, kompaktowość, prznośność i uniwersalność, będą baaardzo trudne do pobicia.

Cena Cię nie zwali z nóg, a naprawdę sporo trzeba dołożyć żeby wycisnąć coś lepiej. W kwotach 4 cyfrowych może być trudno zestawić znacząco lepszy system.

Edytowane przez SlawekR
  • 2 miesiące później...
  • Użytkownicy+

Mam dobrą wiadomość, dla wielbicieli dobrych słuchawek. Piotr Ryka, napisał w 'Klubie audiostereo', recenzję słuchawek

Ukryta Zawartość

Piotrze, dziękuję za świetny tekst. Mam nadzieję, że również ten wątek ożyje i odzyska dawną świetność.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi