Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

wejscie sluchawkowe w nagrze podobno najlepiej wypada z UE 9.

cytuje

W.Pacula

" CDC to wersja nie tylko z aktywnym przedwzmacniaczem, ale i wzmacniaczem słuchawkowym. To bardzo dobry komponent, jednak nie ma szans w porównaniu np. z Lebenem CS-300, Cary CAD-300SEI, jak również z sekcją słuchawkową w preampie samej Nagry, testowanym niegdyś przeze mnie PL-P. To po prostu nie ta liga. A jednak, jeśli porównamy wyjście CDC z Edgarem SH-1, przecież świetnym urządzeniem, to okaże się, że Nagra radzi sobie lepiej. Także i tutaj obowiązują jednak pewne zasady: AKG K701 zabrzmiały zbyt miękko, bez zadziorności, z mocno wycofaną górą. To samo było z Beyerdynamikami DT-990 Pro. Po prostu, jakby ktoś zarzucił nam na głowę koc – ciepło, ładnie, ale nieco nudno. Zupełnie inaczej było z kolei z Ultrasone PROLine2500 - to tutaj było uderzenie, „snap”, góra itp. i w tę stronę bym szedł. Ultymatywną kombinację Nagra stworzy z Ultrasone Edition 9."

Odsłuch Słuchawkowy na Nagrze CDC dziś u mnie o 18 (niektórzy do 17 jeszcze pracują)aktualnie są 3 osoby.

=>ptx, 28 Lis 2007, 08:37

Jestem w komfortowej sytuacji bo mogę Twoje wpisy Pacuły skonfrontować na bieżąco, bo u mnie jest 6 par słuchawek 3 wzmaki słuchawkowe + 180W głosnikowy+wzmak słuchawkowy w Nagrze a na dodatek "przyjdą" wygrzane BD DT990.DT880 i AKG K701.Jak dla mnie Ultrasone Edition E9 to w dalszym ciągu bardzo podobne brzmienie do Sony MDR-7509HD jedynie czym się różnią to wzmaki na których lepiej brzmią UE9 na Lake People G93 a Sony7509 na Lake People G99/2 Co do Ultrasone to poszukaj moich wpisów z Audioshow bo mi sie ich nie chce powielać.

Wracajac do recenzji Pana Pacuły jak dla mnie to jest sztuka porównywać klocki w innym miejscu w innym czasie i z innym samopoczuciem psychofizycznym .Nie gniewaj się ale dla mnie testy dopiero sa obiektywne jak sa robione sprzęt w sprzęt ucho w ucho i to nazywam odsłuchem referencyjnym.Technicznie jest to bardzo trudne cały sprzet ściągnąć w jednym czasie na jeden odsłuch i na dodatek go wygrzać, dla tego takich testów jest znacznie mniej niż w pisemkach i są rzadziej przeprowadzane.Do pełnej referencji brak jeszcze laboratorium pomiarowego,same ucho to nie wszystko (znamy sposoby manipulowaniem dżwięku ze sprzęt od razu "dobrze zagra" ale dłużej słuchając to krew z uszu.

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

NAGRA DCD + wzmaki i słuchawki

Idealny zestawik na biurko szefa-naprawdę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13206-100008490 1196256286_thumb.jpg

post-13206-100008491 1196256286_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Według mojej małżowinki ocena słuchawek na wyżej pokazanym biurkowym kompleciku :)

Dzwiek;

1 Sony MDR7509HD wygrzane

2 AKG K271studio (u mnie dopiero 100 godzin wygrzewania)

3.Bayerdynamic DT880 najnowsza wersja (za krótko wygrzewane)

Wygoda naszenia j.w. i uwaga praktyczna kobiety-pluszaki wymagaja czestego prania -trudne w utrzymaniu (coś o tym wiem z tym walczyłem w AKG K701 łapały zapach i faktycznie najlepiej je codziennie po odsłuchu przecierać bezzapachową chustecka higieniczną)

oczywiście Bayerdynamic DT 880PRO najnowsza wersja (24 godziny wygrzewania)

może zamiast przecierania nauszników lepiej myć włosy ;)

na dłuższą metę jednak welury są przyjemniejsze i wygodniejsze od skóropodonych wynalazków

josef, 28 Lis 2007, 14:45

Dla tego te Twoje welury juz nie maja weluru :)

to podlega pod kodeks na Twoich słuchawkach widać ewidentnie ocieractwo-ślady śa nie do ukrycia :)

Ponieważ po ostatnim odsłuchu kanapki ani słodkie nie znikneły odpowiadam na forum gdyż pytania sa tendencyjne

>>Żona zarzadziła po ostatnim bufetu niet

>To może jakaś kawa i herbata chociaż :-)

a potrafią jak Turecki ziarenka zębami mełłać ;)

Będzie będzie kawa lub herbata ale Nagry żona słucha tak że posłuchamy sobie wirtualnie :D

No ale negocjuję; co mogło by ją przekonać ? ciężko będzie , może taki regał jak w Jagiellonce ze światową literatura piekną (czy ktoś pracuje w jagiellońce ?)

Brak mi innych argumentów i weż tu sobie kogoś inteligentnego za zonę Barbie wystarczyły by waciki :D

Teraz serio o 18 godzina zero rozpoczynamy

Pozdrawiam

Rafaell

ja się zmyłem wcześniej a inni pewnie zostali i dalej słuchają...

w telegraficznym skrócie:

- stare vs nowe - prawda jest smutna - nowe beyery wypadły słabiej od starszych - możliwe, że częściowo jest to wina słabego wygrzania - nowe 880 mają potencjał i mogą dorównać starym, 990 Pro są trochę przejaskrawione i być może trochę się utemperują ale nowe 770 Pro toż to jakaś kpina i nie wiem jak trzeba by je wygrzewać (może w piekarniku) aby choć zrównały się ze starymi 770 Pro

na tym etapie wyeliminowaliśmy nowe z dalszej zabawy bo po prostu szkoda było cennego czasu a porównań wiele

- na muzyce typu pitu-pity (sorry koledzy ;)) wszystkie słuchawki pokazują wysoki poziom - główne różnice to balans tonalny, detaliczność, sposób kreowania sceny, subiektywne odczucie przyjemności słuchania - ciężko wyłonić "the best of" ponieważ na różnych utworach jedne wypadały ciut lepiej a na innym kawałku ciut gorzej a średnia była zachowana

- do ciężkiego grania - tu chyba był tylko jeden zwycięzca ;)

- cedek Nagry - dobre źródło i szkoda, że już musi wracać bo chętnie bym je dłużej pomolestował :(

wyjście słuchawkowe nawet niezłe ale gorsze od wzmacniaczy zewnętrznych, dziwna obsługa

- wzmacniacze - IMHO najwyższy model Lake People był najlepszy z całej czwórki - do Beyerów właściwy wybór

Rafaell - Dziękuję za gościnę

Co do słuchawek to każde pokazały swoją klasę

Bayery dt880 nowe Vs stare - wygrały stare po prostu przyjemniejsze w słuchaniu, dużą zasługą jest z pewnością wymieniony przez aasata kabel zasilający je (świetna sprawa) ale trzeba przyznać, że nowe jeszcze nie były do końca wygrzane

Bayery dt880 vs dt990 - wolę dt880 bo przyjemniejsze, dt990 grały nieco chłodno i zbyt sterylnie, bayery generalnie wyróżniały się krystalicznie czystymi wysokimi tonami

Senki HD600 - bardzo ładnie wypadły, nieco więcej bassu niż dt880(stare) ale za to nieco gorzej kontrolowanego i ciut cieplejsze w sensie dobarwiają dźwięk

Sony MDR7509HD - zupełnie inna szkoła brzmienia, z początku w ogóle mi się nie podobały, ale po pewnym czasie się przyzwyczaiłem i mam o nich bardzo dobrą opinię, zdecydowanie największa skuteczność spośród całego grona

AKG K701 - najprzyjemniejsze brzmienie i scena najbardziej rozbudowana w szerz, choć nie bardzo pasowały do towarzyszącej elektroniki

Przy okazji przesłuchaliśmy słuchawek ortodynamicznych Yamahy i Sunsui. Yamahy mi się nie podobały, ale Sunsui były niesamowite ta niewiarygodnie namacalna wręcz "elektryzująca" średnica. Jest w nich coś takiego czym wyprzedzają AKG K701

Załączam zdjęcia kompletu słuchawek i egzotycznych:) Sunsui

Ukryta Zawartość

post-12166-100008395 1196293250_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzękuję wszystkim którzy przybylina juz właściwie na wczorajszy odsłuch myślę że nie był to,czas stracony, zarówno dla słuchawek,sprzetu jak i kontaktów osobistych,wymiany pogladów i takie tam .Dobrze że na forum sa ludzie którzy szukają czegoś co nazywa się muzyką w dobrym odwzorowaniu a przy okazji mają trochę kultury osobistej i nie psują i tak już zdziadziałego forum i potrafią podtrzymać dyskusję a nie pokazywać swoje ego z najgorszej strony.

Tyle na wstępie resztę napiszę jak zwykle na końcu po kolegach zeby nic nie sugerować najwyżej wykazać różnicę w pogladach na pewne aspekty sprzętu.

Pozostałym z Krakowa i okolic muszę powiedzieć wyrażnie; straciliście naprawdę fajną okazję usłyszenia tego co i jak potrafią zagrać słuchawki na naprawdę dobrym sprzecie z rodowodem PRO i to firmy z dużą tradycją i doświadczeniem; do takich należy żródło dżwięku NAGRA CDC na dodatek jest to urzadzenie z czołówki highendu i tutaj nie ma przelewek naprawdę urzadzenie gra kapitalnie. Nagrze towarzyszyła mniej znana ale potrafiąca zrobić naprawdę dobrą elektronikę także z grupy PRO a na dodatek już w klasie highend firma Lake People, wzmacniacz poradził sobie z wejściem słuchawkowym Nagry mimo ze było ciężko a raczej poziom naprawdę był bardzo wysoki.Nikogo nie zainteresował wzmacniacz firmy Bayerdynamic A1 a może szkoda podobno o gustach się nie dyskutuje ale ten wzmacniacz mógł pomóc niektórym krnąbrnym słuchawkom. szczególnie tym usmiechniętym od ucha do ucha. Same słuchawki zaprezentowały sie bardzo dobrze okazało się tylko że do tej pory nie miały okazji być zasilone z zacnego pierwszorzednego sprzetu i widać to najlepiej po opiniach osób które myśla że kawałek druta tranzystor i dobre słuchawki to już jest referencja ,ano niestety nie i sadzę że o tym koledzy napiszą .

Co do uwagi kolegi Josefa dodam tylko tyle że za każdym razem nasze doświadczenie w robieniu odsłuchów zwieksza się i zaczynają one być coraz bardziej rzetelne.i faktycznie dzisiaj smaczków było naprawdę wiele szło wszystko w najkrótszej lini od żródła do słuchawek ,nie było chaosu tak jak na przed na przedostatnim odsłuchu, była powolna ale skuteczna stosowana przez wszystkich eliminacja słabszych słuchawek,wzmacniaczy a nawet kabelkow szkoda ze wcześniej poszedłeś został na końcu podpięty mój kabelek,nazwijmy go roboczo Rafaell's cable "IC bez sensu" i o dziwo na dobrym sprzecie zagrał z jeszcze lepszym sensem niż moje typowe Rafaell's cable IC (wersja neutral) Nie podejrzewam żeby tak mogło być na typowym sprzecie ,pewnie było by bez sensu i tragicznie ale tutaj było OK

Pozdrawiam

Rafaell

Rafaell i inni uczestnicy odsłuchów,

Czy moglibyście napisać więcej wrażeń o orthodynamikach? Czy słuchaliście samych przetworników (jeśli tak, to niestety opisy brzmienia nie będą zbyt miarodajne) czy też w jakiejś obudowie?

Rafaell te Yamahy które masz - jaki to model? Może wklej zdjęcie i wymiary - będzie można spróbować zgadnąć jeśli nie wiesz.

Pozdrawiam,

Bartosz985

Bartosz nie slyszales moich yh 100 i yh1000 ktore sa perla w koronie yamahy i sluchawek hi end, yh1000 poprostu rozkaldaja wszystko co slyszalem

Nie wiem jakie yamahy mial rafaell ale raczej pamietajac mala srednice magnesu to niski model

poza tym nie ma co porownywac ortho do dynamikow tu trzeba dluzej posluchac i wczuc sie w ich muzyke...

co do sansui to wg mnie podbarwiaja na wyzszej srednicy, ale to moje zdanie

pzdr

=>intuos, 29 Lis 2007, 12:59

Tomku Sansui SS-100 i yamaachy ??? były specjalnie poza odsłuchem ściągniete w trakcie na wyrażną prośbę aasata i bartosza i jak się okazało były bardzo kontrowersyjne w odbiorze aasat wolał mniejsze Yamachy a bartosz wieksze Sansui.

Co do Twoich oprawionych Sansui to mówiłem Ci ze aluminium nie nadaje się !!! dla nich na obudowę trzeba je mocno wytłumić. z tyłu według mnie i bartosza a według aasata wrecz odwrotnie .bardzo kontrowersyjny inny dla wielu dzwięk ale jak ktoś słuchał elektostatów to wie o co chodzi..Żródło to według mnie naprawdę referencja NAGRA CDC to według mnie to jak na razie nr 1. jeśli chodzi o perfekcję przekazywania zapisu,scenę dokłądność lokalizacji i naturalizm !!! w muzyce.

To naprawdę mimo niewielkiego wymiaru i nieaudiofilskiego wygladu odjechany zajefajny sprzęt, szerzej napiszę w innym wątku.

Pozdrawiam

Rafaell

Rafaell

zapraszam cie serdecznie na odsluch jak sie odbedzie

pozatym yamaszek trzeba posluchac na spokojnie i zapewniam Cie ze nie slyszales jeszcze czegos takiego

pamietasz jak mowiles mi po odsluchaniu moich yamach ze gdyby polaczyc to z sansui bylo by idelanie

yh 1000 na slawku zagraly jeszcze lepiej:) niz to o co prosiles:)))

pozdrawiam serdecznie i jak tylko bede mial slawka zapraszam

Intuos

intuos, 29 Lis 2007, 21:29

Tomku jak wpadniesz do Włodka i mu się uda przynajmniej uruchomić mojego Technicsa to wtedy na Sławku nawet nie ryzykuj bo bedziesz sobie chciał takiego samego ściągnąć a jest on jak dla mnie tylko trochę słabszy od Thety josefa i po wymianie cześci na nowe i ewentualnym tuningu ma szansę być CD kilerem.Ale jak wiesz do tanga trzeba dwojga a ja widzę trojga.Włodek robi swoje po analogu a marnujący się na wzmakach słuchawkowych Michelangelo robi po cyfrze te n-krotne oversamplingi i takie tam a ja dostarczam nowy laser ,poprawiony przeze mnie fabrycznie nowy napęd i niestety klawiature też nowa . i może w końcu usłysze tą filcharmonię przynajmniej na słuchawkach jak na razie daleka droga a klocki najznamienitsze dzisiaj słuchałem

Kto na forum jest mistrzem zasilaczy ? też by się jego ręka przydała (pluję sobie w brodę bo na ebayu był rok temu laboratoryjny zasilacz firmy Rhode Schwartz jak dla mnie totalny odlot no ale kto kupuje zasilacz kosztujacy 30kzł za 1,2K zł jak można kupić za 06 Kzł taki no name-może głupio myślę ale Rhode Schwartz to dla mnie mistrzostwo swiata a rok temu nie wiedziałem co będzie dzisiaj i e do SL-P1200 by się nadał )

Pozdrawiam

Rafaell

Zapomniałem dodać ze na ostatnim odsłuchu słuchawkowym aasat zagrał nam na gitarze klasycznej celem poprawienia referencji słuchu pod kątem realizmu nagrań.W sumie jest coraz lepiej i rzetelniej i tak powinno być przy kolejnych odsłuchach.Chodzi mi po głowie inny odsłuch (głośnikowy) no ale to jest już OT i dalej nie piszę

Pozdrawiam

Rafaell

Chciałbym opisać co nieco z ostatniego spotkania słuchawkowego w Krakowie u Rafaell'a

Może zacznę od opisania źródła Negra CDC. Sprzęt naprawdę na wysokim poziomie, tym razem różnice brzmieniowe wzmacniaczy słuchawkowych były bardziej wyczuwalne. Najlepiej spisał sie LakePeople G99/2 który wybrałbym zamiast Beyerdynami A1. Szczególnie było to słychać na jednym utworze z fortepianem, na LakePeople G99/2 fortepian był bardziej dynamiczny, na A1 już nie to. Tyle na temat wzmacniaczy słuchawkowych.

Teraz o słuchawkach.

Beyedynamic DT770 najnowsza edycja

Te słuchawki odpadły w przedbiegach. Najgorzej zagrały w "cieżkich brzmieniach" coś w stylu Rammstein (nie słucham takiej muzyki, więc się nie znam). Zagrały jak typowe "słuchawki do skype", zdecydowanie się nie nadają do tego typu muzyki.

Beyerdynamic DT880 (2003) vs. Beyerdynamic DT880 Pro (najnowsza edycja)

Te słuchawki jednak różnią się bardziej niż sie tego spodziewałem. Beyerdynamic DT880 (2003) lepszy bas, w wersji Pro dopiero po dociśnięciu muszli do głowy bas dorównywał tym pierwszym, scena mniej przejrzysta.

W jednym utworze w wersji Pro było czuć jakby grały klasę niżej.

Chciałem jeszcze dodać, ze wersja 2003 miała wymieniony kabel na Cordial (posrebrzana miedź) oraz była dobrze wygrana. Może po wygrzaniu nowej wersji Pro będzie poprawa. Jako właściciel wersji 2003 nie zamieniłbym sie na wersje Pro.

Beyerdynamic DT990pro vs DT990Pro (edycja 2005)

Beyerdynamic DT990pro najlepsze do "cieżkiej muzyki". Żadne inne nie zagrały z takim kopem. Nowsze grały podobnie, może kwestia wygrzania aby zrównały sie do poziomy starszych.

AKG 701

W zależności od danej muzyki raz wypadały lepiej od dt880, hd600 raz gorzej. Generalnie to ta sama klasa.

Sennheiser HD600

Nie rozczarowały. Ten sam poziom co AKG 701

Teraz jeszcze może pare słów na temat orhodynamików. Słuchawki reprezentują zupełnie inna filozofię dzwięku.

Szkoda, ze nie były obudowane bo trzymanie samych przetworników lub dociskanie ich do małżowiny mocno zmieniało dźwięk, dlatego też mylnie określiłem, że bardziej mi sie podobają małe Yamaha'y. Sansui grały oczywiście lepiej. Pierwszy odsłuch szokuje, zupełnie inna szkoła niż dynamiki. Ciężko też jednoznacznie określić czy dźwięk jest dużo lepszy od dynamicznych, po prostu inny. Potrzebowałbym więcej czasu aby wyciągnąć jakieś wnioski.

Shure e4c.

Zdecydowałem się je przymierzyć. Niestety nie potrafiłem ich sobie wsadzić do ucha. Grała więc tylko średnica. z tego też powodu nie mogłem ich porównać do słuchawek pałąkowych.

Na koniec chciałem dodać, że na gitarze klasycznej nie gram już parę ładnych lat więc nie moja gra była bardzo mierna. Początkowo myślałem, że instrument na odsłuchu pomoże nam z porównaniem dźwięku jaki mamy z Nagry z tym na żywo, ale każdy instrument na przecież swoją barwę na który dodatkowo jeszcze ma wpływ grający na nim. Ale zawsze warto było spróbować.

W porównaniu do poprzedniego odsłuchu panował lepszy porządek w odsłuchach, testowaliśmy po dwie pary słuchawek po 2 osoby, zmieniając się co kilkadziesiąt sekund.

Chciałem jeszcze raz podziękować gospodarzowi odsłuchu Rafaell'owi za zaproszenie.

Bardzo przepraszam, zapomniałem napisać o Sony MDR 7509HD

Tym razem wypadły dużo lepiej, ostatnio pisałem, że nie potrafię ich słuchać.

Teraz było inaczej, może trzeba się do nich przyzwyczaić, bo jednak grają inaczej od pozostałych. O ile wszystkie dynamiczne który były na spotkaniu wrzuciłbym do jednego worka, te umieścił w osobnej grupie.

Zauważyłem jeszcze, że jest w nich bardziej zróżnicowana przestrzeń, o ile w beyerdynamic DT880 (2003) instrumenty grały w jednakowej odległości, tutaj można było wyczuć większe zróżnicowanie.

Mimo to uważam że jest coś w nich kontrowersyjnego, bardziej to słowo do nich pasuje niż do AKG701.

Witam

Czy mogli byśmy po nowym roku spróbować spotkania słuchawkowego z gramofonem analogowym :D

Wczoraj założyłem wkładkę Audiotechnice AT331LP (lenin jeszcze raz wielkie dzieki za doradzenie po tym właśnie poznać dobrych kolegów na forum) i gra toto z moim studyjnym gramofonem JVC QL G-90 (napęd silnika DD sterowany quartzem i ramię tangentialne) całość oczywiście po konserwacji-jgła też była justowana (co do nacisku-teraz 1gram) .Jak po nowym roku zamówię dla siebie Nowego LAKE PEOPLE G99/2 i jeszcze poprawię parę niedoróbek producenta z ekranowaniem w gramiaku może być naprawdę super.

Dla zachęty powiem ze znalazłem u siebie parę płyt które można zaliczyć do grupy Reverence i jak dla mnie realizm muzyki jest bardzo duży a nawet więcej;D

Tym razem może skupili byśmy się na tym że słuchawki,wzmak słuchawkowy i winyl = opad szczeny

Tej Nagry DCD wcale się nagrania słuchane z winyla nie musiały by wcale wstydzić mimo że ona to już mistrzostwo świata i winylkiler-prawie.

Czy ktoś ma w domu jeszcze jakieś winyle a może po prostu lepszy gramiak do odkurzenia sadzę że w sumie na już wytypowanych słuchawkach przez następne pół roku można by po prostu posłuchać dobrej muzy a przy okazji innych sprzętów

Pozdrawiam

Rafaell

No dobra, ale jaki repertuar muzyczny będzie? Ja nie posiadam ani jednego winyla. A tak w ogóle to mój CDek przeszedł pierwszy upgrade bardzo pomyślnie, a po nowym roku, to już pewnie będzie miał nowy zegar na pokładzie. Trzeba się nim będzie pochwalić w Krakowie kiedyś. ;) Części do zegara są w drodze w każdym razie, a kolekcję op-ampów też posiadam, ale to w dalszej kolejności. Najpierw robię to, co ewidentnie poprawia sytuację, potem będziem kombinacje typu mleko albo śmietanka.

Pozdrawiam.

nowe dziecko w rodzinie elektrostatow :)

Ukryta Zawartość

wersja 1.2 wygladala jak ORPHEUS ( tzn. niektorzy mysleli ze to klon :) - i podobno calkiem niezle tez brzmiala - jak na klona przystalo :)

Handmade electrostatic headphones HEAUDIO EH-1.3 test sale

Pics will be available soon.

Customers need to wait for 2 month after payment.

Specifications

Type : Electrostatic open-air type headphone

Frequency Range : 10-50000Hz

Capacitance, including cable : 140pF

Sensitivity : 100dB/100V r.m.s.

Earpad : Leather

Bias voltage : 600 V / DC

Free shipping (orders received in 2007)

30 days refund

1 years free repairing

Ukryta Zawartość

wersja 1.2 ze wzm. - podobno cena pary byla pod 1500$

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo ciekawy wpis, Piter. Szkoda, że nie można ich posłuchać. Cena bardzo zachęcająca, jeżeli faktycznie tak blisko Orfeusza grają.

Na stronie producenta nowa wersja 1.3 nie podobna juz do orpheusza - zabieg celowy by nie przypominal go

kosztuje teraz 999$ w tym przesylka international!

Piotr Ryka

Witam jak tam zdrowie już lepiej ?

Pozdrawiam

Rafaell

• Pokaż nowe odpowiedzi