Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Arek__45

(Konto usunięte)
Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Witam Szanownych Kolegów ! Od tygodnia nie mogłem się zdecydować na konfigurację: Stax Omega 007 MKII, Stax 404 Signature, wzmacniacz lampowy 007TII oraz tranzystorowy 727 II. Wasze wcześniejsze dyskusje pomogły mi, wybór padł na Tranzystor 727 i 404. Dziękuję i deklaruję udział w tym wątku. Dodam na koniec, że włożyłem do kartonu moje Grado GS 1000, niestety nie wytrzymały konkurencji ze Stax. Z przyjemnością podzielę się wrażeniami. Z poważaniem Wiktor

>Dodam na koniec, że włożyłem do kartonu moje Grado GS 1000

Witam w klubie driverow planarnych....

to wlasnie daltego sa tak...prawdziwe?...

Pamietam z AS ze 404 lepiej graly niz 007 mk2

Na marginesie to nie moge sie doczekac konkfrontacji moich yh1000;) z czolowka

jak nie patrzec najlepsze sluchawki ortho na swiecie jakie kiedykolwiek powstaly, dziwku nie da sie opisac, poprostu trzeba posluchac. Po koleji tor systemu bedzie do zmiany bo sluchawki pokazuja na kazdym kroku niedostatki toru przed nimi.

To zdjecie ponizej to wlasnie one (staralem sie by swiatlo na zdjeciu pokazalo piekno designu-przynajmniej dla mnie jako designera prostota wynikowo-inzynieryjna jest poprostu piekna)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli to jeszcze nie jest zdecydowane, ja bym się z wyborem 404 zamiast Omegi wstrzymał. Nie chce mi się wierzyć, że niższy model jest lepszy. W każdym razie stara Omega na pewno była lepsza od 404.

=>Piotr Ryka i walnięci tym hobby tak jak ja pozostali słuchawkowcy

Co tu wierzyć czy nie wierzyć na Audio Show było dupiane DVD Onkyo i fakycznie nższy model mógł się wydawać pikniejszy ale cały czas powtarzam na h... nam takie słuchawki jak nie mamy porządnego żródła.

Z uporem maniaka będę stał na swoim że:

Staxy nadaja się do napędów które w końcu ??? poradziły sobie z naleciałością cyfrową góry czyli raczej górna,górna,górna półka !!! ,jeśli nie mamy tego napędu to mogę je polecić tylko do vinyli :D Tak jaja jak arbuzy !!! Ale po prostu będziecie sobie mogli przynajmniej posłuchać czyściutkiej analogowej góry bez naleciałości cyfrowej, te słuchawki dowalą CD, jak i SACD i będziecie kąbinować jak łysi pod górę z lampeczkami żeby to przytłumić i wyłagodzić-nie tędy droga !!! Osobiście miałem ostatnio przyjemnośc słuchać Już chyba porządnych klocków i to łeb w łeb (kolejność przypadkowa) zarówno na słuchawkach jak i na głośnikach :

Accuphase DP800

Accuphase DP 80

Accuphase DP78

Nagra CDC

I co, ano dupa; na porządnym sprzęcie (przedwzmak i wzmak 60Wat w klasie A-Accu i Von schweikert VR5[tam w końcu usłyszałem talerze a nie jak na kolumnach innych firm plumpkanie, mimo takiego samego modelu wysokotonowców z cysusiem-fachowcy wiedzą o które chodzi] ) i bez wzgledu czy ze stajni Accu czy bezpośrednio przez Lake People w/w klocki obnażały nam niedoskonałość formatu zapisu cyfrowego.

I co z tego że napiszę że moim zdaniem Nagra grała najlepiej jak jeszcze ciut jej brakowało Accu DP800 niewiele odstawał ale przy podłączeniu w jednym pre i przełączaniu na głośnikach to było słychać. Niestety DP80 już sporo odstawał a DP 78 to klasa wręcz niższa tak bez żadnych śmichów panowie ,wyobrażcie sobie że to wszystko zawodnicy piewszoligowi a nie jakieś kmiotki. Na h... wam te Staxy chcecie sobie problemy stwarzać bo nie będzie synergii Ha,Ha ,Ha dajcie obie z nimi siana wpadniecie w takie problemy z klockami ze zaczną was posądzać o paranoję.

Proponuję bez owijania w bawełnę 3 kpl słuchawek wybierzcie sobie które chcecie

Bayerdynamic DT880Pro-najnowsza produkcja

Sony MDR-7509HD produkcja po 2006

Sennheisery HD600

Wszystko to w/w szpejarstwo w cenie do 1kzł sztuka wysteruje rewelacyjnie, złapie je za pysk i powie jak maja grać !!! wzmacniacz Lake People G99/2 za 2Kzł na zwykłych kabelkach góra do 150zł

Po kiego grzyba nam problemy, jak mozemy sobie spokojnie przestać czytać ten wątek na przynajmniej 3 lata i zacząć słuchać sobie muzyki fakt 3Kzł to jest dalej dla wielu sporo ale to jest kropla w morzu np. kupujac słynny inaczej zestaw za 150'000,EU

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

--> rafaell

raz sie z toba zgodze - jedyny raz jaki w5000 brzmialy dla mnie bardzo dobrze to jak sluchalem ich na dcs - niestety te sluchawki sa za szczegolowe dla cienkich cd ( tak szczeze uwazam ze ten accu w krakowie niebyl niczym wibitnym - byl dobry ale mu brakowalo sporo ) - tzn. prawie dla wszystkich - ostatnio myslalem coby kupic jakies pozadne zrodlo - ale teraz to juz bez odsluchow nic niekupie - a takiego MBL np. ciezko posluchac :) - w sumie to puscilem okazje zeby kupic sony scd1 i DP500 - jeszcze przyjda inne :)

Witam po przerwie weekendowej od internetu. ;)

Szczerze mówiąc nie rozumiem tych wątpiących komentarzy odnośnie SR-404. One na prawdę na moje ucho grają znacznie lepiej niż SR-202 i SR-303. Co do Omegi - słyszałem tylko MkII i nie urzekły mnie tak jak duet SR-404 SRM-727II. Tak przy okazji - SRM-727II to pierwszy wzmacniacz w historii Staxa bez pętli globalnego sprzężenia zwrotnego, wejście na tranzystorach JFET... no i tyle informacji z ich strony. ;)

O Grado GS1000 czytałem, że trzeba trafić ze wzmacniaczem, żeby zagrały, i wtedy są to najlepiej grające Grado (oprócz HP2 - według miłośników tej marki), natomiast nie wierzę, że mogą konkurować z wysoką półką elektrostatów "i co mi Pan zrobisz?" :) Zamiast SR-303 wziąłbym pewnie GS1000 i stosowne "dodatki", ale zamiast SR-404 albo SR-007... śmiem wątpić. Z Grado, nie mając pewności, że reszta sprzętu podpasuje - bezpieczniej będzie wziąć RS1 - opierając się o relacje użytkowników z Head-Fi.org

>>Rafaell, ja już wybrałem. DT880 Pro smażą się od piątku popołudnia non-stop, akurat tyle mi zajął wyjazd, więc nikomu nie przeszkadzały głośną grą. :)

>>Bayerdynamic DT880Pro-najnowsza produkcja

Sony MDR-7509HD produkcja po 2006

Sennheisery HD600

Zgadza sie Rafaell sluchalem tych bayerow i musze przyznac ze bylem pod wrazeniem - nie tak efektownie nadmuchane jak 990Pro ( te tez swietne jednak) ale potencjal maja znakomity.

HD600 tez mi sie wydaly kapitalne, mam HD580 i doceniam ich klase ale HD600 wg mnie sprawialy wrazenie bardziej poukladanych. Prawde mowiac nie trzeba Lake people - sam mam Forumika 608 i Senki HD580 - wszystko sporo mniej niz 1 kzl a gra swietnie tak ze nie potrzebuje zmian jakosciowych , jedynie kwestia czy bede mial fanaberie i bede chcial cos zmienic w brzmieniu.

michelangelo, 9 Gru 2007, 23:45

Micħał z tymi Staxami to jak ze słuchaniem na Audio Show Ultrasone na tej lampce tam i takim sobie żródełku pod stolikiem. No ale tak to jest z kiepskim marketingiem trzeba takze umieć dobrze skonfigurować produkt do sprzedaży a nie sprzedawać jak leci-przecież to nie ziemniaki (na nich też trzeba się znać ,jakiś czas temu cały naród wtranżalał ziemniaki przemysłowe i nie wiedział że ten paskudny w smaku gatunek to na spirytus a nie do obiadku był ;D )

Te najnowsze, BD880?

To wymień sobie jeszcze w nich ten kabel na taki jak ma aasat (chyba za 60-100zeta) i będziesz miał spokój z samymi słuchawkami no ale wzmak to jednak ten Lake People G99/2 z tymi słuchawkami sobie radzi super !

kopaczmopa, 10 Gru 2007, 00:39

Musisz mi uwierzyć na słowo słuchałem wszystkich trzech w/w słuchawek z Nagry CDC z jej bardzo dobrego wyjścia słuchawkowego i z Lake People G99/2 i było nieznacznie lepiej właśnie na Lake People ale pomyśl sobie że Nagra naprawdę się przyłożyła do tego modelu,w poprzednim było wyjście słuchawkowe skromniutkie.Nie zagrał tak ani Holdegron ani wcześniej Michalangelo .Podkreślam jeszcze raz żródło CD było topowe !!! i to jak dla mnie było referencją w odsłuchach niestety DIY musi sobie troszeczkę podrożeć mimo że to takie prościutkie jak powiedział o Lake People Holdegron robiac zdjęcia Lake People w środku.

Pozdrawiam

Rafaell

No, wedle pana Wojciecha Paculy, ma on wiecej satysfakcji (lepszego brzmienia) ze swych AKG 701 plus Leben niz z zestawu Stax 404, zatem wszystko tu jest mozliwe..

ps. a tak na marginesie, mam silne przeswiadczenie (po ostatnich zmianach), ze sluchawki wygrzewaja sie tak dlugo jak dlugo podlaczamy je do coraz lepszego sprzetu/wzmacniacza, zatem sama liczba godzin ich pracy o niczym jeszcze ostatecznie nie przesadza.

pastwa, 10 Gru 2007, 10:28

>No, wedle pana Wojciecha Paculy, ma on wiecej satysfakcji (lepszego brzmienia) ze swych AKG 701

>plus Leben niz z zestawu Stax 404, zatem wszystko tu jest mozliwe..

>

>

>ps. a tak na marginesie, mam silne przeswiadczenie (po ostatnich zmianach), ze sluchawki wygrzewaja

>sie tak dlugo jak dlugo podlaczamy je do coraz lepszego sprzetu/wzmacniacza, zatem sama liczba

>godzin ich pracy o niczym jeszcze ostatecznie nie przesadza.

W.Pacula pisze rożne rzeczy, raz twierdzi ze akg 701 ze wzmacniaczem cary bija topowe staxy

cytuje:

"AKG 701 to chyba jedne z najlepszych słuchawek na świecie. Grałem je ostatnio ze wzmacniaczem Cary za 15 500 zł, na lampach 300B (CAD-300-SEI) i ta kombinacja pobiła w wielu aspektach najdroższe elektrostaty STAX-a."

gdzieś znowu porównuje lebena i akg także to topowego staxa ale twierdzi iż stax niema tej barwy co akg.trudno mi jest ustosunkować sie to jego opinii gdyż nie sluchalem topowych staxow w odpowiedniej konfiguracji.

Pan Pacuła może pisać co chce. Po jego recenzji słuchawek Creative Zen Aurvana i wzmacniacza Head Box SE nabrałem sporego dystansu do jego recenzji. Poza tym ciekawe, co by napisał o DT880 (Pro), skoro DT990 Pro traktuje jako jedną z referencji? Na tę chwilę mogę powiedzieć, że na pewno DT880 Pro grają bardzo równo w paśmie, gdyż nie ma efektu pogorszenia słyszalności niektórych częstotliwości po zdjęciu słuchawek z głowy. Pod tym względem AKG K701 na razie u mnie prowadzą. Przyznaję, że 300B mają genialny dźwięk, ale słyszałem je tylko napędzające głośniki.

Co do SRM-727II - kosztuje około 17000zł, ale nie wiem po co pisać o cenach? Osoby słuchające go poza Audio Show, i z zagranicy potwierdzają wyjątkowość tego wzmacniacza.

W kwestii stoiska Ultrasone, pragnę wierzyć, że to co słyszałem z fatmana to była wina źródła, ale na Lake People było wyraźnie lepiej.

Pacula te Aurvany słuchał na lebenie może presto wypadły tak dobrze.ktoś tu wspominał ze sa bardzo wymagające w źle dobranym układzie zagrają kiepsko.

Co do samych recenzji W.Paculy, ja traktuje je od jakiegos czasu z lekkim przymrozeniem oka, natomiast potrafie uwierzyc,ze faktycznie czlowiek szczerze sie nakreca podczas recenzji/odsluchow...

>W.Pacula pisze rożne rzeczy, raz twierdzi ze akg 701 ze wzmacniaczem cary bija topowe staxy

>cytuje:

>"AKG 701 to chyba jedne z najlepszych słuchawek na świecie. Grałem je ostatnio ze wzmacniaczem Cary

>za 15 500 zł, na lampach 300B (CAD-300-SEI) i ta kombinacja pobiła w wielu aspektach najdroższe

>elektrostaty STAX-a."

jak ktos tak gada to raczej wychodzi to na marketingowa papke....

Niewątpliwie konstruktorzy Aurvan mieli na uwadze Lebena. :) Ja mogę tylko powiedzieć, że zestaw wzmacniacz + którekolwiek Shure za 2000zł razem, zagrają znacznie lepiej niż Aurvany, które z dokanałówek armaturowych są niezbyt ciekawą konstrukcją. Sam Leben kosztuje 6000zł. Customowe ACS T2, które na dzień dzisiejszy stanowią douszną referencję, to koszt 3000zł razem z wyciskiem u audiologa. Wszystko to wciąż jest trochę nie na temat, gdyż słuchawki dokanałowe są konstruowane pod napędy przenośne - wzmacniacze estradowe, odtwarzacze mp3, MD.

>>pastwa - myślę to samo i lepiej nie mogłem tego wyrazić. :D

czy to marketingowa papaka to niewiem (bzdur przecież pisać nie może) facet mam możliwość słuchania wielu topowych produktów i jakaś tam praktyczna wiedzę posiada.

ptx

mi raczej chodzi o to ze jezeli obcuje sie z dobrym sprzetem i majac juz na karku pewne odsluchy kilkakrotnie zmienia sie zdanie to nie swiadczy dobrze albo o sluchu, albo o pamieci albo o .....hmmmm domysly zostawiam dla reszty

ale jak nabardziej nie bede degradowal osoby Pana Paculy. Lubie ugruntowane przekonania ktore nie plywaja pod wplywem jednego bodzca

Chciałem zapytać grono znawców, kto jeszcze oprócz mnie porównywał bezpośrednio Staxa Omegę II ze słuchawkami dynamicznymi i jakimi.

>O Grado GS1000 czytałem, że trzeba trafić ze wzmacniaczem, żeby zagrały, i wtedy są to najlepiej

>grające Grado (oprócz HP2 - według miłośników tej marki), natomiast nie wierzę, że mogą konkurować z

>wysoką półką elektrostatów "i co mi Pan zrobisz?" :)

To weź ze sobą Omegę albo 404 i GS-1000, i przyjedź do mnie, a zobaczysz co ci zrobię.

=>Piotr Ryka, 10 Gru 2007, 13:14

>Chciałem zapytać grono znawców, kto jeszcze oprócz mnie porównywał bezpośrednio Staxa Omegę II ze

>słuchawkami dynamicznymi i jakimi.

i przedewszystkim na jakim żródle :D

Byłem na Audio Show z dwoma wzmakami Lake People (g93 i G99/2) oraz Sony MDR7509 HD w walizce, no ale nie było takiej możliwości technicznej ze Staxami ??? [trochę to dziwne bo Ultrasone sobie wszystkie posłuchałem Z Lake People i bez i popodpinałem jak chciałem na stoisku {G93 jeszcze mam, jakbyś chciał sobie z Ultrasonami E9 posłuchać to w tym tygodniu jest jeszcze szansa-może przestań się bronić naprawdę fajnie im robi o dziwo ten tańszy wzmacniacz ?]

Żeby to porównać-pewnie trzeba się do nich pofatygować osobiscie kupą (żeby nie było pyskówek że ocena stronnicza) i wziąść zwoje zabawki słuchawkowe i parę pożyczonych może tym razem topowy CD MBL ?

• Pokaż nowe odpowiedzi