Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaje mi sie ze sygnatura dzwieku dynamikow i planarow jest na tyle odmienna ze nie ma sensu robic takich porownan. Osobiscie uwazam ze sluchawki pokazujace szczegoly ktorych nikt przy zdrowym sluchu nie uslyszy normalnie to koloryzowanie....i nie chodzi tu o mulenie tylko o szczegoly z rodzaju grado rs, czy wspomniane w5000...

sluchajac planarow czlowiek odpoczywa i relaksuje sie . Dynamiki nigdy nie uzyskaja lagodnosci podania planarow, i to niestety ale przez ich konstrukcje. Ale wacajac. Prosze sie nie obrazac ale z wiekiem potrzebujemy kopa na wysokich bo ten zakres najszybciej nam "ucieka" ze spektrum slyszalnosci, tzw dolek w charakterystyce.... Jezeli posiada sie dobry i wyczulony sluch , ktory w 95% jest w porzadku, uslyszymy wszystko na konstrukcjach zarowno elektrostat. jak i ortho. ,a podanie dynamikow okaze sie poprostu podrasowane. Niestety dynamiki maja wszystkiego duzo. z latwoscia uzyskuja duzo wysokich i niskich i z duza latwoscia im to przychodzi a produkcja tania . Wiec jak mialy np przetrwac orthodynamiki, droga jak pies konstrukcja i do tego ciezar magnesow.

Zapewne U9 maja olbrzymi potencjal,taki mialy kiedy ich sluchalem ze slabej jakosci zrodla, jednak jak stwierdzielm to juz dawno dla mnie dynamiki juz powiedzialy to co mialy powiedziec,pare lat temu kiedy wyszly R10, U7- ten sam driver jest w U9...hd600, w5000, victor. Nie sluchalem sporej ilosci z nich , jednak wiem juz od dawna ze dynamiki to nie moja szkola dzwieku. I raczej nigdy juz nie bedzie. Wiec nie walczmy moze na argumenty- chodz to ci pokaze bo merytorycznie troche bez sensu. Szkola dzwieku to szkola dzwieku. Kiedys Pan Panie Piotrze napisal ze cieszy sie z posiadania sprzetu ktory nie kazdy ma, no coz ja tak mam z yamahami yh1000. Wiem ze malo ich na swicie zostalo, a takie jak moje w niemal nowym stanie sa nie do zdobycia, i moze przy ty pozostanmy...... Wiem ze spokojnie wlasnie na takim sprzecie jaki ma Pan dokopia w wielu aspektach Pana U9, kiedys sie o tym przekonamy na wzajem bo ciekaw jestem sam wielu rzeczy.

pzdr

Spokojnie nikt tu nikomu nie powinien dokopywać,skupmy się na najważniejszym ;maksymalny realizm i wierność przekazywania muzyki a nie jej udziwniania-od tego mamy syntetyzatory i skreczmaszyny

Miłego słuchania muzyki

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Piotr Ryka, 10 Gru 2007, 13:18

>To weź zesobą Omegę albo 404 i GS-1000, i przyjedź do mnie, a zobaczysz co ci zrobię.

Ja bym się bardzo cieszył z takiego obrotu spraw, bo jednak GS1000 są w bliższym zasięgu moich finansów. Żeby mnie przekonać lub nie, potrzebny będzie duet SR-404 + SRM-727II, bo napęd do GS1000 to rozumiem, że już jest?

>Ja bym się bardzo cieszył z takiego obrotu spraw, bo jednak GS1000 są w bliższym zasięgu moich

>finansów. Żeby mnie przekonać lub nie, potrzebny będzie duet SR-404 + SRM-727II, bo napęd do GS1000

>to rozumiem, że już jest?

Dobrze rozumiesz, ale cieszyć się chyba nie ma z czego, bo Nowa Omega ze wzmacniaczem 727 kosztuje na Moon Audio 3750 dolarów, a kolega Pastwa donosi mi, że bez żadnych ceregieli do Europy wysyłają, natomiast sam mój wzmacniacz jest więcej warty.

Witam,

widzę, że trochę podsyciłem atmosferę opinią o Grado vs. Stax. Słucham na sprzęcie Accuphase. Miałem je podłączone do Accuphase E-408 i na krótki okres do CEC hd 53 - o ile nie przekręciłem symbolu. Do czasu jak nie miałem Staxów wydawało mi się, że Grado GS 1000 to ideał. Okazuje się, że brzmią one aż nadto detalicznie, wręcz wysokie rejestry są za "ostre". Staxy potrafią to zrobić znacznie lepiej, nawet ten lampowy enrgizer robił to znacznie lepiej. Co do słuchawek to powiem tak, Omega ten najnowszy model, zwany MK 2 czyli model 2007/2008 gra zupełnie inaczej. Aż mi żal, bo chciałem mieć doskonały zestaw :-) bez względu na cenę, jednak te znacznie tańsze 404 ( różnica w cenie do Omegi ponad 5.000 zł ) grają bardziej naturalnie. Grają one znacznie "jaśniej". Omega, ta którą mam brzmi zupełnie inaczej, posłużę się zapożyczonym określeniem - gra jakby była przykryta kocem. Ocena, co jest bardziej prawdziwe - dźwięk jaki prezentuje Omega II czy 404, jest bardzo kłopotliwa. No niby referencyjny model, a gra zupełnie, ale to zupełnie inaczej niż 404. Jeżeli różnice między lampą 007 a tranzystorem 727 są niezbyt duże np. powiem, że 2 punkt w 10 punktowej skali, to Omega i 404 zasługuje na co najmniej 7-8 ! Zadaję sobie pytanie, co jest bardziej hiend, Omega czy 404. Szczerze mówiąc nie wiem. :-) Ten sprzęt jest flagowym produktem Stax i zdaję sobie sprawę, że nie przypadkiem prezentuje taki standard. Nie wykluczam możliwości powrotu do zakupu Omegi.

Gdyby Koledzy chcieli, to jestem do dyspozycji ( Katowice ) z moim zestawem Stax i Grado również.

Dodam jeszcze, że te GS-1000, które miałem u siebie kupił posiadacz zestawu Omega II, a przed kupnem porównywał je w Studiu Pro właśnie ze swoją Omegą, przy czym GS-1000 napędzał jego wzmacniacz konstrukcji Dubiela. Według relacji Audioeksperta GS-1000 grały lepiej, co mnie w najmniejszym stopniu nie dziwi. (Za źródło robił najlepszy Audio Note.)

viktor.music

Jak rozumiem zakup 404 już się dokonał. Gdybyś ewentualnie miał ochotę dokonać bezpośredniego porównania z moim zestawem, żapraszam do Krakowa. Datę i miejsce możemy ustalić.

C.E.C. HD-53 będący własnością RCM-u był u mnie przez chwilę i wypadł fatalnie, ale na jego usprawiedliwienie trzeba powiedzieć, że był nie wygrzany.

Jeżeli Omega 007mkII jest gorsza od 404, to o ile jest gorsza od 007? Nie znam bowiem opiniii, według której 404 byłyby lepsze od Omegi 007.

viktor.music, 10 Gru 2007, 16:14

>grado gs 1000-brzmią one aż nadto detalicznie, wręcz wysokie rejestry są za "ostre"

myślę ze gs 1000 będą strzałem w dziesiątkę jeżeli chodzi o mój zestaw.górne pasmo przycina mi audionemesis (ale zwiększa rozdzielczość pyzatym jego charakter brzmienia jest analogowy i nieco słodkawy)to samo robi leben wiec nie powinno być mowy o zbytnim rozjaśnieniu.powyższe wycofania góry świetnie komponuje sie również z akg 701.

tak zeby przerwac gdybanie o cenach stax'a :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )_with_SRM-727A_Amplifier.html

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym się mógł pofatygować do Katowic, tyle że nie mam nic ciekawego do przywiezienia. ;) Grado SR325i ze słuchawek, co by zobaczyć jaki postęp dałyby GS1000. Mam jeszcze Beyerdynamiki DT880 Pro.

Cenę SRM-727II podałem od polskiego dystrybutora z cennika, mogłem się pomylić o 500zł, gdyż tyle się różniła jego cena i SRM-007t. Co do Omegi - nie słuchałem, nie mam pojęcia. Omega II mi tak łupała basem (niewygrzana?), że nawet bym nie śmiał posądzić tu inny element toru. Elektronika nie powoduje tego typu efektu, jest to wybitnie mechaniczne zagadnienie. Utyskiwania na Omegę II już inni przytaczali, zwłaszcza na podstawie relacji posiadaczy Omegi. Dochodzi tu jeszcze gust - ktoś może po prostu woleć dźwięk SR-404. :)

ja z kolei nigdy nieprzygladalem sie cenom w polsce - i zawsze referowalem do cen podanych w linkach powyzej - a tu kalkulacja jest prosta - omega II ze wzm. + przesylka i oplaty wyjdzie mniej niz 10kzl - niemowiac juz o 404 + 006t - tu cena okolo 5kzl - a zestaw 2050A - czyli 202 + srm-212 to juz wogole ze 2,5kzl - takze niech kto niemowi ze elektrostaty sa drozsze od dynamikow ( oczywiscie cena/jakosc )

aha - jeszcze tak w celu wyjasnienia - ktos powie ze fajnie ale wzm. stax w japonii sa 100V a w stanach 110V - tylko ze jest jedna rzecz o ktorej malo kto mowi - trafa we wzm. stax'a maja 3 odczepy na rozne napiecia - ciekawe dlaczego ;)

Witam, tak dokonałem wyboru. Jednak dalej nie wiem, czy aby zrobiłem najlepiej. Niebawem otrzymam drugie, też nowe Omegi II i inny wzmacniacz Lampowy. Może ten egzemplarz miał coś "szczególnego" ;-). Dziękuję za zaproszenie, pewnie kiedyś się poznamy. Z poważaniem Wiktor

Ja nie twierdzę, że Omegi są gorsze. Wręcz przeciwnie, zastanawiam się co jest powodem, że oba Stax Omega i 404 tak skrajnie różnie prezentują dźwięk.

Interesująca akcja rozgrywa się właśnie na Head Fidelity. Znany uczestnik tego forum, jednocześnie świeżo upieczony recenzent Positive Feedback, niejaki Marki, postawił tezę, że po jego modyfikacji, nad której ostateczną wersją prace jeszcze trwają, słuchawki Denon D5000 są w stanie nawiązać równorzędną walkę, a pod wieloma względami nawet prześcignąć osławione i praktycznie już nieosiągalne w dobrym stanie technicznym Sony MDR R-10. Miejmy nadzieję, że nie są to czcze przechwałki i że ta modyfikacja faktycznie czyni cuda (osobiście jestem do tego słowa ostatnio uprzedzony), jako że sam Marki nadmienia, iż D5000 bez tej modyfikacji są raczej rozczarowujące.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr Ryka, 12 Gru 2007, 16:18

=>D5000 bez tej modyfikacji są raczej rozczarowujące

a nie ? jakoś nikt na ich temat u nas w kraju nie pieje z zachwytów i nie dla tego że to nippońska egzotyka bo napewno jest paru posiadaczy w kraju

Tak w ogóle to mam wrażenie że ostatnio za ciężkie pieniądze audiofilom sprzedaje sie półprodukty do dalszej obróbki typu DIY jak dla mnie jest to skandal i 0 szacunku dla klienteli.

Do studyjnych słuchawek nie nawiazuję kto chce ten przeczytał

Rafaell

No coz

zarowno u9 jak i np. moje yh1000 posiadaja metalowa obudowe earcapu, nie wiem czy ultrasone cos o tym wynalazku napisal w karcie produktu, yamaha podala ze metalowa konstrukcja w jej przypadku ze specjalnego stopu aluminium ma eliminowac drgania pochodzace od samego drivera, wiec to tylko fakt na to ze denon dal ciala nie testujac i nie robiac odpowiednej ilosci badac i wplywu drivera na drewniana obudowe

Piotr Ryka, 12 Gru 2007, 16:18

>Interesująca akcja rozgrywa się właśnie na Head Fidelity. Znany uczestnik tego forum, jednocześnie

>świeżo upieczony recenzent Positive Feedback, niejaki Marki, postawił tezę, że po jego modyfikacji,

>nad której ostateczną wersją prace jeszcze trwają, słuchawki Denon D5000 są w stanie nawiązać

>równorzędną walkę, a pod wieloma względami nawet prześcignąć osławione i praktycznie już

>nieosiągalne w dobrym stanie technicznym Sony MDR R-10. Miejmy nadzieję, że nie są to czcze

>przechwałki i że ta modyfikacja faktycznie czyni cuda (osobiście jestem do tego słowa ostatnio

>uprzedzony), jako że sam Marki nadmienia, iż D5000 bez tej modyfikacji są raczej rozczarowujące.

>

>

ciekawe.wcześniej Marki był posiadaczem R10 które chce sprzedać(czy tez już sprzedał).kiedyś był jego obszerny test w którym zachwycał sie akg701 po 2000h wygrzewania.

No to ja zadam infantylne pytanie: czy nie jest tak, że odpowiednie zmodowanie dobrze grających słuchawek da efekt jeszcze lepszy niż modyfikacja słuchawek grających średnio? No bo te wszystkie mody sprowadzają się do zmiany warunków pracy przetwornika w obudowie, a nie przerabiania przetwornika. Czyżby inżynierowie Denona coś przegapili pakując przetwornik do obudowy D5000? :/

intuos, 12 Gru 2007, 16:43

Tomku stopy aluminium są wredne akustycznie i dla tego byłbym bardzo ostrożny z ich stosowaniem tak ze dla tego odradzałem Ci tą obudowę z nich do Sansui SS-100 jedynie czyste aluminium się akustycznie nadaje ale mechanicznie jest bardzo kiepskie n.p. blacha 2mm bez problemu gnie sie w palcach poza tym nie ma tego błysku i swierzości co stopy.No i jak nie pała to młotem trzeba by było drążona obudowę z twardego aluminium wypełniać czystym glinem i zapewnie tak to zostało zrobione Dzisiaj przy obróbce CNC nie jest to problemem zrobić pudełko w pudełku i w droższych słuchawkach to nie zje zysku proucenta

=>michelangelo, 12 Gru 2007, 17:06

Dokładnie tak materiał obudowy przetwornika mimo ze pochodzenia naturalnego nie jest taki idealny i także powstają rezonanse ,w Szczytowych Sony zapobieżono temu perfekcyjnie stosujac takze materiał naturalny i nastempujące rozwiazanie:

Po pierwsze kierunek ,gęstość i rozłozenie słoi drewna (gatunek drewna tez jest ważny)

Po drugie kształt zapobiegajacy powstawaniu fal stojacych

powiem Ci Rafaell ze jak je dostalem i poprostu czyszcilem - rozebralem na czesci pierwsze i skrupulatnie wszystko odswiezylem- do zdalem sobie sprawe ze w przeciwwienstwie do wszystkich innych modeli ortho yamahy tylko te jedne dostaly auminiowy domek, acz kolwiek jest to konstrukcja w przeciwienstwie do yh100 otwarta, nie zamknieta, takze bardziej to wyglada na odlew ktory trzyma driaver jak my chleb zębami w buzi. Az dziw mnie bierze jak bardzo kiedys przykladano sie do detalu, az milo mi to wszystko bylo ogladac. Cos pieknego

Tomek, teraz elementy mechaniczne projektuje się tak, żeby chińskie dziecko to złożyło z zamkniętymi oczami w 5 sekund. Z akustyką to nie zawsze ma wiele wspólnego. ;)

michelangelo, 12 Gru 2007, 17:21

no to jesteśmy jeszcze w przewadze polskie dziecko potrafi to zepsuć w sekundę :D

=>intuos, 12 Gru 2007, 17:17

Podejrzewam ze Twoje obudowy Yamaszek nie są zrobione z aluminiumm tylko z magnezu który jest lepszy do celów nie tylko akustycznych a że się w czasie obróbki mechanicznej niejedna maszyna spaliła no cóż trzeba pamietać że ten metal się fajnie fajczy szczególnie jak jest rozpylony na drobny pył i wióry :D

Rafaell

Markl juz sprzedal r10 - a co do tego modu to szczeze mowiac bylbym ostrozny, ale kto wie - watek ciagnie sie juz dosc dlugo i bylo kilka osob ktorym modyfikowane sluchawki wcale sie tak niepodobaly - ale abstrachujac od tego Markl jest bardzo "zaufana" osoba i tymbardziej mnie te denony na poczatku kusily ze moje odczucia z wiekszosci odsluchow zgadzaly sie z jego

=piter z, 12 Gru 2007, 17:51

A nie strugnął byś sobie do swoich A5000 obudowy z wiśni cieniutko warstwowo klejonej na przemian z lipą mógłbyś to zrobić prościutko wycinajac narysowane na fornirach kształty skalpelem a nawet nożyczkami a nastepnie klejąc to w pakiecik i po sklejeniu doszlifowac z zewnątrz papierem ściernym o różnych gradacjach a końcowy wysokiej klasy wygląd uzyskać zapuszczając olejem do olejowania podłogi ?

Piotrowi Ryce by szczęka opadła przy następnych Krakowskich odsłuchach no i miałbyś 1 zamówienie ? i fundusze na lampki

Pozdrawiam

Rafaell

z audiotechnika juz tyle eksperymentowalem ze jestem 100% pewien ze zadne mody niepomoga - jak juz pisalem zostaly dwa malutkie kawalki gabki i to wszystko - "obudowa" w nich jest dobra i mozna powiedziec ze niegra wogole - jedyne co im moze pomoc to dobry wzm. tranzystorowy ( z powodu braku dodatkow ) - nichodzi tu nawet o moc a o czystosc i pelniejsze brzmienie z troszke przyciszona gora

• Pokaż nowe odpowiedzi