Skocz do zawartości
IGNORED

cd za 500-800 zł

marcinc

Rekomendowane odpowiedzi

Z tych wpisów wnioskuję że mamy tu do czynienia ze zwolennikami jedynie słusznej firmy MARANTZ.Słucham wielokrotnie modelu 6000 i wcale mnie nie zachyca -brzmienie jest poprawne jak na tą klasę cenową podobnie jak innych producentów.Każdy ma swoje charakterystyczne brzmienie ,które może się jednym podobać bardziej a drugim mniej.

Osobiście wolę brzmienie SONY CDP-800XE z tego przedziału cenowego.Zaznaczam że żadnego z tych CD nie posiadam.Zresztą kupowanie dzisiaj CD tej klasy jest raczej nieporozumieniem, gdyż lepiej kupić chyba odtwarzacz DVD.Nawet producenci odchodzą a właściwie odeszli od produkcji CD.Wyjątkiem jest jedynie klasa sprzętu ES i SACD.Tutaj cena dobrego CD jest niższa niż odpowiednika DVD i warto taki sprzęt nabyć z drugiej ręki.

Słuczałem też CD po tuningowaniu w postaci wymiany kondensatorów op-ampów itp.Było różnie jedne grały nieco lepiej(a może tylko inaczej) inne tak samo.Przeskoku klasowego nie słyszałem.Sama wymiana kondesatorków i wzmacniaczy nie zrobi z taniego CD odtwarzacza klasy ES i tutaj panowie cudów nie ma.Nie pomoże nawet oblepianie (wytłumianie)wypalaną gliną jak ktoś na tym forum doradzał-chyba jakiś zdun.

@marcinc

Najlepiej nie opieraj się na cudzych opiniach tylko sam posłuchaj kilku CD i wybierz to które ci odpowiada.Pamiętaj że każdy chwali to co posiada- tutaj akutat MARANTZe.W innym miejscu tego forum będą chwalić inną markę bo taką posiadają.Zastanów się jednak nad kupnem DVD ,jest nieci droższe ale i bardziej funkcjonalne.

opteron dzięki ale twój link nie odpowiada na moje pytanie - jestem w stanie się domyślić co oznacza sam symbol mk2 ale niestety nie wiem już co oznaczają jakieś ki ose czy se i jaka tu jest hierarchia ; link do którego mnie odesłaleś niestety nic na ten temat nie jest mi w stanie powiedzieć

MK II druga, poprawiona wersja

SE special edition

OSE original special edition

KI Ken Ishiwata Signature [urządzenia tuningowane przez Kena Ishiwatę, kupując nowe otrzymujesz elegancki certyfikat na papierze czerpanym z podpisem (signature) Modyfikatora]

W kolejności od najprostszego.

No i tak pierdu pierdu a ty chłopie kup sobie jedynie i słuszny cd nazywa sie to: SONY CDP-XA3ES zaden tam marantz ze zwykłej serii sie nie umywa goraco polecam ci tego cedeka to jedno a drugie czesto mowia ze taki dzwiek jakm ma teraz marantz sony miało juz 5 lat temu.....ostatnio byłem mocno zainteresowany zakupem marantza cd14 za 4000 zł na codzien posiadam cd sony cdp-x707es z 95 roku..pozyczyłem od kolesia cd 14 zaniosłem do domu a jest co niesc 13 kilo jak nic....bass z marantza jest ciut lepszy ale góra w porównaniu z sony jest poprostu nie do zniesienia..pamietam z gazety audio ze ten cd 14 był traktowany jako czysty hi-end....

Soniak poprostu zlał na ryj marantza..do odłsuchów uzywam tylko słuchawek Hd600 i wzmaka forum 608...trudno raczej o pomyłke

• 1 miesiąc później...

Tak, CD63 i CD67 mają ten sam schemat, tylko części nieco inaczej porozkładane na płytkach, i różnią się szczegółami zasilania, więc opisy tuningu można stosować do obu. Do kolekcji także CD53, CD57, CD43, pozbawione modułów HDAM i z gorszymi kondami, ten ostatni pozbawiony również pilota.

Polecam Denona - bardzo przyjemny do tuningu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sam się zastanawiam, czy nie kupić sobie drugiego :-)

Ukryta Zawartość

Czasy modeli z serii "6x" rzeczywiście były złotym okresem przystępnego cenowo Marantza, ale też różniły się co nieco między sobą. Nawet w ramach jednego modelu bywały powazne różnice - był np. taki 63SE i 63SE z małą literką z tyłu obudowy "b". Posłuchawszy sobie na takim szybko wymieniłem swojego Pioneera 703 na 63SE, ale potem okazało się że bez owej literki b - gra on dość prozaicznie, na dodatek jeden kanał był ciut głośniejszy od drugiego. Skończyło się na MF E60, który zresztą jest świetnym uzupełnieniem dożywo grających kolumn i wzmacniaczy (swojego sprzedalem już dość dawno za circa 700zł). Co cedeków sony to też było trochę dziwnych wypustów na rynek angielski, które grały wybitnie. A seria ES - mnie na kolana absolutnie nie rzuca i to do piątki włącznie - swojej 17II w życiu bym nie zamienił. Dopiero klocki pokroju Meridian 506 czy CEC TL51 i podobne dają poprawę klarowności nie tracąc na muzykalności co niestety w wielu zestawieniach jest udziałem wysokich soniaczy.

Zegarmistrz, coś takiego: MODEL NO. 80CD63/12B ?

LT BRI nie bardzo, bo moduły HDAM można zawsze ominąć, a wersje z modułami miały dodatkowe usztywnienia obudowy i dużo kondów Elna Cerafine i Silmic, i małe z folii mylar, a te bez HDAM zwykłe Elny i małe zwykłe ceramiczne, czyli więcej kondów do kupienia i wymiany, co niestety przysparza roboty i kosztów. A najbardziej się naszukałem porządnych kondów o pojemnościach poniżej 1nF, przeważnie badziew sprzedają. O gorszych opampach nawet nie wspomnę bo i tak wylatują.

Też bym polecił tego Denona z Allegro, pod warunkiem, że sprawny. Sprzęcik chyba trochę nie doceniany ale naprawdę gra super. Przypuszczam, że jakością przewyższy wszystkie z proponowanych Marantzów. W końcu nowy taki odtwarzacz kosztował swojego czasu grubą kasę. Podaję namiar na na bliższe dane cd-ka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest właśnie w tej chwili CDX-596 (o ile się właściciel nie pomylił bo na zdjęciu widać tylko zbliżający się huragan Ivan lub coś na kształt...) Zdaje się że to z tych najnowszych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem 593 przez ponad rok. To starszy minimalnie model, ale nie różnią sie chyba niczym ważnym. Dźwięk bardzo kulturalny. Ocieplony z bardzo ładną średnicą - wokale super.

Najlepiej sprawdzi się w kameralnej muzyce. Obszerny ale dosyć miękki bas. Nie ma wybitnej przestrzenności, dynamiki i tempa. Ogólnie bardzo muzykalny, jeśli komuś to odpowiada, to jak znalazł. Warto uwaznie posłuchać, bo nie jest to CD pasujące do każdej muzyki.

Według mnie 600 zł to max, nie trzymają specjalnie ceny...

Aha jest dosyć istotna różnica w brzmieniu w porównaniu z niższymi 39x i 49x.

• 1 rok później...
  • 3 lata później...

Uwielbiam takie pytania,

oczywiście że nie jest wart tej ceny. za to co chcesz za niego zapłacić u Pani kanclerz kupisz takich odtwarzaczy 30 -40 taka jest prawda kto był ten wie. tam to sie traktuje jako śmiecie i sprzedaje za grosze na formarkach - a u nas sie ludzie zabijają i płaca krocie

audiofilek- ale dowaliłeś, odważny jesteś, ludzie z Allegro mogą Ci dokopać. Ale rację masz, za 600zł to można już odtwarzacz BluRay kupić, jakość dźwięku nieporównywalnie lepsza, wzorcowa z wyjść HDMI, a do tego doskonały obraz.

I to wszystko z odtwarzacza za 600zł? No no, cuda, panie, cuda i dziwy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.