Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana Pdłogówek na Podstawkowe

lexusiatko

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z moją przeprowadzka, i zmianą pokoju odsłuchowego na mniejsze, postanowiłem wymienić moje stare Podłogówki (Klipsch RF-52) na coś z mniejszych gabarytowo kolumn. Pokój odsłuchowy będzie miał TYLKO 12m2 (4x3) malutko, ale z muzyki nie zrezygnuje:)

Od kolumn oczekuję neutralnego grania z bardzo dobym wokalem.Bez podbicia basu jak to ma miejsce w moich aktualnych kolumnach.Sprzęt jaki aktualnie posiadam to Wzmacniacz Exposure 2010S + Dac nostormo 3 podłączone do Laptopa. Muzyka w postaci Flac itp. W przyszłości wymiana Daca na coś lepszego + cedek prawdopodobnie do pary exposure 2010 ;)

Muzyka jaką słucham w większości to Azjatycki pop ballady tak z 70% reszta to każdy typ muzyki prócz rocka i metalu. Dla przykładu podaje parę przykładów, a nóż się komuś spodoba (Oczywiście z oryginalnych płyt brzmi lepiej, a takowe posiadam)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumny mają kosztować nie więcej niż 2tys używane 2.5tys nowe.

Za wszelkie sugestie bardzo dziękuję.

Ukryta Zawartość

Rozglądaj się za monitorami dynaudio. Albo rób jakiś sprawdzony projekt 2 drożny DIY. Za kwotę ok 2k zrobisz monitory co w sklepach chodziłyby od 6k w górę. I w przypadku DIY masz możliwość zabawy i modyfikacji tak aby brzmienie najbardziej CI odpowiadało.

Za kwotę ok 2k zrobisz monitory co w sklepach chodziłyby od 6k w górę.

Coś takiego... a jakieś konkretne przykłady albo chociaż jeden?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Słyszałem, czytałem że Dynaudio dobrze się zgrywają z tym wzmacniaczem. Myślałem o odsłuchu DM2/7

NHT Super One pierwsze słyszę, i pewnie ciężko by było z odsłuchem tych kolumn.Co do Sonus faber, to bardzo ciekawa propozycja.

Nie czepiaj się człowieka :). Uogólnił, jednakże sam wiesz, że większość projektów troelsgravesen-a, gdyby wykonana była przez jakąś znaną firmę kosztowałaby 3 razy tyle. Nie wspomnę o wykończeniu poskudną okleiną.

Przy obecnych cenach np. Scanów jest to możliwe.

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoją konfigurację, namawiałbym na posłuchanie Epos Elan 10 oraz KEF R100. Nie wspomnę o KEF LS50, byłaby to moim zdaniem idealna konfiguracja.

Przy trochę niższym budżecie koniecznie przesłuchaj najnowsze monitorki Xavian Bonbonus - ciepłe, bardzo muzykalne, przyjemne brzmienie.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie czepiaj się człowieka :). Uogólnił, jednakże sam wiesz, że większość projektów troelsgravesen-a, gdyby wykonana była przez jakąś znaną firmę kosztowałaby 3 razy tyle.

Ale ja się nie czepiam, tylko prosiłem o konkretne przykłady kolumn DIY za 2.000zł kosztujących w sklepie 6.000zł

Przy obecnych cenach np. Scanów jest to możliwe.

Nawet przy obecnych cenach Scanów komplet samych głośników na dwie kolumny, to jest minimum 2.000zł

a to dopiero połowa wydatków...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

q21 poleca jako sprzedawca R100. Ja mogę polecić jako użytkownik. Używam od kilku miesięcy w podobnym metrażu. Zadziwiające głośniczki (pięknie brzmią właśnie wokale).

KEF LS50 oparty na tym samym przetworniku, ale ma bardziej zaawansowaną obudowę (gra większą ilością basu). Mnie nie pasował z wyglądu, nie ma maskownic w komplecie, i ja akurat dźwięk dociążam subem. Ale głośniczki również rewelacyjne.

Muszę przyznać, że R 100 nie brałem pod uwagę.Skoro tak to mam kolejne kolumienki do odsłuchania.LS50 tez mi się nie podobają.

Kolor membrany LS50 może być mylący, ale to jest identyczny głośnik jak w R100 (również ta sama średnica). Pomalowany na złotawy kolor. Czytałem w recenzji, że to nie ma żadnego wpływu na własności foniczne. Chodziło o to że taki kolor podobno się Chińczykom podoba, a dla KEF-a to ważny rynek.

Witam,

pomieszczenie filigranowe i dużo nie potrzeba by je nagłośnić. Szczególnie jeżeli nie oczekuje Pan ciśnienia typu Klipsch. Skupił bym się na kolumnach detalicznych co w tym przedziale cenowym nie będzie trudne.

Polecam:

liniowo i delikatnie - Monitor Audio BX2

Ukryta Zawartość

i więcej basu - Castle Knight 2

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najlepsza konfiguracja w jakiej miałem okazję słuchać tego Exposure to z pewnością połączenie z ProAc 100 - potrzeba jednak trochę cierpliwości, aby te kolumny znaleźć. Warto zainteresować się też usherami v601 (starszy model), są to kolumny neutralne - i o ile nie oczekujesz niezwykle nisko schodzącego basu, to taki zestaw mógłby Ci się spodobać. Dodatkowo te ushery posiadają linię transmisyjną na froncie więc można zaoszczędzić sporo miejsca w niewielkim pokoju.

Ale ja się nie czepiam, tylko prosiłem o konkretne przykłady kolumn DIY za 2.000zł kosztujących w sklepie 6.000zł

Nawet przy obecnych cenach Scanów komplet samych głośników na dwie kolumny, to jest minimum 2.000zł

a to dopiero połowa wydatków...

Na potwierdzenie mojej wypowiedzi:

Ukryta Zawartość

Nie jestem Matką Teresą, żeby rozdawać poniżej kosztów. Całość zamknęła się właśnie w 2000 zł.

Ukryta Zawartość

No tak, tylko że akurat ProAc to jest abstrakcja cenowa i żaden punkt odniesienia.

Spróbuj zrobić na przykład takie

Ukryta Zawartość

albo takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to wtedy pogadamy o tym jak to

Za kwotę ok 2k zrobisz monitory co w sklepach chodziłyby od 6k w górę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam za zwłokę, nie zauważyłem odpowiedzi w tym wątku. Spójrz sobie chociażby na projekty Zapha gdzie koszty przetworników i gotowych zwrotnic oscylują w granicy 600-700 dolarów. Sam twórca jak i bywalcy zagramanicznych forów wypowiadają się o ich brzmieniu często i śmiało porównując je do konstrukcji za 2-3 tysiące dolarów (łatwo przeliczyć koszta na zł). Pewien kolega forumowy napisał kiedyś w wątku:

"04.05.2013 - 22:48

Całkiem niedawno miałem możliwość posłuchania kolumn Penaudio Alba u siebie na CA18RNX+T25CF001

Ukryta Zawartość

Miałem przy tym okazję je porównać ze swoimi ER18RNX+27TBFCG na zwrotnicy Zapha, takiej jaką kiedyś wkleił kondrax. Napiszę tylko że z tych dwóch kolumn wolę swoje :P."

Nie sugeruję wyższości projektów DIY nad komercyjnymi produktami do kupienia w salonach, zaznaczyłem jedynie, że są niezwykle ciekawym i wartym rozważenia pomysłem. Wiadomo jak działa marketing, i wybacz mi śmiałość ale sklepowe kolumny na przetwornikach seasa czy scan speaka kosztują zazwyczaj właśnie te 5-6 tysięcy. Zobacz chociażby projekty Harpia Acoustic, spójrz jakich przetworników używają i jak się cenią nawet w swoich najprostszych konstrukcjach. Koszty przetworników według mnie to zazwyczaj 70% kosztu budowy kolumny (w moim przypadku było to ponad 80%), o ile większość wykonujesz sam (zakładam pocięcie płyt mdf na formatki przez firmę zajmującą się tym) i nie masturbujesz się nad mega jakością elementów zwrotnicy.

A wracając do wątku naprawdę sugeruję rozważenie projektu DIY, zawsze wyniesiesz z tego jakieś doświadczenia będziesz mógł poprzez dobór wytłumienia wypracować najbardziej odpowiadające Ci brzmienia, do tego dojdzie radocha, że coś skleciłeś sam. Jak Ci się nie spodoba, sprzedasz w cenie materiałów bez większego problemu.

Zajrzyj tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i tu(tyle że sam już wyłuskaj sobie projekty 2way)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na tej ostatniej stronie widziałem bardzo fajne monitorki 3drożne na przetwornikach dayton audio.

Jeśli nie chcesz DIY to szukaj dynaudio z serii audience (40,50, 52) lub serie x czasem trafiają się w cenach do 2kzł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja stawiam na polskie monitory Studio 16 Hertz Canto Three. Rewelacja. Za podobne zagraniczne (i tego typu dźwięk) trzeba zapłacić co najmniej dwa razy więcej.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Napisałem: co najmniej dwa razy tyle, co oznacza, że może i "trzy razy tyle". Poważnie. Wykończenie typu "mucha nie siada", a dźwięk - rewelacja. Nie wiem nawet z jakimi monitorami (zagranicznymi) zestawiać dźwięk 16 Hertz Canto. Do głowy przychodzą mi jedynie konstrukcje (zagraniczne) oscylujące w kwocie około 10 000 zł.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Przepraszam za zwłokę, nie zauważyłem odpowiedzi w tym wątku. Spójrz sobie chociażby na projekty Zapha gdzie koszty przetworników i gotowych zwrotnic oscylują w granicy 600-700 dolarów. Sam twórca jak i bywalcy zagramanicznych forów wypowiadają się o ich brzmieniu często i śmiało porównując je do konstrukcji za 2-3 tysiące dolarów (łatwo przeliczyć koszta na zł).

To wszystko się zgadza (mniej więcej) tylko że "spójrz sobie chociażby na projekty"

a "zrób sobie za 2.000zł kolumny kosztujące w sklepie 6.000zł" to nie jest to samo.

Wiadomo jak działa marketing, i wybacz mi śmiałość ale sklepowe kolumny na przetwornikach seasa czy scan speaka

kosztują zazwyczaj właśnie te 5-6 tysięcy.

To też się zgadza (mniej więcej) tylko że w tych kolumnach zazwyczaj siedzi komplet przetworników,

za które trzeba w detalu zapłacić 2.000zł a za resztę bebechów i podobnej klasy stolarkę wyjdzie zaraz drugie tyle.

Nie sugeruję wyższości projektów DIY nad komercyjnymi produktami do kupienia w salonach,

zaznaczyłem jedynie, że są niezwykle ciekawym i wartym rozważenia pomysłem.

A czy ja twierdzę, że nie są? Są, tylko nie na tym pułapie cenowym, gdzie oszczędności będą raczej symboliczne.

Co do reszty pełna zgoda, ale z 2.000zł w kieszeni nie ma co się rzucać z motyką na sklepowe kolumny za 6.000zł

No chyba, że ktoś wie gdzie szukać i kupi sobie głośniki w normalnej cenie, a nie na przykład z katalogu AkustyKa

Za te dwa tysiące w porywach do 2500. Zbudujesz zarówno Zapha na er18rnx, 27TDFC jak i alternatywę na aluminiowych seasach, jak i 3 drożnego monitora daytona Oba zestawy to już naprawdę fajne przetworniki, za których komplet do 2way zapłacisz maksymalnie 1000-1200zł. 800zł na zwrotkę, kabelki mdf, fornir i kleje wystarczy spokojnie:) (nie mówię tu o wielkich podłogówkach). Nie mówię, że tyle kosztują gotowe kolumny na tych przetwornikach ale zakładam, że za coś tej jakości właśnie tyle trzeba by było zapłacić:)

Przetworniki i materiały polecam kupować w Polinku, naprawdę się opłaca.

Pozdro.

Za te dwa tysiące w porywach do 2500. Zbudujesz zarówno Zapha na er18rnx, 27TDFC jak i alternatywę na aluminiowych seasach, jak i 3 drożnego monitora daytona ...

Za te dwa tysiące w porywach do 2500 kupisz gotowe JAMO Concert 8 (D-830) w idealnym stanie

na magnezowych Excelach Seasa, które luzem w Polinku będą kosztowały pi razy drzwi te 2.000zł za parę.

Jak doliczysz do tego tweetery, bebechy, skrzynki i całą resztę drobnych pierdół, to zaraz wyjdzie suma 4.000zł

podczas gdy nowe D-830 kosztowały w sklepie niecałe 6.000zł a dzisiaj można je kupić za mniej niż połowę tej ceny.

Następne w kolejce będą JMlab PS 5-1 kosztujące niegdyś 4.000zł z groszami, a za 2.000zł ich nie zbudujesz,

bo jest to po prostu niewykonalne, no chyba że zamiast nowych głośników wstawisz jakieś używane parchy z odzysku.

Kolejny przykład fajnych monitorków za ok. 6000zł w sklepie, to ESA Furioso, których też za 2.000zł nie wystrugasz,

bo taka kwota ledwo wystarczy na same głośniki, które w nich siedzą. I tak dalej i tak dalej i tak dalej.

Można do rana wymieniać kolumny kosztujące w sklepie nawet mniej niż 6.000zł których za 2.000zł zrobić się nie da,

a że zawsze się znajdą wyjątki od reguły w postaci np. ProAc czy Sonus Faber, gdzie 2/3 ceny kosztuje tabliczka z logo,

to jest całkiem inna historia.

Poniżej masz fotki kolumn do kupienia jako używane za 1.800-2.500zł, które nowe w sklepie kosztowały 5.000-7.000zł

i mogę w ciemno się założyć, że żadnych nie da się zbudować za mityczne 2.000zł kupując wszystko w oficjalnej sieci dystrybucji.

Wszystkie u mnie stały i mogę w ciemno się założyć również o to, że w swoich kategoriach cenowych nie mają rywali,

ani wśród nowych, ani wśród używanych, ani wśród wyrobów DIY za 2.000zł czy nawet niech będzie te 2.500zł na gotowo.

Oczywiście każdy może mieć własne zdanie, na tym polega idea forum przecież, ale moim skromnym zdaniem

z dwoma kawałkami do wydania na kolumny DIY nie ma się co zbliżać nawet do którejkolwiek z podanych niżej propozycji.

I tyle :)

Ukryta Zawartość

post-6358-0-72035300-1367919397_thumb.jpg

post-6358-0-14898200-1367919721_thumb.jpg

post-6358-0-00962100-1367919730_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To chyba ESY Fursion czy jakoś tak.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

kolumny w prawym dolnym rogu (nie znam modelu) wygladaja rewelacyjnie.Jezeli graja rownie dobrze toz checia bym je pozyskal w dobrej cenie :)

W dobrej cenie można samemu sobie takie zrobić za skromne dwa tysiączki, no przecież koledzy wyżej pisali,

że za dwa koła spokojnie da się zbudować monitory kosztujące w sklepie 6.000zł i więcej :)

ESA Furioso kosztowały nieco ponad 6.000zł, a więc mamy tutaj idealny przykład monitorów, które można wyrzeźbić za 2.000zł

Pod warunkiem, że poskładane, oklejone i polakierowane budy, ze zwrotnicami, terminalami i kablami znajdziemy sobie w lesie

albo dostaniemy w prezencie od Mikołaja, bo te 2.000zł może wystarczy na same głośniki, które akurat w tych paczkach siedzą,

a może nie wystarczy, bo z tego co widzę w katalogu AkustyKa koszt zakupu tych przetworników na dzień dzisiejszy wynosi 2.320zł

ale zakładam, że nikt przy zdrowych zmysłach niczego tam nie kupuje, więc powiedzmy, że za głośniki wyjdzie równe 2.000zł

No i? Co dalej?

Rok temu leżały na allegro dwa miesiące.

Gość zaczynał od 3.000zł i przy każdym następnym wystawieniu zjeżdżał z ceną o 100zł

Ostatnia cena, to 2.500zł i aukcja zakończona bez ofert kupna,

bo przecież u nas jak coś nie ma modnego znaczka na froncie, to grać nie może.

Te obok w drewnianych budach sam musiałem oddać za 1.800zł bo nikt nie chciał dać więcej,

podczas gdy same midbasy w tych paczkach, to jest wydatek grubo ponad 2.000zł

No ale przecież jakieś tam Audiowave to musi być syf i tandeta, bo w necie nic nie ma na ich temat,

za to Sonus Faber na głośniczkach po 200zł i w cenie 4.000zł za używki, to jest klasa i hajend.

Temat rzeka, nie ma co zanudzać.

Tak czy siak, jak już wcześniej wspominałem DIY zaczyna się opłacać na znacznie wyższych pułapach cenowych,

gdzie za 10 tysięcy można poskładać kolumny kosztujące w sklepie 50 tysięcy i to już jest całkiem inna rozmowa,

bo nawet zakup używek za 50% katalogowej ceny wyjdzie 2-3 razy drożej niż samodzielna budowa takich paczek.

A to tutaj to będzie dłubanie dla samego dłubania i zysku tyle co w pysku, takie jest przynajmniej moje zdanie.

Rzeźbić na siłę kolumny, które można dużo taniej kupić z drugiej ręki, to już jest dla mnie bezsens kompletny,

a jak jeszcze doliczyć do tego stratę przy ewentualnej sprzedaży w przyszłości, to będzie finansowa katastrofa.

O ile na kupnie i sprzedaży używek straci się niewiele, a przy dobrych wiatrach można nawet parę groszy zarobić,

o tyle na budowie i sprzedaży DIY straci się ok. 40-50% sumy poniesionych kosztów, no takie są realia niestety.

Nie jestem Matką Teresą, żeby rozdawać poniżej kosztów.

Nie? To się jeszcze okaże. Pożyjemy, zobaczymy, he he ;)

Trochę DIY też u siebie miałem (fotki niektórych poniżej) i mniej więcej jeszcze pamiętam ile na których straciłem,

także dla mnie osobiście to żadna atrakcja kupić używane DIY po kosztach złożenia, a później komuś oddać za połowę.

Największe na zdjęciach kolumny (te jasne trójdrożne podłogówki) w sumie mnie kosztowały niecałe 5.000zł na gotowo.

Jakimś cudem udało mi się je sprzedać za 4.000zł napaleńcowi, który koniecznie chciał je mieć.

Straciłem tylko 20% ale same głośniki sprowadzałem z Holandii, gdzie kosztowały połowę tego co w Polsce,

a zwrotnice kupiłem używane (wyjęte z identycznych kolumn) płacąc za nie też jakieś tam nieduże pieniądze.

Gdybym wszystko miał kupować u polskich dystrybutorów, a było to jakieś 6 lat temu, o ile mnie pamięć nie myli,

to w sumie bym wydał na całość ok. 7-8 tysięcy zł, więc łatwo można sobie policzyć ile bym stracił na odsprzedaży.

I takie to są gadki szmatki właśnie, weź sam sobie zrób, to zaoszczędzisz kupę kasy i będziesz miał satysfakcję...

Owszem, ale tylko do czasu...

Ukryta Zawartość

post-6358-0-34882400-1368004278_thumb.jpg

post-6358-0-44102200-1368004290_thumb.jpg

post-6358-0-85781700-1368004778_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.