Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki ekogroszek

tomaszE

Rekomendowane odpowiedzi

Felek, instalacja otwarta to taka bez naczynia przeponowego.

Wymagania HQ ciężko będzie zrealizować. Najlepsze byłyby elektrozawory na obydwu obiegach CO sterowane ze sterowników z dolnego i górnego poziomu.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ja mam chyba mieszaną.

Tzn. obieg C.O. instalacja otwarta. obieg C.W.U. zamknięta z naczyniem przeponowym.

Wymagania HQ ciężko będzie zrealizować. Najlepsze byłyby elektrozawory na obydwu obiegach CO sterowane ze sterowników z dolnego i górnego poziomu.

Myślę, że nie tak ciężko.

Elektrozawory sprawy nie załatwią.

Felek, instalacja otwarta to taka bez naczynia przeponowego.

bystrzacha :) a co ja napisałem ?

na poprzedniej stronie HQ napisał że z mieszaczy nie będzie korzystał, sterownik i tak musiałby mieć informacje o temperaturze albo pracować na interwałach co nie koniecznie może przynieść pozytywny efekt.

Tzn. obieg C.O. instalacja otwarta. obieg C.W.U. zamknięta z naczyniem przeponowym.

I nie masz problemu z ciśnieniem w podłogówce ?

bystrzacha :) a co ja napisałem ?

A taką bzdurę:

masz instalację zamkniętą (wymaganą przez większość producentów kotłów) czy po staremu otwartą ? naczynia wzbiorcze ?

Kotły na paliwo stałe z reguły wymagają instalacji otwartej czyli takiej z otwartym naczyniem wzbiorczym. Od niedawna można stosować je również z instalacją zamkniętą z przeponowym naczyniem wzbiorczym ale pod warunkiem posiadania specjalnego systemu awaryjnego wygaszania kotła i do mocy bodajże kilkudziesięciu kW.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

A taką bzdurę:

a gdzie tam mowa o naczyniu ?

Masz piecie do układu otwartego i do zamkniętego, przy czym nawet te do otwartego przy odpowiedniej instalacji mogą pracować w zamkniętym. Przepisy nie wymagają wężownicy, są inne zabezpieczenia. Po za tym instalce należy robić tak by mogła funkcjonować po staremu grawitacyjnie.

Dokładnie, a najlepiej do tego wszystkiego jeszcze zainstalować bufor

Od niedawna można stosować je również z instalacją zamkniętą z przeponowym naczyniem wzbiorczym ale pod warunkiem posiadania specjalnego systemu awaryjnego wygaszania kotła i do mocy bodajże kilkudziesięciu kW.

Dobrze znam ten temat, przechodziłem to bodajże z moim kierownikiem dobry rok czasu, ponieważ ja się uparłem aby mieć instalację zamkniętą, ponieważ ma dużo zalet ;)

Masz piecie do układu otwartego i do zamkniętego, przy czym nawet te do otwartego przy odpowiedniej instalacji mogą pracować w zamkniętym

Bzdury piszesz,

Przeczytaj sobie norme PN-EN-303-5:2002 w którym mowa jakie wymogi musi mieć piec na paliwa stałe i jakie są potrzebne zabezpieczenia .

DDERKA kotła wyrażnie mówi o danym kotle do jakiej instalacji jest przeznaczony, a żeby tego było mało to potrzebujesz jeszcze certyfikat .

? możesz to rozrysować?

Pozdrawiam

Tomasz

Prawdopodobnie bojler masz podpięty przez wymiennik ciepła. Przez taki wyminnik sprzęga się układ otwarty z zamkniętym np. tradycyjny piec węglowy z piecem gazowym.

No chyba że piec ma dwa niezeleżne obiegi dla cwu i co.

Elektrozawory sprawy nie załatwią.

Moim zdaniem będą konieczne

No już mnie raz prosiłeś, ale tu będzie ciężko.

Nie chciałbyś tych gryzmołów oglądać:-)

Ale mogę Ci popstrykać zdjęcia w wolnej chwili.

OK podeśli na PW

lub na e-maila

[email protected]

Pozdrawiam

Tomasz

PN-EN-303-5:2002 - to norma ekologiczna, co ma emisja tlenku węgla do bezpieczeństwa pracy ? Nie pomyliło Ci się czasem np z PN-EN 12828 ?

Przepisy mówią, że ma być to urządzenie do odbioru nadmiaru ciepła oraz chroniące przed wzrostem ciśnienia (wężownica lub inne urządzenie np. zawór DBV-1 lub SYR 5067, zawór bezpieczeństwa - użytkowany zgodnie z instrukcją - oraz naczynie przeponowe).

Każda instrukcja kotła zawiera instalce zgodną z DTR

Problem polega na tym, że aby obsługiwać dwie ogrzewane strefy potrzebne są dwa obiegi z pieca tak jak obieg cwu i co. Wtedy sterownik w piecu utrzymuje zadane temperatury niezależnie od siebie. Jeśli jednak z obiegu co wydzielimy dodatkowy pion np. na drugą kondygnację to sprawa się komplikuje jeśli chcemy ją traktować jako niezależną strefę obsługiwaną osobnym sterownikiem. Musiałbaby być jakaś dodatkowa automatyka sterująca obydwoma pionami, czyli przymykać jeden z nich gdy osiągnie zadaną temperaturę a drugi pion jeszcze nie.

Dokładnie, a najlepiej do tego wszystkiego jeszcze zainstalować bufor

a to na pewno coś "daje" ? w końcu to dodatkowe litry wody które trzeba ogrzać.

Dobrze znam ten temat, przechodziłem to bodajże z moim kierownikiem dobry rok czasu, ponieważ ja się uparłem aby mieć instalację zamkniętą, ponieważ ma dużo zalet ;)

u mnie nikt nawet nie chciał słyszeć o otwartej.

a to na pewno coś "daje" ? w końcu to dodatkowe litry wody które trzeba ogrzać.

W przypadku HQ to najlepsze rozwiązanie, może sobie za pomocą zaworów dogrzewać dowolny obwód, a w obecnej chwili

krótko mówiąc jeśli ten dodatkowy obwód wybierze ciepłą wode z kotła i temperatura spadnie poniżej histerezy to sterownik kotła załączy ponownie kocioł, czyli będzie grzał ponownie wszystkie obwody.

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Problem polega na tym, że aby obsługiwać dwie ogrzewane strefy potrzebne są dwa obiegi z pieca tak jak obieg cwu i co. Wtedy sterownik w piecu utrzymuje zadane temperatury niezależnie od siebie. Jeśli jednak z obiegu co wydzielimy dodatkowy pion np. na drugą kondygnację to sprawa się komplikuje jeśli chcemy ją traktować jako niezależną strefę obsługiwaną osobnym sterownikiem. Musiałbaby być jakaś dodatkowa automatyka sterująca obydwoma pionami, czyli przymykać jeden z nich gdy osiągnie zadaną temperaturę a drugi pion jeszcze nie.

Nie do końca.

Po lecie już miałem tak, że po przełączeniu sterownika z opcji lato na grzanie C.O., któraś z pomp C.O., nie ruszyła.

I wtedy grzeją mi tylko kaloryfery a podłogówka nie, lub odwrotnie. ( trzeba było ruszyć wirnik w pompie po przestoju).

Z tego wnioskuję, że u mnie wystarczyło by zastosować osobne sterowanie jedną z pomp.

krótko mówiąc jeśli ten dodatkowy obwód wybierze ciepłą wode z kotła i temperatura spadnie poniżej histerezy to sterownik kotła załączy ponownie kocioł, czyli będzie grzał ponownie wszystkie obwody.

Chyba nie.

Jak druga pompa nie będzie działała, to chyba nie będzie ten drugi obwód grzał.

Jak sterownik z kotła nie dostanie sygnału z tego drugiego regulatora pokojowego, to przejdzie w tryb pracy ale dogrzeje sam kocioł bez włączenia pompy.

Po lecie już miałem tak, że po przełączeniu sterownika z opcji lato na grzanie C.O., któraś z pomp C.O., nie ruszyła.

Tryb lato obsługuje tylko pompę do bojlera, wygląda na to że część instalacji u ciebie pracuje grawitacyjnie, lub masz coś skopane

Chyba nie.

Jak druga pompa nie będzie działała, to chyba nie będzie ten drugi obwód grzał.

Jak sterownik z kotła nie dostanie sygnału z tego drugiego regulatora pokojowego, to przejdzie w tryb pracy ale dogrzeje sam kocioł bez włączenia pompy.

Zapomniałem o regulatorze pokojowym, który współpracuje z sterownikiem kotła, czyli jeśli regulator pokojowy ten współpracujący z sterownikiem kotła będzie utrzymywał temperaturę zadana np: 22 stopnie, to co się dzieje w twoim przypadku z kotłem? jest przełączany w tryb nadzór ?

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Gosc

(Konto usunięte)

czyli jeśli regulator pokojowy ten współpracujący z sterownikiem kotła będzie utrzymywał temperaturę zadana np: 22 stopnie, to co się dzieje w twoim przypadku z kotłem? jest przełączany w tryb nadzór ?

No chyba.

Jak regulator pokojowy zapoda sygnał, że temp spadła poniżej zadanej( u mnie 22 stopnie) to sterownik kotła Estyma włącza pompę C.O. Jak ta schłodzi kocioł poniżej temperatury zadanej kotła minus histereza, to kocioł przechodzi w tryb pracy.

Tryb lato obsługuje tylko pompę do bojlera, wygląda na to że część instalacji u ciebie pracuje grawitacyjnie, lub masz coś skopane

Nie wydaje mi się. Po prostu pompa jakby w środku jakby ,, chwyciła'' wirnik. Wystarczyło poklepać po pompie, lub wykręcić tą śrubę na środku i lekko ruszyć wirnik. I znowu cały sezon lub dwa sposkój.

Zapomniałem o regulatorze pokojowym, który współpracuje z sterownikiem kotła, czyli jeśli regulator pokojowy ten współpracujący z sterownikiem kotła będzie utrzymywał temperaturę zadana np: 22 stopnie, to co się dzieje w twoim przypadku z kotłem? jest przełączany w tryb nadzór ?

Podejrzewam że tak właśnie jest, to jeśli włączysz drugi obwód, który to będzie niezależny i sterowany oddzielnym regulatorem pokojowym, to moim zdaniem jesli ten obwód się załączy, a regulator pokojowy od sterownika nadal będzie podtrzymywał temperaturę zadana, czyli nadal nie włączy kocioł, to jak myślisz co sie stanie z wodą w kotle jeśli bedzie pracował ten drugi niezależny obwód ?

Pozdrawiam

Tomasz

HQ

Zrób pare fotek i wyślij na mojego e-maila

Wtedy będę w stanie coś więcej podpowiedzieć lub powiedzieć jak ja to widzę

Jej temperatura spadnie poniżej zadanej i kocioł przejdzie w tryb praca.

Dokładnie tak samo się dzieje, jak temperaturę kotła obecnie obniży mi obieg C.W.U.

Czyli jak dogrzewa ci bojler to masz też ciepłe kaloryfery?

I wtedy grzeją mi tylko kaloryfery a podłogówka nie

HQ

Ile masz w swojej instalacji pomp?

Czy dobrze myślę że dwie jedna nad kotłem a druga przy bojlerze ?

Pozdrawiam

Tomasz

Podejrzewam że tak właśnie jest, to jeśli włączysz drugi obwód, który to będzie niezależny i sterowany oddzielnym regulatorem pokojowym, to moim zdaniem jesli ten obwód się załączy, a regulator pokojowy od sterownika nadal będzie podtrzymywał temperaturę zadana, czyli nadal nie włączy kocioł, to jak myślisz co sie stanie z wodą w kotle jeśli bedzie pracował ten drugi niezależny obwód ?

i mówisz pracujesz w supporcie ? ....

według mnie o dwóch niezależnych obwodach

bez włączania pompy obiegu C.O. podłogowego na parterze.

czarno widzę w miarę płynną detekcję i zmianę temperatury przy podłogówce, wielu robi pompy w szafkach tylko na podłogówki sterowane czujnikiem z kapilarą ale to też się nie nada. Dlatego te gdybania jak podłączyć czujnik nie mają według mnie większego sensu.

Kombinacja systemów instalacji CO jest nieskończona, a z tego co czytam wnioskuje że kolega HQ nie posiada oddzielnej pompy obiegowej do podłogówki

Proponuje trochę kultury i nic nie mylę

Pozdrawiam

Tomasz

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.