Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki ekogroszek

tomaszE

Rekomendowane odpowiedzi

Nie do końca ma się to do rzeczy, przykład który ja spotykam często, samotna pani po 70-dziesiątce, jak sobie wyobrażasz że wrzuca węgiel do kotłowni i chodzi koło wszystkiego?, jak myślisz, jakie ogrzewanie wybierze ?

no jasne, gaz jest mega wygodny a nie wszędzie jest elektrociepłownia. Wielu jednak wybiera gaz jako podstawę mimo że ma alternatywę, miejsce i siłę. HQ150 fajnie pomyślał i zrobił oba.
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Dzięki podpowiedziom TomaszE, za co mu bardzo dziękuję, i moim domysłom, zrobiliśmy dzisiaj eksperyment.

Po osiągnięciu przez kocioł temperatury zadanej i uzyskaniu w pokoju również temp powyżej zadanej( tak samo z CWU), czyli do kotła nie były kierowane żadne informacje o konieczności podjęcia pracy, odłączyłem pompę od podłogówki od sterownika kotła i włączyłem ja bezpośrednio z gniazdka. Schłodziła kocioł poniżej temperatury zadanej minus histereza i kocioł podjął pracę w celu osiągnięcia zadanej.

Czyli wystarczy, tak jak przypuszczaliśmy, żebym dokupił sobie regulator pokojowy bezprzewodowy, podpiął do niego bezpośrednio pompę C.O od kaloryferów na piętrze i będę miał dwa niezależnie regulowane, z dwóch programowalnych sterowników, obiegi C.O.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Sterownik pieca też ma programowalną obsługę pracy podłogówki, również na bazie czujnika.

Tak?

To pokaż mi taki, który będzie obsługiwał dwa niezależne obwody C.O. z dwoma regulatorami pokojowymi i będzie dostosowywał pracę pomp do na te obwody w zgodnie z dyspozycjami tych dwóch niezależnych regulatorów.

A co z bezwładnością ?

A co niby ma być?

Moim zdaniem bez sensu pytanie.

Dzięki podpowiedziom TomaszE, za co mu bardzo dziękuję, i moim domysłom, zrobiliśmy dzisiaj eksperyment.

Po osiągnięciu przez kocioł temperatury zadanej i uzyskaniu w pokoju również temp powyżej zadanej( tak samo z CWU), czyli do kotła nie były kierowane żadne informacje o konieczności podjęcia pracy, odłączyłem pompę od podłogówki od sterownika kotła i włączyłem ja bezpośrednio z gniazdka. Schłodziła kocioł poniżej temperatury zadanej minus histereza i kocioł podjął pracę w celu osiągnięcia zadanej.

Czyli wystarczy, tak jak przypuszczaliśmy, żebym dokupił sobie regulator pokojowy bezprzewodowy, podpiął do niego bezpośrednio pompę C.O od kaloryferów na piętrze i będę miał dwa niezależnie regulowane, z dwóch programowalnych sterowników, obiegi C.O.

czyli, że jedno "palenisko", ogrzewa jednocześnie dwa niezależne systemy, czyli, że pali się, dopóki ustanie zapotrzebowanie jednego i drugiego,....pytałem o to dużo wcześniej.

jedyna kwestia, to wydajność paleniska.

z niewiadomego powodu ktoś niewiadomy zbanował abece na cacy

;)

Mam nadzieje że się sprawdzi a wszystko będzie działać nienagannie i według twoich oczekiwań .

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Gosc

(Konto usunięte)

jedyna kwestia, to wydajność paleniska.

Przecież tu się nic nie zmieni.

Obecnie ten kocioł obsługuje te same obwody.

I nie dwa a trzy niezależne obwody. Bo jeszcze C.W.U.

Mam nadzieje że się sprawdzi a wszystko będzie działać nienagannie i według twoich oczekiwań .

Oby. Dam Ci znać.

Eksperyment zaproponowany przez Ciebie sporo wyjaśnił.

że pali się, dopóki ustanie zapotrzebowanie jednego i drugiego

To nie tak.

Paleniska nie interesuje zapotrzebowanie jakichkolwiek obwodów.

Jego zadaniem jest utrzymywanie zadanej temperatury kotła.

A co niby ma być?

Moim zdaniem bez sensu pytanie.

to zapytam inaczej, ile godzin czekasz od "zimnej podłogówki" aż się nagrzeje podłoga i potem pomieszczenie do zadanej temperatury, oraz o ile przebija Ci zadaną temperaturę ?

Tak?

To pokaż mi taki, który będzie obsługiwał dwa niezależne obwody C.O. z dwoma regulatorami pokojowymi i będzie dostosowywał pracę pomp do na te obwody w zgodnie z dyspozycjami tych dwóch niezależnych regulatorów.

mój, a mam jakiś średni nie za nowy, już dotyk ale jeszcze 2 kolorowy. Obsługa 4 pomp przy czym 3 i 4 definiujesz funkcje czy jest to bufor czy podłogówka i obu zadajesz temperatury minimalne i maksymalne (start / stop) orz tryby pracy na podstawie czujników temperatury (nie regulatora). Do tego jeszcze funkcje zaworów, tak w każdym razie twierdzi instrukcja.

Nowsze np K2 mają jeszcze pompę cyrkulacyjną (czas pracy, start / stop itd).

Jak rozumiem nikt z panów nie testował pracy z deflektorem / bez czy też ceramicznym, blachą, szamotem czy też zmniejszeniem komory spalania (nie na ściankach) ?

Przed zabawą polecam przeczytać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak wspominałem ja nie posiadam żadnego czujnika, temperaturę na noc obniżam ale na piecu nie w pomieszczeniu (w sterowniku mam tygodniowy harmonogram per dzień co godzina), w przypadku ochłodzenia pomieszczenia grzejniki i tak grzeją tylko z mniejszą mocą a piec nie musi gonić za temperaturą. Nie tracę czasu i energii na podbicie temperatury.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość Gosc

(Konto usunięte)

orz tryby pracy na podstawie czujników temperatury (nie regulatora).

Co to za czujniki temperatury? Umieszcza się je w ogrzewanych pomieszczeniach?

Są bezprzewodowe?

to zapytam inaczej, ile godzin czekasz od "zimnej podłogówki" aż się nagrzeje podłoga i potem pomieszczenie do zadanej temperatury, oraz o ile przebija Ci zadaną temperaturę ?

Ciężko odpowiedzieć ile od ,, zimnej'' podłogówki. Nocą mam zadaną 21stopni a w ciągu dnia 22.

Rano nagdrzewanie podłogówki mam ustawione od 6 rano. Po dwóch-trzech godzinach mam już 22.

Można szybciej, ale na termostacie mam ustawioną w miarę niską temperaturę wody do podłogówki i pompa też nie pracuje na najwyższym biegu. Po osiągnięciu temperatury zadanej i wyłączeniu pompy C.O. temperatura podskakuje o pół stopnia do 22,5.

@fetek

Pisałeś że masz sterownik z PID, czy bawiłeś się algorytmem w swoim sterowniku? jakiej mocy masz kocioł ? jakie masz ustawienia mini, max, podawanie, postój,obroty wentylatora mini, max?

Pozdrawiam

Tomasz

Fajny uniwersalny, przeglądnąłem pdf i widzę że może pracować przewodowo jak i bezprzewodowo ma większy zasięg i wytrzymuje większe obciążenia, polecany prze zemnie ST-290v2 nie ma tyle dobrobytu;(

Daj znać po zamontowaniu jak się spisuje.

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No i dlatego go wybrałem.

A nawet u tego sprzedającego kosztuje mniej niż ten Tech.

Tylko podobno skomplikowany w obsłudze na pierwszy raz. No ale nawet 8 różnych temperatur na dobę, więc pewnie z tego to wynika. Ale może dam radę.

Pisałeś że masz sterownik z PID, czy bawiłeś się algorytmem w swoim sterowniku? jakiej mocy masz kocioł ? jakie masz ustawienia mini, max, podawanie, postój,obroty wentylatora mini, max?

gdy pracuje PID wszystkie "opcje" są dezaktywowane, są tylko dwa współczynniki (powietrze i moc) oraz granulacja. Jedyne co to w serwisie wyłączyłem hallotron wentylatora.

defro duo uni 25k, 240mkw.

W nocy do testów strasznie obniżyłem krzywą grzania (w rurach 45C) i nie odnotowałem spadku temperatury w salonie (balkon, duże okna, szybko się wychładza), w zasobniku jest jakby więcej mięsa a i tak palę 50:50 trocin / eko 25mj czyli w sumie badziewiem. Muszę wszystko jeszcze przeliczyć i zrobić jakiś pomiar.

Ja bym wolały kupić cyfrowe termostaty z detekcją otwarcia okien, je + kotłownie + kilka czujników spiąć za pomocą arduino i mam full wypas kontrolę i statystyki, wtedy można testować i ustawiać jak się chce.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

ToamszE

Sterownik dotarł. No i próbuję ogarnąć podłączenie.

Na odbiorniku mam wyjścia Com, nc, i no.

Przy braku sygnału że ma grzać, zwarte są styki com i nc, przy poleceniu grzania, zwarte są styki com i no.

Na tych stykach nie ma napięcia 230V. Jak rozumiem to jest jakby przekaźnik. Czyli do pompy neutralny prosto z sieci( tak samo uziemienie) a fazę przepuszczę, przez odbiornik sterownika. Czyli z gniazdka do wejścia ,, com'' a wyjdę ,, no''.

Tak ma być?

ToamszE

Sterownik dotarł. No i próbuję ogarnąć podłączenie.

Na odbiorniku mam wyjścia Com, nc, i no.

Przy braku sygnału że ma grzać, zwarte są styki com i nc, przy poleceniu grzania, zwarte są styki com i no.

Na tych stykach nie ma napięcia 230V. Jak rozumiem to jest jakby przekaźnik. Czyli do pompy neutralny prosto z sieci( tak samo uziemienie) a fazę przepuszczę, przez odbiornik sterownika. Czyli z gniazdka do wejścia ,, com'' a wyjdę ,, no''.

Tak ma być?

Instrukcja mówi aby ( N ) neutralny podłączyć do sterownika, ale ja bym podłączył tak jak piszesz ( N ) niebieski i ( PE ) uziemienie żółto zielony do pompy a fazę ( L ) podłączysz przez odbiornik sterownika, dokładnie jak na poniższym obrazku,

tyle że na obrazku jest narysowany grzejnika u ciebie zamiast grzejnika odbiornikiem jest pompa

Pozdrawiam

Tomasz

Nie steruje się przewodem neutralnym.

To też napisałem że ( L ) fazę ma podłączyć do odbiornika sterownika, tak jak to jest w przypadku wyłącznika swiatla.

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Na razie wszystko O.K.

Obydwa piętra reagują autonomicznie na wskazania swoich regulatorów pokojowych.

Mogę więc dowolnie, samodzielnie programować temperaturę na piętrze i parterze.

Fajna sprawa. Kocioł też reaguje tak jak sie spodziewaliśmy.

Tylko np. przy wyłączeniu kotła, np. do czyszczenia, będę musiał pamiętać, zeby też wyłączać ten odbiornik sterownika. Bo inaczej on nie będzie wiedział, że kocioł nie pracuje i pompa mi go schłodzi. Ale to myślę, że mały mankament.

Ja się tylko zastanawiam co nam po tych zabawkach jak nie będzie dobrego opału, albo będzie zagraniczny bardzo drogi.

Najlepsze kopalnie i tak już zalali, ostanie mające sensowny węgiel właśnie zamykają (i pewno też zaleją).

A jesteś gotów zapłacić prawdziwą cenę tego węgla? Z kopalni wyjeżdża wagon węgla z jednej strony, a wjeżdża wagon pieniędzy na ZUS z drugiej (te wyszarpywane są m.in. z mojej kieszeni).

Ze stoczniowcami było podobnie.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.