Skocz do zawartości
IGNORED

Śląsk a sprawa polska.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Co do debilnych uwag dyżurnych PiSSmanów odnośnie Śląska i UE - Unia popiera i chroni utrzymanie lokalnych odrębności i tradycji z powodów fundamentalnych. Robi tak ponieważ uważa różnorodność za jeden z europejskich fundamentów i żródło siły całej europejskiej wspólnoty.

Unia robi to raczej z politycznego wyrachowania. Biurokratom z Brukseli łatwiej będzie narzucać swoją wolę regionowi Śląsk - niż państwu Polskiemu. Jeżeli ma być już jakaś regionalna odrębność to w ramach Państwa, a nie w ramach Unii. W II RP Śląsk w wielu sprawach miał autonomię, ale i miał świadomość przynależności do Polski.

No nie tylko.Muzyka współczesna-H.M.Górecki,cała masa jazzmanów związanych z wydz jazzu AM w Katowicach,blusmani np. Krzak,orkiestry-WOSPR a obecnie NOSPR,

(...)

Ale wracając jeszcze do tej dramatycznej,poplątanej i skomplikowanej historii Ślązaków.Za czasów pruskich zostali przez niemiecką administrację przemienieni z chłopów w robotników i górników.Często odbierano im ziemię pod budowę kopalń i hut.Siłą wcielano ich do pruskiego wojska( wojna francusko-pruska),niemieckiego w czasie I Wojny.Z tego wojska często uciekali np. do armii Hallera.Później przyszły trzy powstania,w których często bracia walczyli po obu stronach.W 39r. po upadku Polski dla byłych powstańców represje.Znowu siłą wciąganie do Wehrmachtu z którego uciekali na zachodzie do Andersa a na wschodzie do Berlinga.Po wojnie komunizm,który Ślązaków traktował podejrzliwie.Ci wracający od Andersa -wiadomo,ci z niewoli sowieckiej też.Wielu potraktowano jako Niemców i wyrzucono z kraju.A generalnie wyciskano ze Śląska ile się dało na odbudowę Polski.Troszkę zrehabilitowano Ślązaków za Gierka ale raczej w filmach.Oj, lekko nie było.

Luźne podejście i niezbyt prawdziwy opis. Szczególnie jeśli chodzi o okres Powstań Śląskich i okres powojennej odbudowy i PRL-u.

Przed Powstaniami nie było oczywiście "dogermanizowania" Śląska przy wydatnej pomocy Aliantów. Natomiast po wojnie Śląsk powinien ponosić wyłącznie ciężary odbudowy Niemiec (zresztą w jakimś stopniu takie ponosił). Przecież obszar Śląska był mniej zniszczony od reszty kraju, poza tym przez długi czas brano pod uwagę możliwość utraty Ziem Odzyskanych w wyniku rozwoju sytuacji międzynarodowej. Nie można też zapominać o rabunkowej polityce ZSRR na tym terenie - Śląsk był traktowany jako zdobycz wojenna. Tu należy podkreślić działania rządu polskiego neutralizujące tę grabież. I jeszcze jedno w PRL-u sklepy za żółtymi firankami mieli - MSW, MON i górnicy. Do tego należy dołożyć jeszcze pozytywne skutki działań Ziętka.

Tu należy podkreślić działania rządu polskiego neutralizujące tę grabież. I jeszcze jedno w PRL-u sklepy za żółtymi firankami mieli - MSW, MON i górnicy. Do tego należy dołożyć jeszcze pozytywne skutki działań Ziętka.

neutralizujacego gdyz sam mial swoj pomysl na wydojenie slaska jako jedna oferte zarobkowa dla kraju i wywozkowa dla rosji.Wegla nigdy dosc wtedy było....dla rosji .Faktycznie zółte firanki wspierajace SB i co lepiej ustawionych gornikow co zreszta trwalo bardzo krotko w calosci zrekompensowaly całej ludnosci slaska grabiez wegl .majac tez na uwadze ze polowe wtedy gornikow przybywalo z wsi calej polski.A ze Zietek probowal w tym burdelu cós uratowacdla slaska to wychodzi na to ze to wlasciwie powinno slaskowi wystarczac.Typowe myslenie towarzysza grudnia w latach 60 dziesiatych i przecietnego idioty z obecnych kresow wschodnich..
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Takieś siem spioł, żeś chiba w galoty popuścił. A napisałeś znowu z pomocą sztampy, w której epitety som najwazniejsze. Jesteś gorszy głupi niż ci się wydaje i do tego nienawistnie głupi.

UE - Unia popiera i chroni utrzymanie lokalnych odrębności i tradycji z powodów fundamentalnych. Robi tak ponieważ uważa różnorodność za jeden z europejskich fundamentów i żródło siły całej europejskiej wspólnoty.

Powiedział oczadziały i zabrał się w dupu wraz z niebieskim banerem w złote gwiazdy.

Chwała mu za robienie z siebie wała, chwała.....

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

a ty podpinasz sie z galotami pod towarzysza czy pod idiote.

Pod żadnego. Natomiast ty swoim tonem wypowiedzi wpasowujesz się w propagandę lat 50 XX wieku. Zimna wojna się już skończyła zmień ton.

Do Rosji nie szły żadne transporty węgla, bo jej wówczas nie było. Był natomiast Związek Radziecki i tam owszem szły, tak samo jak do Wschodniej Strefy Okupacyjnej. Nie chodziło mi jednak o węgiel, tylko o wywożenie do ZSRR parku maszynowego, a nawet całych fabryk ze Śląska.

Do Rosji nie szły żadne transporty węgla, bo jej wówczas nie było.

czyli pod idiote z kresow schodnich.

Nie chodziło mi jednak o węgiel, tylko o wywożenie do ZSRR parku maszynowego, a nawet całych fabryk ze Śląska.

a mnie tez nie, tylko o kopalnie ktore zostawiono zeby pracowaly na potrzeby rosji.Zaprzestano wywozki kiedy rozpoczal urzedowanie tow bierut zwiazkowo radzieckowy czlowiek z nadzialu bo glupio by bylo gdyby swoi okradali swoich..towarzyszu zwiazkowo radzieckowy.

dziadekwłodek

Ja tylko zasygnalizowałem pewne tematy.Napisz coś więcej,może będzie mniej luźno ale za to prawdziwiej?

Bo czepiać to się zawsze można.Ja np. mógłbym się czepiać,że politykę Aliantów w stosunku do Śląska potraktowałeś jednakowo.A to nieprawda.Anglicy popierali żywioł niemiecki a Francuzi polski.

Nikt w Unii nie kwestionuje przynależności Sląska do Polski tak jak Bretanii do Francji czy Andaluzji do Hiszpanii.To są tylko Twoje fobie!

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

dziadekwłodek

Ja tylko zasygnalizowałem pewne tematy.Napisz coś więcej,może będzie mniej luźno ale za to prawdziwiej?

Bo czepiać to się zawsze można.Ja np. mógłbym się czepiać,że politykę Aliantów w stosunku do Śląska potraktowałeś jednakowo.A to nieprawda.Anglicy popierali żywioł niemiecki a Francuzi polski.

Nikt w Unii nie kwestionuje przynależności Sląska do Polski tak jak Bretanii do Francji czy Andaluzji do Hiszpanii.To są tylko Twoje fobie!

Całkiem źle napisałem - bo jak mogłem napisać Alianci, skoro w skład Komisji Miedzysojuszniczej wchodziły Francja, Anglia, Włochy i ... Niemcy. Nie było w jej składzie natomisat Polski.

Francja, Anglia i Wochy miały na Ślasku swoje wojska okupacyjne. Mimo to Niemcy robili co chcieli - mordów nie wyłaczajac. Niektórzy twierdzą, że wojsk okupacyjnych było za mało. Temu twierdzeniu można przeciwstawic inne - armia niemiecka była zdemoralizowana. Na Śląsku popierany był tylko jeden żywioł - niemiecki.

Francja podobno była sojusznikiem Polski, która konsultowała z nia prawie kazde przedsięwziecie polityczno-wojskowe. Efektem tych konsultacji było zawsze stanowisko Francji daleko odbiegajace od polskich oczekiwań. Strona polska zawsze była zadowolona i komentowała to, że zawsze mogło byc gorzej. Tak tez było i w przypadku Śląska. Rzeczona Francja zawsze dbała o plskie interesy mając na uwadze głównie swoje, ale i Rosji nawet Czerwonej oraz Niemców.

UE jest niechętna państwom narodowym, biurokratom z Brukseli marzy się ponad państwowy polityczny twór. To jest dopiero fobia.

UE jest niechętna państwom narodowym, biurokratom z Brukseli marzy się ponad państwowy polityczny twór. To jest dopiero fobia.

fobie to ty masz..Niemcom sie marzy polityczny twor z grecja cyprem portugalia wlochami i polska.Tak jak z NRD.

masz fantazje jak czlowiek zwiozkowo radzieckowy.

Trzeba jeszcze wspomnieć o jednej przyczynie przegranego plebiscytu przez Polskę na Śląsku.W tym samym czasie Polska była uwikłana w wojnę z Sowietami i na okres plebiscytu przypadł największy kryzys w czasie bitwy warszawskiej i wydawało się,że jest już po nas.Państwo Polskie nie mogło więc zaangażować się w pełni w walkę o Śląsk.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Prawda. Robiono wszystko, aby do polskości nie przyznało się znowu 67 procent ludności Sląska - tak jak to wynikało z oficjalnych pruskich spisów ludności. Polska miała rację wszędzie tam, gdzie posłała swoje wojsko.

Tu nie chodziło o wysłanie polskiego wojska na Śląsk.Taka opcja w ogóle wchodziła w rachubę.Chodziło o poparcie polityczne,finansowe,kadrowe( oficerowie POW),dostarczanie uzbrojenia.Poza tym sam fakt zagrożenia egzystencji państwa polskiego przez Armię Czerwoną działał demobilizująco na ludność propolską.

Ale wracając jeszcze do sprawy muzyków ze Śląska.Zapomniałem o jednym z najważniejszych.K.Zimerman pochodzi z Zabrza.Nie wiem jak mogłem o nim zapomnieć?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nazwa zespołu wielce wymowna. Korfanty z Ziętkiem przewracają się w grobie.

Ukryta Zawartość

• 7 miesięcy później...

POSEŁ na Sejm Rzeczpospolitej składa kwiaty na cmentarzu morderców z SS!!!

Czy naprawdę utrzymywanie hitlerowców i faszystów za podatki Polaków jest konieczne?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

nie mniej to parszywe niż marsz lidera opozycji - też POSŁA - i przemawianie ramię w ramię z osobą wspierająca zbrodniarzy z UPA i gloryfikującą ich bandytyzm na Wołyniu.

ale o tym nie wspomniałeś znachorku jeszcze do tej pory, prawda ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.