Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe "prawdziwe" kino domowe - pełny zestaw 7-10 tys i duzo niejasnosci

germanski

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie !

Potrzebujcie waszego wsparcia merytorycznego w wyborze zestawu kina domowego. Pokój:

ok 30 m2 , wysokosc 3.3 m , prostokąt

Przeznaczenie: 80% Filmy Blue-ray / NC+ w HD, 20% muzyka ( głownie piosenki "imprezowe" , zadnej muzyki klasycznej itp )

Jaki są wasze opinie na temat takiego zestawu ?? :

Kolumny Dali Zensor 7 zestaw 5.0 ok4500zł

Subwoofer REL T7 lub T9 3200-3500zł

Amplituner Yamaha Yamaha RX-A 820 Aventage 3200zł

Blu-Ray 3D Panasonic DMP-BDT330EG 900zł

-> zalezy mi na bardzo dobrych efektach w filmach i na bassie + muzyka na imprezy w "zaciszu" domowym

W internecie są gotowe zestawy podobne do w/w ktore mozna kupic nawet o 3000zł- 3500zł taniej niz kupowane wszystkie te elementy osobno -> co zacheca do wziecia lepszych i wyzszych modeli .

1. Czy warto doplacac do wyzszego modelu REL T9 ?? biorac pod uwage wielkosc i wysokosc pokoju ?

2. Czy moze zrezygnowac ze suba i kupic lepsze kolumny ??

3. Jakie są wasze opinie odnosnie polaczeniu amplitunera YAMAHA z systemem Zensor 7 w kinie domowym ?

4. Czy model blue-raya jest wystarczajacy do tego zestawu ?

Jestem otwarty na wszelkie sugestie i propozycje odnosnie zmian i uwag ; Jesli sa potrzebne jakies dodatkowe informacje z mojej strony - to prosze to zasygnalizowac i z checia odpowiem ;)

Budzet tak jak podany w temacie : oczywiscie im mniej -tym lepiej ; jednak jesli za 11 000zł da sie stworzyc na prawde Swietny zestaw , ktory bedzie sie bardzo odroznial od tego za np 7000zł to najbardziej bede bral to pod uwage !

Na jakie rabaty moge mniej wiecej liczyc przy takich zestawach kupowanych w jednym sklepie ?

Bardzo dziekuje za opinie i sugestie !

Mala uwaga do suba: zalezy mi na mocnym uderzeniu , gleboki bassie , ktory sprawi ze przejda ciarki po ciele przy dobrych efektach filmowych ... Czym w praktyce rozni sie konstrukcja zamknieta od otwartej w subie ?

Suby rel ukierunkowane są do Stereo gdzie sprawdzają się świetnie. Ja swojego T5 używam i w kinie i w stereo i mam podłączone jednocześnie do wzmacniacza stereo i do amplitunera kina. Suby w konstrukcji zamkniętej grają pomieszczeniem dlatego ważne jest ustawienie go w przednim rogu pokoju przy samych ścianach (3 płaszczyzny) i lekko za linią głośników. Jeśli nie masz takiej możliwości poszukaj lepiej do kina coś z basrefleksem.

Generalnie dobry zestaw i co do Twoich wyborów nie mam uwag. Będzie git grało :)

Pozdrawiam

w tej cenie możesz mieć subwoofer Definitive SuperCube 4000 - warto odsłuchać, to jest sprzęt dedykowany przede wszystkim do KD

http://definitive.rafko.pl/produkty.php?p=subwoofery&produkt=11549,definitive-technology-supercube-4000-subwoofer-aktywny-z-3-membranami-i-dsp-1szt-

84bc0d9b7913f.jpg

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Budzet tak jak podany w temacie : oczywiscie im mniej -tym lepiej ; jednak jesli za 11 000zł da sie stworzyc na prawde Swietny zestaw , ktory bedzie sie bardzo odroznial od tego za np 7000zł to najbardziej bede bral to pod uwage !

Czy jesteś na tyle osłuchany i wymagający że odróżnisz brzmienie KD za 3-4k od tego za 7-8, od tego za 10-11kzł? Jak nie wiesz to wybierz się na odsłuchy i posłuchaj czy słyszysz różnicę. My tego nie wiemy i wiedzieć nie będziemy.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Witaj,

jeśli zależy Ci na możliwie najlepszym systemie wielokanałowym, który będzie służył do projekcji filmowych, moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie zestaw oparty na elektronice Yamaha oraz zestawie kolumn Paradigm serii Studio v.7. Wybór amplitunera Yamaha RX-A820 Aventage to optymalna opcja, jako odtwarzacz Blu-Ray zastosowałbym idealnie do niego dopasowany Blu-Ray BD-A1020 (link do takiego zestawu - http://www.q21.pl/yamaha-rx-a820-bd-a1020.html). Ewentualnie jeśli chcesz trochę zaoszczędzić, proponuję świetny odtwarzacz multimedialny O!Play BDS-700 (http://www.q21.pl/asus-o-play-bds-700.html).

Zaproponowałem Ci kolumny Paradigm, które moim zdaniem lepiej, dynamiczniej, szybciej zagrają w połączeniu z amplitunerem Yamaha, chociaż Dali Zensor to także bardzo dobra opcja.

Na koniec subwoofer - brałbym pod uwagę dwie marki - REL i Velodyne - obydwie marki mamy w naszej ofercie (Velodyne w najbliższych dniach będzie wprowadzony do naszej oferty). REL jest subwoferem o lepszej kontroli, szybkości co przede wszystkim doceniane jest w muzyce, chociaż dla koneserów dobrego kina taka charakterystyka subwoofera jest także doceniana. Velodyna jest bardziej "kinowy", oferuje bardzo potężne, mięsiste uderzenie,

Na koniec dobór i cena - serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. Poza w pełni fachową obsługą i doradztwem, gwarantujemy także bardzo atrakcyjną, indywidualnie dopasowaną ofertę cenową. Wszystkie urządzenia i kolumny mamy fizycznie na stanie, nie sprzedajemy wirtualnego towaru. W sprawie konfiguracji, doradztwa i oferty kontaktuj się proszę z Marcinem Graczykowskim - 42 213 01 66.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dobre i mocne uderzenie w Velodyne , poczytaj preferencje założyciela tematu co do jego preferencji ,

Mala uwaga do suba: zalezy mi na mocnym uderzeniu , gleboki bassie , ktory sprawi ze przejda ciarki po ciele przy dobrych efektach filmowych

i z tego co słyszałem Velodyn nie da mu tego (chyba , że seria DD od 15-tki wzwyż) i śmiem twierdzic , że te REL-e też, ale w takich sytuacjach wszystkie wątpliwości rozwieje odsłuch i jeśli będziesz słuchał jakiegoś zestawu to koniecznie na filmie nie na muzie bo to całkowicie co innego , wybierz ze dwa-trzy filmy i weź je ze sobą na odsłuch ( polecam film Incepcja tam od początku masz konkretny bardzo niski bas i na tym filmie przypuszczam że wiele subów odpadnie z propozycji , nie sprawdzą się z Twoimi oczekiwaniami , to najlepsze wyjście - odsłuch a film jest dobrym sprawdzianem dla subów ( i ustawiona najniższa możliwa częstotliwośc odcięcia na subie))

poza tym i Rel I Velodyne mają dźwiek podobny do mojego Definitive Technology ProSub 1000 , tzn bas bardzo szybki, mocny i wszystko co z tym związane ale nie dostaniesz nic z tego co zakładasz bo bas jest bardzo dobrze kontrolowany i nie brzmi jeszcze po kilkanaście sekund po faktycznym wygaśnięciu basu i nie ma dupnięcia na najniższych rejestrach które dały by Ci to co chcesz , ja też myślałem , że skoro moc mojego będzie wynosic ( przed zakupem tak myślałem ) 350W w RMS-ie i , że ma membranę bierną (głośnik i membrana po 25cm) to będzie masakra w domu , niestety nic mylnego , nie mam tego o czym myślałem a myslałem podobnie jak Ty ( kupowałem w ciemno ) więc tu też dużo załatwi odsłuch no i przede wszystkim bierz pod uwagę suby z membraną co najmniej 300 mm bo sub chocby miał z 700 w w RMS-ie i małą membrankę to nie odda Ci tego co sub z większą wspomnianą 300 mm lub większą i 300-400 Watowym wzmakiem .

w tej cenie możesz mieć subwoofer Definitive SuperCube 4000 - warto odsłuchać, to jest sprzęt dedykowany przede wszystkim do KD

no jasne , że tak , jak najbardziej ale zobacz wagę tego subka , piszę subka bo wymiary oscylują w granicach 30 cm a membranka 20cm i dwie bierne po tyle samo a moc !!! 650 w RMS-ie w stosunku do jego wagi to szok , mój ma jak wspominałem 350 W ( waga jak ten z 650watami) a jak się zachowuje w sumie zachowywał bo rozwiązałem już ten problem i niestety jak to ktoś gdzieś ujął "musiałem do zestawu dokupic paletę cegieł " nie ma za dużo przesady bo musiałem położyc na niego , żeby go dociążyc kawałek obrzeża , które waży gdzieś ze 20-25 kg żeby nie "chodził" mi po pokoju wtedy zaczął grac a tu przy 650-ciu watach faktycznie trzeba by było położyc na niego paletę cegieł :) no i ta mała membranka niestety mam już doświadczenie z tym i gdybym miał kupic od nowa coś to z nie mniejszą niż 30cm , ktoś napisał , że fizyki nie oszukasz i ma rację ,

Na koniec subwoofer - brałbym pod uwagę dwie marki - REL i Velodyne - obydwie marki mamy w naszej ofercie (Velodyne w najbliższych dniach będzie wprowadzony do naszej oferty). REL jest subwoferem o lepszej kontroli, szybkości co przede wszystkim doceniane jest w muzyce, chociaż dla koneserów dobrego kina taka charakterystyka subwoofera jest także doceniana. Velodyna jest bardziej "kinowy", oferuje bardzo potężne, mięsiste uderzenie,

o tym przekonasz sie podczas odsłuchu ,posłuchaj też Paradigm DSP 3200 i porównaj z proponowanymi wyżej , z tym , żeby uzyskac to co chcesz będzie problem ale odsłuch , odsłuch i jeszcze raz odsłuch inaczej nic z tego , będziesz niezadowolony a wyjdzie to dopiero przy oglądaniu filmu w domu .

jak już to REL 528 , Velodyne EQ-MAX 12 lub 15 ( to już smok) lub Paradigm DSP 3400

I zgadzam się z Acoustic LAb

Dobre i mocne uderzenie w Velodyne , poczytaj preferencje założyciela tematu co do jego preferencji ,

i z tego co słyszałem Velodyn nie da mu tego (chyba , że seria DD od 15-tki wzwyż) i śmiem twierdzic , że te REL-e też, ale w takich sytuacjach wszystkie wątpliwości rozwieje odsłuch i jeśli będziesz słuchał jakiegoś zestawu to koniecznie na filmie nie na muzie bo to całkowicie co innego , wybierz ze dwa-trzy filmy i weź je ze sobą na odsłuch ( polecam film Incepcja tam od początku masz konkretny bardzo niski bas i na tym filmie przypuszczam że wiele subów odpadnie z propozycji , nie sprawdzą się z Twoimi oczekiwaniami , to najlepsze wyjście - odsłuch a film jest dobrym sprawdzianem dla subów ( i ustawiona najniższa możliwa częstotliwośc odcięcia na subie))

poza tym i Rel I Velodyne mają dźwiek podobny do mojego Definitive Technology ProSub 1000 , tzn bas bardzo szybki, mocny i wszystko co z tym związane ale nie dostaniesz nic z tego co zakładasz bo bas jest bardzo dobrze kontrolowany i nie brzmi jeszcze po kilkanaście sekund po faktycznym wygaśnięciu basu i nie ma dupnięcia na najniższych rejestrach które dały by Ci to co chcesz , ja też myślałem , że skoro moc mojego będzie wynosic ( przed zakupem tak myślałem ) 350W w RMS-ie i , że ma membranę bierną (głośnik i membrana po 25cm) to będzie masakra w domu , niestety nic mylnego , nie mam tego o czym myślałem a myslałem podobnie jak Ty ( kupowałem w ciemno ) więc tu też dużo załatwi odsłuch no i przede wszystkim bierz pod uwagę suby z membraną co najmniej 300 mm bo sub chocby miał z 700 w w RMS-ie i małą membrankę to nie odda Ci tego co sub z większą wspomnianą 300 mm lub większą i 300-400 Watowym wzmakiem .

no jasne , że tak , jak najbardziej ale zobacz wagę tego subka , piszę subka bo wymiary oscylują w granicach 30 cm a membranka 20cm i dwie bierne po tyle samo a moc !!! 650 w RMS-ie w stosunku do jego wagi to szok , mój ma jak wspominałem 350 W ( waga jak ten z 650watami) a jak się zachowuje w sumie zachowywał bo rozwiązałem już ten problem i niestety jak to ktoś gdzieś ujął "musiałem do zestawu dokupic paletę cegieł " nie ma za dużo przesady bo musiałem położyc na niego , żeby go dociążyc kawałek obrzeża , które waży gdzieś ze 20-25 kg żeby nie "chodził" mi po pokoju wtedy zaczął grac a tu przy 650-ciu watach faktycznie trzeba by było położyc na niego paletę cegieł :) no i ta mała membranka niestety mam już doświadczenie z tym i gdybym miał kupic od nowa coś to z nie mniejszą niż 30cm , ktoś napisał , że fizyki nie oszukasz i ma rację ,

o tym przekonasz sie podczas odsłuchu ,posłuchaj też Paradigm DSP 3200 i porównaj z proponowanymi wyżej , z tym , żeby uzyskac to co chcesz będzie problem ale odsłuch , odsłuch i jeszcze raz odsłuch inaczej nic z tego , będziesz niezadowolony a wyjdzie to dopiero przy oglądaniu filmu w domu .

ja równiez poleciłbym Ci Paradigma w kinie domowym to jedne z najniżej schodzących i mocarnych subów , choć na przykład Velodyne Q10 który też mam sprawuje sie bardzo dobrze na moich 35 metrach to Paradigm jesli chodzi o mase i niskoścbrzmienia zdecydowanie go przewyższa, po Velodyne masz ciarki na plecach a przy Paradigmie przewracaja ci się flaki w brzuchu :-) tak by mozna to ując,

ja świadomie wybarłem Velodeyne ponieważ słucham dużo muzyki jazzowej i akustycznej z Płyt Sacd i dvd audio więc potrzebowałem czegoś z dokładniejszym i szybszym basem , ale jesli ma byc tylko do kina i żeby dobrze napie..........ło to zdecydowanie Paradigm to prawdziwy mocarz :-)

Lepsze kolumny nic nie dadzą bo żadna kolumna nawet z tego przedziału cenowego "nie zejdzie niżej" niż sub , w końcu po coś jest ta jedynka po kropce w konfiguracji głośników kinowych ( 5.1 , 7.1 ) , to oddzielny kanał dla subwofera i nie zastąpi tego żadna kolumna

ja równiez poleciłbym Ci Paradigma w kinie domowym to jedne z najniżej schodzących i mocarnych subów

kolego a masz z tym jakieś doświadczenia odsłuchowe ?

Velodyne Q10 który też mam sprawuje sie bardzo dobrze na moich 35 metrach to Paradigm jesli chodzi o mase i niskoścbrzmienia zdecydowanie go przewyższa, po Velodyne masz ciarki na plecach a przy Paradigmie przewracaja ci się flaki w brzuchu :-) tak by mozna to ując

Q21 proponuje Ci fajny odtwarzacz Yamahy ale skoro Ty podałeś ten Panasonic to po kiego dawac dwa razy tyle , myślisz , że będziesz widział i słyszał różnicę między tym w Panasonicu a tamtej jamaszce , fakt można kupic Oppo za 6-7 tysięcy , ??? Wyjdzie zaraz na to , że za mało jest te 10 tysi ,

zalezy mi na bardzo dobrych efektach w filmach i na bassie + muzyka na imprezy w "zaciszu" domowym

bardzo dobre efekty w filmach zależą też od samego filmu ale skoro to BluRay-e to będzie masakra a jak usłyszysz dźwięk z NC+ to będziesz miał porównanie :) , ale wiadomo , że w dużej mierze dźwięk zależy od dobrych kolumn , a skoro chcesz słuchac też muzy na imprezkach to musisz miec przody z dobrą podstawą basową bo sub dobrany w szczególności do kina ( jak w Twoim przypadku ) nie za bardzo będzie się nadawał do słuchania muzy ,

proponowany przez Ciebie ampli + sub Paradigm 3200 lub 3400 ( do kina i myślę , że zaspokoi Twoje oczekiwania ) lub Velodyne EQ-MAX12 ( do kina lecz nie da Ci tego co chcesz i do muzy ) + kolumny Dali Zensor7 5.0 + odtwarzacz Panasonic powinien byc ok

jeśli zależy Ci na możliwie najlepszym systemie wielokanałowym, który będzie służył do projekcji filmowych, moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie zestaw oparty na elektronice Yamaha oraz zestawie kolumn Paradigm serii Studio v.7

a nie czasem oparty na serii Monitor v.7 bo na Studio to zabrakło by mu wszystkich pieniędzy na same kolumny

Ja tam bym ci doradzil amplituner onkyo lub denon a nie yamahe jak i również bd cos z tych firm... a jeśli chodzi o suba to nie wiem czy koledzy odsluchiwali np. Rela R 528 czy tez velodyna spl 1000 lub 1200 ultra, ja rozumiem ze to sa inne kwoty itd. ale tym subom nie brakuje nic w kinie i naprawdę jest uderzenie odpowiednie.... ja wybrałem velodyna spl 1200 ultra wlasnie plynie już do Danii a później do naszego dystrybutora ale fakt faktem jest to ze to zależy jakiego basu się oczekuje bo paradigm ma tak ze jak uderzy to jeszcze tam go slychacccccccc a Rel lub velodyne pierdyknie jest moc czuc go, sa ciary nogawki trzepoczą i tyle :-) nie ciagnie się ... ja jakbym miał brac suba paradigma do kina to tylko seria studio 12 nic poza nim :-) ale to mowie inne kwoty.... ale on znowu nic a nic nie nadaje się do muzy jest za mułowaty...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Paradigm Studio SUB 12 nie jest on czasem nastepca DSP 3200 bo parametry podobne oprocz zasiegu basu no i mniejsza buda i waga ale bardzo fajna propozycja jednak kasa , kasa nie taka ,

nie wiem czy mozna nazwac go mulowatym popatrz jakie nagle czasami potrafia byc efekty dzwiekowe te na suba czy dupniecie w momencie ktorym trzeba mozna nazwac mulowatym , wiem wiem w muzie jest inaczej ale

Modele subow DSP jest seria nizsza od studio... Pozdro

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

no jasne , że tak , jak najbardziej ale zobacz wagę tego subka , piszę subka bo wymiary oscylują w granicach 30 cm a membranka 20cm i dwie bierne po tyle samo a moc !!! 650 w RMS-ie w stosunku do jego wagi to szok , mój ma jak wspominałem 350 W ( waga jak ten z 650watami) a jak się zachowuje w sumie zachowywał bo rozwiązałem już ten problem i niestety jak to ktoś gdzieś ujął "musiałem do zestawu dokupic paletę cegieł "

Kolega Rafko jest monotematyczny, więc nie spodziewaj się innej propozycji. Przepraszam też za tę paletę cegieł ale gdyby Rafko wklejał linki do obiektywnych opinii jednego z zachodnich forów, to tam jest trochę na temat Twojego suba. Niestety opisany jest w skrócie jako .... nienajlepszy wybór. Ale szacunek za obiektywną opinię w zakresie dołu. To niestety tam też jest opisane , czyli sub pracuje poprawnie do ok 37Hz, niżej jest dramat. Ekspertem nie jestem ale akurat subowi poświęciłem 3 lata , zakupy, sprzedaże, odłuchy, przesłuchałem kilkadziesiąt . Wniosek , proponowane parametry super cube z wagą 15kg to nawet żartem nie można nazwać.

W zasadzie skalmen opisał sedno. Miałem kilka subów od niskich modeli Velo i Paradigma, porównując w danej klasie, w każdej jest podobnie. Podobnie jest w wysokich modelach tj. DD Velo i Sub 25 Paradigma.

Odwracając sprawę do stereo lepiej może wypaść Velodyne. Niestety nie do końca się nadają do kina /podkreślam moim zdaniem/, brakuje tego dopełnienia który wywraca flaki:) Na podstawie odsłuchów /nie recenzji/, Paradigm w wielu modelach z zastosowaniem do kina po prostu jest świetny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.