Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  24 członków

Plinius Klub
IGNORED

Klub Pliniusa

Gość BlueMax

Rekomendowane odpowiedzi

Są.

Poproszę o przyjęcie do klubu z końcówką SA100mk3.

Gram na niej od kilku dni. Napędza YB Iluminatus. Żródłem jest Teac T1 i J.Feng podłączone do dac YSDZ z dual mono ESS Sabre 9018. Okablowanie MBaudio Hybrid, dasilajace DIY z różnych firm. Zasilający Pliniusa to kabel firmowy.

Narazie nie będę pisał zbyt dużo o dzwięku bo cały czas uczę się tego potworka.

Jest to napewno wysoki poziom i kultura dzwięku. Jak wysoka bedę wiedział za jakiś tydzień.

Nie będę go rozkręcał bo nie chce mi się przerzucać tych 30tu kilku kg. Pelno zdjęć w necie. Są 2 transformatory. 100W A.

Mk3 jest najlepiej dopracowana. Obudowa też na najwyższym poziomie. No i ma xlr :)

• 1 miesiąc później...

Nie bardzo jest co skrobać. Końcowka jest całkowicie przezroczysta. Jest wzmocnieniem sygnału bez większej ingerencji. Wydolność prądową ma ogromną i jeśli jest okazja to roznosi chyba wszystkie ogólnodostępne kolumny. Jest duża różnica między klasą A, a AB. Slyszalna szczególnie w wysokich tonach, przestrzeni, powietrzu. Przelącznik między klasami jest bardzo wygodny bo odchodząc na chwilę od sprzętu i chcąc ratować świat ;) można ją wygodnie przełączyć.

W klasie A grzeje się strasznie i w zimie grzejnik w pokoju odsłuchowym jest zbędny;).

Gra tak jak pre. Jest baaardzo podatna na przedwzmacniacz i tu uwaga! Jeśli ktoś się decyduje na końcówkę P to za pre będzie musiał wydać 2 razy więcej niż za sa100mk3. Przeleciałem już 3 pre i oczywiście zagrala najlepiej na hiendowym, lampowym pre za worek pieniędzy. Można sobie darować wszelkie wynalazki do 10kzł. Plinius to nie żarty i tu nie ma kompromisów. Mowa tu caly czas o konkretnym modelu najbardziej dopracowanym z calej serii. 102 i 103 już niestety są lekko ocieplone.

Bardzo udany zakup i Plinius ląduje u mnie w głównym systemie. Jest to sprzęt dla dojrzałych i umiejących składać systemy audiofili.

Tak na marginesie to jeśli ktoś ma do sprzedania najwyższej klasy pre, najchętniej lampowe to zapraszam na priv. Poszukiwania trwają :)

• 4 tygodnie później...

Mam słabość do Pliniusa,pare lat temu słuchałem integry w systemie z podłogowymi Dynaudio coutor.Wredne to głośniki ale z pliniusem grały świetnie . Od razu wiedziałem że to jest moje granie. Co prawda do dziś nie miałem u siebie jw domu Pliniusa ale z chęcią przygarnę taki klocuszek i skonfrontuję z innymi ciekawymi konstrukcjami w znośnym budżecie:)...

• 1 miesiąc później...

Zapisuje się ze świeżo nabytą końcówką SA-201.

Gra przez pasywkę z calyxem 24/192.

Niestety nie mam wielkiego porównania w tej klasie sprzętów.

Ale moje obecne monobloki nva pogonił do kartonów.

Jest u mnie dopiero kilka dni i pierwsze wrażenia są jak najbardziej pozytywne.

Większa przestrzeń zarówno na boki, jak i wgłąb.

Bas potężny i bardziej kontrolowany, co było dla mnie nie lada zaskoczeniem, bo nie spodziewałem się, że moje kolumny na to stać.

Słodyczy średnich i delikatnej góry mogę słuchać godzinami bez zmęczenia, wręcz po ok. godzinnym odsłuchu brzmienie bardzo wciąga.

Póki co mam wrażenie, że to najlepszy zakup jaki kiedykolwiek zrobiłem i chyba długo u mnie zostanie.

• 2 miesiące później...

Gothan, nie wiem co wczesniej kupowałeś ale to napewno najlepszy zakup.

Moze to i dobrze, ze jest to niszowa firma na naszym rynku...

Poszukaj dobrego pre. Z pasywką obawiam się, że nie poznasz możliwosci Pliniusa. Nie próbuj nawet średniej jakosci sprzętu. Celuj wysoko. To nie będą stracone pieniądze.

• 1 miesiąc później...

Polecam wogóle pre lampowe. Ale takiej dobrej klasy. Poprzez wymianę lamp mozesz modyfikowac brzmienie. Wysokie pre da Ci rozdzielczosć i rozbudowaną scenę. Dobre lampy nasycenie i barwę. Dlugo dla siebie nie moglem nic znaleźć więc zamowiłem sobie w zaprzyjaźnionej manufakturze pre zbalansowane. Domowilem czterosekcyjną drabinkę khozmo i naprawdę byłem zadowolony. Pre jest na lampach 6922/e88cc czyli popularnych. Oczywiscie gram na lampach nos. Jest wiele mozliwosci w kształtowaniu brzmienia bo lamp tych bez liku i nie są jakos bardzo drogie. Niech Cię nie zwiedzie, ze to pre lampowe to będzie ciepło i muliscie. Tylko od Ciebie(doboru lamp) będzie ono zależało. Pre było śmiesznie tanie jak na swoją klasę. Teraz do pre do drugiego systemu dorabiam sobie monosy na lampie 2x211, a do Pliniusa przywędrował Absolutor Markowa.

Poddaje Ci taki pomysł bo dlugo się bujalem zeby znaleźć odpowiedniej klasy pre. Wrzucę Ci zdjecia jak to wygląda.

Sam polowałem na ARC Reference chociaż 1 ale sam wiesz jakie są ceny i ich dostępność. Specjalnie nie dbam o logo tylko interesuje mnie dobry dźwięk. Mam duzo rzeczy robionych przez polskie manufaktury i uważam, ze nie ustępują jakoscią, a są wiele tansze i możesz dowolnie konfigurować pod siebie zamówienie. W niższe modele ARC raczej bym nie celował. Nie znam wszystkich oczywiscie pre ale Plinius to moze malo znana firma ale sam wiesz i slyszysz, ze to nie jest naciągany marketingiem hiend.

W Ls25 tez siedzą lampki 6922 i jest bogato wyposazony w wejscia/wyjścia domyslam sie, ze najtańszy nie jest i ciężko go dostac.

WBA

post-60415-0-37060800-1511881594_thumb.jpg

post-60415-0-56975600-1511881629_thumb.jpg

Edytowane przez audiowit

Czyli taki bufor lampowy z regulacją głośności?

Myślałem jednak nad czymś co w razie nie dopasowania do systemu będzie można łatwo i bezboleśnie sprzedać.

Ale fotki chciałbym zobaczyć.

Dzięki za radę.

Mozna tak przyjąć, ze to bufor jednak jest to przedwzmacniacz(kondycjoner dźwięku). W takim razie ARC też jest buforem :)

Wiadomo nie sprzedalbys za tyle ile kupiłeś ale to pre zrobione na bardzo wysokiej klasy elementach i czy gorsze od ARC? Trzebaby porownać. Ja nie znalazlem slabych stron.

Monosy robione na 211 (podobnie jak pre) to kondy rubicon, parowane rezystory. Trafo nawijane z parametrami porownywalnymi z Tamurą lub Tango. To nie jest lipa. Zawsze mozesz do mnie wpaść i posluchac. Co prawda teraz(zresztą u mnie często ;)) system jest w trakcie przebudowy ale cos tam uslyszysz.

Foty juz wstawiłem. Nie wyswietlaja się?

Wygląda rzeczywiście jak wysokiej klasy sprzęt.

Brzmienie dla mnie też jest najważniejsze ale z racji braku czasu oraz zdolności i lepszej znajomości elektroniki, raczej skazany jestem na markowy pre.

A ten ls25 jednak można dostać dużo taniej niż ref. Tylko trzeba poczekać i poszukać ale oczywiście tani nie będzie, jedyne pocieszenie to że wiele się na nim nie straci w razie odsprzedaży.

Nie namawiam ale jako ciekawostke powiem Ci jeszcze, ze mam kumpla ktory caly czas ma problem z dobraniem wzmaka do kolumn. Pojechal ze mna na wstępne odsluchy tych monosów i zamowił je razem ze mną :). A szukal wzmaka chyba ze 2 lata...

Nie wyglada jak wysokiej klasy sprzęt tylko nim jest ;).

Ja też nie znam sie na elektronice. Wiem tyle ile muszę. Ale doskonale Cie rozumiem. Zrob tak, zebys był zadowolony. ARC to wysoka półka. Myslalem też o nizszych ARC ale zawsze cos bylo nie tak. Albo wyjscia albo wejscia nie byly xlrami albo za drogo albo wybor taki, ze pojawi sie raz na pół roku i jeszcze nie mozna wczesniej odsluchać...

Classe nie lubie z racji wyglad. Ten wyswietlacz jest straszny. Kojazy mi sie z najtanszymi wytworami z Chrl.

A możesz napisać jakich ARC próbowałeś?

I co dokładnie było z nimi nie tak?

Miałem kiedyś classe SSP 25 wiadomo, to nie jest przedwzmacniacz tylko procesor i to podstawowy model, ale pamiętam że byłem nim przez pewien czas miło zaskoczony.

W kinie sprawował się całkiem nieźle a i w muzyce nie było tragedii, ale wyglądem rzeczywiście nie grzeszył.

Edytowane przez Gothan

W swoim systemie żadnego. Bo w cenie na ktory bylo by mnie stać żaden nie mial wyjsć i wejsć xlr. A slyszalem reference 1 i uważam, ze mnie by wystarczył. Ja lubie wogole ARC. To firma z tradycjami, konsekwentnie prowadzi design.

Mozesz poszukać starszych modeli pliniusa bo w europie są ale po taki sprzęt to już musisz się pofatygować. Byl tautoro w polsce ale...troszkę drogo.

Jest wogole nowy model koncowki i pre. Odpowiednio 120000 i 60000zł ;) ale 300W w klase A. Slyszałem ;). Czymze jest przy nich moje 100W :)

Tautoro bardzo rzadko się pojawia za jakieś normalne pieniądze

Nawet w Anglii, gdzie mieszkam jest ich jak na lekarstwo.

Zresztą tak jak ty chciałbym spróbować czegoś na lampie.

Ja również nie słyszałem ARC u siebie ale byłem w autoryzowanym salonie i też ta firma wywiera na mnie pozytywne wrażenie

Edytowane przez Gothan

Teraz mam nadmiar pre 3szt :) wiec juz zainteresowany nie jestem. Ale pomyśl o tej m16 model chyba z 2000r z tego co pamietam z dobrym pre gramofonowym. No i srebrne.

Ale jesli znalazlbyś finanse to polecam tautoro. To jedne z najlepszych pre ever.

Wysyłam Ci link do tego pre na prv.

Ten sam gość ma w komplecie taki sam piecyk(dosłownie) jak mój.

W sumie po takim czasie odkąd go kupiłem, Wciąż jestem pod wrażeniem jak ten wzmacniacz potrafi grać i ciężko mi jest sobie wyobrazić ile może wnieść dobrej klasy przedwzmacniacz Czy naprawdę może być aż tak dużo lepiej?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.