Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz na lampach 300B w wersji SE - gotowy kit

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Kostek , za porządek powinieneś dostać medal :-) Zawstydziłeś renomowanych producentów .

PS

Jakie trafa wyjściowe zastosowałeś ? Jakie są Twoje wrażenia co do lamp Emission Labs ?

...there is no spoon...

Dziękuję za dobre słowo.

Odnośnie traf wyjściowych: zastosowałem transformatory CC Ogonowskiego LO SE 25-3 ale ... uzwojenie wtórne i pierwotne jest podwójne emaliowane. W mojej opini te transformatory brzmią bardzo dobrze.

Poważnie brałem pod uwagę :Audio Note Trans 152 (CC Ogonowskiego w mojej opini mogą być lepsze od AN Trans 152 a AN Trans 300 CC jest za drogi), Lundahl LL 1664 (mogą być dobre ale SE 25-3 fizycznie wyglądają na solidniejsze) , Tango ISO XE 20 S (Tango od czerwca 2013 zamknęło produkcję i teraz ludzie szaleją z cenami), Tamura F 7002, ( ceny w Europie są zbyt wysokie w Japoni OK ale nie znalazłem dobrego źródła , Tamura F 475 cena jest akceptowalna ale jest na 45mA -50mA do 300B to za mało ale do 2A3... OK), Hashimoto ( robi dobre transformatory Don Garbner z Fi wybrał je do swoich konstrukcji ale też nie są tanie), James - JS 6123 HS (są dobre i nie bardzo drogie ale prodkcja jest w Tajwanie).

EML 300B są bardzo neutralne, nie podbarwiają dzwięku, wiernie przekazują to co jest grane na żywo. Moim zdaniem EML 300B brzmią najlepiej ze współcześnie produkowanych lamp 300B.

(Jest to moja osobista opinia i wiem że inni mogą mieć inne zdanie, które szanuję).

Ciekawa informacja . Szukam dobrych traf i zastanawiałem się nad produktami znanych i renomowanych producentów . Opinie są dość rozbieżne . Z krajowych są jeszcze tanie człowieka , który wystawia na allegro - 4pietro4 . Ale prąd anodowy dość niski 60mA .

...there is no spoon...

Ciekawa informacja . Szukam dobrych traf i zastanawiałem się nad produktami znanych i renomowanych producentów . Opinie są dość rozbieżne . Z krajowych są jeszcze tanie człowieka , który wystawia na allegro - 4pietro4 . Ale prąd anodowy dość niski 60mA .

Ja używam takich traf ;) nie narzekam ;) .... bo mam prąd ustawiony w moim projekcie an 60mA

Miałem trafa od 4pietro4 do EL84 SE - polecam

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Trafa 4pietro4 pracowały u mnie z 300B z prądem 60 mA sprawowały się bardzo dobrze ale ostatecznie zastosowałem trafa p. Ogonowskiego na rdzeniach EI96 LO SE50-3, maja one Ra 3k dla 4 i 8 omów.

Z lampami 6S4S jak i 2A3 pracują trafa p. Ogonowskiego LO SE25-5 na blachach EI84.

Trafa sprawują się bardzo dobrze, brzmienie mnie całkowicie zadowala, z racji wieku i tak nie słyszę powyżej 13 kHz więc po co przepłacać :-)

Z innej beczki...

Przez parę ostatnich dni zastanwaiłem sie nad punktem pracy lampy 300B w tym projekcie. Teoretycznie jakoś nie pasował mi rezystor 880 ohm przy B+ ok 375 V, transformator 3k. Ale pomierzyłem wszystko, .....porysowałem na tyle dokładnie na ile byłem w stanie i jeżeli chodzi o punkt pracy lamy 300B jest OK " mniej więcej" .

W załaczeniu link " instrukacja wyznaczania punktu pracy lamp" napisana w fajny sposób .

( Pozwoli to również ustawić prąd tak, żeby pasował transformator wyjściowy).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.