Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc w wyborze kina domowego

ula

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po przekopaniu forum i przeczytaniu miliona wątków i opinii niestety wracamy do punktu wyjścia i musimy poprosić o rzeczowe porady:)

Kino będzie póki co w pokoju ok. 18m2 (docelowo 25-28), muzyka/film w proporcji 70/30. Co do głośników wybór pada póki co na jamo s606 lub Wharfedale Obsidian 600 (z sentymentem w kierunku Jamo) i do tego sub (jeśli wybór padnie na Jamo to np. 210). Większy problem mam z ampli - cenowo miał być początkowo do ok. 1,5k ale jak będzie wyjątkowo godny uwagi to max 2k zł. Rozważaliśmy coś z Denona lub Yamahy (Denon AVR X100 lub 1713, Yamaha np RX-V673) ale w tej cenie można mieć też Onkyo TX-NR515 który jest 7.2 jak Yamaha ale dużo mocniejszy i bogatszy w funkcje (w sumie to po rozmowie z paroma osobami zależy nam na 7 kanałach żeby przód podłączyć w bi-ampli). Niestety w tych kwotach raczej nie trafi się nic fajnego z Harmana z 7 kanałami... Ze względu na ograniczony budżet póki co zrezygnowaliśmy z odtwarzacza - dokupimy coś później a narazie podłączymy stary DVD.

Pozdrawiamy i czekamy na pomoc:)

Witaj,

podałeś, że w dużym stopniu zestaw będzie służył do odsłuchów muzyki. W takim przypadku zdecydowanie odradzam kolumny typu Jamo 606 czy Wharfedale Obsidian. To zestawy, idealnie sprawdzą się w kinie, natomiast muzyka niestety będzie odtwarzana z dużymi kompromisami.

Domyślam się, że budżet jest już napięty, jednak zaproponowałbym Ci zestaw oparty na amplitunerze Denon AVR-1713 oraz zestawie kolumn Tannoy Mercury V4/V1/VC. To konfiguracja która w pełni powinna Cię usatysfakcjonować także pod względem stereo, a finansowo przy cenie zestawowej mam nadzieję będzie satysfakcjonująca.

Przyjrzyj się mojej propozycji, serdecznie zapraszam na odsłuchy do naszego salonu. W przypadku pytań, oferty cenowej jestem do dyspozycji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ode mnie bardzo krótko na temat amplitunera. Brać 515 od Onkyo póki jest. brać i się nie zastanawiać. Nie ma konkurenta do 2000 zł. Co do kolumn to namawiałbym bardziej na Nota 550, są ciekawsze niż Jamo, jednakże mogą wyglądać mniej zacnie.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Niestety Tannoy odpada na starcie - budżet. Założenie jest żeby z subem zmieścić to do max 4tys. RMS pisze że zdecydowanie Onkyo, a Szopen że Yamaha... Ma ktoś może doświadczenia z suchania któregoś z tych ampli z Jamo lub Obsidianem?

Już setki godzin przesłuchałem porównując oba modele, z przyjemnością zapraszam na odsłuchy by przekonać się na własne ucho;)

Już setki godzin przesłuchałem porównując oba modele, z przyjemnością zapraszam na odsłuchy by przekonać się na własne ucho;)

Byłoby to najlepsze wyjście i z chęcią bym tak zrobił... Ale z Wrocławia...? Trochę jednak za daleko:)

Ej z Wrocka a po co we Wrocku masz kilka sklepów ze sprzętem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Byłoby to najlepsze wyjście i z chęcią bym tak zrobił... Ale z Wrocławia...? Trochę jednak za daleko:)

Zdecydowanie tak zrób przed zakupem i napisz co sądzisz o porównaniu Yamahy i Onkyo :)

tu zależy co komu się podoba a nie jak gra bo nie usłyszy różnicy podłączając te same kolumny raz do Onkyo a raz do Yamahy , różne kolumny tak ale nie te same

czemu się uparłaś(łeś) na te Jamo i te Wharfedale , słuchałaś(łeś) ich ?

Ma ktoś może doświadczenia z suchania któregoś z tych ampli z Jamo lub Obsidianem?

nie pytaj czy ktoś ma doświadczenia w słuchaniu tych kolumn bo każdy ma inne preferencje co do muzy i dźwięku i to co komuś się podoba Tobie może wogóle nie podejśc , najlepsze w tym temacie to własne uszy i dodam raz jeszcze , że to kolumny grają a nie amplitunery , to nie jest sprzęt za kilkadziesiąt tysiecy a za niecałe dwa tysie ( mowa o ampli )

tu zależy co komu się podoba a nie jak gra bo nie usłyszy różnicy podłączając te same kolumny raz do Onkyo a raz do Yamahy , różne kolumny tak ale nie te same

czemu się uparłaś(łeś) na te Jamo i te Wharfedale , słuchałaś(łeś) ich ?

nie pytaj czy ktoś ma doświadczenia w słuchaniu tych kolumn bo każdy ma inne preferencje co do muzy i dźwięku i to co komuś się podoba Tobie może wogóle nie podejśc , najlepsze w tym temacie to własne uszy i dodam raz jeszcze , że to kolumny grają a nie amplitunery , to nie jest sprzęt za kilkadziesiąt tysiecy a za niecałe dwa tysie ( mowa o ampli )

Nie chodzi o to że się uparłem a raczej że przypadły mi do gustu w moim budżecie - zdawały się być dobrym wyborem. Teraz już sam nie wiem - oglądałem Twoje propozycje w bliźniaczym wątku (kino za 3-4 tys) i są całkiem niezłe... Może postawić na Onkyo 616 (trochę ponad budżet) z Taga 806?? Muszę dobrze rozejrzeć się w cenach takiego kompletu...:)

Ta Taga, to popularna taka. Dystrybutorzy na całym świecie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy warto dodawac do tego 616 , może ze względu na certyfikat THX będzie miał mocniejszy , wydajniejszy zasilacz , w sumie nieduża różnica jest między nim a 515 ,

musisz posłuchac jak to wszystko gra i jak i czy przypadnie Ci pod względem brzmieniowym , pójśc , niech podłączą te Tagi 806 , później Jamo i Wharfedale , posiedź, posłuchaj a co, w morde nie dadzą chyba , tak myślę :) ,od tego tam są , a zamiast dopłacac na 616 dodaj na tego subka z Tagi TSW 200 zamiast brac tego z zestawów TSW 90 ( odsłuch kina musowo na filmie , polecam film Incepcja (dobrej jakości), świetny sprawdzian dla subów , od pocz.daje bardzo niski bas , ,weź ze sobą kilka płyt ze zróżnicowaną muzą z tego co słuchasz, włączony Pure Direct jeśli jest , w Onkyo nazywa się to Pure Audio - ominięcie wszystkich "polepszaczy dźwięku" -na kolumny dociera oryginalny dźwięk ) ale wybór zależy od Ciebie

Nie chodzi o to że się uparłem a raczej że przypadły mi do gustu w moim budżecie - zdawały się być dobrym wyborem.

i może w czasie odsłuchu wyjdzie , że są dla Ciebie dobre ale muszą byc dobrze ustawione , trzeba popróbowac z basowcem do środka i na zewnątrz jeśłi to będzie jakieś pomieszczenie odsłuchowe ,

pozdrowionka.

Nie wiem czy warto dodawac do tego 616 , może ze względu na certyfikat THX będzie miał mocniejszy , wydajniejszy zasilacz , w sumie nieduża różnica jest między nim a 515 ,

Różnica jest kolosalna.

Różnica jest kolosalna.

Podpisuję się pod tym.

Niestety pozwoliłem sobie włączyć w sklepie Dali Zensor 5 i już wiem że dalsze wybieranie w moim budżecie będzie męczarnią:))) Ale słuchałem też Yamahy 673 z głośnikami Mission M34i (narazie tylko w stereo) które mają świetną cenę bo za set z subem MS-10 wychodzi 3300zł - i teraz mam spory zgryz... Rozważam też JBL Loft 5.0 z subem ale nie wiem czy są konkurencją dla Mission-ów... Sam już nie wiem:)

W tej cenie akurat nie jest to zła propozycja na tle np takich Loft, ale jeśli ktoś preferuje bardziej ciepłe i miękkie brzmienie to lepiej nie pakować się w nie. Zensor to inna liga ale też cena z innej bajki.

Odsłuchiwałem wczoraj też Lofty i dla mnie zdeklasowały Missiony. Te drugie niestety grają wg mnie nieco zbyt matowo, brak w nich charakteru i bardzo brakuje niskich tonów - można powiedzieć mało w nich mięsa:). Co do Loftów to jedynie wygląd może budzić nieco kontrowersji, ale reszta już jest ok - dźwięk mocny, zrównoważony, świetna średnica i wyraźna góra a do tego sprężysty i nie przesadzony bas - całość dawała przyjemny "mięsisty" efekt:)

Odsłuchiwałem wczoraj też Lofty i dla mnie zdeklasowały Missiony. Te drugie niestety grają wg mnie nieco zbyt matowo, brak w nich charakteru i bardzo brakuje niskich tonów - można powiedzieć mało w nich mięsa:). Co do Loftów to jedynie wygląd może budzić nieco kontrowersji, ale reszta już jest ok - dźwięk mocny, zrównoważony, świetna średnica i wyraźna góra a do tego sprężysty i nie przesadzony bas - całość dawała przyjemny "mięsisty" efekt:)

A przy jakiej muzie tak się zachowywały , czy to była jedna płyta i jeden gatunek czy próbowałeś z różnymi ?

Chodzi mi o Lofty

Odsłuchiwałem wczoraj też Lofty i dla mnie zdeklasowały Missiony.

Ciężko wytrzymać żeby nie roześmiać się, jak się czyta że Loft mają zrównoważony dźwięk ze świetną średnicą :)

Ale nie martw się, jak większość łapiesz się po prostu na typowy błąd podczas krótkich odsłuchów w salonie. To co gra głośniej, skrajami pasma, efektowniej - zawsze jest najlepsze. Tak samo jak z telewizorami, w sklepie ten co świeci najmocniej przyciąga uwagę :)

Mission m34i mało basu ? No tego akurat im nie można zarzucić, albo słuchałeś na amplitunerze do kina, albo to Loft mają takie "równe" pasmo o jakim wspominałeś :)

Chcę kupić kino domowe do mojego pokoju 25m2 do kwoty 3000zł + ewentualnie subufer do ok 1000zł

Sprzęt ten będzie wykorzystywany do oglądania filmów i słuchania muzyki, czyli HD, 3D, Blu-ray itd musi byc.

Chciałbym aby zestaw ten był koloru czarnego. głośniki stojące powinny być większe.

Nie mam zielonego pojecia o kinach. Dzis w sklepie sluchalem denona 1315 z eltaxami bardzo mi sie podobalo. Komplet kosztowal ok 2500zl 5.1. Polecilibyscie mi cos jeszcze lepszego?

Odsłuchiwałem Missiony na tym co chcę kupić - patrz wyżej i tak jak powiedziałem - grają sterylnie ale niestety strasznie matowo - i tak mają mało basu nawet przy podkręcaniu ich amplitunerem. Próbowałem na różnych płytach dość długo - nie powalają na kolana niestety. Co do łoftów ich dźwięk bardziej mi pasuje i tyle - słuchałem ich na kilku rockowych kawałkach (faktycznie krócej), w tygodniu wybiorę się na dłużej i posłucham raz jeszcze - ale one od pierwszego dźwięku bardziej mi pasują. Poza tym zestaw na JBL wyjdzie mnie parę setek mniej a to też istotne.

Ciekawi mnie też opinia że JBL-e grają skrajami pasma - możesz to rozwinąć, bo niezbyt ma się to raczej do rzeczywistości i do chociażby ich testów...

Te JBL-e to prawdziwa tragedia - w ich cenie możesz kupić znacznie lepsze kolumny.

Przejrzyj ofertę Kody, Tagi, Tonsilu, Magnata, Heco i ...

Nie wiem czy znajdziesz gorzej grające kolumny od Loftów w ich cenie...

Nie patrz na testy - to raczej sponsorowane reklamy, szczególnie w przypadku takich speców od marketingu jak JBL.

Chcę kupić kino domowe do mojego pokoju 25m2 do kwoty 3000zł + ewentualnie subufer do ok 1000zł

Sprzęt ten będzie wykorzystywany do oglądania filmów i słuchania muzyki, czyli HD, 3D, Blu-ray itd musi byc.

Chciałbym aby zestaw ten był koloru czarnego. głośniki stojące powinny być większe.

Nie mam zielonego pojecia o kinach. Dzis w sklepie sluchalem denona 1315 z eltaxami bardzo mi sie podobalo. Komplet kosztowal ok 2500zl 5.1. Polecilibyscie mi cos jeszcze lepszego?

zajrzyj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i znowu coś - w jednym dużym sklepie jest Denon 2113 za 2tys co czyni z niego bardzo ciekawą alternatywę dla Yamahy 673. I do tego te głośniki - mam trochę wrażenie że jakich by tu nie wymienić odezwie się ich przeciwnik:) Mam pytanie co do Tagi - skoro wszyscy producenci ścigają się w kosmicznych materiałach do produkcji membran to dlaczego Tagi są papierowe? Oznacza to że większość stosująca bardziej zaawansowane materiały robi to dla marketingu i skomplikowanych nazw w opisach??

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Witam,

(...)

Kino będzie póki co w pokoju ok. 18m2 (docelowo 25-28), muzyka/film w proporcji 70/30. Co do głośników wybór pada póki co na jamo s606 lub Wharfedale Obsidian 600 (z sentymentem w kierunku Jamo) i do tego sub (jeśli wybór padnie na Jamo to np. 210). Większy problem mam z ampli - cenowo miał być początkowo do ok. 1,5k ale jak będzie wyjątkowo godny uwagi to max 2k zł. Rozważaliśmy coś z Denona lub Yamahy (Denon AVR X100 lub 1713, Yamaha np RX-V673) ale w tej cenie można mieć też Onkyo TX-NR515 który jest 7.2 jak Yamaha ale dużo mocniejszy i bogatszy w funkcje (w sumie to po rozmowie z paroma osobami zależy nam na 7 kanałach żeby przód podłączyć w bi-ampli). Niestety w tych kwotach raczej nie trafi się nic fajnego z Harmana z 7 kanałami... Ze względu na ograniczony budżet póki co zrezygnowaliśmy z odtwarzacza - dokupimy coś później a narazie podłączymy stary DVD.

Pozdrawiamy i czekamy na pomoc:)

No i znowu coś - w jednym dużym sklepie jest Denon 2113 za 2tys co czyni z niego bardzo ciekawą alternatywę dla Yamahy 673. I do tego te głośniki - mam trochę wrażenie że jakich by tu nie wymienić odezwie się ich przeciwnik:) Mam pytanie co do Tagi - skoro wszyscy producenci ścigają się w kosmicznych materiałach do produkcji membran to dlaczego Tagi są papierowe? Oznacza to że większość stosująca bardziej zaawansowane materiały robi to dla marketingu i skomplikowanych nazw w opisach??

Typowy galimatias założeń i oczekiwań. Swoje poszukiwania kierujesz w stronę średniaków budżetowych kina domowego, a oczekujesz walorów, jakie mają bardzo dobre wzmacniacze stereo w klasie budżetowej. Nie wiem dlaczego ograniczasz swoje poszukiwania wyłącznie do nie najnowszych wyrobów marki Denon czy Yamaha, a nie zwracasz wcale uwagi na podobne cenowo Sony STR-DN840/1040 bogato wyposażone w wiele funkcji kina domowego i nie tylko, i jak przypuszczam dźwiękowo nie wiele różniące się od twoich typów.

Skoro na razie będzie stary DVD, to dlaczego nie szukasz wśród używanych, starszych modeli amplitunerów marki Arcam, HK, NAD, Rotel czy Sony ES. Do starego DVD wystarczą aż nadto, a dźwiękowo Twoje przymiarki nawet się do nich nie zbliżą.

Skoro na razie będzie stary DVD, to dlaczego nie szukasz wśród używanych, starszych modeli amplitunerów marki Arcam, HK, NAD, Rotel czy Sony ES. Do starego DVD wystarczą aż nadto, a dźwiękowo Twoje przymiarki nawet się do nich nie zbliżą.

Nie szukam, bo nie chce używki - zostawiam póki co DVD bo wtedy więcej mogę przeznaczyć na resztę a potem dokupię odtwarzacz albo chociażby PS3 (jak wyjdzie PS4 i PS3 jeszcze potanieje).

Poza tym galimatias to chyba normalne - jak każdy chcę kupić najlepsze co można za kasę jaką mam. Jeśli chodzi o amplituner zacząłem się skłaniać na Denona 2113 - dobrą ma cenę, nie wiem dalej co z głośnikami. Dziś usłyszałem że Jamo ale S608 (nie 606) są zdecydowanie lepsze od Loftów (chociaż tu wszyscy odradzali Jamo) oraz że podobnie jak Jamo lepsze od JBLi będą Wharfedale HCP... Sam już nie wiem, chciałbym żeby miały miały sprężysty bas mocny ale nie dominujący, żeby średnica nie była stłumiona i cofnięta - wokal musi być mocny i wyraźny, no i perlistą wyraźną szczegółową górę - i to wszystko za 2,5-3 tysie w secie 5.1... Pewnie za dużo bym chciał, co?:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.