Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do HD600 i Essence STX do 1500 zł.

Bachnaify

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem zostawić sobie Essence STX i dokupić do niego wzmacniacz. Przypomnę, że wzmacniacz bedzie pracował z HD600 + Essence STX na standardowych opampach. Poprzeglądałem trochę też allegro i reasumując w oko wpadły mi takie wzmaki:

- Moonlight (1200 zł.)

- HEED Canamp (1390 zł.)

- Matrix M-Stage (1378 zł.)

- DarkVoice 336 + 21 lamp (1350 zł.) - tutaj odpycha mnie myśl, że trzeba te lampy wymieniać. Co ile czasu trzeba zmieniać ? Jak mi się zużyje te 21 dołączonych lamp to będzie problem. Jaka cena lampy?

- Espressivo (600 zł.)

- Jakiś NO-NAME hybrydowo-lampowy (575 zł.)

- Pro-Ject Head Box II (350 zł.)

- Head-Amp VALENTINE (388 zł.)

- Lovely Cube bez modów (400 zł.) / z modami 800 zł.

What to do ? Wiem, że lampa powoduje ciemne brzmienie, ale też muzykalne. Generalnie momentami odnoszę wrażenie, że HD600 + STX gra zbyt ostro, a bas jest dość płytki, ale z drugiej strony podobają mi się szczegóły i względna neutralność. Lampa mi te szczegóły zje i na dodatek lampy trzeba wymieniać, ale doda dynamiki i muzykalności. Poza tym wzmacniacz lampowy na biurku wygląda chyba najpiękniej Sam już nie wiem, pomóżcie proszę.

zdecydowanie lampa. to czy gra jasno czy ciemno zależy od implementacji. samymi modelami lamp też można zmieniać brzmienie. Lamy sterujące starczają na ok 8000 godzin a lampy mocy troche mniej. Jednak wcześniej pokusi Cię aby spróbować innych niż się skończą. Posłuchaj lam a jest dużą szansa że żaden tranzystor w normalnych cenach im nie dorówna. Dopiero bardzo drogie wzmaki tranzystorowe mają to coś co można uzyskać z lamp przy niższym budżecie.

jak już koniecznie tranzystor to z wymienionych to moonlight.

.

zdecydowanie lampa. to czy gra jasno czy ciemno zależy od implementacji. samymi modelami lamp też można zmieniać brzmienie. Lamy sterujące starczają na ok 8000 godzin a lampy mocy troche mniej. Jednak wcześniej pokusi Cię aby spróbować innych niż się skończą. Posłuchaj lam a jest dużą szansa że żaden tranzystor w normalnych cenach im nie dorówna. Dopiero bardzo drogie wzmaki tranzystorowe mają to coś co można uzyskać z lamp przy niższym budżecie.

jak już koniecznie tranzystor to z wymienionych to moonlight.

Czyli z tego co obliczyłem po około półtorej roku trzeba zmienić, gdyby używać 14 godzin na dzień. Ale raczej tyle na kompie nie jestem. Może styknie na 2 lata ? No a jak taka lampa się skończy to co wtedy ? Bo jak rozumiem skoro to lampa, to już taka zużyta jest do wyrzucenia ? Nic się tam nie da naładować czy coś w tym stylu ? To gdzie wtedy taką nabyć, bo grzebałem po sklepach w Krakowie i nie znalazłem. Tylko na Allegro ? Podejrzewam, że raczej są sprzedawane po kilka w komplecie ?

14h dziennie?

Jest to dla mnie raczej niepojętne żebyś tyle słuchał dziennie muzyki.

Nie miałem nigdy lampowca, ale niech go ktoś pojemny pojętny uświadomi że tak szybko mu te lampy nie padną.

LC za 400zł? Rozumiem że sama płytka :)

Jak kompletny to jakiś najtańszy klon, padaka.

Nie myl LC z innymi klonami.

HD-600 świetnie gra z hybrydą ,mam te słuchawki i kapitalnie grały z Musical Fidelity X-CANS ,potem miałem jakiś mocno chwalony polski lampowiec i nie grało to razem ,teraz mam SCHIIT LYR i też to nie gra.Te słuchawki są szalenie wybredne ,z tych co wymieniłeś spróbuj HEED Canamp,on gra pełnym dźwiękiem a HD -600 potrzebują dopełnienia bo grają chudo (brak masy)

Nie podpinaj wzmaka za 1500 do karty ktora gra na poziomie 300zl. Sam tak zrobilem 2 lata temu i to byl blad. Wychacz na allegro jakiegos w miare daca. Kup dowolny wzmak a potem kupisz sobie lepszy.Zalezy jeszcze ile masz kasy.

Nie podpinaj wzmaka za 1500 do karty ktora gra na poziomie 300zl. Sam tak zrobilem 2 lata temu i to byl blad. Wychacz na allegro jakiegos w miare daca. Kup dowolny wzmak a potem kupisz sobie lepszy.Zalezy jeszcze ile masz kasy.

Właśnie jedna osoba też mi tak mówi, choć widziałem gościa który połączył STX (ze zmienionymi opampami) + AH-D7000 + Matrix M-Stage oraz innego, który połączył z kolei STX (też ze zmienionymi opampami) + właśnie HD600 + Dark Voice 336SE...oba te wzmaki oscylują właśnie w granicach 1500 zł., hmm...a co konkretnie było nie tak ?

Roznica miedzy xonarem a integra jest taka jak moim bylym DAC lite 60 a xonarem. Ten dac zniszczyl xonara jak Borussia Real. Niby obie druzyny graly ...... :)

NA allegro zauwazylem kilka arcam r-dac i zagra audio za 800zl. Do tego przydalby sie jakis klon lehmana , poszly kilka razy za pare set zl. Moge Ci jeszcze polecic Lampucere Maxi.

Jezeli sie skusisz mozna czasem wychaczyc za 1000-1500 jakiego cd masakratora. Rozumiem ze pc audio to wygoda, sam za tym tesknie.

W dobrym cd nie ma juz cyfrowego nalotu, jest miekko naturalnie, trzeba posluchac zeby zrozumiec. Jak masz mozliwosc to dozbieraj.

Pozdrawiam

Nie podpinaj wzmaka za 1500 do karty ktora gra na poziomie 300zl.

(...)

Pieniądze nie grają. To że ktoś wycenił swój produkt na tyle czy tyle, oznacza z miejsca że tańsze produkty są gorsze?

Góra jest zbyt ostra, czasem syczy (syczące głoski - szczególnie w żeńskich wokalach), bas nieco zbyt płytki, ma trochę za mało masy. Mimo wszystko nie chcę by brzmiało jak dt 990 premium czy ultrasone pro 900, bo tam bas to przesada. Chcę zachować jak najbardziej możliwie wyrównane pasma, nieco tylko pogłębiając bas i troszkę zmniejszyć agresywność, dodać przestrzeni i muzykalności. Troszeczkę ciepła ale nie za dużo. Nie chcę mieć niewyraźnych mułów ani zabijać stockowego brzmienia HD600. Bardziej chcę skontrować i przystopować STX'a, który brzmi zbyt ostro i męczy.

Więc z mojego opisu bardziej chyba pasuje lampa, ale ja nie słucham muzyki klasycznej. Głównie POP, POP/Rock, Italo Disco, Dance, także Jazz (Swing z lat 50) Jazz podchodzi pod lampę, ale tych utworów jazzowych, których słucham jest nie więcej jak 10. Po prostu lubię słuchać piosenek z lat 50 autorstwa Louis Prima, ale to jeden z bardzo niewielu autorów piosenek jazzowych, których słucham. Ewentualnie czasem - Frank Sinatra i Guy Mitchell (Heartouches by the number) Z jazzowych najczęściej słucham ,,Che la luna". Utwór ten uwielbiam i potrafię go systematycznie słuchać kilka razy na dzień.

Z klasyki no cóż....klasyki nie słucham, choć czasem może soundtracki z filmów autorstwa Hans'a Zimmer'a

Bardziej szczegółowo, czego słucham:

- Michael Jackson

- Samantha Fox

- Sabrina

- Modern Talking

- Blue System

- Abba

- Bee Gees

- Survivor

- Alphaville

- Mauro

- Bad Boys Blue

- Kim Wilde

- A/C D/C

- Taio Cruz

- Danzel

- Ke$ha

- Cascada

- Scooter

- Kylie Minoque

- Louis Prima

- Frank Sinatra

- Europe

- Guy Mitchell

- Avril Lavigne

- Joan Jett

- Pitbull

- Basshunter

- Hans Zimmer

Niestety na "dzień dobry" w Xonarze ST/STX masz do wymiany opampy te które tam siedzą są kiepskie stąd ta ostrość i cyfrowy nalot w brzmieniu u mnie siedzą 2xLME49990+OPA1612 i gra to dużo lepiej jak chcesz więcej ciepła w dźwięku to można dać 49860 zamiast 49990.

do HD600 tylko i wył.acznie wzmacniacz OTL kamyka oraz bardzo dobre lampy np mullard,mam ten zestaw i gra wspaniale,nie che nic więcej,oczywiśćie dobry odtwarzacz cd bedzie niezbedny bo wylezą wszystkie syfy ze słabego zrudła

- Lovely Cube bez modów (400 zł.) / z modami 800 zł.

To jest bardzo dobra cena jeżeli za zmontowane urządzenie.

Nie potrzebujesz nic więcej.

"Oryginał" kupisz tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak Ci się uda bez cła to cena będzie w okolicach 260$.

Pewny i kontaktowy człowiek.

Elastyczny na propozycje dodatkowych modyfikacji.

Tomek

Ukryta Zawartość

To jest bardzo dobra cena jeżeli za zmontowane urządzenie.

Nie potrzebujesz nic więcej.

"Oryginał" kupisz tutaj:

Ukryta Zawartość

Jak Ci się uda bez cła to cena będzie w okolicach 260$.

Pewny i kontaktowy człowiek.

Elastyczny na propozycje dodatkowych modyfikacji.

Tomek

raczej tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;)

Lovely Cube to klon jak chocby M-stage. Fakt faktem, ze w/g wiekszosci najlepszy. Nadal jednak pare reczy w nim warto poprawic...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

raczej tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;)

No dlatego napisałem "oryginał":-)

Tomek

Ukryta Zawartość

1. Czy Hybryda gra jaśniej z mniejszą ilością basu i większą ilością szczegółów niż wzmacniacz lampowy ?

2. ,,Lampa ma lepszą przestrzeń (budowanie sceny, zdecydowanie lepsza góra pasma, lepiej oddany wokal, większa gęstość dźwięku, dźwięk bardziej "miły" dla ucha ale lampa zawsze była gorsza w dole pasma, tranzystor ma też lepszy rytm własnie ze względu na lepszą kontrolę basu, więcej szczegółów. Lampy generalnie potrafią grać z większą swobodą, gładszym wokalem, przyjemnym dźwiękiem, muzykalnie, z mocnym basem. Natomiast mają większy problem ze skrajami pasma, z detalicznością, kontrolą i rozciągnięciem basu w najniższe jego rejony." Teraz to sam już nie wiem czy zostawić TPA w Essence STX czy kupić wzmacniacz lampowy Dark Voice 336.

3. Czy lampa bardzo zniekształca ? Np. ten Dark Voice ? Czytałem o przypadku, że facet słuchał na lampie utworu i był przekonany ze to facet śpiewa, a jak podpiął tranzystor to się okazało, że to kobieta. To coś jak dać key shifting na -2b ?

3. Czy lampa bardzo zniekształca ? Np. ten Dark Voice ? Czytałem o przypadku, że facet słuchał na lampie utworu i był przekonany ze to facet śpiewa, a jak podpiął tranzystor to się okazało, że to kobieta. To coś jak dać key shifting na -2b ?

Nie no tak źle nie jest :) to jakiś ubran legend :)

Mnie osobiście od sprzętu lampowego odpycha funkcjonalność.

Miałem lampowy wzmacniacz słuchawkowy i abstrahując od jego właściwości sonicznych to ciągle miałem z nim jakieś niepokoje psychiczne:-)

Czy to lampy się już zużywają czy tylko mi się wydaje?

Jak chce posłuchać przez chwilę to włączać czy nie?

Wyłączyć czy jeszcze nie bo nie wiem czy jeszcze będę słuchał?

Cholera czy to nie szkodzi moim lampom?

Grał dobrze ale sprzedałem bo mnie wzmak w chorobę psychiczną wpędzał:-)

Tomek

Witam, pytanie na szybko - gdyby ustawić DAC'i - Nostromo 4, Essence STX i Titanium HD od najlepszego do najgorszego na wyjściu liniowym to jakby wyglądała ta kolejność ?

Witam, pytanie na szybko - gdyby ustawić DAC'i - Nostromo 4, Essence STX i Titanium HD od najlepszego do najgorszego na wyjściu liniowym to jakby wyglądała ta kolejność ?

Wszystko do jednego wora można by wrzucić to są tanie źródła nie licz na jakieś różnice klas najwyżej będą trochę inne brzmieniowo.

No a taki DAC- MUSE NOS DAC 4X TDA1543 + DIR9001 ? Czy pod Dark Voice (ogólnie pod lampę) będzie lepszy od wymienionych przeze mnie wcześniej ? Kosztuje tylko 230 zł. dlatego pytam.

Przepraszam, że się powtarzam, zapomniałem spytać, która lampa bardziej pasuje do HD600 i Essence STX oraz co lepiej kupić - HPA Master za 1000 zł. czy Dark Voice 336Se z allegro za 1350 zł. + 21 lamp - 6sn7 szarak RCA, Baldwin, Hammond, Electro Harmonix, Westinghouse, Tung Sol, a także parka Sylwania Chrome Top. Co do lamp mocy przede wszystkim bardzo droga RCA (za parę życzą sobie 250$), 3 sztuki 6080 i kilka rosyjskich NOSów (autentyczne sowieckie NOSy z lat 60 w oryginalnych opakowaniach i z metryczkami , w tym wersje z czerwonymi kropkami na bańce) Wszystkie lampy oprócz 4 nieużywane, ale nawet używane lampy mocy RCA podobno mogą jeszcze posłużyć kilka lat. Allegrowicz ma same pozytywne komenty. Co robić ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.