Skocz do zawartości
IGNORED

Sprawa wykrywania dzwieku w amplitunerach onkyo

lolek126

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i stalo sie przywiozlem mojego "grubasa" amplituner onkyo 5010 i bluray denona 3313 UD i generalnie jestem zadowolony daje czadu niezle jest to zupelnie inaczej niz jak sie sluchalo w salonie i jak sie samemu podnioslo te 25 kg .... oczywiscie slucham tego sprzetu na paradigmach studio 60v5 i odtwarzacz cd marantza SA KI pearl lite ale mam pytanko rozmawialem z kolega i on ma podobny motyw tylko na odtwarzaczu dvd ... wiec mysle ze tak onkyo ma .... a wiec mam cos takiego ze jak sie wlozy plyte BD to jak sie zmienia sciezka na tej plycie czyli np najpierw jakas wejsciowka pozniej jakies reklamowki , spoty itp to pojawia mi sie komunikat na chwilke doslownie NO SIGNAL po czym juz wskakuje odpowiedni format dzwieku powiedzmy podczas trailerow na filmie pojawia sie dolby digital nastepnie pojawia sie menu ustawiam np DTS hd master audio i wlaczam play i znowu pojawia sie NO SIgnal na chwileczke po czym juz wskakuje odpowiedni format dzwieku ktory ustawilem.... i dzieje sie to tylko przy plytach bluray , przy dvd nie ma tego komunikatu... czasem na poczatku pojawia sie np NO SIGNAL po czym pojawia sie sie na wyswietlaczu napis DIALOG NORM + 4dB... tak generalnie sie juz potem nic nie dziej tylko przez czas kiedy sie zmieniaja rozne formaty na plycie ( a szczegolnie z dolby digital naDTS hd master audio ) bo wiadomo ze teraz jest troszke roznych pier**l na poczatku filmu... Nadmieniam ze zmienialem kable ( zreszta mam niezle kable wiec nie jest to problem kabli ) Do tego zmienialem na wyjsciu bluray dwa polozenia kabla bo tam jest tak ze jedno jest hdmi monitor, a drugie hdmi amplituner i nie ma to znaczenia dzieje sie to samo... myslem ze to problem tv ktory mam bo on jest taki skladak czyli monitor/ tv ale to nie ma znaczenia wg mnie gdyz to problem z rozpoznaniem dzwieku a nie obrazu...

I tak do konca nie wiem czy cos w Menu jest ustawione tylko czy w menu amplitunera czy w menu BD czy tak ten typ ma... generalnie to jakos nie przeszakdza tylko chce wiedziec czy tak ten typ ma... jak ktos ma jakis pomysl to bede wdzieczny... amplitunerze ale skoro kolega tez ma ten motyw tylko na slabszym amplituenerze onkyo to raczej sklaniam sie ze ten typ tak ma... a jesli to kwestia ustawien - to jakie i gdzie ampltuner czy BD ?// Tak to jestem bardzo zadowolony micha sie cieszy Pozdrawiam i jak ktos ma pomysl to prosze o swoje pomysly. Nadmieniam ze mam najnowszy soft.. I naprawde paradigmy z tym amplitunerem graja dobrze a w kinie to jest nieziemsko wiec czekam na tv zeby mi przywiezli :-) i wtedy juz ocenic mozna na 100% czy bedzie pdoobnie jak na odsluchach w salonie...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Gość Gość

(Konto usunięte)

Mam Onkyo 905 i czegoś takiego nie mam. no signal się pojawia tylko do momentu kiedy BD zapoda sygnał do amplitunera. Póżniej owszem mogą się zmieniać formaty dźwięku, bo menu ma np tylko stereo, trailery DD a sam film DTS HD MA. Ale chyba pomiędzy nimi nie pojawia się no signal.

Podobnie jak zmieniam kanały w N-ce i zmieniają się formaty.

Piszesz ,, trochę'' chaotycznie. Ale co ma TV do sygnału w ampie z BD? Sygnał z BD wpuszczasz pierw do TV a później dopiero do amplitunera?

Hej dzieki za odpowiedz ni normalnie puszczam bd z ampem jest polaczony po hdmi i amp z taym moim ala tv tez poprzez hdmi... napisałem o tym tv tak dla wiadomości ale dla mnie nie ma to znaczenia ze to jest tv/monitor to samo będzie jak i przywioza mi tv ... Ja może to tak dziwnie opisałem ale tak wlasnie i ja mam ze do czasu kiedy się nie pojawi obarz z bd na tv to jest napis brak sygnalu później jest ok tylko jak wejdzie pozniej np. menu filmu i ustawie dany dźwięk np. dts HD MA to ponownie wysietla się ten sygnal bo na chwile nie ma nic na ekranie i dopiero jak się pojawi cos na ekranie zamienia się to na dźwięk który ustawiłem czyli np. DTS HD MA... i dzieje się to bez względu w jakim formacie jest nagrany film na bd moze być zwykly dts lub true hd i to samo się dzieje ... jak wlozy się plyte bd to tak się dzieje... przy plytach dvd nie ma tego//// A u ciebie kolego tylko przy plytach BD się to dzieje, czy tez przy plytach dvd? I jaki masz odtwarzacz BD jakiej marki ? Bo pomyslalem sobie ze to może być jakiś konflikt onkyo z denonem ale to tez bzdura....A nie wiesz skad może się brac ten napis po wlozeniu plyty Dialog norm +4dB ? U kumpla tez to raz na jakis czas się pojawia tylko przy odtwarzaczu dvd i jemu tak jak pisałem rowniez zanika raz na jakis czas dzwiek...Zmienilem tez bd w ustawieniach na inne hdmi w ampie i to samo czyli hdmi jest ok... zresztą jakby nie było dobre to w wogole by nie wlaczal się dźwięk DTS HD MA czy tez TRUE hd... Pozdrawiam i czekam na odpowiedz...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Gość Gość

(Konto usunięte)

Próbuj pisać krótszymi zdaniami bo naprawdę ciężko Ci odpowiedzieć.

A nie ma w Twoim przypadku znaczenia protokół HDCP?

Bo u mnie np. z N-ki dopókiturbo recorder nie ,, zobaczy'' TV to faktycznie nie wysyła sygnału.

Ja mam BD Sony 560 chyba. I puszczam z niego i DVD i BD i jest O.K. Tak samo przy N-ce wpuszczonej do amplitunera. Nie wiem co się u mnie dzieje przy płytach BD skoro Ci wcześniej pisałem żejest wszystko O.K. Problem napisu Dialog Norm +4dB też próbowałem kiedyś rozwikłać. Nie do końca mi się udało. Nie mamy na to wpływu, nie można tego chyba nijak regulować. Po prostu informacja którą amplituner na wyświetlaczu zapodaje.

Dzięki dzwoniłem do serwisu EIC i do magika takiego w EIC co zna się na "rzeczy " odonosnie ampow Onkyo i mowia ze tak onkyo ma i trzeba się do tego przyzwyczaić, jest to normalne zachowanie i nie ma czego się obawiać, a za miesiąc powiedzieli mi ze nie bede tego nawet zauwazal bo się przyzwyczaje, a ile radości da amplituner to zrekompensuje te "ala niedogosnosc" to tak jak z rozmiarem tv kupuje się i wydaje się ze na poczatku jest duzy, a po 4 latach zamienia się go na większy odnośnie komunikatu Dialog norm +4 dB to faktycznie jest poziom dialogow podwyższony i to cos się ma z THX i certyfikatem i na to wpływu nie ma, on to bardziej wytlumaczyl ale powiedzial żeby się tym nie przejmowac, a jakby co to o 4 db zmniejszyc glos i tyle... a odnosnie NO SIgnal generalnie dzieje się cos takiego ze to sprawa hdmi jest i elektroniki w Onkyo i ze plyta BD zawiera tyle informacji i tyle roznych rozdzai dzwiekow ze on sobie przestawia w zaleznosci co poda mu odtwarzacz BD ... na plycie dvd jednak jest mniej informacji i już generalnie inaczej się amplituner zachowuje, a przynajmniej te ostatnie modele... u mnie tak jak pisałem na dvd nie ma tego ...normalnie się zachowuje.Pozdro.

Witam HQ 150 ja mysle ze tu nie chodzi o szybkosc myslenia tylko o zmiane elektroniki i sterowania Wej. hdmi... bo wiekszsc amplitunerow teraz tak ma nie zaleznie czy kosztuje 2000 czy 10 tys... tylko ja o tym nie wiedzialem ale jak dzisiaj pogadalem z kilkoma goscmi co kaibruja kina domowe to kazdy z nich mowil to samo... wiec to standart... tylko w niektorych jest tak ze nic sie nie wyswietla tylko np jest czarna plansza na tv...a w onkyo dodatkowo slychac ten przekaznik ;-)

Tak ma być ! U mnie na 5007 jest podobnie, tj pomiędzy powiedzmy reklamą w Dolby Digital a filmem w DTS HDMA nie pojawia się No Signal tylko pusty drugi wiersz, miga w tym czasie HDMI po prawej stronie - trwa to może dwie sekundy i o ile sobie przypominam na starej 605-tce którą miałem 100 lat temu też tak było (no i oczywiście odgłos przekaźnika). Tak przy okazji nie wciskaj tego ampa w szafkę tylko trzymaj go na otwartej przestrzeni - grzeje się niemiłosiernie. Nie wiem jak w serii XX10 z płytami HDMI, bo w starszych modelach lubiało to się uszkodzić - przedłuż sobie gwarancje do 3 lat

Tak ma być ! U mnie na 5007 jest podobnie, tj pomiędzy powiedzmy reklamą w Dolby Digital a filmem w DTS HDMA nie pojawia się No Signal tylko pusty drugi wiersz, miga w tym czasie HDMI po prawej stronie - trwa to może dwie sekundy i o ile sobie przypominam na starej 605-tce którą miałem 100 lat temu też tak było (no i oczywiście odgłos przekaźnika). Tak przy okazji nie wciskaj tego ampa w szafkę tylko trzymaj go na otwartej przestrzeni - grzeje się niemiłosiernie. Nie wiem jak w serii XX10 z płytami HDMI, bo w starszych modelach lubiało to się uszkodzić - przedłuż sobie gwarancje do 3 lat

Witam dokaldnie u mnei jest to samo wlacznie z tym migajacym hdmi po prawej stronie na wyswietlaczu... mam przedluzona gwarancje na 3 lata :-) i bedzie stal w szafce otwartej ( na zamowienie robilem stolik ) bo juz zauwazylem ze sie grzeje zreszta jak wszystkie onkyo... dlatego serwis zaleca szafki otwarte bo faktycznie pozniej moga leciec plyty hdmi i rowniez sie to dzieje jak sie wklada slabiutkie kable lub tez jak sie wyjmuje kable hdmi przy wlaczonym amplitunerze.. Pozdrawiam i dziekuje wszystkim za wypowiedzi ...

dlatego serwis zaleca szafki otwarte bo faktycznie pozniej moga leciec plyty hdmi i rowniez sie to dzieje jak sie wklada slabiutkie kable lub tez jak sie wyjmuje kable hdmi przy wlaczonym amplitunerze..

W Onkyo najwięcej ciepła wydziela sam układ HDMI, dlatego też tak często po prostu pada....

Gratuluję sprzętu, myślę że będziesz długo zadowolony....

Pozdrawiam

Gość Gość

(Konto usunięte)

W Onkyo najwięcej ciepła wydziela sam układ HDMI, dlatego też tak często po prostu pada....

To processor od obrazu się tak grzeje.

Sprawdziłem 905-kę.pomiędzy zmianami formatów dźwięków nie pojawia się komunikat ,, no signal''.

Zmiana odbywa się błyskawicznie, słychać tylko przekaźnik.

Komunikat ,, no signal'' mam tylko w momencie gdy amplituner faktycznie nie dostaje sygnału, jak odtwarzacz mieli płytę na początku.

Witam HQ 150 pewnie cos zmienili od tamtej pory to już jest kilka lat wiec mogli cos zmienić i inaczej teraz elektronika to załatwia właśnie poprzez napis brak sygnału... tearz praktycznie każdy model tak ma ... w sumie dla mnie to żadne utrudnienie , chciałem tylko sprawdzić czy to normalne jest czy ma się tym serwis zająć a właściwie oddałbym amplituner do sklepu w końcu to tylko trzy dni minęło ... A propo grzania to tak w sobotę troszkę dałem czadu przy słuchaniu cd i włączył się wiatrak ( kiedyś ktoś tam pisał ze on strasznie głośny jest w onkyo ) jak dla mnie przy całkowitej ciszy w salonie to słychać go tuż jak się jest przy sprzęcie. Z odl. już 5 m ja go nie słyszałem na tyle żeby to mi przeszkadzało... i nadmieniam ze przy całkowitej ciszy w salonie jak i w całym domu bo byłem sam :-) Więc o czym mowa jak np. się włączy przy słuchaniu muzyki czy podczas oglądania filmu to nawet tego nie zauważyłem że ten wiatrak chodził :-) Jak na razie jestem zadowolony. Ale fajnie jest że piszecie i tym samym się uspokaja ludzi którzy zakupią nowy sprzęt... Raz jeszcze dziękuję.Pozdrawiam...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.