Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre słuchawki

nygga nygga

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Szukam słuchawek do laptopa za maksymalnie 100 zł. Jakie byłyby najlepsze? O.o Prosze o pomoc, ponieważ jestem ciemny w tej branży jak węgiel :) Narazie znalazłem takie oto słuchawki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/103568-dobre-s%C5%82uchawki/

wybór jest prosty - Sennheiser HD201

Na litość boską! Powiedziałem sobie ze nie będę odpowiadał ale widząc co tu jest polecane nie wytrzymałem. Nie bierz tych słuchawek nawet jakby ci dopłacano. Te "super" słuchawki nie mają nawet namiastki jakości a płaci sie za logo Sennheisera i nic poza tym - na ich poziomie zagrają każde słuchawki od walkmana z lat 90' . Za 100zł można kupić chociażbu Superluxy HD681, które biją te "senki" na głowę zarówno pod względem jakości wykonania jak i jakości odtwarzania muzyki. Fora są po to aby pomagać ludziom - to że ktoś kupił te badziewie nie znaczy że może polecać je każdemu innemu forumowiczowi żeby cierpiał tak samo z powodu ich zakupu...

Tutaj banalne porównanie chociażby pasm przenoszenia.

33y2y5u.jpg

Na litość boską! Powiedziałem sobie ze nie będę odpowiadał ale widząc co tu jest polecane nie wytrzymałem. Nie bierz tych słuchawek nawet jakby ci dopłacano. Te "super" słuchawki nie mają nawet namiastki jakości a płaci sie za logo Sennheisera i nic poza tym - na ich poziomie zagrają każde słuchawki od walkmana z lat 90' . Za 100zł można kupić chociażbu Superluxy HD681, które biją te "senki" na głowę zarówno pod względem jakości wykonania jak i jakości odtwarzania muzyki. Fora są po to aby pomagać ludziom - to że ktoś kupił te badziewie nie znaczy że może polecać je każdemu innemu forumowiczowi żeby cierpiał tak samo z powodu ich zakupu...

Tutaj banalne porównanie chociażby pasm przenoszenia.

33y2y5u.jpg

Problem w tym, że jak weźmiesz drugą sztukę HD201 to wynik wyjdzie podobny, a gdy sięgniesz po drugie Superluxy z tej samej taśmy produkcyjnej wynik może być kompletnie odmienny. Nie bez powodu wszystkie przetworniki Sennheisera produkowane są w Niemczech, a Chiny otrzymują zlecenie odlewania obudów.

Nie bez powodu wszystkie przetworniki Sennheisera produkowane są w Niemczech, a Chiny otrzymują zlecenie odlewania obudów.

akurat słuchawki są produkowane w Tullamore w Irlandii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jakim autem jeździsz?

japońskim, bo niemieckie mi sie cały czas psuły;] Czy jeżeli coś jest zrobione gdzie indziej niż w niemczech to automatycznie jest złe? Istnieje coś takiego jak kontrola i zapewnianie jakości, i każda fabryka musi taki dział posiadać

Istnieje coś takiego jak kontrola i zapewnianie jakości, i każda fabryka musi taki dział posiadać

akurat słuchawki są produkowane w Tullamore w Irlandii.

Ukryta Zawartość

słuchawki może i tak, ale nie przetworniki

Ukryta Zawartość

Problem w tym, że jak weźmiesz drugą sztukę HD201 to wynik wyjdzie podobny, a gdy sięgniesz po drugie Superluxy z tej samej taśmy produkcyjnej wynik może być kompletnie odmienny.

(...)

Podaj źródło. Gdzie można o tym poczytać, kto może to potwierdzić lub miał podobny przypadek?

Nie rozumiem też jaki związek ma crash test chińskiego samochodu ze słuchawkami, możesz to rozwinąć?

Nie rozumiem też jaki związek ma crash test chińskiego samochodu ze słuchawkami, możesz to rozwinąć?

Analogia jest oczywista - niemieckie słuchawki uratują mu życie podczas zderzenia z betonowym słupem, chińskie nie;]

Problem polega na tym, że kwota 100 PLNów i dobrych słuchawek się raczej kłóci ze sobą...

Nie chodzi o to, można rozsądne kupić - w sensie nie przepłacać za markę.

A swoją drogą to proponowałbym zamknąć temat gdyż moim zdaniem nie zmierza w dobrym kierunku...

W takich przedziałach cenowych wogóle nie ma co podchodzić do jakichś super marek, bo z super markami to jest tak, że bardzo dużo się płaci za logo, wtedy niewiele ze 100 zł zostaje na słuchawki. Za 110 zł, można kupić słynnych pogromców wszelkich internetowych rankingów jakości - Koss'y porta pro.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

antrofilus, oczywiście, nie jest problemem wyskoczyć z ciężkich tysiaków na sprzęt. Po prostu moim zdaniem nie da się kupić naprawdę dobrych słuchawek w zakładanym budżecie.

I, oczywiście, nie jest też przymusem kupowanie markowych.

Ale stówka to na takstary też mało.

A poza tym, autor tematu nie podał czego oczekuje. Czy na pierwszym miejscu, poza oczywiście dźwiękiem, jest wygoda czy "przenośność".

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

a gdy sięgniesz po drugie Superluxy z tej samej taśmy produkcyjnej wynik może być kompletnie odmienny

Taaaa, a kolega zapewne zakupił chociaż kilkanaście sztuk i przeprowadził laboratoryjne badania które mogą tę idiotyczną tezę dowieść?

bo znam pracownika dystrybutora w Polsce, info z 1szej ręki

A ja znam pewnego chińczyka który mówi co innego.

są słuchawki które "może uda ci się kupić za 100zł" mianowicie są to Koss porta pro,żadne hd201,kup kosy a zobaczysz jak mogą zagrać słuchawki za ok 150 zł nowe,tylko uważaj na podóby,polecam do nich wzmacniaczyk,mimo dobrego wysterowania z byle czego,to i tak dopiero pod wzmacniaczem te słuchawki zaskakują.

Koss Porta Pro są wyśmienite, ale mają też swoje wady. Trzeba się przede wszystkim liczyć z tym, że domownicy będą się z nami dzielić radością ze wspólnie słuchanej muzyki :) Do tego krótki kabelek. Jeśli chodzi o inne słuchawki, to kiedyś zupełnym przypadkiem za kilkadziesiąt zł. nabyłem Philipsy SHP 5401 i grały zaskakująco dobrze, do tego były doskonale wykonane. Niestety, ostatnio zepsuł się kabelek i gdy chciałem nabyć ten sam model, okazało się, że nie jest już produkowany, choć zapewne gdyby dobrze poszukać, to gdzieś by się znalazły. Poszedłem więc do najbliższego marketu z elektroniką z zamiarem nabycia słuchawek w kwocie ok. 100 zł. ( z przeznaczeniem do laptopa i MP3). Niestety, wszystkie odsłuchane słuchawki brzmiały koszmarnie (na czele z HD201). Na razie korzystając z jakiejś promocji zamówiłem AKG K514 mkII za 150 zł. Jak przyjdą, zdam relację. Ciekaw jestem jak wypadną przy KPP.

Problem w tym, że jak weźmiesz drugą sztukę HD201 to wynik wyjdzie podobny, a gdy sięgniesz po drugie Superluxy z tej samej taśmy produkcyjnej wynik może być kompletnie odmienny. Nie bez powodu wszystkie przetworniki Sennheisera produkowane są w Niemczech, a Chiny otrzymują zlecenie odlewania obudów.

Superlux akurat już nie jest jakimś wykopanym chinczykiem, ktory pojawia sie na pare miesiecy na forach i znika. Od poczatku mieli warte uwagi sluchawki, a w dodatku caly czas rozwijaja swoja oferte - w dobrym kierunku moim zdaniem.

Co do miejsca produkcji - ich fabryka wyglada lepiej niz chocby Grado, ale co to zmienia? Nie takie firmy maja cala produkcje w Chinach, wiec wszystko zalezy od podejscia firmy i wytycznych. Kiedys uwazano, ze 'made in germany' jest najlepsze, a od pewnego czasu jest to Tajwan - takie czasy :)

Ja również poszukuje słuchawek za ok. 100 PLN. I chyba ostatecznie kupię SL HD681. Przekonuje mnie do nich dobrapowszechna opinia(choć to też nie gwarantuje że będę zadowolony) oraz fakt że w tym przedziale cenowym ciężko coś kupić a na nic lepsze go mnie nie stać. Szkoda tylko że nie znam nikogo kto posiada te słuchawki bo z chęcią bym posłuchał jak grają przed zakupem. Podejrzewam że będą i tak lepsze niż creativy ep-630 czy stare Panasonici z których korzystałem do tej pory.

Zaś co do wjeżdzania na chiński sprzęt, to czytając wypowiedzi co poniektórych z was śmiać mi się chciało. Bo prawdą jest że chińczycy produkują dużo szajzu(sam nieraz sie na tym sparzyłem), ale robią też wiele markowych rzeczy od ciuchow adidasa po elementy ktore mamy w swoim sprzecie. Jakiś czas temu kupiłem sobie telefon marki ZTE mimo że wielu ludzi mi ten zakup odradzało. I po wgraniu zmodowanego softa mój ZTE Blade chodzi płynniej niż Sony Xperia U mojego taty. Podsumowując z chińskim sprzętem różnie bywa ale są firmy które pilnują jakości nawet w chińskich fabrykach.

Wysłane z mojego Blade za pomocą Tapatalk 2

Ja również poszukuje słuchawek za ok. 100 PLN. I chyba ostatecznie kupię SL HD681. Przekonuje mnie do nich dobrapowszechna opinia(choć to też nie gwarantuje że będę zadowolony) oraz fakt że w tym przedziale cenowym ciężko coś kupić a na nic lepsze go mnie nie stać. Szkoda tylko że nie znam nikogo kto posiada te słuchawki bo z chęcią bym posłuchał jak grają przed zakupem. Podejrzewam że będą i tak lepsze niż creativy ep-630 czy stare Panasonici z których korzystałem do tej pory.

Zaś co do wjeżdzania na chiński sprzęt, to czytając wypowiedzi co poniektórych z was śmiać mi się chciało. Bo prawdą jest że chińczycy produkują dużo szajzu(sam nieraz sie na tym sparzyłem), ale robią też wiele markowych rzeczy od ciuchow adidasa po elementy ktore mamy w swoim sprzecie. Jakiś czas temu kupiłem sobie telefon marki ZTE mimo że wielu ludzi mi ten zakup odradzało. I po wgraniu zmodowanego softa mój ZTE Blade chodzi płynniej niż Sony Xperia U mojego taty. Podsumowując z chińskim sprzętem różnie bywa ale są firmy które pilnują jakości nawet w chińskich fabrykach.

Mysle, ze warto pomyslec o HD681 Evo. Nie wyjdzie wiele drozej, a i design juz znacznie lepszy moim zdaniem. Moge Ci je zalatwic w sensownej cenie (u nas chyba ich nie ma w sklepach od reki), wiec w razie czego uderz na PW.

Nawiązując do mojego poprzedniego postu - dotarły do mnie AKG K514 mkII. Pierwszy odsłuch niestety tragedia. Nachalna średnica i nic więcej. Niemal całkowity brak podstawy basowej. Grają tak jak wyglądają, czyli plastikowo. Od KPP czy wspomnianych przeze mnie Philipsów dzieli je przepaść. Może po wygrzaniu coś się zmieni. Chyba rzeczywiście w tym przedziale cenowym niełatwo coś dobrego nabyć.

EDIT:

Hmmm! Słuchawki nabrały nowego oblicza po podłączeniu do wzmacniacza. Grają świetnie. Jednym słowem, gdyby ktoś rozważał wybór, do laptopa czy mp3 nie bardzo się nadają

nie ufam firmie superlux i nie lubie surowego brzmienia,coś co wygląda ja beyerdynamic dt770 albo akg i pisze na tym superlux,odpycha mnie z miejsca, pięknie grające słuchawki ale już nie za 150zł były AKG-K540, tak muzykalnego i dynamicznego dzwieku dawno nie słyszałem,gdy bym nie miał lampowego oteela napewno bym je zakupił,ale niestety jestem zdany tylko na słuchawki wysokoomowe a tych nie ma za wiele,min HD580 których słucham obecnie.

nie ufam firmie superlux i nie lubie surowego brzmienia,coś co wygląda ja beyerdynamic dt770 albo akg i pisze na tym superlux,odpycha mnie z miejsca, pięknie grające słuchawki ale już nie za 150zł były AKG-K540, tak muzykalnego i dynamicznego dzwieku dawno nie słyszałem,gdy bym nie miał lampowego oteela napewno bym je zakupił,ale niestety jestem zdany tylko na słuchawki wysokoomowe a tych nie ma za wiele,min HD580 których słucham obecnie.
Wygląd jest dla mnie akurat najmniej ważny, i raczej nie kireruje się nim. Choć fakt w tym wypadku przypomina to bazarową podróbkę. Mimo to wczoraj koło 12 zamówiłem sobie Superluxy HD681, i szczerze mówiąc sam jestem ciekawy jak to zagra, i jak się zgra z tym co na razie mam. Choć w przyszłości jak będą jakieś pieniądze zamierzam jeszcze kupić karte dźwiękową (zastanawiam się nad Asus Xonar DG, co o niej myślicie?) to na razie korzystam z wyjścia audio przez HDMI z karty graficznej, bo dźwięk z niej jest moim zdaniem bardziej szczegółowy oraz jest lepsza separacja kanałów(lepsza scena?). Niestety jest cichszy, ale za to ma mniej szumów.

Jak dojdą to postaram się porównać do różnych słuchawek które zalegają u mnie w domu, albo uda mi się porzyczyć. :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.