Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie onkyo CP-1057F

bialas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Ostatnio zakupiłem gramofon Onkyo intera CP-1057F z wkładką ortofon OMB-5e i coś mi się nie podoba.

Mianowicie czy podstawa wkładki na której znajduje się igła nie powinna być czasem równoległa do płaszczyzny płyty?

Załączone zdjęcie powinno zobrazować o co mi chodzi.

A jeżeli powinno być to czy ktoś wie jak podnieść punkt podparcia ramienia w tym gramofonie?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/103574-ustawienie-onkyo-cp-1057f/
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

W instrukcji serwisowej : http://elektrotanya.com/onkyo_cp-1057-f.pdf/download.html pokazują trzy śrubki którymi można podnieść talerz.

Masz jakąś instrukcję obsługi od niego? Rozwiązanie serwisowe może ci przysporzyć trochę kłopotów jak nie jesteś Majsterklepka.

http://www.hifi-manuals.com/Search?q=cp-1057-f&sa= ( trzeba założyć konto i się zalogować, niby free).

Być może masz przewidzianą regulację VTA w ramieniu.

Równoległe ma być to co pisał Vlado, ale łatwiej przyjąć, że headsheel jest równoległy* do ramienia i oceniać równoległość całego ramienia.

Możesz regulować-z grubsza- także wysokość VTA zakładając cieńsze lub grubsze maty na talerz.

*- nie działa dla produktów PRL

Witam wszystkich,

Ostatnio zakupiłem gramofon Onkyo intera CP-1057F z wkładką ortofon OMB-5e i coś mi się nie podoba.

Mianowicie czy podstawa wkładki na której znajduje się igła nie powinna być czasem równoległa do płaszczyzny płyty?

Załączone zdjęcie powinno zobrazować o co mi chodzi.

A jeżeli powinno być to czy ktoś wie jak podnieść punkt podparcia ramienia w tym gramofonie?

Pozdrawiam

Ścięcie dołu wkładki jest w tych modelach równoległe do górnej powierzchni wkładki, a tym samy też równoległe do headshell'a. Wszystko wskazuje, że masz za nisko ramię, i nic dziwnego, bo linia OM Ortofona charakteryzuje się stosunkowo dużą wysokością wkładek. Z tego co pamiętam ramię Onkyo nie ma regulacji VTA, zatem nic tu nie będzie proste w realizacji. Można:

1) wymienić matę na talerzu na cieńszą,

2) odkręcić ramię od plinty i sprawdzić czy pod podstawę ramienia nie da się podłozyć jakiejś odpowiednio grubej, dużej podkładki (dysk stalowy, aluminiowy, ebonitowy, korek, itp.),

3) zdjąć wkładkę z headshell'a i nadbudować przednią część jej górnej ścianki np. kilkoma warstwami naklejanej na siebie taśmy izolacyjnej. To zmieni położenie wkładki w headshell'u, ale trzeba będzie uważać z siłą przykręcania wkładki do headshell'a, bo wkładka nie będzie dobrze do niego przylegała, co może grozić połamaniem "uszek" wkładki.

Pozdro,

Yul

Kurde wykopałem stary i zajechany przeze mnie osobiście w dzieciństwie placek Fronczewskiego (Akademia Pana Kleksa), okazało się że dopiero po położeniu płyty bezpośrednio na talerzu bez maty jest równoległa powierzchnia.

W instrukcji serwisowej :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pokazują trzy śrubki którymi można podnieść talerz.

Te trzy śruby pozwalają na podniesienie lub opuszczenie całego zespołu (to są śruby od zawieszenia talerza wraz z ramieniem).

Spróbuję odkręcić ramie i pokombinować w tą strone...

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Teoretycznie pozycja na startujący samolot obniża balans tonalny. Masz mniej wysokich, więcej niskich. Wsłuchaj się jednak w dźwięk bez maty i z matą czy na tej wkładce jest taka różnica, by było o co walczyć.

Inna sprawa, że płyta położona wprost na talerzu też ma prawo jaśniej grać :) Popróbuj, może skombinuj ultracieńką matę, Zontek coś klecił samoprzylepnego grubości kartki papieru. Ogólnie tak patrzę, że wszystko jest plastikową wytłoczką, bałbym się gmerać i pokładać pod mocowanie ramienia. Chyba już lepiej przypadkowo oprzeć się wkładką o talerz, złamać igłę i kupić inną wkładkę. Dźwięk tylko na tym zyska.

Jesteś pewny, że te trzy śruby podnoszą też ramię?

post-32153-0-01241600-1369492657_thumb.jpg

Jesteś pewny, że te trzy śruby podnoszą też ramię?

Tak jestem pewny, sprawdzałem.

Ten ciemny fragment to jest jeden odlew i śrubami ściągasz sprężyny od zawieszenia, a oś silnika na której montujesz talerz jest na sztywno z tą powierzchnią...

Opuszcza się talerz względem obudowy po prostu.

BTW obudowa to plastik a ten element mocujący ramie i talerz jest metalowy.

Chyba już lepiej przypadkowo oprzeć się wkładką o talerz, złamać igłę i kupić inną wkładkę. Dźwięk tylko na tym zyska.

Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem :-]

Tylko oczywiście nie na płycie bo szkoda...

W sumie myślałem od początku o ortofonie 2M red lub blue jak bóg da i partia pozwoli..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.