Skocz do zawartości
IGNORED

VSSA Lateral MosFet Amplifier - dyskusja

tomq88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym rozpocząć dyskusję na temat wzmacniacza "VSSA Lateral MosFet Amplifier", wspomnianego przez Borysa (borysgo2), a szeroko opisanego na forum diyaudio.com. Po co więc ten temat? Żeby nieświadomym pokazać, że takie coś istnieje, a tym ktorzy są świadomi istnienia tego projektu żeby mogli o nim luźno porozmawiać. Na forum nie mówi się zbyt wiele o lateralnych mosfetach. Może ktoś zrobi i opisze swoje doświadczenia, przykładowo wątek z naimem lub gainclonem dorobił się wielu dziesiątek stron. Możliwe, że ja kiedyś poskładam to cudo (to tylko kilka elementów na krzyż i niestety dość drogie tranzystory), ale u mnie już wiele projektów miało być i jakoś nie doczekało się realizacji ;) Dodam jeszcze, ze wzmacniacz pomierzony (prostokąt i sinus na wyjsciu), wiec to nei taki pierwszy lepszy wynalazek działający li-tylko na papierze.

201305281401551280x1024.png

Więc Borys zachwala, misiomor wypowiadał się dość pozytywnie o lateralnych, czekam więc na wasze opinie na temat tego typu tranzystorów topologi układu.

Jedziemy - temat na diyaudio:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na zachente kilka propozycji z diyaudio.com. Bardzo polecam wzmacniacz vssa' date=' prosty jak patyk a robi naprawde kawal dobrej roboty. (na screanach pomiar bez zobla i pi na wyjsciu, goly tranzystor)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdr

Mosfety lateralne (Hitachi 2SK1058/2SJ162 oraz Magnatec BUZ900/BUZ905) charakteryzują się wysoką ceną (jako że nadają się tylko do audio i nie są produkowane w wielkich seriach)' date=' wysoką rezystancją kanału, niską transkonduktancją oraz dość niskim prądem maksymalnym (7 - 8A na strukturę) po stronie wad, natomiast ich zalety to niskie (jak na Mosfety o danej mocy) pojemności pasożytnicze, niewielka zmienność transkonduktancji w funkcji wysterowania oraz stabilność napięcia włączenia w funkcji temperatury złącza (IMHO bardzo istotne, pozwala to uniknąć thermal runaway oraz lagów termicznych a więc pozbyć się jednego z głównych problemów wzmacniaczy w klasie AB). Jak dla mnie są to najlepsze tranzystory do wzmacniaczy audio.[/quote']

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

No i sporo powiedziane. Czasami ta niska transkonduktancja może być wadą. Ja natomiast chcę kupić kilka(naście) par Semeleabów (Mosfety jak i Bipolary do Audio). Co prawda są w Farnellu, ale goście z Semelaba oferują dobieranie tranów N do N i P do P, co w sytuacji gdy chcemy mieć po kilka par tranów na wyjściu jest istotne. Może zrobimy listę chętnych i może się uzbiera jakaś większa ilość chętnych to pokombinujemy co i jak?

Sam mam dyskretny opamp Borbelyego na FETacj (działający jako pre lub I/V lub słuchawkowiec) z 2sk216/2sj79 na wyjściu i działało to spoko i grało super, aktualnie odłączony.

Dodam jeszcze, że najnowsza wersja tego układu VSSA 1.4 wygląda tak, i że jest (było) prowadzone zamówienie grupowe na PCB.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

System gra dobrze, albo nie....

Niestety nie śledziłem całego wątku na diyaudio.com.

Z tego co widze, to są dodane zabezpieczenia w postaci zenerek (dużo się o tym pisze, a rzadko widzę stosowane w praktyce) i polepszono filtrację zasilania (zapewne PSSR znacznie sie poprawiło, bo układ dość rozbudowany). Ciekawy patent z tym zasilaniem, z tego co wiem to kondenstaory za dioda sie laduja i nawet jesli napiecie na trafie siadzie (bo wyjsiowe mosfety zabiora duzo pradu), to dioda nie pozwoli na to zeby prad "sie cofnał". Żródło prądowe zasilające stopień wstępny, to dobra rzecz. Zmiany wydaj się się ciekawe, mimo, że już nie jest tak "simple" jak na poczatku, to z tego co widze wszystko dolozone z sensem. Nie wiem jednak, czy ktos ta wersję pomierzył?

Jedynie moze co bym sie obawial, to tych bezpiecznikow w stopniu wyjsciowym. Jaka mamy pewnosc, ze przepala sie oba w jednym momencie?

A z tego co widze, to na wyjsciu jest stosowany ten wynalazek o ktorym pisal borys (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Ciekawe jak z odprowadzaniem ciepla, bop wydaje sie ze to wygodna rzecz - jedna koncowka = jedna srubka laczaca z radiatorem, a wiec mniej wiercenia ;)

Ukryta Zawartość

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Mosfety lateralne (Hitachi 2SK1058/2SJ162 oraz Magnatec BUZ900/BUZ905) to jedne z najlepszych mosfetów do zastosowań audio i to potwierdzam, choć tych drugich (BUZ) nigdy nie używałem.

Po prostu nie "słychać" tych pojemności międzybramkowych, czyli tego nalotu i mgiełki na wysokich, a jaką posiadają np popularne i niewiele tańsze IRFP.

W przypadku obu laterali może budzić obawę ich użycia parametr prądu drenu, ale jak nie budujemy wzmacniacza bardzo dużej mocy to jest to sprawa bez znaczenia.

Oba schematy zamieszczonego układu wg mnie posiadają błąd konstrukcyjny polegający na braku stabilizacji tranzystorów wejściowych.

Takie rzeczy to tylko w ... układach lampowych, a w tranzystorowych stabilizacja ta jest niezbędna.

Ja popełniłem już jakiś czas temu podobny układ, ale będąc wyznawcą braku sprzężenia zwrotnego zaprojektowałem i zrobiłem to inaczej - http://www.audiostereo.pl/wzmacniacz_99635.html

co w sytuacji gdy chcemy mieć po kilka par tranów na wyjściu jest istotne. Może zrobimy listę chętnych i może się uzbiera jakaś większa ilość chętnych to pokombinujemy co i jak?

Można spróbować, tylko dla mnie dość duzę znacznie będzie miała cena. I żeby nie wyszło jak z tym zamównieniem na parowane IRFy ;)

Mosfety lateralne (Hitachi 2SK1058/2SJ162 oraz Magnatec BUZ900/BUZ905) to jedne z najlepszych mosfetów do zastosowań audio i to potwierdzam, choć tych drugich (BUZ) nigdy nie używałem.Po prostu nie "słychać" tych pojemności międzybramkowych, czyli tego nalotu i mgiełki na wysokich, a jaką posiadają np popularne i niewiele tańsze IRFP.
Właśnie z taką opiną też się spotkałem, że wiele osób chwali je nie za lateralnośc (co jak dla Ciebie jest chyba kwestią dyskusyjną), a za brzmienie.

Oba schematy zamieszczonego układu wg mnie posiadają błąd konstrukcyjny polegający na braku stabilizacji tranzystorów wejściowych.

Ale czy te tranzystory nie mają ujemnej charakterystyki termicznej?

Ja popełniłem już jakiś czas temu podobny układ, ale będąc wyznawcą braku sprzężenia zwrotnego zaprojektowałem i zrobiłem to inaczej -

Ukryta Zawartość

A mógłbyś coś więcej na temat braku sprzeżenia zwrotnego - plusy i minusy w stosunku do klasycznej topologi?

Ukryta Zawartość

Witam

Laterale 2sj162/1058 maja juz zenerki wbudowane wiec nie sa potrzebne te na plytce (ja ich nie mam tak czy inaczej). Prad spoczynkowy jest stabilny i nie ma sie co bac (od okolo 100-150mA temperaturowa korelacja jest raczej ujemna-takze wzmak sie nie rozjedzie). U mnie dalem 2x1n4148 miedzy bramki tr koncowych bias jest okolo 150ma.

Praca narazie idzie w odmiennym kierunku, wersja z irfp240/9140 i z zrodlami pradowymi na bcxxx juz gra, stabilizacje pradu spoczynkowego jeszcze bede musial troszke poprawic (jak wzmak jest cieply to bias spada o 30%). Puki co gra bardzo ladnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Ale czy te tranzystory nie mają ujemnej charakterystyki termicznej?

Ty zapewne myślisz o końcowych, a ja piszę o tych sterujących końcowymi.

A mógłbyś coś więcej na temat braku sprzeżenia zwrotnego - plusy i minusy w stosunku do klasycznej topologi?

Nie będę się rozpisywał, ale wg mnie bez sprzężenia wzmak gra swobodniej.

A pod tym pojęciem rozumiem głębszą i obszerniejszą na boki stronę dźwiękową, coś jak dźwięk z systemu wielokanałowego.

Ty zapewne myślisz o końcowych, a ja piszę o tych sterujących końcowymi.

Nie będę się rozpisywał, ale wg mnie bez sprzężenia wzmak gra swobodniej.

A pod tym pojęciem rozumiem głębszą i obszerniejszą na boki stronę dźwiękową, coś jak dźwięk z systemu wielokanałowego.

Stopien napieciowy faktycznie moglby miec jakas stabilizacje termiczna ale w tym wypadku wydaje mi sie absolutnie zbedna. Prad spoczynkowy startuje od11-12mA i rosnie z temperatura do ok 14 max 15mA dalej juz nie rosnie (maly radiatorek odprowadza wystarczajaca ilosc ciepla). Takze wydaje mi sie ze jest bezpiecznie.

Na zachente kilka pomiarow (wersja bez zrodla pradowego)

Ukryta Zawartość

post-8025-0-96750400-1369766998_thumb.png

post-8025-0-22750600-1369767015_thumb.png

post-8025-0-84815800-1369767036_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Stopien napieciowy faktycznie moglby miec jakas stabilizacje termiczna

Mnie chodziło nie o stabilizację termiczną, a napięciową.

Ale patrząc na schemat to kondensatory o pojemności 1mF mogą być wystarczające, zwłaszcza że są po MUR160.

Praca narazie idzie w odmiennym kierunku

Dlaczego? For fun, czy coś było nie tak z vssa?

y zapewne myślisz o końcowych, a ja piszę o tych sterujących końcowymi

Racja, nie doczytałem:)

Prad spoczynkowy startuje od11-12mA i rosnie z temperatura do ok 14 max 15mA dalej juz nie rosnie (maly radiatorek odprowadza wystarczajaca ilosc ciepla). Takze wydaje mi sie ze jest bezpiecznie.

To Twoje pomiary? Ile najdłuej wzmacniacz grał bez przerwy?

Dlaczego rezystory w bramkach na drugim schemacie mają różne wartości?

Jaką moc można uzyskać z tej końcówki ?

Look it is simple, for Id=8A you need Vgs=6V, so at +/-38V PSU you get +/-32Vp on the output and that is 8Ap current. This device can do 8A continuos current within SOAR. So perfectly OK for one ALF08NP16V5 to drive 4 ohm at +/38V rails potential and you get out 128Wmax/4 ohm.

128W z +-38V ohm, niezle....

tom88

Tak bias plynacy przez stopien napieciowy to moje pomiary (wszystko jest w pozadku).

Lezaly u mnie irfp, patrzyly sie na mnie i nie moglem oprzec sie pokusie zeby nie zrobic wersji na irfp (zestaw hexfetow do stereo to okolo 16pln, a zestaw laterali to okolo 50 pln).

Ja mam na bramkach takie same rezystory 100R. Sprzezenie zwrotne 2,2k/100R.

Wzmak jak najbardziej jest ok. Kupowac czesci i tobic.

Wzmacniacz bez przerwy gra od 8 rano do 17, przez kilka dni, na 50% mocy, narazie nic mu nie jest.

Lezaly u mnie irfp, patrzyly sie na mnie i nie moglem oprzec sie pokusie zeby nie zrobic wersji na irfp (zestaw hexfetow do stereo to okolo 16pln, a zestaw laterali to okolo 50 pln).

A jeszcze jak się to pomnoży przez 6 końcówek mocy do moich aktywnych 3 way.... ;)

Zamiescisz schemat jak go dopracujesz i pomierzysz? Będzie się różnił tylko układem stabilizacji termincznej (tranzystor, potek i dwa rezystory)?

Jak rozumiem, Twoja obecna wersja vssa wygląda tak:

dfhhhf.png

Jak skoncze to zarzuce schemat.

U mnie jeszcze sa zrodla pradowe na bc556/546 i troche inne wartosci rezystorow i kondensatorow. Generalnie bardzo podobnie jak w oryginale.

Zrodla pradowe mozna zrobic lepsze na j-fetach ale to tez troche kosztuje (wiec jest tania wersja z bc)

Tanie źródła prądowe można zrobić np tak jak na schemacie poniżej, na 2xBC560.

Q3, Q4, R4, R5.

Ukryta Zawartość

Wartość prądu wyznacza 0,65V/R5, w dla vssa powinien być rezystor 270R.

Czekamy na schemat i opis doznań słuchowych ;)

Jeszcze jedna rzecz odnośnie pierwszych schematów. Te 2sa1381/2sc3503 nie należą do najpopularniejszych w Polsce. Mozna zamiast nich użyć BF4769/470?

Prąd kolektora mają taki sam, napiecie CE podobne, hfe również, jedynie co to BF są nieco wolniejsze (mniejszy Gain-Bandwidth Product).

Ukryta Zawartość

U mnie w stopniu napieciowym sa bd139 i bd140 (tanie i fajne bo izolowane).

Toshiby mam na stanie ale puki co trenuje wersje z irfp z bardzo latwo dostepnych czesci.

PCB mam dwie wersje, jedna z zasilaczem na pokladzie a 2 bez zasilacza.

Szerokosc plytki to 4,5cm tak zeby mozna bylo ja zamontowac na powierzchni ''bocznej'' obudowy wzmacniacza. Male obudowy maja okolo 5-6cm wysokosci takze wzmaczek wchodzi do bardzo malej obudowy.

PCB mam dwie wersje, jedna z zasilaczem na pokladzie a 2 bez zasilacza.

Szerokosc plytki to 4,5cm tak zeby mozna bylo ja zamontowac na powierzchni ''bocznej'' obudowy wzmacniacza. Male obudowy maja okolo 5-6cm wysokosci takze wzmaczek wchodzi do bardzo malej obudowy.

Mógłbyś udostepnić albo podlinkować? Trochę kopałem w temacie na diyaudio.com, ale doszedłem do listy na zamówienia na pcb, a wczesniej byl tylko czarno-bialy wzór do wytrawienia, a bez soldermaski z opisami elmentów (albo chociaz screenem z eagla) ciężko sie polapac gdzie co powinno byc.

Mógłbyś udostepnić albo podlinkować? Trochę kopałem w temacie na diyaudio.com, ale doszedłem do listy na zamówienia na pcb, a wczesniej byl tylko czarno-bialy wzór do wytrawienia, a bez soldermaski z opisami elmentów (albo chociaz screenem z eagla) ciężko sie polapac gdzie co powinno byc.

Jak dojade do domu i ''uspie'' dzieciaki to zalacze plytki. (narazie bez zrodel pradowych - ta sie jeszcze robi)

Wzmacniacz jest naprawde malutki, w obudowie mniejszej od kartki a4 wejdzie stereo + sterownik na pga2311

Ukryta Zawartość

post-8025-0-10479500-1369831291_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

post-8025-0-10479500-1369831291_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jezeli ktos chce zwieksyc moc, to wystarczy w miejsce 2SA1381/2SC3503(7W) wstawic 2SA1476/2SC3782(15W) i po zwiekszeniu ich pradu, dolozyc wiecej tranzystorow mocy.

Albo tez w przypadku tranzystorow mocy o wiekszych pojemnosciach, takich jak np. IRFP......

A jezeli ktos chce zwieksyc moc, to wystarczy w miejsce 2SA1381/2SC3503(7W) wstawic 2SA1476/2SC3782(15W) i po zwiekszeniu ich pradu, dolozyc wiecej tranzystorow mocy.

Albo tez w przypadku tranzystorow mocy o wiekszych pojemnosciach, takich jak np. IRFP......

IRFP maja zblizona pojemnosc zlacza (1,3 vs 0,9 nF).

Po co zwiekszac ''prad'' w stopniu napieciowym ?? Przy biasie okolo 10mA na tranzystor jest juz w liniowym punkcie pracy i dalsze zwiekszanie biasu nie ma sensu - no chyba ze mamy zimno w pokoju. Nie ma sie co bac o tr sterujace, przy jednej parze irfp przy 1MHz nawet nie dostaja zadyszki (bd139), jutro zrobie testy obciazeniowe to zamieszcze pomiar.

Moc tego wzmacniacza jest w zupelnosci wystarczajaca do sluchania muzyki, na zasilaniu tracimy prawie 10V na strone takze mistrzem efektywnosci ta konstrukcja nie jest (nie takie jest jej przeznaczenie).

Do duzych mocy polecam apex ax14 (gra naprawde super, cieply, szczegolowy z dobra dynamika).

Pytanko:

Zimny wzmak = prad spoczynkowy tr koncowych 100mA

Cieply wzmak (65C) = prad spoczynkowy 70mA

Zostawic, czy poprawic ?

Moc tego wzmacniacza jest w zupelnosci wystarczajaca do sluchania muzyki, na zasilaniu tracimy prawie 10V na strone takze mistrzem efektywnosci ta konstrukcja nie jest (nie takie jest jej przeznaczenie).

Do duzych mocy polecam apex ax14 (gra naprawde super, cieply, szczegolowy z dobra dynamika).

(this amp clips at 28 V p with +-35 V of power supply)).

Jeśli komuś zależy na wyciśnieciu każdego wata z każdego volta to moze zainteresować się tym -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ciekawie pomyślalny bootstrap daje możliwość pracy niemal rail-to-rail :) Do tego bardzo niskie zniekształcenia i duża moc (po zastosowaniu odpowieniej ilości irfów). Ale my nie o tym tutaj, ma być maksymalnie prosto, a jednocześnie dobrze pod względem parametrów/odłsuchów.

Pytanko:

Zimny wzmak = prad spoczynkowy tr koncowych 100mA

Cieply wzmak (65C) = prad spoczynkowy 70mA

Zostawic, czy poprawic ?

Kiedyś składałem podlinkowany wyżej wzmacniacz na mosfetach (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) tam nie było kompensacji temperaturowej i prąd spoczynkowy latał od 32-84mA, jak dałem prosty VGE multipler zbudowany na takim samym mosfecie jak w stopniu wyjsciowym, to prąd zmieniał się może o 3-5mA. Więc 70-100mA to wynik , który można dopracować. W jaki sposób zrobiłeś kompensację?

jutro zrobie testy obciazeniowe to zamieszcze pomiar.

Czekamy na wyniki:)

Przydałoby się uporządkować nieco temat, bo zostało wspomniane zamówienienie grupowe, tylko konkretnie na co?

- wersja z pierwszego postu - nie ma sensu chyba składać, bo jak doczytałem "the first thing I noticed is that circuit needs some compensation to be stable. This was fixed with one 22pF from base to collector of KSA1381 and likewise 22pF around KSC3503."

- wersja 1.4 - wygrzebał ktoś pcb i opis do płytki?

- wersja Borysa - z nieiwlekimi zmianami - może być dobrym kompromisem między wersją 1, a 1.4, jak mniemam płytka ta sama co w wersji 1.4 i ta wersje bedziesz Borysie mierzył?

- wersja z IRFP - na razie owiana mgiełką tajemniczości ;) Może być ciekawa propozycja po testach i pomiarach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W zalaczniku pierwsza wersja jaka zrobilem, pomiary tej wersji sa na samej gorze temeu (pierwsze ktore zamiescilem).

Kompensacje zrobilem tak

Wstawilem miedzy bramki mosfetow bd139 + 2x1n4148 w szereg z tranzystorem i do tego potek+jakis rezystor.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spróbuj z irf zamiast bd139 :)

Co do kondensatora miedzy baza a kolektorem sterujących:

Maybe it is stable on your table. The amp needs a 47pF to be stable and has a "shorter path". This is also stable on the bench with 22pF , but not connected speaker cables and speakers. Some times you could hear it, other times it just run hot very fast.

The mosfet has not secondary breakdown, but high current/power disipation will shorten there life cycle.

- this is my finding too, 56pF is better

Gdyby ktoś potrzebował tłumaczenia, to nie krepować się, pytać ;)

Nie chce irf narazie, bede meczyl bd poki co. IRF byl by pewnie lepszy ale to220 to troche za duze.

Doloze jutro jeszcze jedna diode i zerkne co sie bedzie dzialo, jak nie to mam jeszcze inny pomysl.

Wzmacniacz jest stabilny, z pojemnoscia na wyjsciu rowniez, jedyne co mnie troszke wkurza to to, ze offset troszke plywa z temperatura.

Dzisiaj pierwsze pomiary. Obciazenie 8R (zapomnialem powtorzyc z kondensatorem, jutro dorobie)

fx1 - przy okolo 1MHz zaczyna byc widac wplyw nieco wiekszych pojemnosci bramek irfp (sinusoida zaczyna robic sie nieco niesymetryczna)

fx2 - bardzo ladnie

fx5 - widac male przeregulowanie (na sygnale wejsciowym tez jest minimalne, takze mysle ze jest ok), przytne troche sterujace malymi pojemnosciami i zrobie test jeszcze raz, szybkosc, 42V/450ns = 93V/us zakladajac ze moj generator jest super a tak nie jest (tanioszek z ebay'a), takze w tej dziedzinie jest dobrze

fx6 - clipping

Bias:

Musze cala procedure powtorzyc, proby robilem z mala blaszka, nagrzewalem ja goracym powietrzem, niestety tak sie nie da bo cieplo jest nierownomiernie rozprowadzane po wszystkich 3-ch tranzystorach.

Na duzym radiatorze zimny wzmak 100mA, cieply wzmak 110mA (3 diody). Tutaj jeszcze troche popracuje.

Pozdr

Ukryta Zawartość

post-8025-0-66173700-1369899288_thumb.png

post-8025-0-79218000-1369899298_thumb.png

post-8025-0-68402100-1369899306_thumb.png

post-8025-0-50053400-1369899315_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra robota:)

fx5 - widac male przeregulowanie (na sygnale wejsciowym tez jest minimalne, takze mysle ze jest ok), przytne troche sterujace malymi pojemnosciami

Chociaż te skromne 22pF można dać:) Zresztą tak jak cytowałem wyżej - u jednego przy 22pf się nie wzbudzało, u innego potrzeba było 47pF. Do tego dochodzi jeszce kwestia tego, ze na stole moze się nie wzbudzać, a dołożymy kable, głośniki, zwrtonice i już nie jest tak różowo. Z jednej strony 2uf z ktorymi masz zamiar przetestować to duża pojemnosc (vs ~200pF pojemnosci kabla glosnikowego), ale w zwrotnicach różne cuda można spotkac.

szybkosc, 42V/450ns = 93V/us zakladajac ze moj generator jest super a tak nie jest (tanioszek z ebay'a), takze w tej dziedzinie jest dobrze
Nie jestem żadnym ekspertem od wzmacniaczy, ale z tego co czytałem to zadowalający wynik to kilkanascie V/us. A tu niemal 100 :D Wiem, wiem cfb robi swoje.

Bias:

Musze cala procedure powtorzyc, proby robilem z mala blaszka, nagrzewalem ja goracym powietrzem, niestety tak sie nie da bo cieplo jest nierownomiernie rozprowadzane po wszystkich 3-ch tranzystorach.

Widze, że źródłom prądowym zbudowanym na bc troche tam niewygonie na tej płytce ;)

Wspólny radiator (blaszka) dla sterujących jest koniczny? Nie można dać pojedyńczych dwóch małych radiatorków?

Na duzym radiatorze zimny wzmak 100mA, cieply wzmak 110mA (3 diody). Tutaj jeszcze troche popracuje.

Pozdr

3 diody? O ktore chodzi? Ja widze tam kompensacje na radiatorze. Chba ze masz na mysli 3 diodowe spadki napeicia?

100vs 110mA to dobry wynik. A skoro chcesz mała obudowe (to126) tranzystora kompensujacego to moze zmiesciłaby się miedzy tranzystorami mocy? Czy to nie ma znaczenia?

A jak offset?

BTW, widze, ze wywaliles 10uF (ktore byly obok r12) - to celowe? Na diyaudio.com troche sie kłócili o ten kondensator (wg nich moze rezonanse powowdowac razem z elektrolitem).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.