Skocz do zawartości
IGNORED

Komputerki do audio

ayran

Rekomendowane odpowiedzi

Tu windowsiarze zastanawiają się nad samodzielnym napisaniem sterownika uac2. I chcą bazować na kodzie jądra linuxa, bo alsa jest obecnie jego częścią. Lekka desperacja biorąc, że zapłacili za swojej systemy :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

A problemy są.

Jakie?

O ile wiem windows ciągle nie ma własnego wsparcia dla uac2. Jeśli producent danego sprzętu uzna, że windows to historia to masz pecha.

To znaczy tylko jedno: takim producentem nie warto sobie zawracać głowy.

Nie mówiąc o tym, że nie muszę instalować na pcaudio antywirusa.

Jaki to ma wpływ na jakość dźwięku?

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Ale rzecz w tym, że już masz ten sprzęt. Już go kupiłeś. Wsparcie właśnie poszło w las, ale sprzęt już masz. Dla mnie to nie jest problem. A antywirus to jest problem: wydajnościowy. To wszystko ma wpływ na jakość sprzętu. Twój zabytkowy nie będzie działał na komputerze 800Mhz ze 128MB Ram z flash 64MB. Nie będzie działał więc jakość dźwięku = 0.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

nie da się ustawić odtwarzania określonej rozdzielczości plików (np. 88,2 czy 176),

Jeszcze jedno na ten temat: możliwość lub niemożliwość odtwarzania niektórych częstotliwości próbkowania (np. 88,2 czy 176) nie zależy od systemu tylko od przetwornika.

Ale rzecz w tym, że już masz ten sprzęt. Już go kupiłeś. Wsparcie właśnie poszło w las, ale sprzęt już masz. Dla mnie to nie jest problem. A antywirus to jest problem: wydajnościowy. To wszystko ma wpływ na jakość sprzętu. Twój zabytkowy nie będzie działał na komputerze 800Mhz ze 128MB Ram z flash 64MB. Nie będzie działał więc jakość dźwięku = 0.

Nic nie rozumiem :)

Jeszcze jedno na ten temat: możliwość lub niemożliwość odtwarzania niektórych częstotliwości próbkowania (np. 88,2 czy 176) nie zależy od systemu tylko od przetwornika.

Ok. Mam konwerter, który obsługuje 44.1, 48 i 96.

Mam natomiast plik 88.2. Co zrobi windows?

Słyszałeś o porzuceniu sprzętu przez producenta?

Prawidłowo skonfigurowany Windows i odtwarzacz pokaże komunikat, że nie można odtwarzać, bo sprzęt nie obsługuje takiej częstotliwości próbkowania.

A co zrobi nieprawidłowo skonfigurowany windows i odtwarzacz?

Ale konkretnie co zrobi aby odtworzyć? Jak i czym go zresampluje?

Ale konkretnie co zrobi aby odtworzyć? Jak i czym go zresampluje?

To zależy od ustawień, bo przecież można resamplować zarówno w odtwarzaczu jak i w mikserze windowsowym. Jak resampluje się w odtwarzaczu, to mikser już nie będzie tego robił.

Przy okazji taki przykładowy komunikat u mnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Miałem WinXP na 512 MB, na procku 500 MHz. Muzyka chodziła sobie bez problemu, bo to i tak było dużo dla muzyki, plik wymiany był czasami rzędu 2-3 GB. Chodzi o to, że wielkość RAMu nie ma żadnego wpływu na jakość dźwięku, co opisywał Pawel_PS.

Normalnie WOW, zapewne jeszcze w tym czasie pracowałeś w Wordzie, a w tle ściągał się film na torrencie...

Pytam bo w takim mpd.conf ustawia się czy resampluje jądro, czy mpd i jeśli mpd to ustawia się algorytm ale z definicji takie 88.2 jest resamplowane do 96. Bez żadnych hackingów. Koledze Pawel_PS to po prostu działa. Ma BP bez hackingu a tam gdzie trzeba ma resampling. Zauważ, że on przeszedł na linuxa w audio po walce w windows. Oczywiście według ciebie jest głupi, jak my wszyscy, ale napisz mu to osobiście.

Prawidłowo skonfigurowany Windows i odtwarzacz pokaże komunikat, że nie można odtwarzać, bo sprzęt nie obsługuje takiej częstotliwości próbkowania.

To chyba zależy od playera.

U mnie foobar nie chce wysłać do DACa sygnału 24/192 po usb, bo DAC ma ograniczenie do 24/96,

natomiast jriver wysyła bez problemu.

Oczywiście według ciebie jest głupi, jak my wszyscy, ale napisz mu to osobiście.

Co Ty pier**lisz!? Człowieku!

Normalnie WOW, zapewne jeszcze w tym czasie pracowałeś w Wordzie, a w tle ściągał się film na torrencie...

torrentów nie używałem i nie używam

Dlatego napisałem

Windows i odtwarzacz

bo jak źle jest skonfigurowany odtwarzacz to też odtworzy takie pliki.

bo jak źle jest skonfigurowany odtwarzacz to też odtworzy takie pliki.

Ja tam wolę, żeby odtwarzał niż blokował,

więc dla mnie to może być źle skonfigurowany. ;-)

U mnie foobar nie chce wysłać do DACa sygnału 24/192 po usb, bo DAC ma ograniczenie do 24/96,

natomiast jriver wysyła bez problemu.

Ale co wysyła? 44.1 czy coś innego? czym to resampluje?

Ludzie mają prawdziwe problemy z BP w windows. Ja sobie sam nie wyprodukowałem tego

bełkotu o wasapi/asio/i takie tam co to nie wiem o co chodzi. Koledze nie działało w windows.

A teraz mu działa. Tyle i aż tyle. Możesz zaklinać, że u ciebie jest ale rzeczywistość jest inna.

Ci którzy postawią linuxa z mpd nie piszą już na pcaudio bo już im działa. Zajmują się resztą toru.

Ale co wysyła? 44.1 czy coś innego?

Nic nie wysyła. Informuje, że niezgodność częstotliwości próbkowania

i nie można odtworzyć pliku. Nie wiem, może w foobarze jest możliwość

konfiguracji odtwarzania takich plików, ale nie chce mi się tego szukać,

skoro robi to jriver.

bełkotu o wasapi/asio/i takie tam co to nie wiem o co chodzi

Jak to nie wiesz? To są pluginy, które poprawnie skonfigurowane odcinają wszystkie syfy

z windowsa, kontrolują kartę dźwiękową, omijają mixer, itp.

Dzięki temu dźwięk to kosmiczny skok. Sam się zdziwiłem. :)

Później pozostaje już tylko dobór lepszych kabli, ew. konwertera usb/updif, a dla bardziej wymagających

audiofili - poprawa sekcji zasilania.

Ale właśnie po co "odcinać syfy" jeśli można mieć system bez syfów? A co do pierwszego to pytałem się właśnie o jriver.

Ludzie mają prawdziwe problemy z BP w windows. Ja sobie sam nie wyprodukowałem tego

bełkotu o wasapi/asio/i takie tam co to nie wiem o co chodzi. Koledze nie działało w windows.

A teraz mu działa. Tyle i aż tyle. Możesz zaklinać, że u ciebie jest ale rzeczywistość jest inna.

Ci którzy postawią linuxa z mpd nie piszą już na pcaudio bo już im działa. Zajmują się resztą toru.

No widzisz! Taka jest dyskusja z Tobą. Nawet nie zauważyłeś do jakiego tekstu się odniosłem. Weź się ogarnij trochę.

Nie wiem, może w foobarze jest możliwość

konfiguracji odtwarzania takich plików

Jest taka możliwość, gdzieś to było dokładnie opisane.

Ukryta Zawartość

Ja tam wolę, żeby odtwarzał niż blokował,

więc dla mnie to może być źle skonfigurowany. ;-)

Oczywiście, ale w tym przypadku "źle" miałem na myśli "nie bitperfect".

Ukryta Zawartość

A co do pierwszego to pytałem się właśnie o jriver

Jriver podaje sygnał 24/192, który jest przyjmowany przez DAC jako 24/96, bo takie ma wejście usb.

Właściwie to bez różnicy. :)

No widzisz! Taka jest dyskusja z Tobą. Nawet nie zauważyłeś do jakiego tekstu się odniosłem. Weź się ogarnij trochę.

Do jakiego tekstu się odniosłeś? Do tego jak mi na początku imputowałeś wnioskowanie wbrew logice? Jeszcze raz powtórzę: ludzie mają problem z wasabi i tyle. Fajnie, że ci to działa ale im nie.

Jriver podaje sygnał 24/192, który jest przyjmowany przez DAC jako 24/96, bo takie ma wejście usb.

Właściwie to bez różnicy. :)

A zobacz sobie stronkę:

Ukryta Zawartość

Algorytmów resamplingu jest dużo.

Ukryta Zawartość

Jeśli plik ma 192/24 a na kartę ma iść 96/24 to to 96/24 może być różnej jakości.

Resampling w Foobar, o tym było wiele razy, dla PCM będzie

Najnowszy Resampler można znaleźć tu

Ukryta Zawartość

ja preferuję wersje mod, czyli resamplujemy tylko te częstotliwości które nie obsługuje dany DAC

Instalacja w Preferencje:Components,

dalej w Preferencje:DSP Manager, dodajemy do aktywnych i konfigurujemy

- Target samplerate na max. jakie obsługuje dac lub nam odpowiada

- w linii DON'T resample wpisujemy te częstotliwości które nie obsługuje podłączony dac (oddzielone przez średnik) np. 88200;176400

Resampler SoX jest jednym z najlepszych

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Tworzyłem własny player dla WASAPI więc podsumuję moje doświadczenia:

1) W systemie mamy listę możliwych formatów odtwarzania wspieranych przez sprzęt ( pary częstotliwość próbkowania/ ilość bitów ) i ustawioną jakąś defaultową jakość np. 24/96

2) Jeżeli chcemy odtworzyć plik w trybie WASAPI EXCLUSIVE ( teoretycznie dający szansę uzyskania bit perfect ) to program do odtwarzania inicjalizuje sprzęt poprzez wywołanie odpowiednich funkcji systemowych z parametrami jakie wynikają z formatu pliku. Jeżeli format pliku nie jest wspierany przez sprzęt to zwracany jest błąd. To co można tutaj zrobić to samemu resamplować dane audio do jednego z formatów wspieranych i tak zainicjalizować sprzęt. Mamy wówczas WASPAI EXCLUSIVE ale oczywiście żegnaj bit perfect.

3) Jeżeli chcemy odtworzyć plik w trybie WASAPI SHARED to program do odtwarzania musi odpowiednio zainicjalizować sprzęt ( raczej "otworzyć" bo format odtwarzania jest już narzucony - defaultowy) i resamplować dane z piku audio to takiego formatu jak wspomniany format defaultowy. Tak się musi dziać bo tym trybie wiele aplikacji może na raz korzystać z audio.

Jeżeli więc ktos tutaj miał DAC'a z max. wsparciem 96/24 a odtwarzał plik 192/24 to na pewno dane audio zostały poddane resamplingowi przez program odtwarzający.

Jeżeli więc ktos tutaj miał DAC'a z max. wsparciem 96/24 a odtwarzał plik 192/24 to na pewno dane audio zostały poddane resamplingowi przez program odtwarzający.

Na pewno tak jest, tyle że różnica nie do wychwycenia.

Na pewno tak jest, tyle że różnica nie do wychwycenia.

No proszę cię, rozróżniasz kable usb ale nie algorytmy resamplingu?

No proszę cię, rozróżniasz kable usb ale nie algorytmy resamplingu?

A Ty odróżniasz? Ja osobiście słyszę różnicę między 16/44.1 i 24/96 ale rzadko 96 a 192 a już tym bardziej między naturalnym 96 a downsamplowanym. Może sprzęt mam za słaby?

A Ty odróżniasz? Ja osobiście słyszę różnicę między 16/44.1 i 24/96 ale rzadko 96 a 192 a już tym bardziej między naturalnym 96 a downsamplowanym. Może sprzęt mam za słaby?

Mi wolno nie odróżniać algorytmów, bo nie odróżniam kabli usb.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.