Skocz do zawartości
IGNORED

Komputerki do audio

ayran

Rekomendowane odpowiedzi

Czy te XBMC i OPENELEC są bitperfect?

To windows dlatego ci nie odpowiadał? A co ze sterownikami ASIO, WASAPI? Przy ich zastosowaniu foobar chyba będzie bitperfect. Inna sprawa że myślę że bitperfect urosło do takiej legendy i dogmatu że przez to są właśnie takie dywagacje. Zaraz pewnie dostanę po głowie :-)

A co ze sterownikami ASIO, WASAPI?

Skoro pod dystrybucjami linuxa nie muszę się tym bawić, grzebać by to poustawiać to ...

To może odwrócę pytanie: Po co Windows? Jakieś zalety?

satan is my tata ;)

mój nie ;)

To może odwrócę pytanie: Po co Windows? Jakieś zalety?

No konkretnie jakbyś był zainteresowany tym Asusem, to na nim po prostu jest preinstalowany Win 8.1 i Office.

A jak masz jakiegoś androida już to proponuję ewentualnie Serwerek Synology, współpracuje przez USB z DACami, i jest na linuxie, choć zamkniętym. Można sterować telefonem.

Office do muzyki i filmów potrzeby nie jest :).

Androida mam (większa większość ma ;)), ale chyba 100x szybciej (dla żony to pewnie i 1000x, albo nieskączoność) jest np. dać kolejną piosenkę za pomocą jednego klawisza niż grzebanie w telefonie (włączenie wifi włączenie przeglądarki itd.). Nie wyobrażam sobie bym miał urządzenie z androidem tylko jako pilot. Dlatego sobie wymyśliłem zamiast taniego terminala, tani laptop (za jakieś 2x więcej niż terminal coś się znajdzie) tylko dlaczego ten Daphile nie ma interfejsu graficznego :(

Rozważam zakup jakiegoś droższego lapka by był też do filmów od razu. Oczywiście laptop ma być mały, malutki.

To jest jedna wielka ściema.

Sam komputer, czy system nie mają żadnego wpływu na brzmienie audio. Wystarczy byle jaki, spełniający minimalne wymagania.

Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie tego komputera i systemu. Na tym jego rola się kończy.

Reszta zależy od urządzeń peryferyjnych.

Potem brzmienie finalne można regulować ustawieniami biosu i latencji RAM ;))

Kolega skwaruch może się rozejrzeć za nettopem zamiast laptopem. Są pasywne chłodzone do audio jak znalazł

A ja poleciłbym Koledze skwaruchowi po prostu coś takiego, aby zaoszczędzić niepotrzebnego wydawania pieniędzy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest cichy, mimo że nie ma chłodzenia pasywnego, wydajny i można kupić za 200-300 zł.

Idealnie nadaje się na komputerek do audio.

Ukryta Zawartość

Mam zamiar zakupić nowego laptopa.

Czy polecilibyście w miarę bezgłośny model, który będę mógł używać, jako źródło (foobar, strumieniowanie z wimp)?

Oprócz tego normalne domowe zastosowanie, może za wyjątkiem gier.

Czy najnowsze macbooki są ciche?

Dodam, że posiadam obecnie Sony Vaio i czasami mam ochotę go wyrzucić przez okno z powodu niskiej kultury pracy (wiatrak - sic!).

pozdr

Zgodnie z radą kolegi postawiłem NAS, ale troszkę na innym komputerku jaki znalazłem, poskładałem E2140 2x1,6Ghz, 2GB RAM DDR2, 2x WD10EFRX 1TB RAID1, system FreeNas (zainstalowałem wersję 9.2.1.5 x64) odpala się z PenDrive.

Pytanie, bo przyznam że jestem laikiem w tych rzeczach, czym teraz odtwarzać muzykę ? Potrzebny jest jeszcze jeden komp, laptop, czy może wystarczy jakiś tablet ? Jeśli ma być bezgłośnie i nie żreć prądu za dwa kompy przydałoby się coś mniejszego :] Jakie połączenia zastosować ? Zwykłymi kablami sieciowymi czy można użyć bezprzewodowego WiFi ? No i wreszcie jak to podłączyć do DACa ? ;P

I love the sound of crashing guitars

Zgodnie z radą kolegi postawiłem NAS, ale troszkę na innym komputerku jaki znalazłem, poskładałem E2140 2x1,6Ghz, 2GB RAM DDR2, 2x WD10EFRX 1TB RAID1, system FreeNas (zainstalowałem wersję 9.2.1.5 x64) odpala się z PenDrive.

Pytanie, bo przyznam że jestem laikiem w tych rzeczach, czym teraz odtwarzać muzykę ? Potrzebny jest jeszcze jeden komp, laptop, czy może wystarczy jakiś tablet ? Jeśli ma być bezgłośnie i nie żreć prądu za dwa kompy przydałoby się coś mniejszego :] Jakie połączenia zastosować ? Zwykłymi kablami sieciowymi czy można użyć bezprzewodowego WiFi ? No i wreszcie jak to podłączyć do DACa ? ;P

Terminal za 60 zł

Konwerter usb-spdif

Tablet/smartfon do sterowanka

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

godnie z radą kolegi postawiłem NAS, ale troszkę na innym komputerku jaki znalazłem, poskładałem E2140 2x1,6Ghz, 2GB RAM DDR2, 2x WD10EFRX 1TB RAID1, system FreeNas (zainstalowałem wersję 9.2.1.5 x64) odpala się z PenDrive

a czy sam taki freenas nie byłby w stanie wysyłać strumienia USB do DACa z usb - jeśli nas jest na kompie oparty - to może wykorzystać do spodu taką blaszankę???

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

>ayran

Terminal za 60 zł - czy to chodzi o router ?

Konwerter usb-spdif - jest w planach, dokładnie poluję na coś 24/192

Tablet/smartfon do sterowanka - można prosić podpowiedź na jakim sofcie ma działać ?

>mily

Wiem że gotowe NASy Synology to potrafią z rDACkiem Arcama. Nie wiem czy z mojego składaka na tym FreeNas odpali, ale spróbuję, mam Hegla HD11 na razie (dopóki nie kupię dobrego konwertera) słucham przez jego USB.

I love the sound of crashing guitars

>ayran

Terminal za 60 zł - czy to chodzi o router ?

Konwerter usb-spdif - jest w planach, dokładnie poluję na coś 24/192

Tablet/smartfon do sterowanka - można prosić podpowiedź na jakim sofcie ma działać ?

>mily

Wiem że gotowe NASy Synology to potrafią z rDACkiem Arcama. Nie wiem czy z mojego składaka na tym FreeNas odpali, ale spróbuję, mam Hegla HD11 na razie (dopóki nie kupię dobrego konwertera) słucham przez jego USB.

Terminal za 60 zł to taki mały, używany komputerek z allegro, np. taki:

Ukryta Zawartość

Na tym się instaluje linuksa z mpd, a mpd steruje się ze wszystkiego łącznie z tabletami i smartfonami.

Ukryta Zawartość

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Ukryta Zawartość

:D

Procek w tym komputerku jest na architekturze x86 ?

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Tak, i te ceny są baaaaardzo nieaktualne jak i dostępność.

Nieno wiadomo, że nikt o zdrowych zmysłach nie kupi tego komputerka za 1500 pln.

Ale szczerze mówiąc, i tak wolałbym kupić Fujitsu S550-2, z tego względu że jego parametry dają większą elastyczność w wyborze systemu, jego konfiguracji i koniec końcem.. zastosowaniu w odtwarzaniu multimediów.

60 pln vs 200 pln, to jeszcze jest do przeżycia.

Droższe są audiofilskie bezpieczniki :D

hmmm..

Najtańszy jaki znalazłem to ten:

Ukryta Zawartość

W sumie jako HTPC w/w terminal jest jeszcze lepszy (szybszy proc), niż ten który ja kupiłem:

Ukryta Zawartość

Mógłbyś podać linka do Fujitsu za 99 pln?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nieno wiadomo, że nikt o zdrowych zmysłach nie kupi tego komputerka za 1500 pln.

Ale szczerze mówiąc, i tak wolałbym kupić Fujitsu S550-2, z tego względu że jego parametry dają większą elastyczność w wyborze systemu, jego konfiguracji i koniec końcem.. zastosowaniu w odtwarzaniu multimediów.

60 pln vs 200 pln, to jeszcze jest do przeżycia.

Droższe są audiofilskie bezpieczniki :D

System jest tylko jeden. UNIX.

• 1 miesiąc później...

Witam!

Przetestowałem ostatnio Fujitsu Futro S450. Jest dostępny z przesyłką poniżej 100 zł. Bez problemu radzi

sobie z materiałem 384/24. Jak dla mnie nie ma wad. Nie jest może taki energooszczędny jak maszyny z procesorami VIA,

no ale coś za coś. Podczas odtwarzania plików flac 384/24 z NAS po wifi i dac xmos zasilanym z portu usb bierze 23W.

Paweł

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

wzmacniacz: DIY Aikido 6CG7 + 6N30P-DR słuchawki: Beyerdynamic T90, Yamaha HP-1

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.