Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny podstawkowe do 5tys

peque

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam gorącą prośbę o pomoc w wyborze kolumn podstawkowych do zestawu Marantza: PM7001 + SA7001. Do tej pory byłem zadowolony z Mourdant Short AV902 (zakupionymi z poprzednim zestawem PM4001 + CD5001), jednak najwyższa pora przejść na wyższy poziom ;)

Cena: max 2,5 tys / sztukę

Muzyka: poważna 10%, jazz 20%, rock i przyległości 50%, pozostałe (trip-hop, poezja śpiewana, folk, filmowa, ambient) 20%

Oczekiwania: brzmienie zrównoważone, neutralne, nie za ciemne. Nie przepadam za analitycznym (zimnym), ale też nie lubię bardzo ciepłego

Pomieszczenie: 16m2

Chciałbym zawęzić wybór do 3 kolumn, żeby łatwiej się zdecydować podczas odsłuchu w salonie. Z góry wielkie dzięki za wszelkie sugestie!

https://www.audiostereo.pl/topic/103673-kolumny-podstawkowe-do-5tys/

Witaj,

popieram wybór kolumn ATC, chociaż mam pewne wątpliwości w kwesii wydajności wzmacniacza, trzeba posłuchać.

Drugą prozycją jest bardzo zaawansowany monitor, świetnie współpracujący z elektroniką Marantz - KEF R300.

Trzecią propozycją jest piękna kolumna Tannoy Precision 6.1. Namawiałbym jeszcze na posłuchanie kolumn Amphion Helium 510.

Każdy z zestawów powinien optymalnie wpasować się w Twoje preferencje brzmieniowe.

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania. Jest także możliwość odsłuchów w Twoim systemie w domu. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Studio 16 Hertz będą jaśniejsze od ATC, ATC będzie jednak wyróżniał się bardzo równym i dokładnym brzmieniem i mocnym, szybkim, świetnie kontrolowanym basem.

Musisz posłuchać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Sounddeco Monitor Alpha M. Są to uniwersalne kolumny w budowie zamkniętej - ani jasne, ani ciemne granie, nic nie drażni, bas jest ładnie kontrolowany, sprawdzają się w rock'u. Dostarczają mnóstwo przyjemności podczas odsłuchu.

Posłuchaj sobie jeszcze Ushera V-601 takie gatunki jak jazz, poważna czy filmowe brzmią na nich pięknie chociaż z drugiej strony za te 5tyś z używanych możesz mieć genialne kolumny podstawkowe tyle, że wtedy masz do wymiany wzmacniacz i całą resztę...

W tej kwocie jest sporo dużo lepszych kolumn i nie ma co ukrywać, więc skoro budżet jest większy, niech go autor wykorzysta.

Z brzegu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i moja propozycja, która zje te rlsy.. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Mialem calisto III są to kapitalne małe monitory, porównywałem z dynaudio focus 110 od których zagrały lepiej, polecam posłuchać bo są to świetnie grające monitory a nie płaci sie za logo.

Focal + Naim

Słuchałem ich wiele razy i w swojej cenie mnie nie przekonują. Nie grają źle, tyle że ja patrzę od strony diyowca na te wszystkie zestawy. Takie RLSy w domowym zaciszu spokojnie w tysiaku można sobie złożyć, bo XT25 na górze kosztuje dzisiaj 119zł... Z resztą wątek już był o tym, ale chętnych nie było takie to dobre :)

Za Etony, które wystawiam krzyczą sobie 8,5tys.zł bez standów, ale co z tego? Ja chcę 5tkę i ludzie sceptycznie podchodzą do tego na jakim poziomie to gra, a jest to jeden z lepszych zestawów w swojej cenie z jakim miałem przyjemność pracować. Zarówno pod względem odsłuchowym jak i wykonania - bo nie ja wykonywałem skrzynki.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Ja rlsy porównywalnym z droższymi monitorami w okolicy 5 tys i zagrały na tyle dobrze ze broniły się a nawet lepiej o d focusów 110 gdzie osobiście mnie rozczarowały, co z tego że tam jest nie droga xt jak zepstrojenie ich jest kapitalne, zreszta na audioshow małe rls z naimem xs zagrały dobrze i ludzie dziwili sie że za zestaw nie kosztujacy krocie zagrał czaęsto lepiej niż droższe w pokojach obok zestawy,, warto ich posłuchać bo w małych pomieszczeniach gierkowskich sprawdzają sie idealnie

Wiesz to ze sam komplet głośników kosztuje około tysiąca skrzynki zwrotnice drugie tyle to pozostaje jeszcze zestrojenie, rls są bardzo dobrze wycenione , nie odgrywają sie w kosmos w cenie a w swoim przedziale cenowym moim zdaniem ciężko o coś lepszego z nowych monitorów,

Słuchałem ich z naimem xs, miałem je z heed obeliskiem, też świetnie zagrały , przypuszczam że z lampą też dobrze by się dogadały choć moim zdaniem ze wskazaniem na raczej tranzystor

Swoją drogą uważasz że np w atc scm11 ktore sa droższe o 2tys jest lepsza wysokotonówka? Powątpiewam.

Focal + Naim

Wiesz to ze sam komplet głośników kosztuje około tysiąca skrzynki zwrotnice drugie tyle to pozostaje jeszcze zestrojenie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

568zł to nie tysiąc. Zwrotka na elementach, które stosuje RLS to góra stówka, do tego obudowy. Nie mniej nie o tym temat.

rls są bardzo dobrze wycenione , nie odgrywają sie w kosmos w cenie a w swoim przedziale cenowym moim zdaniem ciężko o coś lepszego z nowych monitorów,

Nie twierdzę, że są źle wycenione. Nie mniej jeżeli miałbym do wydania 5tys.zł, to nie pozostawałbym przy XT25, bo to tania kopułka i jej możliwości sie kończą wraz z jej starą ceną. Dzisiaj wydając 5tysi na kolumny nie zamykałbym się przy tej Vifie, bo jak napisałem wyżej jest wiele konstrukcji na dużo lepszych przetwornikach i jednocześnie dużo bardziej szczegółowych przy mniejszych zniekształceniach. Oboje wiemy, że wybór głośników to jedno a zestrojenie to większa połowa sukcesu.

RLSy są fajne w odbiorze, ale jednocześnie podbarwiają i są dlatego efektowne. Dla mnie to tani dobry zestaw do niedużego pokoju ale nie sprzęt, który postawiłbym obok czegos na co mogę przeznaczyć 5tysięcy. Za tyle to spokojnie mogę zrobić kopie Oberon II, które kosztują ponad dychę.

Ukryta Zawartość

Swoją drogą uważasz że np w atc scm11 ktore sa droższe o 2tys jest lepsza wysokotonówka?

Nie znam ich, więc się nie wypowiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Wavecory plus vify to prawie tysiąc, zamawiajac obudowy fornirowane plus zwrotki to prawie następny tysiąc jezeli umie sie to do kupy złożyć a do tego trzeba mieć projekt zwrotki, wiesz dla mnie tak samo cały rynek głośników jest tak samo do przeliczenia, okazało by sie ze licząc większość zestawow na rynku to koszt produkcji to pewnie z 30 procent ,,, tak więc wracając do meritum uważam ze małe callisto maja świetna relacje ceny do brzmienia ,, ale czy trafi w gust to juz inna sprawa,

Focal + Naim

Wavecory plus vify to prawie tysiąc, zamawiajac obudowy fornirowane plus zwrotki to prawie następny tysiąc jezeli umie sie to do kupy złożyć a do tego trzeba mieć projekt zwrotki

Nadal prawie to nie tysiąc i drugie tyle to znowu prawie drugi tysiąc. Prawie robi wielką różnicę :) Jakbym miał wolne środki na tą konstrukcję to chętnie bym ją złożył. Nie mniej składam kilka innych zestawów i ten będzie musiał poczekać. Aczkolwiek chętnie się zmierzę z takim projektem, już to w zakładce diy pisałem :)

wiesz dla mnie tak samo cały rynek głośników jest tak samo do przeliczenia, okazało by sie ze licząc większość zestawow na rynku to koszt produkcji to pewnie z 30 procent

I jakby się rozejrzeć na konstrukcje na głośnikach w detalu to tak faktycznie jest. Oczywiście nie neguję, że konstrukcje są za drogie, ze za duża marża czy coś. Nie, bo wiem ile wysiłku trzeba w to włożyć i ile czasu aby zestaw zagrał na poziomie.

tak więc wracając do meritum uważam ze małe callisto maja świetna relacje ceny do brzmienia ,, ale czy trafi w gust to juz inna sprawa,

Zgadza się, Callisto ok, ale nie jeżeli szukamy konstrukcji za 5tys.zł. :)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Jeżeli już tak wszystko przeliczamy to może bułki samemu trzeba piec, ubrania samemu szyć i na polowanie do lasu iść po coś na obiad?

Liczymy, nie liczymy. Bułki sam piekę, na polowanie lubię się wybrać. Swój punkt widzenia przedstawiłem jeśli miałbym wydać 5tys.zł. Każdy ma swój rozum i sam wybiera pod swoje preferencje:)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.