Skocz do zawartości
IGNORED

Odwieczny dylemat - stereo na amplitunerze wielokanałowym i BluRay

Pe.te

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że temat nie jest nowy i wiem, że najlepszym wyjściem dla mnie do słuchania muzyki byłby zakup dobrego zestawu 2-kanałowego... Ale niestety, jak to w życiu bywa czasem trzeba iść na kompromisy.

Stąd zmuszony jestem spróbować pogodzić to, że ja słucham głownie muzyki z tym, że żona ogląda głównie filmy.

Dlatego szukam zestawu: amplituner wielokanałowy + odtwarzacz BluRay, który nie dając mojej żonie powodów do rozwodu ;) maksymalnie dobrze zagrałby w stereo.

To co posiadam obecnie:

- salon ok. 30m2 otwarty na jadalnię (ściany gładkie, dużo G-K, dosyć słabe wytłumienie - właściwie tylko wykładzina na podłodze oraz komplet wypoczynkowy)

- kolumny B&W XT8

- do których biegną kable VandenHull CS122 Hybrid

... no i teraz pasowałoby podłączyć coś z drugiej strony :)

Na zakup mogę przeznaczyć ok. 10.000 zł, zastanawiałem się nad zestawami:

- CambridgeAudio Azur 751R + 752BD

- Denon AVR3313 + DBT3313

- Marantz SR7007 + UD7007

- Yamaha Aventage RX-A3020 + BD-A1020

Czy któryś z ww. zestawów ma szanse zagrać dobrze w stereo, z posiadanymi przeze mnie kolumnami? Słucham głównie jazz i rock...

Proszę o pomoc :)

Niższy model ampitunera byleby miał preout, a za zaoszczędzone pieniądze kupić wzmacniacz stereo, którego podepniesz jako kocówka mocy pod amplituner (będzie zasilał przody). W momencie jak byś słuchał muzyki amplitunera w ogóle nie włączasz, tylko sam wzmacniacz pod który masz podpięte źródło no i kolumny przednie. jak chcesz oglądać film włączasz amplituner a wzm. stereo przełączasz w tryb końcówki mocy. W ten sposób będziesz miał kino, a także stereo na o wiele wyższym poziomie.

Witaj,

napewno namawiam na odsłuchy, możemy także zorganizować odsłuchy w Twoim systemie w domu.

Biorąc pod uwagę konfigurację i Twoje wymagania zdecydowanie sugerowałbym odsłuch systemu Marantz SR7007 / UD7007 lub z opcją zmiany odtwarzacza Blu-Ray na model Oppo BDP-103. Jako alternatywa natomiast posłuchałbym zestaw Denon.

Najbardziej natomias audiofilsko zagrałby zestaw oparty na amplitunerze Arcam i odtwarzaczu Oppo BDP-103.

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

>> TRIBUL, 05.06.2013 - 22:48

Nad takim rozwiązaniem nie pomyślałem.

Jeśli dobrze rozumiem - problemem zaproponowanych amplitunerów jest jakość wzmacniaczy kanałów przednich (do odsłuchu w trybie stereo), natomiast jakość odtwarzaczy z ww. listy jako źródło CD (bądź pracujących jako DAC dla np. FLAC) jest wystarczająco dobra...?

Pe.te, stosowaliśmy rozwiązanie, o którym wspomina TRIBUL, wielokrotnie. Przy założeniu wyższego budżetu klienci bardzo często decydują się na zakup dodatkowej końcówki mocy lub wzmacniacza z opcją końcówki by zasilić fronty indywidualnie. Temat jest sprawdzony i za każdym razem klient był zachwycony. Zatem, konkluzja jest taka, iż da się pogodzić dobre kino ze stereo ;)

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Przemyślałem jeszcze propozycję kolegi Tribul, dodatkowo kolega mi_sza przesłał mi bardzo ciekawy artykuł F.Kulpy nt. konfiguracji kina domowego z wydzielonym wzmacniaczem stereo.

I wiecie co - to jest chyba faktycznie najlepszy sposób na chwilę obecną na pogodzenie przedstawionych przeze mnie wymagań.

Dzięki za pomysły i naprowadzenie na właściwy "kurs i ścieżkę" :)

Teraz skupię się więc na poszukiwaniu optymalnego zestawienia:

- odtwarzacz BluRay (z dobrym odczytem CD oraz dobrym DAC na potrzeby obsługi FLAC, itp.)

- wzmacniacz stereo (najlepiej z wejściem Direct na końcówkę mocy)

- amplituner (może być stosunkowo prosty, nawet bez tunera FM - byle z wyjściem pre-out)

Czy taki sprzęt można znaleźć w obrębie jednego producenta? No i w zakresie podanych możliwości finansowych...

Częściowo odpowiedziałem sobie sam na to pytanie :)

Przykładowo: Marantz AV7701 + MM7055/MM7025 + UD7007

Tylko to trochę mało optymalny zestaw, bo (o ile się nie mylę) MM7055 ma takie same wzmacniacze (5 kanałów) jak MM7025 (2 kanały).

Dla mnie optymalnie byłoby znaleźć porządną końcówkę 2-kanałową i "średnią" 3-kanałową (do kanałów tylnych w kinie domowym nie potrzebuję super jakości wzmacniaczy - w tych kanałach bardziej zależy mi na efektach, niż na neutralności brzmienia)...

Szukam dalej (ale już przynajmniej wiem czego) :)

Przy jednym producencie wchodzi w rachubę jeszcze NAD, chociaż jako źródło namawiałbym na Oppo, które pod względem dźwięku stereo jest moim zdaniem bezkonkurencyjne.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tak, wiem że OPPO BDP-105 jest dźwiękowo bardzo dobre.

Ale ten zestaw musi być jeszcze w miarę wygodny w obsłudze - pal licho, gdybym tylko ja z niego korzystał, wtedy nie miałoby to większego znaczenia.

Przy jednym producencie jest przynajmniej jeden pilot do wszystkiego... No i w przypadku Marantz'a jest aplikacja na iOS/Android do sterowania bazą plików zgromadzonych na NAS (jak inaczej "przegrzebywać się" przez zasoby FLAC'ów...?)

Nie daj się wpuścić w zestaw amplituner + typowa końcówka mocy, bo wtedy cały sygnał i tak będzie szedł przez amplituner, a tylko nieliczne mają na tyle dobry preout żeby nie degradować dźwięku. Musisz kupić normalny wzmacniacz, tylko żeby miał funkcję pracy jako końcówka mocy, wtedy przy stereo amplituner wogóle cie nie obchodzi, nawet go nie włączasz. Z wzmacniaczy stereo taką opcje ma Arcam FMJ A28 ( tego mam) , Marantz PM7004 ( tego miałem) tyle że on nie zagra o wiele lepiej, albo i wogóle nie lepiej od amplitunera z Marantza który tu podałeś, chyba ze się mylę?, Marantz 8003, 8004 a także wiele innych musisz popatrzeć. Marantza i Arcama obsługujesz jednym pilotem

OK, jasne.

A gdyby spróbować zestawić taki komplet Marantz'a:

- wzmacniacz stereo PM-15S2

- odtwarzacz BluRay UD-7007

- i do tego jakiś prostszy amplituner, np. NR-1604

PM-15S2 ma wejście Direct-in.

UD-7007 ma wyjście 2CH Audio Out.

NR-1604 ma wyjście Pre-Out Front.

Wyjście 2CH Audio Out w UD-7007 podłączam do jednego z wejść analogowych PM-15S2. To załatwia mi stereo.

Wyjście Pre-Out Front w NR-1604 podłączam do wejścia Direct-in PM-15S2. To załatwia mi przednie kanały dla kina domowego, kolumny głośnikowe pozostałych kanałów zasilam bezpośrednio z NR-1604.

OK, to główne założenia pojąłem :) Dzięki!

Teraz pozostają inne dylematy.

PM15S2, czy może PM-KI Pearl Lite... A może poczekać na PM15S3, bo PM15S2 już dość długo na rynku, pewnie niebawem będzie następca... (zwłaszcza, że S3 w przypadku PM11 gra podobno lepiej niż S2)

NR-1604 czy któryś z "poważnych" SR... Właściwie to po co coś lepszego niż NR, wszak to tylko kanały tylne + centralny (potrzebuję konfiguracji 5.1). Ponadto gdzieś czytałem, że przy korzystaniu z zewnętrznej końcówki na kanały przednie, pozostałe trzy kanały powinny grać lepiej (większy zapas mocy zasilacza, który nie musi wysterowywać wzmacniaczy kanałów przednich).

Swoją drogą to jak wzmacniacze Marantz'a grają z kolumnami Bowers'a...? (główne kolumny mam B&W XT8)

Witaj Pe.te - widzę że nastawiłeś się na marantz -a i to popieram bo używam SR 6004 :-) natomiast polecam BR Oppo i co ważne pilot Marantza bez problemu "nauczy" się obsługi Oppo - ja mam Oppo 93 EU i używam na co dzień pilota amplitunera - polecam !

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Dzięki za odpowiedź.

Ze względów, nazwijmy to żono-estetycznych ;) wolałbym jednak skupić się na jednym producencie.

Niekoniecznie musi to być Marantz (choć na chwilę obecną ma chyba to, co potrzebuję).

Wpadła mi ostatnio w ręce recenzja Denona z serii 1510

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem na ile wiarygodny jest ten test, ale wzmacniacz PMA-1510AE wypadł w nim bardzo przyzwoicie.

W sumie z Denona też dałoby się złożyć taki system, np.

- wzmacniacz PMA-1510AE

- odtwarzacz BluRay DBT-3313UD

- któryś z amplitunerów z wyjściem pre-out z serii AVR-xx

Jakoś bardzo nie śpieszy mi się z zakupem, więc szukam dalej :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

znakomicie to rozumie bo u mnie marantz trafił do systemu ze względów żono-estetycznych i jest następcą yamahy która kompletnie nie pasowała jej wyglądem do oppo - i na szczęście dokonałem wymiany z pożytkiem dla estetyki i co ważniejsze brzmienia :-) razem wyglądają bardzo dobrze choć oppo nie ma pięknie "zaokrąglonego" przodu to ma również czarny szczotkowany panel z aluminium - ale życzę powodzenia w poszukiwaniach - a co denona 1510 - odsłuchwałem kiedyś i fakt grał bardzo fajnie ale przekraczał mój budżet

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Dzisiaj wpadłem "na chwilę" (zrobiło się z tego ostatecznie 2 godziny) do salonu firmowego Denon/Marantz.

Poniżej parę uwag "na gorąco" co do jakości wykonania i wrażeń organoleptycznych sprzętu (odsłuch w najbliższym czasie).

1. Jakość wykonania amplitunerów Marantz, łącznie z najwyższym modelem SR-7007, jest niestety... słaba. Środek przedniego panelu to aluminium, ale boki przedniego panelu (wyprofilowane łukowato) to już plastik. Dość powiedzieć, że we flagowym modelu nie domykała się klapka skrywająca przyciski, a gniazdo USB (pod klapką) było zamocowane najnormalniej w świecie... krzywo. Pan z obsługi powiedział, że nie jest to wina jednego egzemplarza (pozostałe na zapleczu w magazynie mają podobnie)... Z tyłu obudowy widnieje "Made in China"... Za amplitunery Marantz'a - raczej dziękuję. Wyleczyłem się dosyć skutecznie.

2. Seria stereo Marantz'a 15S2 Limited jest natomiast wykonana bardzo dobrze. Obudowa (zarówno wzmacniacza PM-15S2 jak i odtwarzacza SA-15S2) sprawia wrażenie niezwykle solidnej i wykonanej bardzo starannie. Oba urządzenia są "Made in Japan". Cały panel przedni (łącznie z bocznymi łukami) jest metalowy, boczne ścianki również z grubych profili metalowych. To wykonanie już chyba ociera się o high-end (w wersji >na rynek masowy<) gdyby nie... jarmarczne niebieskie podświetlenie przedniego panela. Kto wymyślił pionowe niebieskie paski świecące w sprzęcie tej klasy? (w serii 11S3 jest zresztą tak samo) Można je co prawda wyłączyć, ale równocześnie wyłączamy wyświetlacz. Generalnie rozwiązanie stylistyczne pasujące do festynowych wersji LG lub Samsunga... Gdybym zdecydował się na zakup serii 15S2, pierwsze kroki skierowałbym do serwisu z prośbą o odcięcie zasilania pionowych pasków diodowych...

Ogólnie na jakości wykonania Marantz'a trochę się zawiodłem. Mam nadzieję, że z dźwiękiem będzie lepiej.

Natomiast pozytywne wrażenie sprawił na mnie Denon.

Nie mam na myśli oczywiście najtańszych modeli, w których cały panel przedni jest plastikowy. Zwłaszcza w nowej serii amplitunerów AVR-X... (za wyjątkiem AVR-X4000) panel przedni sprawia fatalne wrażenie - morze plastiku. Ale już w amplitunerze AVR-3313 oraz odtwarzaczu DBT-3313 jakość wykonania jest naprawdę porządna. Choć wszystkie wymienione urządzenia to niestety "Made in China"...

Bardzo dobre wrażenie odniosłem obcując z urządzeniami stereo Denona z serii 1510AE (oraz 2020AE). Zarówno wzmacniacze jak i odtwarzacze z tych serii są bardzo solidne, wykonanie jest naprawdę wyśmienite. Brak "fajerwerków świetlnych" jak w serii 15S2 Marantza, pod tym względem Denon wygląda bardzo estetycznie i - w porównaniu do Marantza 15S2 - wręcz minimalistycznie (choć boki i tył obudowy nie robią takiego "wrażenia" high-end jak w 15S2 Marantza). W tych seriach Denona panel jest w całości metalowy (także wszystkie gałki są metalowe), mechanika działania pokręteł i przycisków bardzo dobra. Ogólnie wrażenie organoleptyczne naprawdę bardzo pozytywne. No i oba urządzenia są "Made in Japan"

Swoją drogą w październiku br. seria 1510AE zostanie zastąpiona serią 1520AE (zarówno wzmacniacz jak i odtwarzacz CD).

Generalnie w najbliższym czasie będę chciał posłuchać wzmacniaczy Marantz'a 15S2 oraz Denona 1510AE.

Jeśli w odsłuchu sprawdzi się to, co czytałem w recenzjach - to po oględzinach organoleptycznych faworyta (przy założeniu, że miałbym wybierać wzmacniacz spośród produktów Marantz/Denon) już chyba mam: Denon PMA-1510AE, a raczej zbliżający się następca PMA-1520AE... :)

Wiem, że temat nie jest nowy i wiem, że najlepszym wyjściem dla mnie do słuchania muzyki byłby zakup dobrego zestawu 2-kanałowego... Ale niestety, jak to w życiu bywa czasem trzeba iść na kompromisy.

Stąd zmuszony jestem spróbować pogodzić to, że ja słucham głownie muzyki z tym, że żona ogląda głównie filmy.

Dlatego szukam zestawu: amplituner wielokanałowy + odtwarzacz BluRay, który nie dając mojej żonie powodów do rozwodu ;) maksymalnie dobrze zagrałby w stereo.

To co posiadam obecnie:

- salon ok. 30m2 otwarty na jadalnię (ściany gładkie, dużo G-K, dosyć słabe wytłumienie - właściwie tylko wykładzina na podłodze oraz komplet wypoczynkowy)

- kolumny B&W XT8

- do których biegną kable VandenHull CS122 Hybrid

... no i teraz pasowałoby podłączyć coś z drugiej strony :)

Na zakup mogę przeznaczyć ok. 10.000 zł, zastanawiałem się nad zestawami:

- CambridgeAudio Azur 751R + 752BD

- Denon AVR3313 + DBT3313

- Marantz SR7007 + UD7007

- Yamaha Aventage RX-A3020 + BD-A1020

Czy któryś z ww. zestawów ma szanse zagrać dobrze w stereo, z posiadanymi przeze mnie kolumnami? Słucham głównie jazz i rock...

Proszę o pomoc :)

Jesli zalezy ci najbardziej na stereo to najlepszy bedzie wg mnie zestaw numer 1 CA... .... ewentualnie cos z arcama w podobnej cenie..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

No tak, faktycznie Arcam'a nie uwzględniłem.

AVR360, a może nawet AVR400...

Wczoraj oglądałem Cambridge Audio 752BD. W salonie nie mieli amplitunera 751R (nowość, do tego droga - mało kto trzyma na stanie), zastępczo oglądałem 551R.

I... spodobał mi się ten sprzęt :) Bez zbędnych bajerów (jak seria 15S2 Marantz'a), on live prezentuje się dużo lepiej niż na zdjęciach.

Koniecznie muszę posłuchać zestawu 752BD + 751R u siebie w domu z kolumnami XT8.

Cholera, nie przypuszczałem że CA tam mi się spodoba :)

Tak, wiem że OPPO BDP-105 jest dźwiękowo bardzo dobre.

Ale ten zestaw musi być jeszcze w miarę wygodny w obsłudze - pal licho, gdybym tylko ja z niego korzystał, wtedy nie miałoby to większego znaczenia.

Przy jednym producencie jest przynajmniej jeden pilot do wszystkiego... No i w przypadku Marantz'a jest aplikacja na iOS/Android do sterowania bazą plików zgromadzonych na NAS (jak inaczej "przegrzebywać się" przez zasoby FLAC'ów...?)

Myślę, że umknęła ci jedna kwestia - nie możesz zacząć od pilota i szukać dobrego dźwięku, trzeba odwrócić kolejność.

Piloty zastępujemy systemem sterowania, a wtedy zestawienie elektroniki może być dużo ciekawsze.

Oppo teraz też ma możliwość sterowania urządzeniem za pomocą aplikacji iOs czy Android. Można nawet przeglądać zawartość dysku czy pamięci podłączonej do Oppo za pomocą telefonu.

Myślę, że umknęła ci jedna kwestia - nie możesz zacząć od pilota i szukać dobrego dźwięku, trzeba odwrócić kolejność.

Piloty zastępujemy systemem sterowania, a wtedy zestawienie elektroniki może być dużo ciekawsze.

Tak, wiem...

Próbuję znaleźć jakiś złoty środek, choć na pewno będzie to trudne.

Na początek mam zamiar posłuchać zestawu CambridgeAudio 751R + 752BD (tylko póki co jest słaba "fizyczna" dostępność 751R).

Obecnie są bardzo dobre piloty uniwersalne, choćby Logitecha.

Jak ktoś chce Logitecha to musi się śpieszyć bo towar już znika ze sklepowych półek. Niestety firma wycofuje się z produkcji tych urządzeń. A szkoda bo była to tania i dobra alternatywa dla inteligentnych urządzeń sterujących.

• 1 miesiąc później...

Jeden z kolegów poszukuje kina d. do 15 tysi z dobrym stereo ale nie może się zdecydowac , moze ten temat coś mu podsunie .

Chce go odświerzyc bo "zakopany" jest w gąszczu tematów

Jak go zauważy to moze coś podejdzie .

stosowałem lata temu Marantza SR-5003 oraz jako końcówka Denona PMA-1500AE jak 2 kanałowej końcówki i sprawdzało się to w kinie 2.1

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.