Skocz do zawartości
IGNORED

kolumy w obudowie zamknietej ~ 3000pln

lolo989

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie :)

posiadam nastepujacy zestaw :

Wzmak zbalansowany Darka Kuleszy ZAGRA IV

cd : Linn Ikemi

monitory DIY na Usher 8948A + T9550 by Bigant

glosnikowe Tara labs

IC : Straight Wire Maestro II

link do zdjec :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gra to w ok 15 m2

Jakis miesiac temu wziolem swoja elektronike do znajomego ktory posiada ATC SMC 7 , gralo to naprawwde fajnie jak na tak male monitorki :) srednica i gora moze ciut mniej szczegolowa... jednak bardzo mnie zaciekawil bas z konstrukcji zamknietej :D zaczolem sie zastanawiac czy nie poszukac gotowych paczek badz jakiegos fajnego projektu monitorow z obudowa zamknieta :))

monitory mile widziane ale konstrukcje wolnostojace tez bym przemyslal :D

budzet to ok 3000 zl :D dzieki za jakakolwiek pomoc :)

Ukryta Zawartość

Skoro kolega wierzy w konstrukcje diy, to proponuję zainteresować się Scanem 15W... Maluch potrafi zadziwić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 19 Czerwca 2013 - trolling
Ukryte przez misiomor, 19 Czerwca 2013 - trolling

KOLUMNY W OBUDOWIE ZAMKNIĘTEJ - NAWET ZA 50000000 nie bedą grać .

Raczej konstrukcja GŁOŚNIKI i OBUDOWA ZAMKNIĘTA mają szansę .

monitory DIY na Usher 8948A + T9550 by Bigant

Z tego co widzę to ten midwoofer jest w dużym pudle więc nie dziw się że i bas jest rozlazły.

Do tego 9950 jest bardzo średnim tweeterem.

Skoro kolega wierzy w konstrukcje diy, to proponuję zainteresować się Scanem 15W... Maluch potrafi zadziwić.

W życiu bym nie polecił 15cm pierdziawki na midwoofer. Nawet Scana .

Pewny i sprawdzony projekt.

Jest też wersja zamknięta.

Dołóż i zapomnij na lata:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W życiu bym nie polecił 15cm pierdziawki na midwoofer. Nawet Scana .

A słuchałeś jej? Bo śmiało można ją koło 18W postawić i nie ma się czego wstydzić. I nie potrzebuje takiego dużego litrażu przede wszystkim...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Fizyki nie oszukasz . Scan Speaki są uznawane za jedne z najmocniejszych midwooferów i do tego z najlepszym basem .

Miałem kilka midwooferów 18cm Scana ale jak posłuchałem Harpii Amstaff gdzie są po dwa 22 cm woofery zrozumiałem że żeby mieć bas musi być garnek . Teraz mam po dwa 20cm woofery na kolumnę w 18 metrach i dopiero to jest TO !

Pewnie że ta 15tka jakoś zagra ale z małymi składami i to bez szaleństw z głośnością.

Poszukaj w ofercie akustyka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Fizyki nie oszukasz . Scan Speaki są uznawane za jedne z najmocniejszych midwooferów i do tego z najlepszym basem .

Miałem kilka midwooferów 18cm Scana ale jak posłuchałem Harpii Amstaff gdzie są po dwa 22 cm woofery zrozumiałem że żeby mieć bas musi być garnek . Teraz mam po dwa 20cm woofery na kolumnę w 18 metrach i dopiero to jest TO !

Pewnie że ta 15tka jakoś zagra ale z małymi składami i to bez szaleństw z głośnością.

Zgadza się, ale jak rozmawiamy o 2drogach to zawsze będzie to kompromis. Nigdy nie zagra to jak porządne 3drogi. No, ale nie taki było pytanie. Stąd też moja propozycja wydaje mi się w pełni uzasadniona. 15W może zawstydzić nie jeden większy od siebie midwoofer w aplikacji 3drożnej na basie..

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Zgadza się, ale jak rozmawiamy o 2drogach to zawsze będzie to kompromis

18W będzie mniejszym kompromisem.

15W może zawstydzić nie jeden większy od siebie midwoofer w aplikacji 3drożnej na basie..

Niech i tak będzie ale co z tego ?

Jest gdzieś PEWNY , pomierzony i dopracowany free projekt do niego ?

Sam głośnik nie stworzy wybitnej kolumny.

Tak wiec za te 3000zł to bym poszukał albo kolumn używanych albo spróbował choćby KEF LS-50 które można wyrwać nowe za ciut większą kasę.

Warto ich posłuchać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18W będzie mniejszym kompromisem.

W niewielkiej obudowie nadal? Nie wydaje mi się...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Słuchał ktoś nowego/starego kitu Seasa?

Obudowa (prawie) zamknięta:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W niewielkiej obudowie nadal? Nie wydaje mi się...

A czy było napisane że chodzi o małą obudowę ?

Obudowa ma być taka jaka być powinna a zrobienie skrzynek 18-25 litrów to chyba żaden problem .

Większosć konstrukcji Troelsa jest niestety mocno średnia .

Kiedyś sam zachwalałem i robiłem od 1996r różne paczki na Scan Speakach bo i te wyróżniały się spośród innych głośników

Jednak inne firmy nie stoją w miejscu i SS przestaje być taki niesamowity i taki Dayton potrafi robić fajne woofery .

Popatrzcie też sobie jak jest zrobiona seria "R" Kefa .

To jest technologia na miarę dzisiejszych czasów i to zarówno pod względem głośników , skrzynek czy choćby zwrotnic gdzie kondensatory są owijane grubym lepiszczem tłumiącym drgania .

Może na basie tak...

Tak , 18cm Revelator ma jeden z najlepszych basów z głośników tej średnicy ale samą średnicę 15W ma lepszą :)

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Większosć konstrukcji Troelsa jest niestety mocno średnia .

Rozumiem, że wykonałeś większość konstrukcji Troelsa. Wrzuć fotki.

To jest technologia na miarę dzisiejszych czasów

Ta technologia była dziesiątki lat temu. Teraz jest tylko technologia sprawiająca, że może to być tanie, więc i masowo klepane.

ale samą średnicę 15W ma lepszą

I dlatego 18W nie jest mniejszym kompromisem, tylko innym.

Rozumiem, że wykonałeś większość konstrukcji Troelsa. Wrzuć fotki.

Nie.

Ale rozmawiałem z ludźmi którzy robili jego konstrukcje zarówno na tym forum ( jest masa wpisów na tym forum o średnim zadowoleniu z jego strojenia ) a także z ludźmi z tego forum i spoza AS którzy na temat budowy kolumn mają większą wiedzę niż ja i Ty

Ta technologia była dziesiątki lat temu. Teraz jest tylko technologia sprawiająca, że może to być tanie, więc i masowo klepane.

Przyjrzyj się dokładnie tym kolumnom a jak trafisz gdzieś na nie na żywo to choćby " opukaj " sobie skrzynki jak pomimo stosunkowo niewielkiej wagi są " głuche " . Zastosowano też kilka ciekawych patentów . Nie chodzi o głośnik koncentryczny bo te są robione od dawna.

I dlatego 18W nie jest mniejszym kompromisem, tylko innym.

Niby tak. Ale dla mnie kolumny mają grać czysto na pewnych poziomach głośności czego a z tej 15tki w roli midwoofera nie uzyskamy.

Co innego w roli głośnika średniotonowego.

A mamy jeszcze 18tki Illuminatory i mozemy o Revelatorach zapomnieć.

kondensator w lepiszczu robi wrażenie;-)

Są pokryte warstwą około 1cm czymś co wygląda na powiedzmy materiał nasączony czymś elastycznym .

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

jest masa wpisów na tym forum o średnim zadowoleniu z jego strojenia

Jak się jest bezmózgim klonerem, to się nie dziwię. Jest coś takiego jak gust. Troels też go ma. Jak sobie ludzie nie zdają z czegoś takiego sprawy - nie żal mi ich.

jak pomimo stosunkowo niewielkiej wagi są " głuche "

Tak, było. Dawno temu. Teraz jest tylko tanie.

dla mnie kolumny mają grać czysto na pewnych poziomach głośności

Rozumiem, że na stosunkowo niskich. No bo kto by był tak nierozgarnięty, żeby słuchać głośno na 18 cm, prawda?

czymś co wygląda na powiedzmy materiał nasączony czymś elastycznym

Tak, było, lepiej zrobione i lata, lata temu.

Jak się jest bezmózgim klonerem, to się nie dziwię.

Większość osób składających kolumny DIY opiera się na gotowych projektach. Mało kto ma na tym polu wiedzę , doświadczenie i sprzęt .

Dlatego opiera się na " gotowcach " chcąc mieć coś lepszego niż w sklepie za tą samą kasę i nie rozumiem po co ubliżać takim osobom ?

Rozumiem, że na stosunkowo niskich. No bo kto by był tak nierozgarnięty, żeby słuchać głośno na 18 cm, prawda?

Prawda , a 15cm to jeszcze cichsze słuchanie niż na 18tce .Mi w 18 metrach kolumny 2way na jednej 18tce były " za małe " .

Tak, było. Dawno temu. Teraz jest tylko tanie.

Tak, było, lepiej zrobione i lata, lata temu.

Więc to miły gest powrotu do lepszych czasów przez Kefa :)

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Mało kto ma na tym polu wiedzę , doświadczenie i sprzęt

Ale zorientowanie się, ile Troels ustawia góry pasma nie wymaga ani wiedzy, ani doświadczenia, ani sprzętu.

Mi w 18 metrach kolumny 2way na jednej 18tce były " za małe " .

Właśnie o to mi chodzi. Dlatego spór 15 cm vs 18 cm w 3-way jest dla mnie jałowy.

Więc to miły gest powrotu do lepszych czasów przez Kefa :)

Ja tylko mówię, że to żadna rewolucja, bo to było. A obniżanie cen danej technologii w naturalny sposób wynika z rozwoju. Nie czepiam się ich jakości.

Większość osób składających kolumny DIY opiera się na gotowych projektach. Mało kto ma na tym polu wiedzę , doświadczenie i sprzęt .

Dlatego opiera się na " gotowcach " chcąc mieć coś lepszego niż w sklepie za tą samą kasę i nie rozumiem po co ubliżać takim osobom ?

Problemem jest to, że ludzie bezmyślnie kopiują projekt na który wydają kilka tysięcy złotych, nie mając pojęcia o tym jak to zagra. Później są żale, płacze, że projekt nie sprostał ich wymaganiom. Zamiast składać rozbudowane zwrotki troelsa za kilkaset złotych, wolałbym zapłacić komuś te pieniądze na wykonanie pomiarów, wykonania zwrotnicy pod swój gust. Tylko tak można mieć pełne zadowolenie....

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

<br /> Zamiast składać rozbudowane zwrotki troelsa za kilkaset złotych, wolałbym zapłacić komuś te pieniądze na wykonanie pomiarów, wykonania zwrotnicy pod swój gust. Tylko tak można mieć pełne zadowolenie....<br />
Tacy fachowcy są niewiarygodni, a biorą dużo i pracują powoli.

Rozumiem że masz z tym doświadczenie :)

Trzeba poprostu wiedziec komu się daję kolumnę do pomiarów.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Nie mogę znaleźć fachowca, który mógłby albo zechce zmierzyć impendację (Z) moich kolumn.

Do tego nie trzeba fachowca. Wystarczą dwie wtyczki, rezystor i kabelki podłączone do komputera.

Albo źle trafiłeś albo nie potrafiłeś wyegzekwować tego na czym Ci zależało...

Nie mogę znaleźć fachowca, który mógłby albo zechce zmierzyć impendację (Z) moich kolumn.

Skąd jesteś?

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

wolałbym zapłacić komuś te pieniądze na wykonanie pomiarów, wykonania zwrotnicy pod swój gust. Tylko tak można mieć pełne zadowolenie....

A skąd ten ktoś będzie wiedział jaki mam gust i jak ten gust przełoży się nad moją akustykę i zgra się z resztą sprzętu ?

Dodatkowe wróżenie z fusów .

Jest kilka projektów którym można zaufać.

Misiomora 2way na Seasie , Hurricane z AH i Zaph ZRT ale chociaż kiedyś DIY było nie do pobicia dzisiaj już nie jestem tego taki pewien.

Firmy robiące kolumny nie śpią a i rynek kolumn używanych coraz bardziej się nasyca i ceny robią się jeszcze bardziej atrakcyjne .

Chyba jednak bym wolał kupić dobre , używane kolumny i je zmodyfikować - poprawić.

W tym przypadku wiem jak grają i co bym ewentualnie chciał w nich zmienić .

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

A skąd ten ktoś będzie wiedział jaki mam gust i jak ten gust przełoży się nad moją akustykę i zgra się z resztą sprzętu ?

Ja na przykład takich rzeczy nie wiem (bo ni jestem wróżem), dlatego zanim ktoś poprosi mnie o zbudowanie kolumn, zadaję mu wiele pytań i staram się jak najwięcej dowiedzieć. Jakiej muzy słucha, jakich wykonawców, jakie cechy dźwięku są najistotniejsze, czy przestrzeń, czy dynamika, czy jest skłonny coś poświęcić, żeby co innego było wybitne, czy chce mieć all-roundery, jaki ma pokój, jak wytłumiony, jak ustawi kolumny, jaki ma wzmak, jakie ma kolumny obecnie, itd., itp. A na koniec I TAK wprowadzam do zwrotnicy tyle regulacji, ile się da. Żeby właściciel mógł zmienić barwę kolumny.

A kto Ci każe w ciemno zamawiać zwrotnicę? Jedziesz do gościa, stroicie kolumny, słuchacie, bierzesz je do siebie i słuchasz. Po czasie pewne poprawki jak potrzeba i gra gitara. Proste jak budowa cepa...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.