Skocz do zawartości
IGNORED

REANIMACJA LUB REVITALIZACJA INFINITY REFERENCE 81 MKII

sylwek.k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono. Właśnie popełniłem kolumny INFINITY REFERENCE 81mkII.

Zdobyłem je za przysłowiową flaszkę, i chciałbym aby posłużyły za podstawę do zbudowania innych kolumn.

Chcę je przebudować bo mają uszkodzony kompletnie jeden średniotonowy i pęknięte zawieszenie w jednym z niskotonowych.

Chciałem się dowiedzieć od pasjonatów marki lub tych którzy mieli okazję posłuchać jak one wypadają na tle konkurencji.

Czy zamiast je kompletnie przebudowywać warto poszukać orginalnych głośników .

A jeśli postanowię zmienić wszystkie głośniki to czy uda się coś dobrać do starych zwrotnic czy trzeba będzie skompletować wszystko.

Więc przygodę czas zacząć!

DCD 2010, PMA-2020AE, SR7007+ Diy MTM W15, focal be, W15 / ceol n9 + excite x16

co to za nowomowa?

Popełnić to można błąd, ale żeby kolumny;-)

No panowie, widze pomocni niesamowicie....

A propos Twoich kolumn: wątpię, zeby wstawianie innych głosników miało sens, bo wszystko jest konkretnie liczone, do konkretnych modeli. Czy warto się bawić w naprawę? Pogoogluj poczytaj o nich, zarówno od strony brzmieniowej jak i diy(jeżeli coś znajdziesz. Tyle ode mnie, powodzenia.

Konkurencji w cenie flaszki nie mają żadnej, regeneracja jest dużo tańsza niż wymiana całego głośnika

za parę dych przewiną ci cewkę w tym średniotownowym, nowe zawiedzenie piankowe to pewnie nawet sam byś umiał wstawić, i możesz wtedy posłuchać jak wypadają.

Dzięki za slowa otuchy.

Jednego srednio tonowego nie mam wogule, jakis jest ale inny. Więc te dwa trzeba wymienić i to koniecznie. Co do info o tych kolumnach to w polskim necie jest cienko a i na zagranicznych nie za wiele.

Czytając wiele pozytywnych opinii o starych infinity myślałem prawie że zdobyłem białego kruka?!

Może on i jest biały, ale ma połamane skrzydło ;-) i to skomplikowane złamanie w dwu miejscach. Raczej szukaj oryginału na średnie; co do basowego, można ryzykować naprawę, ale musisz albo sam, albo wykonujący naprawę pomierzyć przynajmniej częstotliwość rezonansu i porównać z drugim głośnikiem. Inaczej strojenie kolumny jest zupełnie rozjechane....

To na początek...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A czy ktoś wie kto produkował głośniki dla infinity w epoce. Wiem tylko że na głośnikach jest made in france.

Bo z naprawą to widzę że chyba będą klopoty. Złamania otwarte leczy się ciężko.

Co do doboru kompletu głośników to naprawdę nie ma szans aby dobrać pod istniejące skrzynki jakiś w miarę przyzwoitych przetworników?

Znalazlem na ebay audaxy 100mm ale trochę inne.

Narazie przeszukuje net z telefonu, więc mam pewne ograniczenia. Ale czy warto iść w orginalne czy zastąpić je nowymi tak by stworzyć nowy produkt

Audax był FR

ale coś im nie szło choć mieli dobre głośniki ale tragiczny marketing :)

teraz chyba przejęli to DE

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale coś to wygląda na wyzbywanie się zapasów magazynowych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale ja nie pisałem że chcę utrzymać cenę równą jednej flaszce.

Ja tylko tanio zdobyłem skrzynki. Koszt zakupu głośników jak dobrze rozumie strone to okolo 140-200 €.

I teraz rodzi się pytanie czy inwestować w przetworniki orginalne czy stworzyć nowy produkt na bazie starych skrzynek onpojemnosci okolo 16-18 litrów.

Napewno zmienię wykończenie zewnętrzne, dotego myślałem o nowych kablach wewnątrz i o oddzieleniu średnio tonowego od pozostalej części.

W tej chwili mam kolumny Monitor Audio BX5 i chcialbym je przeskoczyć jakościowo, jak myslicie jest to realne?!

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

No jak mają zostać tylko pudełka, to pewnie, że jest. Należy tylko odpowiedzieć na pytanie, czy te skrzynki są na tyle dobre, ładne i solidne żeby inwestować w nie kasę.

Zniszczone nie są. Co do wyglądu to zamierzam przerobić je na biały lub czarny połysk albo białe boki i czarne przód i góra. Co do głośników to ewentualnie mogę powiększyć otwory . Skrzynki mają posrodku dwie lub trzy przegrody. Myślę je dzisiaj rozkręcić i pomierzyc wszystko we wnetrzu do obliczenia litrarzu.

Jeśli chcesz zachować oryginały to polecam poszukać na ebayu oryginalne głośniki ;)

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Ale "oryginalność" to chyba opcja najtańsza, a zdecydowanie najprostsza. Jak zmienisz głośniki, to czekają cię pomiary, projektowanie zwrotnicy i tak dalej. Jesteś na to gotowy?

Powiem szczerze, że nie wiem. Stąd jedno z moich pytań w pierwszym poscie brzmiało jak one grały w orginale, jak to grało w porównaniu do innych kolumn no i do jakiego dzisiejszego produktu mozna by bylo je przyrownac.

Co do doboru i pomiarów to czym się je robi, trzeba jakiś specjalny sprzęt czy wystarczy komputer i mikrofon?!

I jeszcze jedno czy czasem nie istnieją gotowe zestawy przetworników z dedykowanymi zwrotnicami?

A opcja orginalna polega na przetwornikach identycznych czy tego samego producenta ale o takich samych wymiarach. Bo jeśli mają być identyczne to chyba będzie mały problem.

szukaj zawieszenia tonsilowskiego jeśli wymiarowo się zgadza to niema problemu ale 100% nie uzyskasz jakieś 70% nowego, będziesz ciszej grał i tyle

Najtaniej będzie znaleźć średnio tonowe i naprawić niskotonowy i myślę że profilaktycznie wymienić w drugiej kolumnie zawieszenie by było równo.

Jednak cały czs mnie nęci możliwość zbudowania czegoś super.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

>>>Co do doboru i pomiarów to czym się je robi, trzeba jakiś specjalny sprzęt czy wystarczy komputer i mikrofon?!

Wystarczy komputer, mikrofon, pusty pokój i wiedza...

>>>I jeszcze jedno czy czasem nie istnieją gotowe zestawy przetworników z dedykowanymi zwrotnicami?

To się nazywa kit, a jednym z elementów kitu jest obudowy lub plany obudów, które to obudowy muszą być DOKŁADNIE takie, jak je opracował konstruktor kitu, bo jakby się kto pytał - geometria ma bardzo istotny wpływ na charakterystyki kolumny.

>>>A opcja orginalna polega na przetwornikach identycznych

Czyż to nie oczywiste?

>>>Jednak cały czs mnie nęci możliwość zbudowania czegoś super.

To zacząłeś od tzw. dupy strony, bo obudowę dobiera się do głośników, a nie głośniki do obudowy.

"Ojcze" ale czy nie jest ludzkim błądzić?!

Wiem że taki zestaw nazywa się kit, ale powiedzmy że chciałbym głęboko stuningować moje kolumny. Czy jest to możliwe do wykonania domowym sposobem?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Jest to możliwe, ale wymaga wiedzy i to nie takiej, jaką się zdobywa w tydzień. W dodatku wcale nie jest takie tanie. Włożenie kitu w Twoje skrzynki to NIE JEST rozwiązanie wysokiej jakości.

Najtaniej będzie znaleźć średnio tonowe i naprawić niskotonowy i myślę że profilaktycznie wymienić w drugiej kolumnie zawieszenie by było równo.

Jednak cały czs mnie nęci możliwość zbudowania czegoś super.

uwierz że super to zrobiła fabryka, ostatnio też miałem problem z głośnikiem w radiomagnetofonie panasonica który 20 lat temu kosztował 600dolców (magnetofon) takie cudo tam siedzi że w dzisiejszych czasach nie ma mowy o takiej jakości tak więc zreperowałem go i jest dobrze jest o wiele lepiej niż z innym głośnikiem nowym, który tam chciałem zapodać

Znalazłem właśnie w Szwajcarii głośnik średnio-tonowy.

Zawieszenia piankowe do nisko-tonowego też znalazłem, może nie orginalne ale po około 40zł za sztukę.

Czy może ktoś podać przybliżoną cenę kitu, zestawu głośników. czyli 4-nisko-tonowe 17cm, dwa srednio-tonowe 10cm(mogę przerobić na większy) i dwa wysoko-tonowe. do tego dwie zwrotnice 3-drożne. ewentualnie jakie firmy produkujące przetworniki brac pod uwagę, z zachowaniem rozsądnego stosunku jakość-cena.

Obudowy mają wymiary zewnętrzne 21x29x87cm co daje wewnątrz około 35 litrów, ewentualnie minus 1 litr jeśli zdecyduję się dorobić komorę dla średniego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.