Skocz do zawartości
IGNORED

Budżetowe źródło - prośba o poradę

jarko7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Planuję kupić pierwsze "audiofilskie" źródło entry-level czyli za ok. 1000zł (wchodzą w grę tylko nowe urządzenia)

Zależy mi na równowadze tonalnej, braku metaliczności wysokich tonów oraz podkreślania sybilantów, "przestrzeń" wokół instrumentów i chociaż podstawową scenę. Wiem że w tej cenie nie można oczekiwać za dużo, ale więcej nie wygospodaruję.

Pierwszy dylemat mam taki czy skupiać się na CD czy wybrać DAC Nostromo Wolf (transportem byłby BD Pioneer BDP-150).

/O innych DAC też czytałem i mam rozeznanie, ale nie biorę ich pod uwagę./

Jeżeli jednak jest większa szansa że lepiej zagra CD, to po przeczytaniu recenzji + opinii na forach PL i zagranicznych skłaniałbym się do poniższych modeli w takiej kolejności:

1. Onkyo C-7030

2. Denon DCD 510/520AE

3. Marantz CD5004

4. Onkyo DX-7355

5. Yamaha CD-S300

Czy możecie mi doradzić/odradzić konkretny model lub też ktoś miał porównanie 2 lub więcej w/w urządzeń (łącznie z w/w DACem)?

żaden ten odtwarzacz nie bedzie grał duzo lepiej od bdp-150.To podobne zabawki,i jak chcesz koniecznie nowe to 1000 pln utopione,albo używany cd z dostępnym laserem,albo dac,do blu-ray.Za dwa lata i tak gwarancja sie skończy i laser padnie po niej.

Meridian Explorer:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Ja mam CD Rotela od nowości już chyba parenaście lat i nic nie padło. A blueray'e do 1000 zł to niewiele zdziałają w stereo.

Ja mam Marantza cd80 17 lat i nic w nim nie pada,a co to ma do postu,autor pytał o nowe konkretne modele i dostał odpowiedż.

Tu masz rdaca jeszcze za gwarancji za 900 -

Ukryta Zawartość

Jest duża szansa, że to zagra lepiej od tych wszystkich cedeków. Na pewno z nim nie czeka cię metaliczna góra albo nadmiar sybilantów.

Ukryta Zawartość

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Ja mam Marantza cd80 17 lat i nic w nim nie pada,a co to ma do postu,autor pytał o nowe konkretne modele i dostał odpowiedż.

Kolo zebate od szuflady cale? :-)

?👈

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 22 Czerwca 2013 - x2
Ukryte przez misiomor, 22 Czerwca 2013 - x2

?👈

>>jarko7

Myślę, ze najlepszym wyjściem będzie dla ciebie zakup prostego DACa i podłączenie przez USB do laptopa lub komputera.

Ze swej strony polecam rDACa, gra nawet na bardzo długim kablu od drukarki i nie ma absolutnie żadnych zniekształceń.

Myślę ,ze w tej cenie nie kupisz lepszego źródła, wszystkie budżetowe CD-ki odpadają w przedbiegach.

Powinieneś to przemyśleć.

Tego używanego rdaca jak najbardziej brać za 1tyś z nowych(są w ogóle takie w tej cenie?) zapomnij o jakimś dobrym CDiku równie dobrze możesz grać na Blu-Ray/DVD...

o dziwo smiga jak należy,w innych cd 50,52,60,72 padało,ale ten sie trzyma,mało go używam,traktuje tak jak antyk.

o dziwo smiga jak należy,w innych cd 50,52,60,72 padało,ale ten sie trzyma,mało go używam,traktuje tak jak antyk.

wez pod uwagę że tu siedzi cdm1 mk2

Dziękuję za sugestie. Nie sądziłem że CD z proponowanego przedziału cenowego nie zagra zauważalnie lepiej od BD... hmm, chyba pokuszę się o odsłuch porównawczy w sklepie - jeżeli nie będzie różnicy to może zostanę przy Pioneer :/

Sprawę DAC przemyślę, chociaż tylko pod kątem korzystania z wejść coax./opt. (USB nie jest konieczne, głównym źródlem nie będzie komputer). Wiem że rDAC ma większość bdb opinii, ale za połowę jego ceny (nowego) można mieć Nostromo Wolf, chociaż ciężko będzie porównać je na żywo. Tylko czy może być między nimi aż taka różnica warta dwukrotności ceny?

Zagra zauważalnie lepiej niż BD, wiem, bo testowałem polecany przez siebie budżetowy CD również z BD. Ten konkretny niejednego niedowiarka by zadziwił. Jednak odsłuchy są zawsze wskazane, bo co dla jednego jest lepiej, dla innego - tak samo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.