Skocz do zawartości
IGNORED

18 awx Szybko osiąga swój x-max

Lukas3317

Rekomendowane odpowiedzi

Czy 18 awx tak ma czy u mnie jest coś nie tak. Przetwornik bardzo szybko osiąga swój x-max. Kiedy podbicia mam ustawione na 0 i podam mu może ze 30-40W już osiąga swój x-max i zaczyna "pierdzieć". Głośnik ma niby 100W. Dziwi mnie to trochę, bo aby posłuchać trochę głośniej muszę niestety zmniejszać bas. Obudowa tl, zwrotka robiona identycznie jak oryginał, tylko na jantezach.

Odpowiedzi szukaj tam gdzie ten głośnik został dobrze pomierzony i w TL umieszczony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zachowuje się tak zarówno pod amplitunerem denon-avr3801 (tu na pewno mocy nie brakuje) jak i pod denonem dra-335. Coś porządnego dopiero w kolejce do kupienia.

Projekt TL wg dabyla, pierwszy link z odpowiedzi marivs

Oczywiście że brakuje mocy, ampli KD nawet nie sprawdzam mocy ale więcej jak 40w w stereo nie ma, to co podajesz dalej to obcieta sinusoida, amplituda rosnie, membrana lata jak szmata a basu z tego żądnego.

Drugi to ampli stereo, moc dokładnie 40w na kanał dla 8 ohm, jak krecisz gałką ponad mozliwości to dzeje sie dokładnie to samo co wyżej.

Jak kupisz piecyk z prawdziwymi 100w na kanł to zobaczysz co ten głosnik potrafi.

3801 ma przecież ponad 100W RMS na kanał. Przynajmniej tak podaje producent, trafo też konkretne. Dra-335 to wiem że słabiutki. Zamierzam kupić jakąś yamahę ax700 bądź denona 960, 1060

Moim zdaniem po prostu źle zaprojektowany kanał do głośnika. Najprawdopodobniej za duży przekrój kanału w stosunku do parametrów TS.

Ja osobiście grałem na 25W w NADzie 7225PE i głośnik nawet się nie zająknął a dzwoniły szyby w drzwiach. Wprawdzie na innym głośniku ale też na 18 cm.

Jeżeli już to racze niski współczynnik tłumienia ale na pewno nie moc wzmacniacza.

Ludzie zapominają o tym że przekrój kanału w obudowach TL trzeba też dopasować do parametrów TS bo inaczej za głośnikiem tworzy się duża komora i spada wytrzymałość mocowa głośnika.

Porównaj sobie pojemność kanału do pojemności obudowy jaka wychodzi ci dla tego głośnika dla Qtc=0,5

Jeżeli pojemność kanału masz większą to masz odpowiedź na swoje pytanie.

Inna sprawa że głośniki z niskim Qts nie nadają się za bardzo do obudowy TL.

Przesterowanie wzmacniacza powoduje tworzenie się wyższych harmonicznych i najczęściej pierdzenie ale na głośniku wysoko-tonowym a w najgorszym wypadku spalenie go. Nigdy pierdzenie głośnika niskotonowego.

Przesterowanie wzmacniacza powoduje tworzenie się wyższych harmonicznych i najczęściej pierdzenie ale na głośniku wysoko-tonowym a w najgorszym wypadku spalenie go. Nigdy pierdzenie głośnika niskotonowego.

Nie pisałem nic o pierdzeniu tylko o tym ze membrana lata jak szamta bez jakiejkolwiek kontroli.

Wydajnośc prądowa, moc, DF wszystko ze sobą powiązane.

A dabyl projektujac TLke wiedział co robi

A dabyl projektujac TLke wiedział co robi

Wiedzial i dodaje, ze obudowa jest tak specyficznie zestrojona, ze osiaga niski bas ale kosztem tzw. kick basu oraz wytrzymalosci mocowej. Fizyki nie da sie oszukac, jak obciazysz tak maly glosnik jakim jest AWX, masa powietrza w tak duzej obudowie, to nie ma sily, zeby on pracowal z pelna wytrzymaloscia mocowa.

To jest oczywiste ze wytrzymałość mocowa spada w większej obudowie, nie mniej jednak my slę ze wymiana wzmacniacza to klucz do sukcesu w tym wypadku bo taki amplitunerek kd moze napedzic conajmniej fronty podczas ogladania serialu a nie AWX.

Poprawi się ogólna dynamika wynikająca z zapasu prądowego

edit: a druga sprawa, STX'y bez wyjątku na model przyjmują sporo więcej mocy niż swoją moc znamionową.

Czy 18 awx tak ma czy u mnie jest coś nie tak. Przetwornik bardzo szybko osiąga swój x-max. Kiedy podbicia mam ustawione na 0 i podam mu może ze 30-40W już osiąga swój x-max i zaczyna "pierdzieć". Głośnik ma niby 100W. Dziwi mnie to trochę, bo aby posłuchać trochę głośniej muszę niestety zmniejszać bas. Obudowa tl, zwrotka robiona identycznie jak oryginał, tylko na jantezach.

To że głośnik w linii transmisyjnej ma mniejszą wytrzymałość mechaniczną czy mocową to też duża zaleta. Ma dużo lepsze przetwarzanie najniższych częstotliwości także poniżej rezonasu głośnika i to naturalne że do wytworzenia większego ciśnienia na 20 czy 30Hz potrzebuje dużo mniejszej mocy ze wzmacniacza a wychylenie jest wtedy bardzo duże. Tak w ogóle to jeden głośnik tej wielkości jak 18 to za mało na pełnopasmowe kolumny, ja bym optował za dwoma a nawet trzema.

W trakcie usuwania konta.

Tak w ogóle to jeden głośnik tej wielkości jak 18 to za mało na pełnopasmowe kolumny, ja bym optował za dwoma a nawet trzema

Nawet 10 tych AWX spietych razem nie zagra 30Hz w miarę poprawnie a i stąd do pełnego pasma jeszcze baaardzo długa droga. Najlepsze 18-stki kończą swoje możliwości przy 35 Hz i to bez względu na konstrukcję obudowy. A dziesięć 18-stek też nie zejdzie niżej :)

Głośnik jest źle zaaplikowany lub jest przesterowany hercami nie do ogarnięcia dla niego, stąd burczenie. Wzmacniacz ma z tym niewiele wspólnego.

Jakkolwiek, podlacz porzadny wzmacniacz i wtedy oceniaj wydajnosc basu do wyhylenia.. Mialem kiedys stx akx(też 18cm) i z za slabym wzmakiem lataly jak szmaty i bas szalu nie robil, z dwa razy mocniejszym wzmakiem glosniki prawie staly w miejscu, a napie...lalo az milo:-P

p.s. sluchanie muzyki na amplitunerach to jak chodzenie w dresie do kosciola:-)

Więc na razie nie będę się mścił z wygłuszeniem (bo obudowa wg projektu dybela), tylko, z resztą już od jakiegoś czasu poluję na lepszy wzmacniacz. Na oku mam yamahę ax-700, 900, bądź denona 860, 1060

Nawet 10 tych AWX spietych razem nie zagra 30Hz w miarę poprawnie a i stąd do pełnego pasma jeszcze baaardzo długa droga. Najlepsze 18-stki kończą swoje możliwości przy 35 Hz i to bez względu na konstrukcję obudowy. A dziesięć 18-stek też nie zejdzie niżej :)

Głośnik jest źle zaaplikowany lub jest przesterowany hercami nie do ogarnięcia dla niego, stąd burczenie. Wzmacniacz ma z tym niewiele wspólnego.

3 sztuki na stronę i nic więcej do szczęści nie trzeba ale tylko w linii transmisyjnej ze 3m długości + dużo wytłumienia albo minimum 2 głośniki 20cm . Bas jest nawet lepszy odsłuchowo od 30cm bo głębokość ta sama co z dużego tłoka - w TL głośnik dziala nieżle poniżej rezonasu , bas jest szybszy, lepiej kontrolowany a co do zniekształceń to można się zdziwić że ma niewielkie. 80-90% jakości basu to obudowa a z takich 18 cm słychać dobrze i czysto 30Hz bez harmonicznych 60 czy 90Hz Nawet z wielokrotnie tańszych 2 szt 20cm Tesli kolega kiedyś zrobił TL i co jak co ale bas to miał bardzo dobry.

W trakcie usuwania konta.

Dodam jeszcze że mi przetwornik nie "gruchocze" cały czas, jak to ktoś wyżej napisał, tylko przy mocnym uderzeniu widać że wychyla się tak mocno, że kończy mu się zawieszenie i wtedy słychać to dziwne uderzenie (głos porównywany do tego jak by uderzyła cewka w dolny nabiegunnik, tylko bez tego metalicznego dźwięku)

Co do obudowy, to na pewno jest dobrze zaprojektowana i wykonana. Problem może co najwyżej leżeć w wygłuszeniu i to w niewielkim stopniu.

wzmacniacz nie kontroluje odpowiednio głośnika więcej nie ma sensu się powtarzać:P

Jak wsadzisz głośnik w odgrodę to żaden wzmacniacz ci takiego głośnika nie skontroluje. Dokładnie tak samo jest gdy obudowa jest za duża. Czy zamknięta, czy BR czy też TL cała pojemność obudowy nie powinna być większa niż policzona z parametrów TS dla Qtc równego 0.5. Jeżeli jest większa to wytrzymałość mocowa spada na ryj. Przekrój kanału jest po prostu za duży.

Zresztą robienie obudowy TL do głośnika który ma Qts równe 0,34 to nienajlepszy pomysł.

• 2 tygodnie później...

Mam możliwość zakupu yamahy za rozsądną cenę - tak mi się wydaje, że to rozsądna cena (400zł), model to ax-892. Niewiele jest o nim w sieci. Może ktoś miał z nim styczność. Warto za te pieniądze? Mi się wydaje że tak.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.