Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z MIT-em

Rekomendowane odpowiedzi

Podslyszalem kiedys u znajomego elektronika ze cala magia MITa to po prostu modyfikowanie slew rate wzmacniacza i sprzetu towarzyszacego.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Z tym sie nie zgodze;) Klimat lampy zachowuja. Tylko lampa musi byc wzglednie szybka a nie bulowata.

Wojtek, wepnij najpierw srebro a potem MITy i posłuchaj na minimalnych poziomach głośności.

Najlepiej ustaw taki niski poziom na kablach srebrnych i przepnij na MITy nie dotykając volume.

Powiedz czy usłyszysz to samo. U mnie wycięły 1/3 wybrzmień. Dobrze do takiego testu mieć wysoko skuteczne głośniki.

Inaczej bym ich nie wymienił.

Edytowane przez masza1968

Ale tu się można ciekawych rzeczy dowiedzieć. Który z Panów ma lub miał całe sety Mita ze starych serii i z jakimi konfiguracjami lampowymi je testował?

Z moich skromnych doświadczeń wynika, że wysokie Mity nie szczególnie chcą współpracować ze słabiakami SE o mocach kilka do kilkunastu Wat. Poczynając od GM70 i wzywż nie ma najmniejszych problemów. Jest tylko jedno małe ale cały system musi być referencyjny i dobrze zgrany bo inaczej to kiszka lub kaszanka z czarnym...

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ale tu się można ciekawych rzeczy dowiedzieć. Który z Panów ma lub miał całe sety Mita ze starych serii i z jakimi konfiguracjami lampowymi je testował?

Z moich skromnych doświadczeń wynika, że wysokie Mity nie szczególnie chcą współpracować ze słabiakami SE o mocach kilka do kilkunastu Wat. Poczynając od GM70 i wzywż nie ma najmniejszych problemów. Jest tylko jedno małe ale cały system musi być referencyjny i dobrze zgrany bo inaczej to kiszka lub kaszanka z czarnym...

Starej serii nie miałem. Miałem 4 IC i głośnikowe Magnum MA. Monobloki SE 15W.

MIT nie dał rady. Tak jak piszesz, przy takiej GM70 i dalej pewnie problem nie występuje.

Kto mial niech sie przyzna;)

W sumie to chodzi raczej glownie o glosnikowe, bo konekty to raczej niewiele maja do tego.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Dziwne rzeczy można wyczytać.

MIT - y nie nadają się do lamp?

Co wy powiecie ?!

U mnie akurat może nie są typowe lampy tylko tran + lampa ale np pre i dac jest na lampach i jakoś nic nie wycina.

No chyba ,że chodzi wam o jakieś wycinanki kurpiowskie to wtedy zgodzę się , że jakby nie spojrzeć to nie wycina.

Nie pitolcie pierdołów bo jeszcze ktoś jest w stanie w to uwierzyć.

Generalnie w świecie uważa się MITy są do tranów a do lamp maja specjalne edycje, a przynajmniej kiedyś takie były. Być może nie dotyczy juź to tych nowych serii.

Transparenty teź są do lamp lub do tranów.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Generalnie w świecie uważa się MITy są do tranów a do lamp maja specjalne edycje, a przynajmniej kiedyś takie były. Być może nie dotyczy juź to tych nowych serii.

Tak było może kiedyś.

Nie zauważyłem aby w obecnej i poprzedniej serii Oracle były jakieś dedykacje do lamp.

Ale może po prostu coś przeoczyłem.

Miałem różne IC i gośnikowe a w tym i srebrne ( i to te uważane za wybitne) i przynajmniej u mnie MIT zagrał najlepiej.

Ale ja piszę o serii ORACLE , innych serii nie znam i może jest kiszka.

Choć wątpię.

Jedyne z czym się zgodzę to fakt ,że na pewno kable AC MIT-a to raczej do lamp się nie nadają.

Ale one generalnie nie nadają się do niczego.

No może z wyjątkiem wieszania na nich prania.

Edytowane przez jarek&ania

Kto mial niech sie przyzna;)

W sumie to chodzi raczej glownie o glosnikowe, bo konekty to raczej niewiele maja do tego.

Stary Audiofil ma dużą wiedzę o MITach sprzed lat...no i współczesnych Transparentach. Taki z Niego ,,puszkowy" specjalista. A puszki ma obecnie zacne...

Jedyne z czym się zgodzę to fakt ,że na pewno kable AC MIT-a to raczej do lamp się nie nadają.

Gdyby AC MITa były faktycznie takie beznadziejne, to powinny zepsuć każdą prezentację topowego audio. Czemu więc tak często stosuje się w secie MITa, zasilające Oracle ZIII? Jacyś kamikadze to robią?

,,The chosen amplifier to speaker interface for the World Premier of the remarkable Q7 was the new and equally amazing MIT Oracle MA-X Rev. 2 SHD bi-wired speaker cables. These advanced networked speaker cables employ a new patent pending Adjustable Articulation Response Module (or A.A.R.M.), to allow for 134 poles of user adjustable articulation. This level of control allows the user to precisely "fine tune" their results in a high performance system, allowing users to maximize retrieval of detail in instrumental passages, soundstage "openness," and pinpoint placement of orchestral and vocal imaging.

The Oracle MA-X Rev. 2 Interconnect is MITs next generation of fully-adjustable articulation audio component interfaces. Designed to be paired with the Oracle MA-X Rev. 2 SHD or Matrix HD line of speaker interfaces, the Oracle MA-X Rev. 2 provides the user 95 poles of articulation. With such versatility, MIT claims that the user can dial in timbre that is full, natural and rich, with textures that remain thick and dense, and ensure that voices and instruments will not lose their natural tones.

MIT also provided the Oracle ZIII power cables for all electronics in the room, which, while it does NOT use any networking, does employ their own proprietary hand winding.

Before I go any further, it should be mentioned that, as the Q7 has three sets of binding posts, it took two sets of MIT interfaces to make them sing; one set of Oracle MA-X Rev. 2 SHD bi-wired speaker cables at $40,000, As well as one set of Oracle MA-X Rev. 2 SHD speaker cables at $38,000. That's right, folks, $78,000 just speaker cables! While we all know that price alone is not always indicative of the resultant sonic result of a system, this should give you some indication of just how serious a system this was.

...the sound in this room was, in a word, magical! What Magico and MIT pulled off in 35-209 was nothing short of miraculous. This system was one of the most natural, musically engaging, and convincingly "live" sounding rooms I've EVER been exposed to. One colleague who had asked me what rooms he "had" to hear sent me an SMS message when he made it to the room on Friday; it simply said "OMFG! F*#k me to tears! This is incredible!"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ZIII to bardzo dobry kabel ale nie do źródeł. Za to do końcówek mocy jak najbardziej.

Faktem jednak jest, że wtyki ma beznadziejne. Ponieważ lubię wpływ tych kabli na system to zamówiłem do moich ZIII topowe karbonowe wtyki Furutecha i z nimi jest jeszcze lepiej.

Edytowane przez sly30

Jarek, chlopakom chodzi o kiku-nasto watowe koncowki SE. Ty nie masz takiego wzmaka wiec...Ciebie problem nie dotyczy.

Osobiscie wpadlem na taki pomysl by zastosowac srebrne kable glosnikowe bo one zwyczajnie sa duzo szybsze od jakichkolwiek miedzianych i mialem nadzieje, ze beda mniejszym obciazeniem do owczas 17w LAMPY SE. Jak sie okazalo byl to strzal w 10:) Glosnikowe Magnumy MA bez odsluchu skreslilem.

Za miesiac odbieram GM70 ale mysle, ze te kable zostana.

moreno, Slyszalem systemy Piotrka oraz jego slynne puszki:)

ZIII to bardzo dobry kabel ale nie do źródeł. Za to do końcówek mocy jak najbardziej.

Faktem jednak jest, że wtyki ma beznadziejne. Ponieważ lubię wpływ tych kabli na system to zamówiłem do moich ZIII topowe karbonowe wtyki Furutecha i z nimi jest jeszcze lepiej.

Jakbys go odniosl to wszelkiego rodzaju Shunyat? Python, anaconda? Ja w koncowce sluchalem Taipana helix alpha, wiem, ze to nizszy model, ale pomimo, ze muzykalny kabel to gubi bardzo duzo szczegolow.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jacyś kamikadze to robią?

Nie wiem.Może raczej gejsze ;)

Generalnie miałem kilka dobrych kabli sieciowych i tak jak napisał Sylwek do żródła to chyba faktycznie podłączył by tylko jakiś kamikadze ;)

Do końcówek mocy są one o.k. ale bez przesadnych rewelacji.

W tej cenie po wymianie wtyczek mogą być używane .

Oczywiście dotąd dopóki nie usłyszysz lepszego ale z reguły i droższego kabla.

Ja miałem kilka tych kabli i zamieniłem na inne i jestem bardziej zadowolony.

Dla każdego coś miłego ;)

Myślę że MIT ZIII z dobrymi wtykami to coś porównywalnego do Shunyaty Cobra Z-Tron. Co do Taipana to inna liga niż Anaconda czy Python.

Cały wpis do zweryfikowania-z prostego powodu.

Najwyższy mit cvterminator 350 proline reference ma trzy puszki duże i jedna małą-i w/g mnie jest zdecydowanie lepszym kablem od mita magnum MA-nie wierzycie?

Wystarczy to sprawdzić...............piszę o xlr-ach.

Teraz mnie zastanowiło o jakich pisze Wojtek-nie będę nawet dociekał-napisałem co ja usłyszałem

XLR tak, ale ja pisze o RCA, i zdecydowanie dostal po dupci;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek, chlopakom chodzi o kiku-nasto watowe koncowki SE. Ty nie masz takiego wzmaka wiec...Ciebie problem nie dotyczy.

Osobiscie wpadlem na taki pomysl by zastosowac srebrne kable glosnikowe bo one zwyczajnie sa duzo szybsze od jakichkolwiek miedzianych i mialem nadzieje, ze beda mniejszym obciazeniem do owczas 17w LAMPY SE. Jak sie okazalo byl to strzal w 10:) Glosnikowe Magnumy MA bez odsluchu skreslilem.

O.K. to zmienia postać rzeczy.

Nie skumałem ,że chodzi o słabsze lampki.

Tutaj faktycznie możesz mieć rację ,że MIT może się nie sprawdzić a srebro lepiej.

Z resztą znajomy też zmienił MIT-a na Siltecha w swoim Ayonie i jest znacznie lepiej praktycznie w każdym aspekcie.

Szczególnie jeżeli chodzi o przejrzystość i niuanse w detalach dżwięku.

Myślę że MIT ZIII z dobrymi wtykami to coś porównywalnego do Shunyaty Cobra Z-Tron. Co do Taipana to inna liga niż Anaconda czy Python.

Tak wiem, ze inna. Bede niedlugo szukal cos pod monobloki i tak myslalem o Gargantua II, ale nie moge znalezdz z eropejskimi wtykami. Anaconda troche za droga a python nie jestem pewien czy wystarczajaco dobry. Boje sie tego zabierania detalu. Siltech i Valhalla za drogie jak na moja kieszen, zreszta wolalbym je raczej w pre wsadzic. Moze jakis PAD, a moze ten ZIII.

Miałem Gargantue II u siebie. Naczytałem się o nim sporo więc z ciekawości wziąłem na testy na tydzień. U mnie zachował się inaczej niź w opisach. Kabel "zjadł" detale i wybrzmienia, skompresował cały przekaz, wyciął górę i dołożył mega bas jak z suba.

Efekt był przerażający. Brak blasku i basowy, matowy łomot. Po godzinie słuchania byłem zmęczony. W moim systemie mega porażka. Valhalle też mam ale do transportu.

To nie jest kabel do pre ani do końcówek SS. Może do lampy. Anaconda Z-Tron i Acrolink 9500 to u mnie dwa najlepsze kable AC.

Tak wiem, ze inna. Bede niedlugo szukal cos pod monobloki i tak myslalem o Gargantua II, ale nie moge znalezdz z eropejskimi wtykami. Anaconda troche za droga a python nie jestem pewien czy wystarczajaco dobry. Boje sie tego zabierania detalu. Siltech i Valhalla za drogie jak na moja kieszen, zreszta wolalbym je raczej w pre wsadzic. Moze jakis PAD, a moze ten ZIII.

Może podpasują? ZIII ma zdaje się przewodniki posrebrzane? Tak czy inaczej to chyba najtańsza sieciówka na rynku, która jest wykorzystywana w systemach o niebotycznych cenach. Zapewne jest to średni kabel w relacji do topowej konkurencji ale też to tanizna jak na dzisiejsze ceny...w Audio Forte były nowe po 2500 PLN, po 700 USD są nowe na Audiogonie.

Edytowane przez moreno1973

No moze cos z USA, kable w ktorych latwo mozna zmienic wtyczke a z tego co piszecie w przypadku ZIII to wrecz trzeba, mozna sprowadzic faktycznie taniej.

sly, Ciekawe z ta Gargantua. A tak sie na Nia spuszczaja. U mnie Brahma w pre sie spisala,, wiec Valhalla pewnie tez (mam ciemno grajace pre)

A to ja duzo prania rozwieszę Jarku . Na 12 metrach to sporo zawisi.

Wszystko zależy od konfiguracji, doboru elektroniki, kolumn etc i porównania kabla A i kabla B w tym samym przedziale cenowym.

Nie zapominaj o tym :-)

A jak nie ma dedykacji że do tranów lub do lampy........to do czego są?........bo sa z dedykacją do lampy,do trana,bez dedykacji.

Nawet niektóre gramofony maja dedykację.........widziałem na wlasne oczy!!

Kiedyś podłączyłem xlr-a dedykowanego do lampy do trana i popsułem wzmacniacz-wierzysz??

Myślę że MIT ZIII z dobrymi wtykami to coś porównywalnego do Shunyaty Cobra Z-Tron

ZIII z dobrymi wtykami w zasadzie to już nie Z III. To znacznie lepszy ( w kazdym aspekcie) kabel. Bardziej róznicujący natutralną barwę , bardziej transparentny i rozdzielczy z pięknym tłem. Naprawdę fajny. A wszystko za sprawą Oyaide 004 wyciągnietych z wiadra naszego kolegi...

moreno, Slyszalem systemy Piotrka oraz jego slynne puszki:)

Teraz głośnikowe mam podłączone bezpuszkowe........nawet jest bardzo ładnie i to w dwóch systemach.......moze nawet bardziej prawdziwie.

Te kable to referencyjny mcintosh-pięknie się pasuje z monosami maka tranzyst-jest bez dedykacji,i referencyjny abraxas-to dedykacja do lamp SE

Podobno jak sie dużo gra na kablach z puszkami to mogą one spuchnąć...........jak mi ostatnio noga.........i będzie grało kulawo.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Wojtek, zamiast pchać się w zasilające MITy (MIT nigdy nie był mocarzem w kablach zasilających) do monobloków lampowych, wypożycz gdzieś Oyaide Tunami GPX-R.

Myślę, że po ich wpięciu nie będziesz miał ani odwagi ani ochoty na ich wypięcie :)

Dotyczy to oczywiście monobloków na lampie.

Z wypozyczeniem moze byc problem. Zreszt anie chce wypozyczac ze sklepu po to by pozniej kupowac uzywki.

Masz je u siebie?

Panowie,

jeżeli można zawsze należy przeprowadzić próbę, każdy z nas ma prawo do własnych upodobań. Acoustic Zen to nie jest najlepszy pomysł dla Ciebie.

Co do sieciówek MIT'a to nie jest to kabel a raczej stan umysłu, wcześniej czy później i tak okażą się kablami nudnymi ale ta nuda nie da się znudzić. Wielu się zapiera, zobaczymy po czasie, już przy kilku poprawnie wpiętych kablach MIT'a sieciówki zyskują wiele i stają się niezastąpione. Można dołączyć POWERBAR a wtedy po 2, 3 tygodniach nie ma odwrotu ale uwaga, trzeba te 2,3 tygodnie się przemęczyć aż to wszystko się ułoży.

Nie jest to wyczyn Synergitc'a z którym niektórzy po 2 tygodniach wariują i sprzedają kabel, MIT po 3 tygodniach zaczyna dopiero grać.

Osobiście nie znam nikogo komu by nie przypadła do gustu sieciówka AC2 po dłuższym słuchaniu.

Jarek też się nawróci tylko jeszcze o tym nie wie.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Wszystko zależy od konfiguracji, doboru elektroniki, kolumn etc i porównania kabla A i kabla B w tym samym przedziale cenowym.

Ależ oczywiście. Tak też napisałem wcześniej.

W swoim przedziale cenowym o.k.

Tylko niestety jak to zawsze przedziały cenowe z reguły są również przedziałami jakościowymi.

Nie chcę narzekać ale dla mnie MIT jako sieciówka nie jest tym czego oczekuję.

Jak porówna się kilka innych kabli to człowiek zrozumie o czym piszę.

Jarek też się nawróci tylko jeszcze o tym nie wie.

Hehehe.... nie nawróci się .

Miałem przez ponad rok różne kable AC MIT-a .

Obecnie mam inne i tak już zostanie.

W sieciówkach nie szukam już nic innego.

Z ciekawości spróbuję jeszcze tego osławionego Acrolinka. Ale tylko z ciekawości.

Oby nie było jak z innym kablem AC , który był owego czasu bardzo promowany na AS.

A okazało się , że jest tak świetny i kolorowy jak czarno-biały i niemy film w kinie ;)

A wszystko za sprawą Oyaide 004 wyciągnietych z wiadra naszego kolegi...

;)

Wojtek, zamiast pchać się w zasilające MITy (MIT nigdy nie był mocarzem w kablach zasilających) do monobloków lampowych, wypożycz gdzieś Oyaide Tunami GPX-R.

Myślę, że po ich wpięciu nie będziesz miał ani odwagi ani ochoty na ich wypięcie :)

Dotyczy to oczywiście monobloków na lampie.

Widze u siebie, ze ktos sprzedaje 4 metrowego Tunami, z wtykami 079, ale mysle, ze moznaby wymienic na 004 bo to jest zdaje sie ten sam kabel. Cena nie jest zabojcza, wiec jezeli jeszcze bedzi po moim powrocie z Polski to moze kupie.

Edytowane przez Wojtek76

• Pokaż nowe odpowiedzi