Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z MIT-em

Rekomendowane odpowiedzi

Czy za mit shotgun s1 głośnikowy warto dać 1800zł ?

Cena Super, na allegro są zdjęcia i wygląda na długo uzywany :) ale raczej oryginalny.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Panie Mirku czy może Pan wkleić zdjęcia Swojego systemu i kabli z serii 850, które Pan słuchał. Osobiście robiłem porównania z wyższym modelem Oracle HD120 i prymitywne napier... pasuje do tego kabla jak ulał.

Seria HD brzmi jak z włączonym loudness i sztucznym uwypukleniem skrajów pasma. Mam w posiadaniu kilka flagowych setów Mita i 850 a nawet 770ref brzmią bardziej spójnie i naturalnie. O jakiejkolwiek natarczywości czy przesadzie nie ma tu absolutnie mowy. Takiej klasy brzmienie oferują dziś jedynie najwyższe Transparenty.

Proszę mi wytłumaczyć dlaczego podczas prezentacji Swojego systemu kilka lat temu twierdził Pan, że ma Mita 850 a słuchał na zwykłym 770 z plastikowymi puszkami?

Skoro seria 850 jest taka słaba to po co się Pan nią chwalił w Swoim referencyjnym zestawie (do tego nie posiadając jej fizycznie).

Od kilku miesięcy Mity HD90 pojawiły się na Alibabie, podobnie jak chińskie wersje Mita Magnum. Czyżby szykował Pan taką "referencję" na sprzedaż?

Proszę wybaczyć ale osobiście obawiam się dzisiejszych kopii kabli Mita i wolę pozostać przy sprawdzonej, starej szkole grania. W ubiegłym wieku referencja znaczyła coś więcej niż tylko slogan reklamowy a kable za kilkadziesiąt tysięcy były dopracowane w najmniejszych szczegółach.

Edytowane przez Szymon

Oracle HD120 to tak na prawdę nie jest Oracle. To następca Magnum i tyle. Dobry do pewnych systemów ale daleko mu do Oracle SHD.

Pomimo tego mi i kilku znajomym sie bardziej podobaja Magnumy MA od 4 puszkowych 350tek. Magnumy bardziej transparentne a 350 bardziej pompuja bas i maja mniej wyrafinowana gore i troche szorstka gorna srednice.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Wojtek ja o głośnikowych piszę. Odnośnie IC 350 to wredny typ :) Trzy miesiące się z nim "męczyłem" i wreszcie zagrał jak trzeba tylko musiałem głośnikówki z odpowiednim strojeniem kupić. Garmażerka i mieszanie z innymi kablami niestety dawało odwrotny od zamierzonego efekt. Magnum miałeś USA czy CHRL?

Edytowane przez Szymon

Oczywiscie wazne za kazdym razem by dobrac brzmienie do systemu. Moim zdaniem posiadanie kabli z jednej lini wcale nie oznacza sukcesu i jest lepsze od mieszania, tak samo jak posiadanie wszystkich klockow z tej samej stajni.

Dodatkowo to napisze jeszcze, ze 350 odebralem jako lepsze makrodynamicznie, ale z gorsza mikrodynamika, slabsza separacja od magnumow MA.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Ja na początku 350 odebrałem jako muła, dopiero po podpięciu głośnikowego 850 eureka i banan na twarzy. W puszkowcach zgodność strojenia to podstawa. Oczywiście całość musi wpasować się w system, jeżeli coś jest niedobrane to wysokiej jakości kable stanowczo to obnażą!

Proszę wybaczyć ale osobiście obawiam się dzisiejszych kopii kabli Mita i wolę pozostać przy sprawdzonej, starej szkole grania. W ubiegłym wieku referencja znaczyła coś więcej niż tylko slogan reklamowy a kable za kilkadziesiąt tysięcy były dopracowane w najmniejszych szczegółach.

Dlatego trzeba wiedzieć gdzie co i od kogo kupować. Na rynku jest też i wiele przechodzonych podniszczonych, starych MITów sprzed 20 lat. Nie ma reguły. Zasada jest jedna, kupować od znajomego audiofila będącego prawdziwym audiofilem a nie ukrytym handlarzem...

Edytowane przez moreno1973

Dlatego trzeba wiedzieć gdzie co i od kogo kupować. Na rynku jest też i wiele przechodzonych podniszczonych, starych MITów sprzed 20 lat. Nie ma reguły. Zasada jest jedna, kupować od znajomego audiofila będącego prawdziwym audiofilem a nie ukrytym handlarzem...

Święte słowa dlatego Elba omijam szerokim łukiem.

Okey, ale wyobraz sobie teraz, ze masz inna elektronike...nagle wszystko moze sie zmienic i inne glosnikowe beda lepiej pasowaly. Ja tak to widze. Moglem kupic glosnikowe Magnumy MA ale wybralem srebrne audioquest i teraz slysze, ze do mojej elektroniki jest to dobre polaczenie, wpiecie srebrnych konektow audioquesta za bardzo rozjasnilo by dzwiek a wpiecie glosnikowych Mitow to bylaby porazka w druga strone.

Zreszta podobna sytuacj miala miejsce u forumowego kolegi. Mial 350 i mity 770, po wpieciu moich monoblokow nie dalo sie tego sluychac, totalna bula, wpiecie moich srebrnych glosnikowcow poprawilo dzwiek wielokrotnie, przypuszczam, ze z jego koncowka ktora grala z mitami audioquesty zagralyby za jasno i bylaby kicha.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Ja na początku 350 odebrałem jako muła, dopiero po podpięciu głośnikowego 850 eureka i banan na twarzy. W puszkowcach zgodność strojenia to podstawa. Oczywiście całość musi wpasować się w system, jeżeli coś jest niedobrane to wysokiej jakości kable stanowczo to obnażą!

Popatrz taki świetny kabel , a ktoś ni cholery nie może go sprzedać .....patrz giełda Hi Fi...i to w Twoich stronach...

Przypadek...?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tak by mogło być...

Z kolei Amplifon daje radę zarówno na MH 770 jak i na MH 750 i to nie w wersji tube.

Popatrz taki świetny kabel , a ktoś ni cholery nie może go sprzedać .....patrz giełda Hi Fi...i to w Twoich stronach...

Przypadek...?

Nie dziwię się, że nie może sprzedać, skoro wystawia coś co jest warte 1.500zł za 5 tys.:-) To jest dystrybutor Virtual Dynamics.

Edytowane przez tomkly

Ale ciekawe czy dalby rade z audioquestami bo arc nie dal;)

A tak serio to wiadomo, ze chodzi wylacznie o sygnature dzwiekowa a nie co jest lepsze czy gorsze.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

K2 jest świetnym kablem do SET, więc i z Amplifonem brzmienie byłoby zapewne wyborne. ARC to lampy KT120, dla nich potrzebny cieplejszy, bardziej nasycony i masywny kabel. Idealny jest właśnie KS 3035. Rynek zachodni nie bez powodu tak drogo wycenia te kable, za 2x8' trzeba dać blisko 2.500Euro. A Audioquest K2 w swej kategorii jest moim zdaniem lepszy niż osławione Kondo KSL-LPz.

Edytowane przez tomkly

Ale nie zawsze K2 si esprawdza z SET, potrzeba nasycenia, podam kolejny przyklad.

U Macka z Audiophysicami moje monosy i Lamm zagraly za jasno na K2 a dobrze z jego Shunyatami Anaconda...

Tak wiec ja sie upieram, ze niewazne czy SET czy nie SET a wpasowanie w system.

P.S. Ale sie dzisiaj spieramy:)

Polityk bylby ze mnie kiepski bo mowie co mysle:)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

A Szymon się nie wypowiedział, dlaczego pozbywa się tak zachwalanych przez siebie 850-tek. Szymon, odezwij się, czekamy na jakiś komentarz.

Edytowane przez tomkly

Święte słowa dlatego Elba omijam szerokim łukiem.

Ten jeden koniec tego szerokiego łuku znajdował się w jednym końcu tęczy na pl.Zbawiciela)........łuk ma dwa końce no nie?

A Szymon się nie wypowiedział, dlaczego pozbywa się tak zachwalanych przez siebie 850-tek. Szymon, odezwij się, czekamy na jakiś komentarz.

Mam łącznie 5 kompletów a wystarczą mi 3. Nie spodziewałem się, że zdobędę dodatkowe 2 Shotguny Evo (troszkę zaszalałem). Udało się i 2 komplety mogę przekazać w odpowiedzialne ręce, doświadczonego audiofila :) Cybant się złości bo chciałby przygarnąć ale ciągle mu drogo a ja za darmo nie dostałem :) Wcześniej sprzedałem 3 sztuki różnych wersji 770 też się przyznaję. Zrobię jak Lampizator na hasło Audiostereo 20% zniżki albo w ryło. Edytowane przez Szymon
Gość cybant

(Konto usunięte)

Mam łącznie 5 kompletów a wystarczą mi 3. Nie spodziewałem się, że zdobędę dodatkowe 2 Shotguny Evo (troszkę zaszalałem). Udało się i 2 komplety mogę przekazać w odpowiedzialne ręce, doświadczonego audiofila :) Cybant się złości bo chciałby przygarnąć ale ciągle mu drogo a ja za darmo nie dostałem :)

Cybant się nie złości...bo nawet się nie targował........;)))

Pewnie to świetne kable...ale tak przygadujesz Elbowi ...

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Cybant potrzebuje czegoś w typie Kimber Select KS 3033, KS 3035 jak chodzi o sekcję wysoko i średniotonową. Jeśli MIT to wyłącznie w specyfikacji tube.

Edytowane przez tomkly

Cybant się nie złości...bo nawet się nie targował........;)))

Pewnie to świetne kable...ale tak przygadujesz Elbowi ...

A co ma wspólnego prywatna sprzedaż pojedynczych elementów audio z notorycznym kupczeniem dziesiątkami sprzętów, głównie powierzonych?

Spytaj Sly to Ci wytłumaczy różnicę. Rozumiem, że sam nigdy nic nie będziesz zmieniał.

Cybant potrzebuje czegoś w typie Kimber Select KS 3033, KS 3035 jak chodzi o sekcję wysoko i średniotonową. Jeśli MIT to wyłącznie w specyfikacji tube.

Najpierw wypadałoby posłuchać. Wersja 770 tube jest lepiej dociążona ale spowalnia i mocno podkolorowuje dźwięk. Czy koledze aby na pewno o to chodzi?
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Doskonale wiem jak brzmią wszystkie wersje MIT MH 770;-) I wiem też dokładnie jak brzmi system Cybanta i czego mu potrzeba, ponieważ dokładnie go w dniu wczorajszym przesłuchałem. I nawet miałem ze sobą kilka różnych kabli;-)

Edytowane przez tomkly
Gość cybant

(Konto usunięte)

A co ma wspólnego prywatna sprzedaż pojedynczych elementów audio z notorycznym kupczeniem dziesiątkami sprzętów, głównie powierzonych?

Spytaj Sly to Ci wytłumaczy różnicę. Rozumiem, że sam nigdy nic nie zmieniał

Szymon,

Oczywiście, nawet przedwczoraj sprzedałem swoje Vovoxy....

Tylko trochę mi się nie klei Twoja misja obnażania obłudy na forum , z tym zachwalaniem przed momentem tej 850- ki...

Tak po prostu ...choć to świetny kabel pewnie jest , a ja Cię naprawdę lubię...

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

MIT 770 tube gra z lampą lepiej niż zwykły Twin, bo z definicji nie może być inaczej, skoro jest pomyślany właśnie pod kątem słabowitych piecyków. Jest generalnie dość wysoko wyceniany przez wtórny rynek jako rzadko występujący i mocno pożądany, podczas gdy rynek pełny jest zwykłych 770-tek. Teza o jakimkolwiek spowolnieniu jest nieporozumieniem. U mnie tube grał istotnie lepiej niż zwykły CVT.

MIT 770 tube gra z lampą lepiej niż zwykły Twin, bo z definicji nie może być inaczej, skoro jest pomyślany właśnie pod kątem słabowitych piecyków. Jest generalnie dość wysoko wyceniany przez wtórny rynek jako rzadko występujący i mocno pożądany, podczas gdy rynek pełny jest zwykłych 770-tek. Teza o jakimkolwiek spowolnieniu jest nieporozumieniem. U mnie tube grał istotnie lepiej niż zwykły CVT.

O rany-mit 770 nie pod tym wzgledem został pomyślany.Szymon napisał prawdę ,że ciut zwalnia......tylko zależy w jakim systemie-to ważne jest.

mit 770 wybitnie sie nadaje z mocnym tranem i do tego xlr np.350 proline w tym samym kolorze-to jest wtedy solidne granie-wtedy nic nie zwalnia,

bo np krell szybki i ostrawy,a kabel daje mu wypełnienie i barwę i szybkość także.

Natomiast ze słabym piecykiem może być słabowato tzn. wolno bez odpowiedniego wypełnienia i drajwu....takie mam swoje spostrzezenia.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Oczywiście że 770 zwalnia ale bardziej wersja CVT niż tube. Więc jeśli Cybant ma szukać MITa to tylko i wyłącznie w specyfikacji tube. A nie akurat pierwszego z brzegu, który akurat jest do wzięcia.

Edytowane przez tomkly

Od 2 tygodni mam 770 Twin Tube. Do wczoraj grał z tranem, a teraz z Amlifonem SET42 przy wsparciu MI-350 CVT Ref RCA ... w stosunku do wersji podstawowej 770, dźwięk jest bardziej nasycony i dociążony, ma więcej powietrza. Jak przyjdzie czas, to spróbuję 850 Shotgan EVO ... a teraz idę słuchać i grzać GMkę, bo w lipcu wyjazd do Wawki i "trza" się przygotować na spotkanie :)

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

• Pokaż nowe odpowiedzi