Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z MIT-em

Rekomendowane odpowiedzi

Ten pokój nie ma aż tak dużo mebli ale pusty wcale nie jest bo poza biurkiem,są 3 szafy,sofka i wielkie dyfuzory binarne z bass trapami.

Wszystko spokojnie się mieści i jeszcze Utopie mają wolne przestrzenie za sobą i po bokach.

Stoją od siebie 285cm (między tweeterami) i miejsce odsłuchu też jest 285cm od tweeterów, czyli trójkąt równoramienny.

Jest super.Pokój 6x9m to duży pokój.Nie przesadzaj. Poza tym pamiętaj że nadmierne rozciągnięcie bazy czyli szerokości rozstawienia kolumn

nie służy stereofonii ani głębi sceny. Minimum to 2m, może być 2.5 lub 3, pewnie 3.5 też ale już 5 nie bardzo.

Ale możesz wstawić sobie nieco mniejsze Stella Utopia.

Edytowane przez sly30
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Podłączyłem w końcu wczoraj moje nowe MIT-ORACLE MA-X RCA/XLR w miejsce "starych" Taralabs AIR1.

Ponadto dodatkowo nowo nabytą listwę FURUTECH e-TP609 wraz z nowym kablem zasilającym Taralabs AIR.

No cóż różnica jest znaczna tzn. zupełnie inny dżwięk w porównaniu do poprzedniej konfiguracji.

Przyznam ,że najpierw musiałem się z tym nowym dżwiękiem oswoić.

Hmmm...........jakby to opisać?

Te same wiele razy słuchane płyty CD grają nie jak odtwarzane z CD Playera tylko jakbym położył winyl na dobrej klasy gramofonie.

Dżwięk jest do bólu ANALOGOWY- "wygładzony, aksamitny, jedwabisty" bez typowej dla płyt CD cyfrowej pustki.

Głos jest bardziej naturalny a dżwięk bardziej zwarty.

Bas jest b.niski i miękki ale za razem sprężysty.

Długo można by jeszcze pisać o różnicach w dżwięku i brak mi tego jednego słowa żeby spuentować całość.

Nie wiem czy to zasługa tylko kabli czy też listwy i kabli. Słuchałem dzisiaj muzyki (różnych płyt) chyba ok. 8 godzin i było coraz lepiej. Kable i całość sprzętu powoli zaczęła "zgrywać" się ze sobą i myślę , że kolega SLY30 miał rację - kable muszą się porządnie wygrzać aby wydobyły z siebie wszystkie zalety.Po włożeniu do odtwarzacza mojej ulubionej płyty Empire of The Sun i podkręceniu potencjometru dostałem gęsiej skórki na grzbiecie. Zupełnie inaczej zagrali i zaśpiewali chłopaki z Australii.

W końcu tak jak w reklamie "...CCC...":)

Jedyna rzecz z jaką sobie na razie nie radzę to te cholerne przełączniki na puszkach. HGW jak je ustawić żeby było najbardziej optymalnie.Przełączałem impedancję w górę i w dół i jedyna różnica (minimalna) to różnica w głośności dżwięku.

Na jaką ustawić w XLR-ach nie mam pojęcia bo w instrukcji T+A M10 brak danych na temat impedancji wejściowej!?

HILFE!!!!!!!!!!!!!!

Edytowane przez jarek&ania

hehehe....wiedziałem że tak będzie...acha...acha...wiedziałem że tak będzie....

1-kable potrzebują jeszcze trochę pograć żeby się w pełni wygrzały i ułożyły w systemie.

2-kable ogólnie nie lubią być wypinane, ruszane, wyginane dodatkowo np podczas grzebania i podłączania innych.

3-jak zostawi się to w spokoju i pogra trochę to będzie rewelacja.

4-też mam zawsze problem z przełącznikiem impedancji bo wiele sprzętów nie ma podane wszystkich takich danych.

jeśli dokupisz jeszcze do kompletu głośnikowy to pozytywne zmiany się pogłębią jeszcze bardziej ale ceny są chore.

Tak można bez końca bo potem można jeszcze lepsze kolumny i tak ciągle coś...wzmacniacz...DAC...

Ale MIT Oracle MA-X2 komplet to jest właśnie koniec poszukiwań kabli,tyle że bardzo kosztowny koniec.

Powodzenia.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

hehehe....wiedziałem że tak będzie...acha...acha...wiedziałem że tak będzie....

1-kable potrzebują jeszcze trochę pograć żeby się w pełni wygrzały i ułożyły w systemie.

2-kable ogólnie nie lubią być wypinane, ruszane, wyginane dodatkowo np podczas grzebania i podłączania innych.

3-jak zostawi się to w spokoju i pogra trochę to będzie rewelacja.

4-też mam zawsze problem z przełącznikiem impedancji bo wiele sprzętów nie ma podane wszystkich takich danych.

jeśli dokupisz jeszcze do kompletu głośnikowy to pozytywne zmiany się pogłębią jeszcze bardziej ale ceny są chore.

Tak można bez końca bo potem można jeszcze lepsze kolumny i tak ciągle coś...wzmacniacz...DAC...

Ale MIT Oracle MA-X2 komplet to jest właśnie koniec poszukiwań kabli,tyle że bardzo kosztowny koniec.

Powodzenia.

Jak masz ustawioną impedancję. Bo ja mam na minimum.

Znalazłem impedancję wejściową przedwzmacniacza 20kOhm. Ale końcówek już nie.

Muszę zadzwonić w poniedziałek do fabryki bo nawet dealer nie wiedział jak mi pomóc.

P.S.

Dostałem dobrą ofertę na B&W 800D (moje 802D daję w rozliczeniu) i do poniedziałku muszę przemyśleć i ew. zamówić , żeby w sierpniu po urlopie odebrać z salonu.

Słuchałeś może tych kolumn? http://www.ygacoustics.com/UploadFiles/file/PDF/YG_Anat3_brochure.pdf

Edytowane przez jarek&ania

Pisałem tobie kiedyś że na B&W można dostać dobre oferty to mnie opierdzieliłeś!

Co do impedancji to mam na minimum ale też pisałem do MIT-a zapytanie ale nie raczyli mi odpowiedzieć.

Może nie doszło bo miałem problemy z mailami.

Spróbuję jeszcze raz.

Pozdrawiam

Sly

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Pisałem tobie kiedyś że na B&W można dostać dobre oferty to mnie opierdzieliłeś!

Co do impedancji to mam na minimum ale też pisałem do MIT-a zapytanie ale nie raczyli mi odpowiedzieć.

Może nie doszło bo miałem problemy z mailami.

Spróbuję jeszcze raz.

Pozdrawiam

Sly

Oczywiście "dobra oferta na B&W w znaczeniu relatywnym" nie znaczy , że tanio:)

Po znajomości (rabat stałego klienta itp) muszę oddać moje półroczne 802D i dopłacić 8400 eur .

Warunek , że zawiozę ( 1400 km) moje do salonu i odbiorę nowe 800D na własny koszt :)

Tak czy inaczej to dobra oferta a opierdzieliłeś mnie jak uczniaka.

Ale ja to rozumiem i przyjmuję na klatę.

Ważne że jesteś zadowolony.

Ja teraz mam bombę po powrocie z mojego kluby harleyowskiego

ale cieszę się razem z tobą że jesteś zadowolony.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Minął tydzień i kable "grają" coraz lepiej.

Wymieniłem lampy w pre. i cd na PSVANE i jest jeszcze lepiej.

W przyszłym tygodniu wymienię jeszcze 6SN7 Sovtek na PSVANE w moich końcówkach i myślę ,że będzie jeszcze lepiej (chociaż już teraz chyba lepiej nie można) :)

Sprzęt gra po prostu wybitnie a dżwięk z płyt cd można słuchać godzinami.

Polecam wszystkim MIT MA-X jest wart każdej wydanej złotówki !!!!

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

No właśnie. Miałem dokładnie ten problem ,że soprany były na Taralabs AIR za bardzo wyeksponowane.

Taralabs to również super firma ale w zestawieniu z moim sprzętem niestety nie za bardzo się sprawdziła.

Co do głośnikowych to nadal gram na Taralabs AIR (bi amping) ale wymienię w nie długim czasie na MIT Oracle Matrix Super HD 120 Bi - wire ( Nowy Matrix MA-X jest cenowo dla mnie nie do przełknięcia a używek nie kupuję).

Mam "dobrą" ofertę od dealera i chyba na tym zakończę moje poszukiwania kabli pasujących do moich hybryd.

Minął tydzień i kable "grają" coraz lepiej.

Wymieniłem lampy w pre. i cd na PSVANE i jest jeszcze lepiej.

W przyszłym tygodniu wymienię jeszcze 6SN7 Sovtek na PSVANE w moich końcówkach i myślę ,że będzie jeszcze lepiej (chociaż już teraz chyba lepiej nie można) :)

Sprzęt gra po prostu wybitnie a dżwięk z płyt cd można słuchać godzinami.

Polecam wszystkim MIT MA-X jest wart każdej wydanej złotówki !!!!

Zacytuje klasyka....a nie mówiłem ? Cieszę się i pozdrawiam.

....czy ktoś porównywał Tare The Zero z Mitem MA-X lub Acrolinkem 6300

pytanie jest czy ktoś W OGÓLE słyszał Tare The Zero. ja ciagle planuję pojechać do wawy na odsłuchy kolumn.l przy okazji planuję zobaczyć/odsłuchać Tare Zero

Elb słuchał The Zero. Ponoć super kabel.Ale Elb nie miał Acrolinka 6300 i miał jakieś MITy ale nie MA-X2.

Mam znajomego który ma The Zero.

Jest to bardzo upierdliwy kabel. Ta słynna próżnia bardzo szybko znika z kabla a poza tym są bardzo kruche łączenia z wtykami i często

ulega to uszkodzeniu.Już wysyłała do USA na wymianę wtyków i zabulił coś ok 1500$...za serwis!

Dlatego wykreśliłem The Zero ze swojej listy "kablarskich zachcianek".

Na pewno bardzo dobry kabel ale nie sądzę żeby był lepszy niż Acrolink 6300, MIT MA-X2 czy Synergistis Research Element Copper/Tungsten/Silver.

chetnie pożyczyłbym posłuchac hehe. tylko ta kruchość odstrasza. co do MITa mam nie hi endowy AVT3 /puszki są/. ale nie robiłem porównań do innych

chetnie pożyczyłbym posłuchac hehe. tylko ta kruchość odstrasza. co do MITa mam nie hi endowy AVT3 /puszki są/. ale nie robiłem porównań do innych

Musisz mieć świadomość że to są kable do odpowiednich sprzętów.

Przypuszczam że np Acrolink 6300 pokaże w lepszym świetle każdy system.

Nie mam pewności nie słuchałem go na budżetowych systemach ale może być tak że wpięcie go w tani system i tak spowoduje znaczącą poprawę.

Ale znów The Zero czy MIT mogą wręcz popsuć brzmienie nie odpowiedniego systemu a na pewno nie pokażą przewagi, szczególnie MIT MA-X.

To kable w zasadzie tylko i wyłącznie do sprzętów z górnej półki i wtedy słychać jego czar.

I nie mówię tu o kasie bo nie chodzi o kasę a o wybitne, transparentne systemy.

a słynna próżnia bardzo szybko znika z kabla a poza tym są bardzo kruche łączenia z wtykami i często

ulega to uszkodzeniu.Już wysyłała do USA na wymianę wtyków i zabulił coś ok 1500$...za serwis!

Buhaha, tak się robi naiwniaczków, kabel legendarnej firmy w legendarnej cenie rozlatuje się...niewiadomo czy się śmiać czy płakać.....jelonka można wydymać nawet na serwisowaniu druta na.....1500 baksów ! :D

Edytowane przez audio73
1341559437[/url'>' post='

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sly30

Miałem Tarę the Zero,Acrolinka 6300,także wysokie MITy (MA-X,oraz 1.3).

Zmieniały sie wraz ze zmianami systemu,raz jeden sprawdzał sie lepiej,raz drugi czy trzeci.

Jedynie Acrolink trzymał się zawsze i trwa do tej pory ;),jest po prostu najbardziej uniwersalny ze wszystkich wymienionych.

Ale oczywiście wszystko zależy od systemu :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

....czy ktoś porównywał Tare The Zero z Mitem MA-X lub Acrolinkem 6300

Pytasz jak odróżnić poszczególnie wersje The Zero.

Nie miałem to nie wiem ale wszedłem na stronę Tary i na zdjęciach wyraźnie widać opisy na wtykach The Zero Edge, The Zero Onyx a The Zero Gold to ma inne wtyki,

ze złotymi obramówkami i choć napisu nie zauważyłem na na bank jest tam napis Gold i to nie są nadruki tylko grawery.

Na pewno są to zacne kable ale jak już to tylko Gold.

Nie wiem jednak jak się wpasuje w twój system. Wątpię by zagrał lepiej niż Acrolink 6300 a jednak Acrolink jest wyraźnie tańszy i zupełnie nie kłopotliwy.

Powodzenia.

Chodzi mi o to,że ten gość z którym rozmawiałem-na moje pytanie,która to to jest wersja? Odpowiedział,, Tara The Zero Gold,ale na wtykach niema napisu Gold,bo to jest starszy model,,......dlatego nie rozumie o co tu chodzi.Myślałem że wiesz coś na ten temat.

Nie wiem, może być starsza wersja. Ten kabel jest na rynku od wielu lat i wszystkie firmy co jakiś czas coś tam odnawiają a czasem tylko wygląd.

Może być tak że nie ma napisu choć firma raczej szczyci się tym modelem więc napis powinien być.

Posłuchać kabel zawsze możesz. Za to nie zapłacisz a czy warto kupić to inna sprawa.

Audiosystem chyba ma na wyprzedaży Golda za mniej niż pół ceny.Wejdź na ich stronę i sprawdź.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Chodzi mi o to,że ten gość z którym rozmawiałem-na moje pytanie,która to to jest wersja? Odpowiedział,, Tara The Zero Gold,ale na wtykach niema napisu Gold,bo to jest starszy model,,......dlatego nie rozumie o co tu chodzi.Myślałem że wiesz coś na ten temat.

Ja na twoim miejscu byłbym ostrożny przy kupowaniu używanych kabli.

HGW jak się ten ktoś z nimi obchodził i możesz wydać pieniądze na coś co nie jest ich warte.

Przecież nie napis na używanych kablach świadczy o ich klasie ale dżwięk jaki "produkują".

Jak nie masz pewnego żródła i nie stać cię na nowe to czasami lepiej kupić "gorsze" ale nowe i z pewnego żródła.

Jak tak b.zależy tobie na TaraLabs to powiedz jaki kabel ciebie interesuje to napiszę tobie za ile można dostać go "po znajomości" u producenta.

Mam od kliku lat dobry kontakt do USA bo kupiłem już trochę kabli TaraLabs.

pozdr.

Jarek

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ja na twoim miejscu byłbym ostrożny przy kupowaniu używanych kabli.

HGW jak się ten ktoś z nimi obchodził i możesz wydać pieniądze na coś co nie jest ich warte.

Przecież nie napis na używanych kablach świadczy o ich klasie ale dżwięk jaki "produkują".

Jak nie masz pewnego żródła i nie stać cię na nowe to czasami lepiej kupić "gorsze" ale nowe i z pewnego żródła.

Jak tak b.zależy tobie na TaraLabs to powiedz jaki kabel ciebie interesuje to napiszę tobie za ile można dostać go "po znajomości" u producenta.

Mam od kliku lat dobry kontakt do USA bo kupiłem już trochę kabli TaraLabs.

pozdr.

Jarek

Na Audiogonie masz do kupienia w Danii TaraLabs Gold aktualna wersja 2,4 mb za 7000 USD.

Nic tylko brać bo cena o.k. :)

potwierdzasz że jest to delikatny kabel?

Nie powiedziałbum,że jest jakoś wyjątkowo delikatny,raczej upierdliwy w podłączeniu,ze wzgledu na swoją sztywność,trzeba po prostu z umiarem go "skręcać".

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Swego czasu porównywałem Mit'a MA-X, i 1.3 z Tarą Zero Omega Gold. Miałem również Acrolink'a najwyższego co prawda pożyczonego ale miałem go w domu ponad 2 miesiące.

Należy zawsze brac pod uwagę system w którym robimy próbę. Bywało tak, że np. jeden MIT Oracle 1.3 i najwyższy Acrolink dawały najfajniejsze efekty. W większości systemów jednak dwa MIT'y dawały największe zadowolenie.

Generalnie Tara jest najsłabszym kablem z całej trójki ale cudownym także. Zostaje w pamięci chyba na zawsze.

Osobiście nigdy bym nie kupił drugi raz Tary Zero Gold, problemy z podłączeniem coś okropnego, przy dłuższym użytkowaniu uszkodziłem nawet kabel.

MIT posiadał w ofercie jeden kabel o którym w internecie jest wyjątkowo mało informacji - MIT MI-350 ORACLE. Miał ktoś okazję go słuchać?

Ja miałem okazję o ile mówimy o MI-350 Oracle Ultimate Reference. O co chcesz zapytać?

O ile pamiętam w tym modelu wprowadzono nowe materiały izolacyjne (dielekryki) i jakieś nowe przewodniki. W puszce zgromadzono i zastosowano całą najnowszą technologię.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Rozważam zakup kabla o który pytam. Załączam również jego zdjęcie.

Nie jestem przekonany czy MIT 350 Oracle UR to ten sam kabel którego zdjęcia zamieszczam. Wydaje mi się, że nie, ale pewnie Ty patrząc na zdjęcie będziesz w stanie powiedzieć więcej.

Przeczytałem, że MIT MI-350 oracle to kabel różniący się jednie brakiem przełącznika impedancji od MIT ORACLE V1.2

Charakter brzmienia kabla jest mi dobrze znany ;-), bardziej ciekawi mnie jego porównanie z aktualną ofertą MITa oraz Transparenta. Potrzebuję wsparcia w klasyfikacji tego kabla na tle aktualnie oferowanych.

Ideałem byłoby jego porównanie z MIT MAGNUM MA którego aktualnie posiadam.

Napisz po prostu pytanie do fabryki to powinni tobie wyjaśnić różnice pomiędzy kablami , o które pytasz.

Nie koniecznie to co czytasz na forum musi być w 100% prawdą.

No chyba ,że wierzysz w bezgraniczną uczciwość i rzetelność ludzi ;)

Tak na "chłopski rozum" jak poważna firma wypuszcza na rynek nowy produkt to prawie zawsze z nadzieją , że jest on lepszy od poprzednika.

Oczywiście zdarzają się wpadki ale raczej nie w dziedzinie kabli.

• Pokaż nowe odpowiedzi