Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z MIT-em

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie winyli sie slucha a nie skacze pilotem.

Jak dobrze gra to czlowiek szybko wstaje i przerzuca na druga strone. Pewnie, ze wygoda jest naj;epsza z plikow...

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

powiedzmy te 2kpln i tak gra lepiej niz taka wadia za 10k...

Może ta Wadia była zepsuta? Na rynku pełno jest Wadii w wersji padłam i kwiczę;-) Proponuję posłuchać porządnych źródeł dźwięku Anno Domini 2014 i zostawić cyfrowe starocie w spokoju...

Mit o świetnie brzmiących gramofonach z wkładką i przedwzmacniaczem gramofonowy w łącznej cenie 2000 PLN?. To chyba za sprzęt vintage z Metalohurtu?

Są tu ludzie na tym forum, którzy mieli w domu wybitne gramofony, z super wkładkami i doskonałymi przedwzmacniaczami gramofonowymi i ja wierzę takim osobom, kiedy mówią, że aby gramofon wybitnie zagrał to potrzeba na to wydać 30-40 tyś PLN...i dotyczy to samego gramofonu. Wkładka to kolejne 10-20 tyś PLN, przedwzmacniacz gramofonowy 20-30 tyś PLN. Czyli komplet to od 60 do 90 tyś PLN. No i jakieś kilka tysięcy na myjkę;-)

Ale temat jest o MITach, więc jakoś trzeba do nich nawiązać...w Audio Forte w Warszawie mają w promocji przewody gramofonowe MITa.

> Sly

Widzę, że masz chyba wrodzoną awersję do analogu. Moje zdanie na temat płyt winylowych jest pod względem ich obsługi podobne do Twojego, jednak w kwestii dżwięku i jego odbioru jest trochę odmienne. Uważam, że jazz z epoki, głównie te słabo nagrane płytki, lepiej zabrzmią z winylowych klimatów niż z cyfry. Warto dokonać porównań na dobrym analogowym torze z lampą i płytami z muzyką jazzową lat pięćdziesiątych / sześćdziesiątych, np. z Blue Note, Riverside, Prestige... Coś w tym jest!

Dla przykładu Sonny Rollins z Village Vanguard RVG. Analog brzmi dobrze, natomiast cyfra zupełnie nie na miejscu. Takich kwiatow jest dużo dużo więcej. Uważam, że warto mieć i cyfrę i analog. Oczywiście moje rozważania nie dotyczą audiofeelów słuchających tylko i wyłącznie super współczesnych realizacji, chociaż z tymi 'super wspólczesnymi' to polemizowałbym. Cyfra ułatwia życie, jednak w wielu wielu wypadkach zabija duszę muzyki...

Parker's Mood

Zgadzam się, źe stare nagrania na cyfrze mogą wypaść gorzej choć nie muszą. Ale ja mało słucham staroci, więc mnie analog potrzebny nie jest. A nowości na vinylu i tak nie ma.

Może ta Wadia była zepsuta? Na rynku pełno jest Wadii w wersji padłam i kwiczę;-) Proponuję posłuchać porządnych źródeł dźwięku Anno Domini 2014 i zostawić cyfrowe starocie w spokoju...

Mit o świetnie brzmiących gramofonach z wkładką i przedwzmacniaczem gramofonowy w łącznej cenie 2000 PLN?. To chyba za sprzęt vintage z Metalohurtu?

Są tu ludzie na tym forum, którzy mieli w domu wybitne gramofony, z super wkładkami i doskonałymi przedwzmacniaczami gramofonowymi i ja wierzę takim osobom, kiedy mówią, że aby gramofon wybitnie zagrał to potrzeba na to wydać 30-40 tyś PLN...i dotyczy to samego gramofonu. Wkładka to kolejne 10-20 tyś PLN, przedwzmacniacz gramofonowy 20-30 tyś PLN. Czyli komplet to od 60 do 90 tyś PLN. No i jakieś kilka tysięcy na myjkę;-)

Ale temat jest o MITach, więc jakoś trzeba do nich nawiązać...w Audio Forte w Warszawie mają w promocji przewody gramofonowe MITa.

Akurat moj gramofon jest tylko troche tanszy, za drugiej strony ile trzeba wydac na phono by by lo dobre? a ile na wzmak? Zdaje sie slyszales ostatnio monsy na GM70 u Piotrka. Ile kosztuje w salonie audio taki dzwiek??

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

A nowości na vinylu i tak nie ma.

Dla kogoś kto słucha muzyki powyższa sytuacja zamyka temat.

A może wrócimy do tematu wątku i coś, ktoś napisze o MITach...?

Ja jutro żegnam się z moimi Magnum MA i ostatni raz postanowiłem je podłączyć do drugiego systemu.

Wniosek: to świetny XLR w cenie do 4000PLN do mocnego tranzystora.

Dla Kowalskiego pracującego na etacie, posiadającego np. Krella, to ostatni XLR jakiego będzie potrzebował.

Muzykalność i przyjemność ze słuchania muzyki są wybitne jak za te pieniądze.

Akurat moj gramofon jest tylko troche tanszy, za drugiej strony ile trzeba wydac na phono by by lo dobre? a ile na wzmak? Zdaje sie slyszales ostatnio monsy na GM70 u Piotrka. Ile kosztuje w salonie audio taki dzwiek??

Wiem ile kosztował jego dzielony CD McIntosha;-)...i wiem jak wiele od niego zależy.

wadia 850 i to na grubych drutach.

malo? pewnie - zawsze mozna lepiej ale po co skoro rega ja zamiotla? nie pytaj mnie jakie miala podpiety wzmacniacz patefonowy ale nie jakies tam mistrzostwo swiata.

Dla kogoś kto słucha muzyki powyższa sytuacja zamyka temat.

A może wrócimy do tematu wątku i coś, ktoś napisze o MITach...?

Ja jutro żegnam się z moimi Magnum MA i ostatni raz postanowiłem je podłączyć do drugiego systemu.

Wniosek: to świetny XLR w cenie do 4000PLN do mocnego tranzystora.

Dla Kowalskiego pracującego na etacie, posiadającego np. Krella, to ostatni XLR jakiego będzie potrzebował.

Muzykalność i przyjemność ze słuchania muzyki są wybitne jak za te pieniądze.

Wiem ile kosztował jego dzielony CD McIntosha;-)...i wiem jak wiele od niego zależy.

To pomysl dlaczego Piotrek wolal sluchac na wielkorotnie tanszym VPI Classic 1 niz na tym McIntosh'u?

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Slyszalem SME ale tylko na wystawie, szybki, detaliczny, sterylny dzwiek. Niemniej napewno mozna to wpasowac w niejeden system, tym bardziej, ze marka uznana.

To jest niemożliwe nawet na wystawie.odsłuchałem wszystkie modele SME z bieżącej produkcji ,sam zostałem z Modelem SME 10 ramieniem 309 full magnesium i wkładkami Dynavectora i Benza i choć ta druga zdradzała skłonności natarczywe to nigdy taki system nie grał tak jak opisałeś.Co do mitów o tanich gramiakach, które rzekomo gonią drogi digital to jest tak jak napisał moreno- jest to mit.Tor analogowy to wiele zmiennych i każdy słaby w tym przypadku czytaj tani element set- upu słychać jak na dłoni. Jeśli ktoś twierdzi,że tania Rega goni cdp z przedziału 10 kzł to w sposób oczywisty kłamie...

Mozesz zapytac jego opinie co lepiej gra CD czy patefon bo ja znam.

To co napisalem to dotyczy reszty, Phono jezeli dobrze zrobione niz musi kosztowac majatku, to samo wzmak tylko trzeba wiedziec co kupowac a nie sugerowac sie wylacznie brandami.

Jeśli ktoś twierdzi,że tania Rega goni cdp z przedziału 10 kzł to w sposób oczywisty kłamie...

kurcze - szkoda ze kumpel spylil ta wadie bo odszczekalbys powyzsza wypowiedz gdybys posluchal taka "carmen" na obu....

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Mozesz zapytac jego opinie co lepiej gra CD czy patefon bo ja znam.

To co napisalem to dotyczy reszty, Phono jezeli dobrze zrobione niz musi kosztowac majatku, to samo wzmak tylko trzeba wiedziec co kupowac a nie sugerowac sie wylacznie brandami.

Podaj przykład takiego phono tylko nie DIY, Wojtek sorry ale w analog mam wrażenie bawisz się od roku to nie wiele...u

Edytowane przez jamówię

Mysle, ze nie tyle klamie tylko opisuje swoje wrazenia z odsluchu. Ja i nie tylko tak odebralismy SME podalem ten przyklad nie po to by powiedziec, ze SME to szajs a jedynie by podkreslic jak zmienne sa warunki na targach. Dodam, ze ten SME gra z kolumnami Marten i elektronika Audionet. Ja sobie zdaje sprawe, ze ten SME moze zagrac duuzo lepiej i do tego muzykalnie ale akurat wtyedy zagral jak zagral...

No wlasnie ja pisze odiy, bawilem sie drogimi zabawkami ale wiem, ze to nie gra, napisze wiecej, wiekszosc klockow z salonu ktore kosztuja mniej niz 30k zl gra srednio.

Podaj przykład takiego phono tylko nie DIY, Wojtek sorry ale w analog mam wrażenie bawisz się od roku to nie wiele...u

Ogolnie w audiofilizm bawie sie niedlugo, bo zaledwie moze 4 lata...co z tego wynika?

Niektorzy 20 lat sie w to bawia i u nich nie gra dobrze.

wadia 850 i to na grubych drutach.

malo? pewnie - zawsze mozna lepiej ale po co skoro rega ja zamiotla? nie pytaj mnie jakie miala podpiety wzmacniacz patefonowy ale nie jakies tam mistrzostwo swiata.

A jaka to była Rega i z jaką wkładką?...ja mam niezły pre patefonowy wbudowany w wzmaka więc może jakiegoś drapaka sobie kupię... Mam z trzy amerykańskie tłoczenia z lat 60...to se je w końcu posłucham. No i kupię gramofonowy kabelek MITa z promocji w Audio Forte i pozostanę w klubie MITa;-)

Z tym, ze ja w tym czasie niemalo sprzetu przerzucilem.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

kurcze - szkoda ze kumpel spylil ta wadie bo odszczekalbys powyzsza wypowiedz gdybys posluchal taka "carmen" na obu....

Kolego już takich paru Kozaków przeżyłem,więc z tym odszczekiwaniem to bym uważał.Niewiele wiesz o graniu za analogu,więc trochę się wysil i posłuchaj.Znam z autopsji tanie Regi i projecty mam punkt odniesienia do innych czytaj droższych konstrukcji, w ogóle mam jakiś punkt odniesienia w przeciwieństwie do Ciebie- w tym zakresie.

Mysle, ze nie tyle klamie tylko opisuje swoje wrazenia z odsluchu. Ja i nie tylko tak odebralismy SME podalem ten przyklad nie po to by powiedziec, ze SME to szajs a jedynie by podkreslic jak zmienne sa warunki na targach. Dodam, ze ten SME gra z kolumnami Marten i elektronika Audionet. Ja sobie zdaje sprawe, ze ten SME moze zagrac duuzo lepiej i do tego muzykalnie ale akurat wtyedy zagral jak zagral...

Wojtek ta teza jest nie do obronienia nawet jakby SME grał z Altusami to jest gramiak miękko zawieszony z ramieniem V a takie dają na wystawę jest to kwintesencja płynnego pełnego trójwymiaru dźwięku-szlus.

No ja bym nie napisal, ze ta Rega zawsze lepiej grala, wkladka to byla z tego co pamietam Audio Technica otc9 chyba....gramofon sredni, phono stage bylo niezle bo testowalem je z Linnem Ear 834p. Moim zdaniem niektore plyty faktycznie graly lepiej niz z tej Wadii chociaz nie generalizowalbym. Te ardzo dobrze wytloczone faktycznie zagraly lepiej. Reszta juz nie, ale pamietajmy, ze to byl CD ktory nowy kosztowal okolo 30k zl.

Kolego już takich paru Kozaków przeżyłem,więc z tym odszczekiwaniem to bym uważał.Niewiele wiesz o graniu za analogu,więc trochę się wysil i posłuchaj.Znam z autopsji tanie Regi i projecty mam punkt odniesienia do innych czytaj droższych konstrukcji, w ogóle mam jakiś punkt odniesienia w przeciwieństwie do Ciebie- w tym zakresie.

Wojtek ta teza jest nie do obronienia nawet jakby SME grał z Altusami to jest gramiak miękko zawieszony z ramieniem V a takie dają na wystawę jest to kwintesencja płynnego pełnego trójwymiaru dźwięku-szlus.

Nie pisze, ze nie gral trojwymiarowo, ale gral tez szybko, ostrawi i dynamicznie, strylnie. Tezy mnie nie interesuja, slyszalem jak to gra i tak samo moger napisac, ze czasami moj linn potrafi zagrac ostro i strylnie jak dla przykladu dam 2 srebrne kable zasilajace do systemu. Wiec nie wiem z czym chcesz polemizowac? Kazde zrodlo mozna skopac jak sie je wsadzi to niewlasciwego systemu i zadne czary linna czy innego SME tutaj nie pomoga.

...SME to szajs...

No wlasnie ja pisze odiy, bawilem sie drogimi zabawkami ale wiem, ze to nie gra, napisze wiecej, wiekszosc klockow z salonu ktore kosztuja mniej niz 30k zl gra srednio.

Ogolnie w audiofilizm bawie sie niedlugo, bo zaledwie moze 4 lata...co z tego wynika?

Niektorzy 20 lat sie w to bawia i u nich nie gra dobrze.

SME 20 zagrało dużo lepiej od CD8 czy Accu CD700...

Jak coś nowego w salonie kosztuje 30tyś to w 90% przypadków jest dźwiękowo warte z 10 tyś. Na szczęście są rodzynki niemal warte z 20 tyś;-).

Im dłużej bawisz się w audio tym masz więcej dystansu i generalnie wiesz, że nic nie gra dobrze bo dobrze to gra Stradivari na żywo. Jeśli coś w Audio gra znośnie to już sukces;-)

Znałem kilku ludzi, którzy po 20 latach dobierania i sprawdzania sprzedali cały dopieszczony system. Bo ta zabawa się im po prostu przejadła i postanowili wydać kasę na koncerty w Filharmonii...

Kolego już takich paru Kozaków przeżyłem,więc z tym odszczekiwaniem to bym uważał.Niewiele wiesz o graniu za analogu,więc trochę się wysil i posłuchaj.Znam z autopsji tanie Regi i projecty mam punkt odniesienia do innych czytaj droższych konstrukcji, w ogóle mam jakiś punkt odniesienia w przeciwieństwie do Ciebie- w tym zakresie

ej

skad ty wiesz co ja wiem? pisze w przeciwienstwie do ciebie o konkretnym przypadku. i nie generalizuje w przeciwienstwie do ciebie. jak pisze ze cos gralo w konkretnym zestawieniu lepiej to tak bylo. chcesz reszte toru? czy chcesz miec podana odleglosc od glosnikow? a moze co jedlismy na sniadanie?

Sluchaj po pierwsze to dlaczego niby mnie cytujesz a piszesz, ze SME to szajs? Moglbys nie manipulowac bo to bardzoi nie ladnie czesciowo mnie cytowac to bardzo nieeleganckie a napisze, ze wrecz chamskie

Nigdzie tak nie napisalem

Pozatym nie dziwie si, ze SMe zagralo lepiej niz CD8 bo to w koncu gramiak

"Ja i nie tylko tak odebralismy SME podalem ten przyklad nie po to by powiedziec, ze SME to szajs a jedynie by podkreslic jak zmienne sa warunki na targach"

tak to wygladalo i prosze nie manipuluj bo dajesz tym nienajlepsze swiadectwo o sobie.

Sluchaj po pierwsze to dlaczego niby mnie cytujesz a piszesz, ze SME to szajs? Moglbys nie manipulowac bo to bardzoi nie ladnie czesciowo mnie cytowac to bardzo nieeleganckie a napisze, ze wrecz chamskie

Nigdzie tak nie napisalem

Pozatym nie dziwie si, ze SMe zagralo lepiej niz CD8 bo to w koncu gramiak

"Ja i nie tylko tak odebralismy SME podalem ten przyklad nie po to by powiedziec, ze SME to szajs a jedynie by podkreslic jak zmienne sa warunki na targach"

tak to wygladalo i prosze nie manipuluj bo dajesz tym nienajlepsze swiadectwo o sobie.

Nie denerwuj się bo nie przestawiłem ani jednego Twojego słowa...a cytować mogę te fragmenty jakie chcę...moje prawo.

świadectwo o mnie dają ludzie jakich znam w realnym świecie a nie ja sam o sobie...

sme zagrało lepiej ale grało z ramieniem i wkładką kosztującą sporo a pre gramofonowy kosztował tyle co cały gramiak...

EOT

Pora aby ktoś napisał coś sensownego o Mitach bo wątek jest na ten temat.

Ktoś używał kabli gramofonowych MITa?

Ale z tego co napisales to wynika, ze to ja napisalem, ze SME to szajs a wcale tak nie uwazam bo byl jedna z 4 marek gramofonu jakie bralem pod uwage obok linna, thorensa i vpi.

Wiec jezeli chcesz zaczac sie bawiuc w gierki slowne to mozemy zaczac...zreszta ludzie sa tu moze i narwani ale nie glupi i widza.

Wiec nie manipuluj!

Dlatego ja juz od jakiegos czasu wchodze w sprawdzone diy, bo mozna uzyskac bardzo wysoka jakosc bez placenia za marke, dystrybutorom i dealerom.

...

Dlatego ja juz od jakiegos czasu wchodze w sprawdzone diy, bo mozna uzyskac bardzo wysoka jakosc bez placenia za marke, dystrybutorom i dealerom.

Wojtek daj znać jak znajdziesz porządne kable diy ;)

----------------------------------------------------

No kurcze tutaj jest problem;)))

Ale tez nie szukalem jeszcze;)

Z drugiej strony prawie caly hiend to takie troche diy bo jak ktos sprzedaje kilkanascie-dziesia wzmakow w roku to jak to nazwac?

Tyle tylko, ze jest marka, ale moze Velum by Ci pasowal?;)

Velum ?? A co to ?? :)

Wracając do tematu wątku od 3dni słucham praktycznie non stop na secie

MIT 350 Proline Reference + 850 Reference i co by nie mowić to nie gra to zle ;)

Przy okazji podziękowania dla Szymona za udostępnienie 850ki.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

MIT 350 Proline Reference + 850 Reference i co by nie mowić to nie gra to zle ;)

A mógłbyś opisać różnice w stosunku do połączenia MI 350 Ref + MH 770 oraz zestawu Transparentów, które miałeś wcześniej?

Edytowane przez tomkly

Tomek,

Niestety nie odpowiem na to pytanie gdyż nie miałem żadnej z 770ek.

850 Reference jest pierwszym głośnikowym MITem, którego słucham u siebie.

350 Proline Reference w połączeniu z "normalna" 770 słuchaliśmy wspólnie u Artura wiec tutaj sygnatura brzmienia znasz ale ja sie nie podejmuje porównania normalnej 770 do 850 Reference ze względu na dwa zupełnie inne systemy, na dodatek innej klasy bo nie oszukujmy sie u mnie to znacznie niższa liga.

Możliwe, ze w najbliższym czasie porównamy jeszcze jak zagra na Amplifonie, 350 Reference RCA w połączeniu z 770 TwinTube oraz z 850 Reference wiec wtedy będę mógł coś więcej napisać ale z tego co wiem do Ciebie 850 Reference tez ma dotrzeć wiec sam wszystko ocenisz :)

Co do Transparentów to ja miałem tylko XLRy Ultra MM i u mnie te zagrały dokładnie tak jak opisałeś kilka postów wcześniej.

Edytowane przez squad05

Pora aby ktoś napisał coś sensownego o Mitach bo wątek jest na ten temat.

Ktoś używał kabli gramofonowych MITa?

Ja. Już o tym pisałem i nie będę się powtarzał. Kto chce to znajdzie.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

• 2 miesiące później...

MPotempski

Czy masz jeszcze u siebie jeszcze głośnikowe kable mita shotgun evo 2x3 metry w tri-wiringu-które podkupiłeś z ebay mojemu koledze za 2400 euro?

Przecież kolumn w tri-wiringu nie masz,więc są Tobie te kable zbyteczne-z chęcia je odkupię od Ciebie,oczywiście z Twoim zyskiem.

Gość cybant

(Konto usunięte)

MPotempski

Czy masz jeszcze u siebie jeszcze głośnikowe kable mita shotgun evo 2x3 metry w tri-wiringu-które podkupiłeś z ebay mojemu koledze za 2400 euro?

Przecież kolumn w tri-wiringu nie masz,więc są Tobie te kable zbyteczne-z chęcia je odkupię od Ciebie,oczywiście z Twoim zyskiem.

Szybki jest , quick is lighthing ....

SA ....Starość nie radość...refleks już nie ten....

Tomek,

Niestety nie odpowiem na to pytanie gdyż nie miałem żadnej z 770ek.

850 Reference jest pierwszym głośnikowym MITem, którego słucham u siebie.

350 Proline Reference w połączeniu z "normalna" 770 słuchaliśmy wspólnie u Artura wiec tutaj sygnatura brzmienia znasz ale ja sie nie podejmuje porównania normalnej 770 do 850 Reference ze względu na dwa zupełnie inne systemy, na dodatek innej klasy bo nie oszukujmy sie u mnie to znacznie niższa liga.

Możliwe, ze w najbliższym czasie porównamy jeszcze jak zagra na Amplifonie, 350 Reference RCA w połączeniu z 770 TwinTube oraz z 850 Reference wiec wtedy będę mógł coś więcej napisać ale z tego co wiem do Ciebie 850 Reference tez ma dotrzeć wiec sam wszystko ocenisz :)

Co do Transparentów to ja miałem tylko XLRy Ultra MM i u mnie te zagrały dokładnie tak jak opisałeś kilka postów wcześniej.

Dzięki Szymonowi też miałem okazje posłuchać 850 - tki w porównaniu do mojej bidnej 750 tki;)))

Droższy kabel ma podobną sygnaturę , jest natomiast bardziej gładki , bardziej wyrafinowany , subtelny .

Bardziej otwarty generalnie znacznie lepszy..

Pytanie czy jest warty 7 razy więcej .....????

Wg. mnie w moim systemie niekoniecznie...

Być może w droższym zestawieniu tak.

• Pokaż nowe odpowiedzi