Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup kabli w USA - POLECAM

profes

Rekomendowane odpowiedzi

Akurat panow z Audio Forte znam - kupowalem u nich wzmacniacz (Baltlab) i kolumny (AA Hyperion).

Uwazam, ze jest to jeden z najlepszych salonow audio w Polsce i chyba najlepszy w Warszawie.

Przy okazji, jezeli czytaja forum, to pozdrawiam.

To tam uslyszalem jak potrafi zagrac Baltlab z CD Jolida i od razu zapowiedzialem, ze bede probowal kupic Jolide za granica, co spotkalo sie ze zrozumieniem.

To tam tez uslyszalem jak gra ten zestaw z interkonektem XLO. Gdybym mial wtedy kase, to pewnie kupilbym u nich. A tak przy okazji poszukiwania zamiennikow lamp do CD natknalem sie na promocje kabli XLO w The Cable Company i nie bylo juz wyjscia.

Takie sa prawa rynku i nikt tego nie zmieni. Kupuje tam, gdzie sprzedawca zaoferuje mi lepsza cene, lepsza obsluge.

Jako ciekawsotke dodam, ze chlopcy w USA pomylili sie i przyslali mi zle lampy - zamiast dwoch 12AX7 LPS dostalem jadna 12AX7 LPS i jedna 6922. Napisalem do nich, ze popelnili blad i.... wysyalaja mi nowe, jeszcze lepsze lampy niz zamowilem - Sovtek 12AX7 WXT, a te ktore wyslali najpierw mam zatrzymac w ramach gratyfikacji (moze mi sie do czegos przydadza).

"Kupuje tam, gdzie sprzedawca zaoferuje mi (...) lepsza obsluge."

Przepraszam jaka obsługę zaoferowała ci firma z USA ? Pożyczyli kabel do odsłuchu ? Zaprosili do siebie ? Bo nie bardzo rozumiem.

Jak dla mnie to "obsługę" zaoferowało ci Audio Forte, a ty kupiłeś tam gdzie taniej.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

-> Elberoth

Nie badz smieszny. Pozyczenie kabli raczej nie wchodzi w rachube ze wzgledu na odleglosc. Cable Company wypozycza do odsluchu kable w USA i Kanadzie ale do Polski to troche daleko. Choc nie jestem pewien. Zapytam sie czlowieka, ktory mnie obsluguje czy wyslali by kable do odsluchu do Polski.

Nie mam zamiaru przytaczac tutaj calej kilkutygodniowej korespondencji. Ale nie spotkalem sie jeszcze z takim zainteresowaniem ze strony jakiegokolwiek sprzedawcy, tym jaki sprzet posiadam, jakie mam kable glosnikowe, jakie sieciowki, jaki rodzaj muzyki slucham, jakie brzmienie preferuje, czy stosuje wytlumienie sprzetu, jakie mam warunki odsluchowe. Szczegolnie ten ostatni punkt jest istotny przy zakupie kolumn.

Kolejnym przykladem swietnej obslugi jest reakcja na popelniony blad. Nie dosc, ze wysla mi lepsze lampy niz zamowilem, to nie musze im zwrac tych, ktore dostalem omylkowo. I to wszystko na ich koszt.

A coz, kolumny ktore kupilem w Audio Forte mialy zarysowany lakier na podstawie co zostalo dla niepoznaki pociagniete czarnym markerem. Niestety dostrzeglem to dopiero w domu. Nie wiem, czy w takim stanie oposcily zaklad produkcyjny, czy tez stalo sie to w dostawie, czy tez moze w AF. Fakt faktem nabylem towar wadliwy i ktos umyslenie staral sie ta wade ukryc.

PROFES,

Najpierw zachwycasz się AudioForte, potem piszesz jak ich wykorzystałeś i oszukałeś (wypożyczają za darmo, ale sklep za darmo nie działa), a teraz to już ich obrażasz! Panowie z AudioForte sprzedali mi wiele różnych urządzeń i żadne nie było uszkodzone. A wracając do Twoich kolumn; skoro zauważyłeś uszkodzenie, to trzeba było od razu wrócić do sklepu i wymienić na inne, lub poczekać na naprawę - na pewno nie byłoby problemu.

• Redaktorzy

No, może nie tak ostro. Człowiek posłuchał, nie kupił, bo nie ma tyle pieniędzy. Za to kupował inne rzeczy. Potem trafiła mu się okazja za pół ceny, wziął. A jakby kupił z drugiej ręki, to też byłby niemoralny? Ja bym aż tak daleko nie sięgał.

-> MACMERC

Oooo wiedze, ze "kolega" zaczyna od pomowien! Opisz prosze w jaki sposob oszukalem AudioForte. Jezeli w moim dzialaniu bylo cos niezgodnego z prawem to sam zglosze sie do organow scigania, ale jezeli nie, to jest to pomowienie i domagac sie bede przeprosin na lamach tego forum.

Panow z AudioForte bardzo lubie i szanuje i uwazam, ze jest to najlepszy salon audio w Warszawie.

Rzecz w tym, ze kolumny ktore kupilem mialy wade. Nie wiem w jakich okolicznosciach ona powstala, wiem tylko ze ktos probowal ja ukryc. A ze wada nie ma wplywu na dzwiek, wiec nie mam zamiaru tego reklamowac.

Poza kablami Monster Cable (o ile dobrze pamietam) niw wypozyczalem z Audio Forte zadnego sprzetu, wiec tu "kolega" znow mija sie z prawda.

Oj nieladnie.

profes> nie chodziło o to żeby pokazać jaki profes jest "be" - chodzi po salonach i słucha a później kupuje w innym miejscu. Śledząc Twoje zakupy "po świecie" człowiek się po głowie drapie czemu to takie drogie w Polszy.

Chore jest to że nasi dystrybutorzy sami prowokują takie poczynania swoją nieziemsko przyjazną polityką cenową. Sam chyba przyznasz, pomijając już tą konkretną sytuację, że słuchanie sprzętu w salonach audio żeby go później kupować "po świecie" zdrowe nie jest. Na Twoim miejscu, bo w końcu słuchałeś systemu z tym kabelkiem, pewnie też mógłbym się pokusić o import.

Cóż przewagą sprzedaży w internecie jest to że możesz ją prowadzić z Koziej Wólki z garażu, nie musisz martwić się o salon odsłuchowy, dobrą jego lokalizację itp.

• Redaktorzy

Walery - oj chciałbym zobaczyć spadek cen w sklepach o 20-30%, ale pozostaje to raczej w sferze marzeń :-((

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Macmerc moim zdaniem troche sie mylisz.

W Polsce zarobki sa jakie sa za to mielismy : drogie tel. komorkowe ( za czasow Centertela najdrozsze na swiecie), drogie bilety lotnicze etc i np drogie wycieczki do cieplych krajow i co najwazniejsze bardzo drogie kredyty!!!. Mnie zawsze bolalo to ze jak polski posrednik to wszystko drozej i gorzej. Teraz sie to powoli zmienia. Mam nadzieje ze ze sprzetem bedzie podobnie. Panowie z AF moga miec wytarta kanape i setki zadowolonych klientow ktorzy kupia Jolide w USA czy Chinach. Moga ale nie musza. Jest cos takiego w ekonomii ze za towar od reki placisz wiecej bo masz wieksza korzysc. Ciekawi mnie ile jest w stanie zaplacic wiecej polski klient za np wzmak jesli bedzie mogl go wziac zaraz niz jakby mial go sciagac z USA ? 10%, 20 %. hmmm 60% 100% na pewno nie. I tyle. Albo nauczymy sie handlowac albo bedziemy zdominowani ;-)

O.K. Moze troche za ostro pojechalem. Ale i tak uwazam, ze jesli spedza sie w sklepie dluzszy czas, slucha roznych sprzetow, a potem kupuje sie je na np. allegro, to jest to nie fair. Cena w Polsce to przeciez nie tylko wielki zysk i oszustwo, ale takze zawyzane przez panstwo podatki, koszty transportu, utrzymania sklepu itp. Chcialbym moc kupowac tanio, ale jak czasami ktos poswieci mi duzo czasu (a czasem i pieniedzy - koszty odsluchiwania sprzetow) to nawet wiedzac, ze gdzie indziej dostalbym dana rzecz taniej doplacam, bo tak jest w porzadku i uczciwie. A ceny w AudioForte mozna negocjowac i to bardzo. Wystarczy przyjsc z gotowka.

znowu robi się gorąco jak w słynnym wątku o Jolidzie z Chin - 9192 . Ja tam popieram pawelma . I nawet nie dlatego , że jesteśmy biedniejszym społeczeństwem płacącym drożej . Po prostu są pewne różnice zdroworozsądkowe , które można zaakceptować (do 20 - 25 %) . Bo wysokie podatki , VAT itd. (ale na całym świecie płacą podatki , VAT itd. a dystrybutorzy kupując towar płacą cenę netto , czyli niższą niż ta w jakiej sprzedaje się w USA) . A lubiane AF i tak prawdopodobnie niewiele może zrobić z ceną wspomnianego XLO , bo nie spodziewam się , że dostaje od dystrybutora (Audio Center) w cenie 480 zł - 500zł .

I choć zgadzam się , że to nie całkiem etyczne , żeby słuchać w salonie a kupować w internecie to nie da się tego uniknąć .

a ja ściągam chleb ze stanów . co prawda niesmaczny i nieświeży bo idzie 3 tygodnie , ale za to płacę tylko 5 centów z VAT-em i cłem . zwykle kury muszą mi go dojadać ...

żartuję oczywiście . a za dobry chrupiący świeży chlebek podany przez uroczą sprzedawczynię czasami warto zapłacić parę groszy więcej . aż zgłodniałem ...

Macmerc

To Twoj problem ;-)

Niemcy jak sie zorientowali ze w Polsce sa tansze samochody to ...ogladaja je w Niemczech a kupuja w Polsce.

Niestety praw rynku nie zmienisz....a Niemcy sa o niebo bardziej zdyscyplinowani !!!

Ps Ja jestem liberalem ekonomicznym

-> MACMREC

Racja jest, ze wlasciciel salonu ponosi koszty organizujac odsluchy. Racja jest, ze wypada dany sprzet kupic w salonie gdzie sie go odsluchuje. Zgadzam sie, zeby nawet troche wiecej zaplacic i kupic sprzet w salonie. Ale nie zgdazam sie na wyzysk jaki stosuja polscy dystrybutorzy sprzetu. Gdyby roznica w cenie wynosila 30% nigdy nie chcialby mi sie sciagac sprzetu z Chin, czy USA i ryzykowac utrate pieniedzy, lub zniszczenie w transporcie. Ale w momencie kiedy ten sam sprzet moge zakupic za polowe polskiej ceny, bierze gore zdrowy rozsadek, a nie sentyment do salonu.

A przeprosin sie nie doczekalem :-(

Bardzo przepraszam, zagalopowałem się.

Pawelm ja też jestem liberałem ekonomicznym, tylko że rynek w Polsce jest socjalistyczny i nie można porównywać go z amerykańskim. Możemy tak bez końca.

Temat chyba się wyczerpał, konkluzji napewno nie będzie.

Dużo Słońca !

profes

Wypada to kupować sprzęt tam gdzie nam się oferuje najniższą cenę za ten sam wyrób.

Odsłuch i uprzejma obsługa to powinna być norma.

Zostaliśmy przyzwyczajeni przez tyle lat do traktowania nas przez te salony z góry jakbyśmy byli intruzami.

Być może stąd zachwyty nad AudioForte, a tak naprawdę ci ludzie wykonują po prostu normalną , uczciwą pracę.

Nie widzę żadnego powodu do zabowiązań wobec sklepów z powodu przeprowadzonych odsłuchów czy też z tytułu wypożyczenia sprzętu do domu.

Również nie widzę żadnych przeciwskazań by kupować audio za granicami naszego kraju.

Kryterium jest jedno----CENA .

Mam pytanie odnośnie głośników!!! zakładając że chciał bym zastosować głośnik

ALPHARD SW 1003Z (srednica 256 / RMS 150) do kolumny o wymiarach ok 45 cm wysoka i 35 x 35 reszta objętościowo ok 45 litrów to jakiej długości i średnicy powinien być Bass refleks (2 otwory) aby ta kolumna byla wydajna tak jak powinna!

Drugie pytanie jest podobne dotyczyło by kolumny o wymiarach ok 90 cm wysoka 35 x 35 raszta pojemność ok 100 litrów i zamontowane dwa głośniki basowe o srednicy 256 ALPHARD CW 1002C (RMS 175) i SW 1003Z (j.w.) jaki w przypadku tej kolumny musiał by byc bass refleks (takze 2 otwory)

był bym wdzieczny gdyby ktoś mógł mi pomóc w tym!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.