Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jeśli jest tak jak mówisz że teraz bias ustawiany jest automatycznie to jest to wzmacniacz [350 M] który nie da najmniejszych szans konkurencji po za Absolare. Jeszcze Kronzila miała szanse ale zweryfikowałeś temat jak wiadomo.

Przyznam szczerze ze wiązałem ciche nadzieje że Kronzilla będzie faworytem testu a jednak stało się inaczej.

Tak jak pisałem poprzednio stare TENOR AUDIO były to wzmacniacze lampowe (na diabełkach) stąd bias ustawiany był ręcznie.

Obecne konstrukcje 350M i 175M to są wzmacniacze hybrydowe tzn na wejściu są lampy ale wzmocnienie jest na tranzystorach więc biasu po prostu nie ma bo nie ma lamp mocy.

Poprzednie konstrukcje były mniej udane tzn. były dosyć awaryjne a obecne są podobno wykonane jak najlepsze szwajcarskie zegarki ;)

Co do KR AUDIO i Krondzilli to gdybym nie słuchał równocześnie Tenora mój pogląd byłby zapewne trochę inny.

Krondzilla zagrała poprawnie (może się podobać) ale niestety w starciu z Tenorem poległa.

Grała jak dla mnie za jasno na górze i nawet wpięcie takiego zamulacza jak Shunyata nic nie dało.

IC i głośnikowe to MIT więc też do jaskrawych kabli one nie należą więc "problem" jest chyba po stronie KR Audio.

Rozmawiałem już po odsłuchach z pewnym panem na temat sposobu prezentacji nagrań przez Tenora i on też przyznał ,że próbowali u klienta różne wzmacniacze i przedwzmacniacze (w cenach ok. 100 tyś) i po wpięciu przedwzmacniacza Line1/Power1 do końcówek 350M przeżyli podobny szok jak ja.

Facet użył słów , których ja raczej unikam - "deklasacja". Nie mógł po prostu uwierzyć ,że na tym pułapie cenowym mogą być aż takie różnice pomiędzy przedwzmacniaczami.

Podzielam jego pogląd.

Oczywiście pewnie znajdzie się jakiś malkontent i będzie starał się doszukać jakichś wad w tym zestawie.

Ja ich po prostu nie znalazłem ;)

Ale to jest moja prywatna opinia.

No a ktoś tyle czasu Tenora nie może sprzedać na alledrogo...za jedyne 17tys...

Bo to nie ten Tenor , o którym tutaj piszemy;)

Sluchalem kiedys Tenora ale bylo to chyba jakies 15 lat temu, poznaje po froncie...zagralo z tego co pamietam bardzo kolorowo ;)

Przeczytaj co powyżej napisałem kol. Cybant ;)

Ja sluchalem hybrydy Tenora juz i bylo to bardzo podobne do tego co teraz jest, nie wiem czy nawet nie jest to to samo. A bylo to okolo 15 moze 12 lat temu.

Obecne konstrukcje 350M i 175M to są wzmacniacze hybrydowe

To byla bardzo podobna konstrukcja ale nie pamietam szczegolow...Na 100% hybryda i na 100% mocna paleta barw.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Jarku, przecież to był żart;)))

Niemniej takie porównania jak Twoje są bez sensu , piszesz kompletnie subiektywnie nie podając zestawienia w jakim grały te wzmacniacze... brak punktu odniesienia , jakie głośniki , pomieszczenie .....

Oczywiście Tenor jest świetny , ale takie jednoznaczne stwierdzenia są wysoce ryzykowne...

Słyszałem wiele świetnych komponentów , które źle zestawione grał grubo poniżej swoich oczekowań...i wiele średnich , które grały świetnie w dobrym zestawieniu.

Do tego dochodzą gusta patrz Marslo vs Sly.....

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ja sluchalem hybrydy Tenora juz i bylo to bardzo podobne do tego co teraz jest, nie wiem czy nawet nie jest to to samo. A bylo to okolo 15 moze 12 lat temu.

To byla bardzo podobna konstrukcja ale nie pamietam szczegolow...Na 100% hybryda i na 100% mocna paleta barw.

"Mordeczko ty moja" wzmacniacze 350M i 175M weszły do produkcji w .... 2006 r.

Więc albo się teleportowałeś w nadprzestrzeni kosmicznej albo po prostu słuchałeś ale nie tego o czym tutaj dyskutujemy.

Nie żebym się czepiał ...;)

Czyli twierdzisz ze hybryd 12-15 lat temu nie bylo? Bo ja pamietram na 100% ze byly. ;)

Tak czuje ze te nowe Tenory to sa te same co stare bo pamietam flaki wewenetrzne. Sprawdz bo raczej mnie pamiec nie myli.Pewnie zrobili nowa paczke dodali nowe logo podniesli cene i jest nowosc :D

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarku, przecież to był żart;)))

Niemniej takie porównania jak Twoje są bez sensu , piszesz kompletnie subiektywnie nie podając zestawienia w jakim grały te wzmacniacze... brak punktu odniesienia , jakie głośniki , pomieszczenie .....

Oczywiście Tenor jest świetny , ale takie jednoznaczne stwierdzenia są wysoce ryzykowne...

Słyszałem wiele świetnych komponentów , które źle zestawione grał grubo poniżej swoich oczekowań...i wiele średnich , które grały świetnie w dobrym zestawieniu.

Do tego dochodzą gusta patrz Marslo vs Sly.....

Dlatego napisałem ,że jest to moja (i jeszcze kilku osób) prywatna opinia ;)

Myślę ,że nie masz racji pisząc o braku sensu pisania o subiektywnych wrażeniach z odsłuchów.

Wydaje mi się ,że każda opinia jest subiektywna.

Natomiast takich opinii jak moja w świecie jest b. dużo na temat tych urządzeń , wystarczy poszukać.

A grały one prawie zawsze w innych zestawieniach.

Cóż, ja nie jestem powiązany z żadną branżą audio , nie czerpię żadnych korzyści z tego co piszę.

Nie ma również dla mnie znaczenia kto, jaki sprzęt produkuje czy sprzedaje.

W końcu nie mam żadnych preferencji czy ukrytych fobii. Piszę to co słyszę. Tylko tyle.

Nie używam również kategorycznych stwierdzeń ,że coś jest jedyne , najlepsze i unikatowe.Po prostu albo coś gra albo nie gra i nie trzeba do tego dorabiać (jak recenzent w gazetce) jakichś ideologii.

Co do zestawu w jakim grały te urządzenia to chętnie napiszę Tobie na priv.

Na forum nie będę pisał co mam lub nie mam bo zawsze znajdzie się jakiś "Stary Audiofil" lub jego klon i będzie miał o to do mnie pretensje.

Więc jak masz chęć dowiedzieć się w jakiej konfiguracji itd. wszystko grało zapraszam na priv.

pozdr.

Czyli twierdzisz ze hybryd 12-15 lat temu nie bylo? Bo ja pamietram na 100% ze byly. ;)

Tak czuje ze te nowe Tenory to sa te same co stare bo pamietam flaki wewenetrzne. Sprawdz bo raczej mnie pamiec nie myli.Pewnie zrobili nowa paczke dodali nowe logo podniesli cene i jest nowosc :D

Staszek uwierz mi na słowo albo zadzwoń do fabryki ;)

EOT na ten temat bo brniesz w ślepy zaułek...

Poniżej cytat :

"...Pierwszy wzmacniacz hybrydowy Tenor Audio został zaprezentowany na wystawie CES 2003 – były to monobloki hp300, do których zaraz potem dołączyła wersja stereofoniczna hp150 (cyferki oznaczają moc). W stopniu wyjściowym zastosowano tranzystory typy MOS-FET. W roku 2006 zaprezentowano nową ich generację- monobloki 350M i wersję stereo 175S, jednak te pierwsze z prezentacją produkcyjnej wersji zaczekały aż do roku 2007, kiedy to pokazano je w Denwer, na wystawie Rocky Mountain Aufiofest, zaś te drugie pokazane zostały rok później, na wystawie CES 2008 w Las Vegas."

Gość cybant

(Konto usunięte)

Jarku, nie traktuj tego jako atak , nie miałem takiego zamiaru...;))

Doświadczenie podpowiada mi tylko, że zestawienie jest często równie ważne.....jak komponenty.

Po prostu można zrobić niepotrzebną krzywdę...

Niemniej recenzje takich komponentów wymagają punktów odniesienia....powyżej pewnego poziomu nie ma już źle grających są źle zestawione...lub nie w naszym guście....

Pozdrawiam

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Doświadczenie podpowiada mi tylko, że zestawienie jest często równie ważne.....jak komponenty.

Niemniej recenzje takich komponentów wymagają punktów odniesienia....powyżej pewnego poziomu nie ma już źle grających są źle zestawione...lub nie w naszym guście....

Pozdrawiam

Nie traktuję Twojej wypowiedzi jako ataku na mnie ;)

Zero agresji. Każda wyważona opinia jest mile widziana.

W końcu po to jest forum aby się na opinie wymieniać.

A jak wiadomo każda opinia jest ..... prywatna / subiektywna (nawet opinia publiczna) ;)

pozdr.

Pozdrawiam

Zgadzam sie w ponad 100 %, :).

Po przesłuchaniu wielu bardzo drogich zestawów Monachium większości z nich brakowało niestandardowego podejścia do dobrania klocków. Najcześciej zestawiali , to co im pasowalo z powodów biznesowych i ograniczali potencjał sprzętu.

Jedna z prezentacji ,która mnie w tym aspekcie in plus zaskoczyła było stoisko pod marka kablarzy Fono Acoustica, którzy zestawili Avantgarde Trio z elektronika Vitusa.

Brałbym w ciemno ten dźwięk , ja, zwolennik amplifikacja lampowej. Na polkach w statycznej prezentacji były lampowe wzmaki ciemnoskórego, bardzo miłego konstruktora z Californii Davida Berninga, ale te Vitusy sie swietnie spasowaly.

Wracałem tam kilka razy , to był mój dźwięk w topowym wydaniu za stosunkowo rozsądne pieniądze. Prawdę powiedziawszy stosunek cena jakość był duzo lepszy, od zestawu Living Voice / Kondo za kilka mln pln.

Jarek sorry za offtopa.

Konto w trakcie usuwania

Porównać należało by tylko żródła podłączone do reszty takiego samego toru audio.

Wtedy to miało by sens.

Kurde abc doboru audio musisz ludkom tłumaczyć; to aby na pewno to forum?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Wszystko dzieje się automatycznie tzn. po włączeniu pre+amp na wyświetlaczu pojawia się zegar , który odlicza czas (ok 2 min) do gotowości.

Szczena opada. ;)

Pewnie już przed tymi dwoma minutami a później wiadomo; jak pisze Elb petarda!

Jarek strach się bać z tym zegarem ;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Pewnie już przed tymi dwoma minutami a później wiadomo; jak pisze Elb petarda!

Jarek strach się bać z tym zegarem ;)

Hehehe.... faktycznie wygląda to komicznie.

Prawie jak odliczanie przed wybuchem bomby ;)

I jeszcze jedna "wada" - wyświetlacze w kolorze ...... denaturatu ;(

Jarek , narobiłeś dużego apetytu na odsłuch Tenora 350 M. Mike Malinowski który posiada te monobloki uważany jest

w kręgach audiofilskich za faceta który w audio zjadł wszystkie zęby i z jego opinią liczą się niemalże wszyscy którzy

mają coś do powiedzenia. Jesli facet ma Tenora i z dumą prezentuje jego mozliwości to jest to absolutna czołówka

najlepiej grających wzmacniaczy.

Podoba mi się moc 350 W/8 bo szkoła odpowiedniej mocy wzmacniacza to przynajmniej połowa sukcesu w docelowym brzmieniu systemu i bezproblemowego pobudzenia do życia najtrudniejszych kolumn takich jak chociażby Extrema czy Apogee które potrafią wynagrodzić doskonałym graniem.

Podoba mi się moc 350 W/8 bo szkoła odpowiedniej mocy wzmacniacza to przynajmniej połowa sukcesu w docelowym brzmieniu systemu i bezproblemowego pobudzenia do życia najtrudniejszych kolumn takich jak chociażby Extrema

Wzmacniacz nekrofil ;)

Gość cybant

(Konto usunięte)

Zgadzam sie w ponad 100 %, :).

Po przesłuchaniu wielu bardzo drogich zestawów Monachium większości z nich brakowało niestandardowego podejścia do dobrania klocków. Najcześciej zestawiali , to co im pasowalo z powodów biznesowych i ograniczali potencjał sprzętu.

Jedna z prezentacji ,która mnie w tym aspekcie in plus zaskoczyła było stoisko pod marka kablarzy Fono Acoustica, którzy zestawili Avantgarde Trio z elektronika Vitusa.

Brałbym w ciemno ten dźwięk , ja, zwolennik amplifikacja lampowej. Na polkach w statycznej prezentacji były lampowe wzmaki ciemnoskórego, bardzo miłego konstruktora z Californii Davida Berninga, ale te Vitusy sie swietnie spasowaly.

Wracałem tam kilka razy , to był mój dźwięk w topowym wydaniu za stosunkowo rozsądne pieniądze. Prawdę powiedziawszy stosunek cena jakość był duzo lepszy, od zestawu Living Voice / Kondo za kilka mln pln.

Jarek sorry za offtopa.

Tak i wyśmiewany przez SA Crossfire w systemie Marslo jak widać nie ma następcy...ciekawe dlaczego ...przecież to "taniocha" ...

a to właśnie wartość zestawienia tak ważna w hi end...

Wzmacniacz nekrofil ;)

Rafaello co masz dokładnie na myśli ? Nie ogarnia cię przypadkiem frustracja ? Nie przejmuj się

takimi wpisami - do pewnych spraw trzeba dojrzeć.

"Czy tym krokiem są przełomowe technologie zawarte w Rafaell's Cable G-UP Bubble RCA?"

A moze by tak skonfrontowac Tenora z Amplifonem, to bylby ciekawy punkt odniesienia

Z ciekawosci zapytam, czy Tenor oficjalnie kosztuje cos okolo 100 tys dol.?

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek , narobiłeś dużego apetytu na odsłuch Tenora 350 M. Mike Malinowski który posiada te monobloki uważany jest

w kręgach audiofilskich za faceta który w audio zjadł wszystkie zęby i z jego opinią liczą się niemalże wszyscy którzy

mają coś do powiedzenia. Jesli facet ma Tenora i z dumą prezentuje jego mozliwości to jest to absolutna czołówka

najlepiej grających wzmacniaczy.

Podoba mi się moc 350 W/8 bo szkoła odpowiedniej mocy wzmacniacza to przynajmniej połowa sukcesu w docelowym brzmieniu systemu i bezproblemowego pobudzenia do życia najtrudniejszych kolumn takich jak chociażby Extrema czy Apogee które potrafią wynagrodzić doskonałym graniem.

Nie znam gościa (Malinowski) znam tylko Maliniaka z "Czterdziestolatka" ;)

Posłuchać można w Soundclubie w W-wie lub pożyczyć (za kaucją) do domu.

Koniecznie trzeba posłuchać z dedykowanym przedwzmacniaczem i kablami Kubala Sosna.

Można pokombinować z innymi kablami ale u mnie z Shunyatą było wyrażnie gorzej.

Do pre podłączyłem Siltecha Double Crown ale myślę ,że dobrze sprawdził by się również Acrolink.

P.S.

Kable Kubala Sosna już jadą do mnie więc zobaczymy jak wpasują się w moje zabawki.

Napiszę wrażenia z odsłuchów.

A moze by tak skonfrontowac Tenora z Amplifonem, to bylby ciekawy punkt odniesienia

Z ciekawosci zapytam, czy Tenor oficjalnie kosztuje cos okolo 100 tys dol.?

Tak w USA Ale same monobloki bez przedwzmacniacza .W Europie oczywiście 1$ = 1eur.

Drogi sprzęt. Niestety ;(

Poza tym konfrontacja wzmacniacza zintegrowanego z dzielonym pre+monobloki.

Nie wiem czy ma to sens.

No coz, zazdroszcze koledze mozliwosci, no i gratuluje, chcociaz nie wiem, czy nawet gdybym te mozliwosci mial, to wydalbym tyle kasy

Tym ciekawiej byloby porownac do takiego Amplifona, na ktorego jescze mozna sobie pozwolic, ciekawe co mozna osiagnac wiecej za te, nie oszukujmy sie, niebotyczne pieniadze

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

No coz, zazdroszcze koledze mozliwosci, no i gratuluje, chcociaz nie wiem, czy nawet gdybym te mozliwosci mial, to wydalbym tyle kasy

Tym ciekawiej byloby porownac do takiego Amplifona, na ktorego jescze mozna sobie pozwolic, ciekawe co mozna osiagnac wiecej za te, nie oszukujmy sie, niebotyczne pieniadze

Spokojnie, spokojnie .... jeszcze nic nie zamówiłem.

Na razie szukam funduszy i nie wiem czy zacząć od zbierania makulatury czy może postawić na flaszki pet ;)

Trzeba posłuchać jeszcze trochę bo na pewno są jeszcze urządzenia warte zainteresowania.

Taki zachwalany na forum Amplifon jako monobloki + pre.

Ale nie wiem czy kiedykolwiek ten projekt powstanie.

Na razie postaram się posłuchać tego wzmacniacza zintegrowanego aby poznać barwę i potencjał urządzeń.

Może zagonią Tenora w kozi róg. Nie miał bym nic przeciwko temu.

Ale producent nie odpowiada na maile. Niestety.

Spróbuję zadzwonić .

Pewnie czyta forum i myśli sobie, że jak ma tachać 70kg skrzynkę na drugi koniec Polski wiedząc, że tylko do posłuchania z ciekawości to czeka może na jakąś okazje, że będzie na Pomorzu klient, tak żeby nie jechać na darmo i upiec 2 pieczenie na jednym ogniu. Monobloków na razie nie ma więc nie może ich zaoferować, a integra nie jest w lidze Jarka.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Pewnie czyta forum i myśli sobie, że jak ma tachać 70kg skrzynkę na drugi koniec Polski wiedząc, że tylko do posłuchania z ciekawości to czeka może na jakąś okazje, że będzie na Pomorzu klient, tak żeby nie jechać na darmo i upiec 2 pieczenie na jednym ogniu. Monobloków na razie nie ma więc nie może ich zaoferować, a integra nie jest w lidze Jarka.

A co jest powyżej " Ligi Mistrzów " ....bo się na piłce nie znam....?

A to na wybrzeże firmy kurierskie nie docierają....?

Jarek nie ufa produktom, które nie należą do znanych, zachodnich brandów.Trochę go rozumiem bo w sumie też jestem nieufny. A Tenor jest bardzo uznany na całym świcie i to jest plus. Gorzej z Ypsilon.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.