Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Powiedzmy, ze pomost:)

No to jest ostatnie stadium doroslosci, przeniesc sie z miasta na wies:)

Dokładnie, nie ma potrzeby wyjazdu na urlop bo urlop jest zaraz po pracy i gdyby nie ciekawość swiata,innych kultur a przede wszystkim innej kuchni to pewnie nigdzie bym się nie ruszał:))

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Witam ponownie.

Pomimo ,ze jestem na urlopie to staram sie sprowadzic do Polski i posluchac pre + koncowek firmy ABSOLARE w wersji Signature.

Jestem juz bliski dopiecia dealu i mysle ,ze po moim urlopie tzn. gdzies w polowie wrzesnia sprzet zawita do mnie na odsluch.

Jezeli uda sie wszystko zalatwic i posluchac tego sprzetu to postaram sie napisac kilka slow jak wypadl on w porownaniu np. do Kondo.

Ale mam jeszcze inne pytanie .

Czy ktos z forumowiczow mial stycznosc z kablami firmy ECHOLE ?

Tymi kablami ( i kablami Mita ) spiety byl caly system Absolare i Rockportow na AS w Monachium i wiem z relacji kilku osob , ze caly ten set gral przyzwoicie.

Sa to kable srebrne z domieszka zlota i palldium wiec pewnie wpisuja sie w folklor Siltecha.

Dlatego na testy Absolare wezme pewnie rowniez kable Echole aby sprobowac .

Jezeli ktos mial te kable to prosze o komentarz.

pozdr.

• 1 miesiąc później...
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Witam ponownie.

Czy ktoś z forumowiczów miał okazję słuchać urządzeń firmy Unison Research a konkretnie poniższych modeli:

1.Reference pre

2.Reference power amplifier

post-33970-0-38037800-1412504426_thumb.jpg

post-33970-0-36995000-1412504431_thumb.jpg

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Witam.

Niestety urządzenia ABSOLARE jeszcze do mnie nie dojechały więc dalej cierpliwie na nie czekam.

Jednak w międzyczasie mam na początek listopada umówiony odsłuch urządzeń Unison Research (jak powyżej na zdjęciu).

Jednak jako nie lada gratkę będę miał możliwość odsłuchu w przyszłym tygodniu (tym razem już potwierdzone) urządzeń mało znanej w Polsce firmy NAT AUDIO:

- Magnetostat

- Magma

Będę to chyba najmocniejsze na rynku lampy SE oraz dedykowany preamp tej firmy.

Same lampy w końcówkach mocy budzą respekt ;)

Jestem ogromnie ciekawy jak zagrają te urządzenia u mnie w połączeniu z Focalami i Metronome.

Dostane też do testów kable PAD 25th Anniversary (IC i głośnikowe).

Opiszę jak wypadły te ciekawe konstrukcyjnie urządzenia firmy NAT w połączeniu z różnymi kablami.

Poniżej zdjęcia urządzeń :

post-33970-0-45125300-1413130538_thumb.jpg

post-33970-0-64221500-1413130543_thumb.jpg

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Co to za lampa???.

Z tej samej rodziny co u Ciebie.

Wygląda faktycznie oryginalnie ale podobno gra fantastycznie.

Posłuchamy , zobaczymy jak jest na prawdę ;)

Ja sluchalem chwileczke dwoch monoblokow Unison Resaerch w Monachium...zagralo to na tyle zle... ze szybko opuscilem pokoj. Byc moze system zle byl zestawiony, zagralo ciezkim spowolnionym dzwiekiem, ktorego nie lubie. Pamietam tylko, ze bylem mocno roczarowany tym dzwiekiem nie bylo dla mnie tam nic co moglo mi sie w tym dzwieku podobac. Co innego Absolare, zagralo naprawde wykwintnie w kazdym aspekcie, chociaz dzwiek troche jednak byl spowolniony, dodam tylko, ze w tym ostatnim pokoju spedzilem sporo czasu i sluchalem na nagraniach ktore znalem.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ja sluchalem chwileczke dwoch monoblokow Unison Resaerch w Monachium...zagralo to na tyle zle... ze szybko opuscilem pokoj.

Takie odsłuchy jak wiesz nie znaczą dla mnie absolutnie nic wiarygodnego (nie piszę w tym miejscu o Tobie tylko ogólnie).

Nie wiem jakich monobloków słuchałeś (Unico czy Reference) a to zasadnicza różnica.

Posłucham wkrótce i sam ocenię czy mnie się podoba czy też nie.

Chociaż szerze wątpię w to aby te monobloki ( na lampie 845 ) mogły tak słabo zagrać...

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Odnośnie monobloków na lampie 845 to zgadzam się z Jarkiem. To są bardzo dobre lampy, wydajne, mocne, szczegółowe. Monobloki Unisona Researcha ze starszej serii znam bardzo dobrze; oferują one dźwięk wysokiej próby.

Takie odsłuchy jak wiesz nie znaczą dla mnie absolutnie nic wiarygodnego (nie piszę w tym miejscu o Tobie tylko ogólnie).

Nie wiem jakich monobloków słuchałeś (Unico czy Reference) a to zasadnicza różnica.

Posłucham wkrótce i sam ocenię czy mnie się podoba czy też nie.

Chociaż szerze wątpię w to aby te monobloki ( na lampie 845 ) mogły tak słabo zagrać...

No wlasnie nie wiem ktore to byly monobloki, probowalem znalezc ten pokoj na filmach z Youtube ale nie udalo sie. W kazdym badz razie dla mnie zagralo to tragicznie i sam juz fakt ze ktos na takiej wystawie o takiej swiatowej randze przedstawia taki WIELCE misiowaty dzwiek zle swiadczy o firmie. Ten dzwiek byl patologicznie niepoprawny tego sluchalo sie tak jakbym sobie korki do uszu zamontowal, ze ktos oferuje taki dzwiek? Dla mnie dziwne.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Co innego Absolare, zagralo naprawde wykwintnie w kazdym aspekcie

Nie wiem czy wiesz ale w Absolare są również lampy 845 ;)

W kazdym badz razie dla mnie zagralo to tragicznie i sam juz fakt ze ktos na takiej wystawie o takiej swiatowej randze przedstawia taki WIELCE misiowaty dzwiek zle swiadczy o firmie. Ten dzwiek byl patologicznie niepoprawny tego sluchalo sie tak jakbym sobie korki do uszu zamontowal, ze ktos oferuje taki dzwiek? Dla mnie dziwne.

Staszek wydaje mi się ,że raczej mogły to być urządzenia innej firmy a nie firmy Unison Research.

Ich zestaw pre+amp. serii Reference uznawany jest za raczej udaną konstrukcję i tak jak napisał kol. Tomkly jest to raczej dźwięk "wysokiej próby".

Z tego co pamiętam to ich topowa integra Absolute 845 grała kilka lat temu na AS w Warszawie.

Może ktoś z forumowiczów pamięta jeszcze jak prezentowała się wtedy ?

W tym roku będziesz miał okazję samemu się przekonać jak gra cały zestaw pre+amp serii Reference bo z tego co sie dowiedziałem będą na AS.

Mnie osobiście bardzo ciekawi połączenie lamp 300B w pre i 845 w monoblokach.

To może być całkiem sympatyczne granie, takie jak lubię ;)

pozdr.

Jarku ja nic nie moge powiedziec o wzmacniaczach bo sluchalem calego systemu i na 100% bylo to Unison Research, bo bylem bardzo zaciekawiony co oferuje ta firma poniewaz mialem pierwszy raz z nia stycznosc. Nie wiem czemu to tak zagralo a zagralo tragicznie moze byly zle kolumny, moze zrodlo, moze mieli popalone wysokotonowce...Nie wiem, stwierdzam tylko jak to zagralo. Co do lamp sie nie wypowiem bo sie na nich nie znam, ale z pewnoscia dzwiek lamowek bardziej zalezy od konstrukcji niz od stosowanych lamp, jesli juz cos ma duzy wplyw na dzwiek w lampowkach to najbardziej chyba samo trafo, sposoby zasilan, rodzaj montazu, ekranowania, zasilania, a moim zdaniem na koncu tej listy dopiero sa lampy. Ale tak jak mowie nie znam sie na lampach, Ty z pewnoscia wiesz na ten temat duzo wiecej.

<br />Może ktoś z forumowiczów pamięta jeszcze jak prezentowała się wtedy ?<br />

Z czasem, szczegóły uleciały pamięci, ale całościowo b. ciekawa prezentacja przy której zatrzymałem się na dłużej.

Ja pamiętam z zamierzchłej przeszłości ich monobloki, chyba 845, napędzające Sonusy Guarnieri - instrumenty akustyczne były doskonałe!

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Monobloki 845 Unisona fajnie grają ze starymi Sonusami ale także z wszelkimi Spendorami, Harbethami i innymi ciepłymi kolumnami. Jak na urządzenie lampowe cechuje się świetną dynamiką, przejrzystością i czystością. Mimo relatywnie niewielkiej mocy są w stanie napędzić większość kolumn na rynku. To nie jest lampa zamulona, wręcz przeciwnie, typ krystalicznie czystej i rozdzielczej, o dobrze zarysowanym i wypełnionym basie. Gdybym miał wskazać na jakiś punkt odniesienia, to brzmienie monobloków UR jest zbliżone do Amplifona SET 42 na grafitowych lampach. MPW o których nieraz rozmawiamy grają bardziej obszernie, okrągło i ciepło, a mniej konturowo i detalicznie. Unisony to takie migoczące iskierki...

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nigdy nie miałem do czynienia z tymi urządzeniami ale z tego co piszecie warto na pewno posłuchać u siebie.

Kto wie , może Kagura wcale nie jest taka "straszna" dla konkurencji ;)

Gość cybant

(Konto usunięte)

Miałem okazję kiedyś słuchać S6 ...i jeżeli ten 845 gra znacznie lepiej to jest warty posłuchania .

Jarek tylko nie rozumiem , dlaczego nie chcesz posłuchać Amplifona na lampie 833... bo ten na GM 70 odsyła na razie wszystkie inne wzmacniacze w niebyt...

Jeżeli to jest kwestia prestiżu bierz Kagury , ale jak kierujesz się dźwiękiem to Amplifon jest wyjątkowy ...

Właśnie testuje w swojej GM NOS Telefunkena...magia...

Posłuchaj naprawdę ...i działki z tego nie mam;)))

Gość cybant

(Konto usunięte)

Gońcie człowieka , bo tyle GM sprzedaje , że pewnie doby mu brakuje....;))

A poważnie, właśnie mam możliwość testowania lamp wejściowych do GM ...

I to bardzo ciekawe ...wcale drożej nie znaczy lepiej ....:)))

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

nie rozumiem , dlaczego nie chcesz posłuchać Amplifona na lampie 833... bo ten na GM 70 odsyła na razie wszystkie inne wzmacniacze w niebyt...

Jeżeli to jest kwestia prestiżu bierz Kagury , ale jak kierujesz się dźwiękiem to Amplifon jest wyjątkowy ...

Ja kieruję się tylko i wyłącznie dźwiękiem , nigdy ceną bo jak wiadomo zera nie grają.

Ale niestety dziwnym trafem te drogie urządzenia grają dla mnie lepiej niż znacznie tańsze.

Pewnie dlatego ,że w większości z nich elementy wyposażenia są na odpowiednim poziomie.

Ja chciałem posłuchać tego Amplifona ale pomimo szczerych chęci producent olał mnie i tyle.

Trudno jego decyzja. Przyjdzie mi jakoś z tym żyć ;)

A tak na poważnie ta integra , którą obecnie oferuje Amplifon jest za słaba pod względem mocy do moich kolumn.

Czekam aż pojawią się monobloki i wtedy (jeżeli do tego czasu nie kupię nic innego) postaram się ich posłuchać.

Na razie będę słuchał NAT , Unison Research a może i Absolare.

Coś pewnie się trafi.

Liczę ,że nawet może zagra na poziomie Kagury ale za niższą cenę ;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

zagonił Amplifona do roboty u niego ...w polu

Każdy orze jak może ;)

Wierzę ,że w swoim przedziale cenowym Amplifon gra b.dobrze i wierzę oraz mam nadzieję ,że monobloki na lampie 833 będą udaną konstrukcją.

Natomiast w tym przedziale cenowym , w jakim będą monobloki i pre Amplifona łatwo nie będzie.

Ale dobry dźwięk zawsze się obroni.

Jak na razie no plus ultra to dla mnie Kondo Kagura i szukając dalej łudzę się ,że może znajdę coś co zagra na podobnym poziomie ale ździebko taniej ;)

Gość cybant

(Konto usunięte)

Nie wiem o co chodzi z tą niechęcią odsłuchu u Ciebie....może zbyt groźny jesteś.;)

Wierz mi warto posłuchać ....i pewnie zaraz mnie napadną , ale nic z tego nie mam ...

Jarek tylko nie rozumiem , dlaczego nie chcesz posłuchać Amplifona na lampie 833... bo ten na GM 70 odsyła na razie wszystkie inne wzmacniacze w niebyt...

Do mojej gm-ki nie ma startu-taka jest prawda-więc nie oszukuj-bo to wielki wstyd.

Każdy orze jak może ;)

Wierzę ,że w swoim przedziale cenowym Amplifon gra b.dobrze i wierzę oraz mam nadzieję ,że monobloki na lampie 833 będą udaną konstrukcją.

Natomiast w tym przedziale cenowym , w jakim będą monobloki i pre Amplifona łatwo nie będzie.

Ale dobry dźwięk zawsze się obroni.

Jak na razie no plus ultra to dla mnie Kondo Kagura i szukając dalej łudzę się ,że może znajdę coś co zagra na podobnym poziomie ale ździebko taniej ;)

Dobry dżwięk zawsze się obroni!!

Czy może przypadkiem gościleś u siebie Pana Zagrę?))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.