Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jt211

(Konto usunięte)

Sam jestem ciekawy co napisze "pan recenzent" W.P.

Wszystko zależy do jakich kolumn a przede wszystkim do jakiego preampa podłączy W.P. monobloki Kondo Kagura.

Skoro chce coś testować to powinien przede wszystkim podłączyć te monobloki do dedykowanego przedwzmacniacza a jak chce to może również podłączyć dla porównania do innego.

Wiem jak grają te urządzenia razem tzn. pre + mono (Kondo) i słyszałem od ludzi jak grają z innymi pre.

Zobaczymy co napisze W.P. ;)

pozdr.

P.S.

Zamiast kapci W.P. powinien założyć jakieś obuwie sznurowane :)

Jarek ja bym jeszcze wziął pod uwagę warunki lokalowe

" rzeczonego recenzenta " :>)))

Nie rozumiem dziwnych zachowań co poniektórych pod adresem recenzenta W.P, ale to wynika prawdopodobnie

z typowej dla nas zazdrości. Pan Wojtek doskonale recenzuje sprzęty a to ze ma skromne wielkością mieszkanie

to nie ma nic do rzeczy. Bardzo lubię jego opisy i życzę sobie aby pozostali panowie recenzenci pisali w tak dokładny

i interesujący sposób jak W.P.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Bardzo lubię jego opisy i życzę sobie aby pozostali panowie recenzenci pisali w tak dokładny

Jurgen , może chodzi po prostu o to ,że niektórym osobom nie podobają się poetyckie opisy grania poszczególnych sprzętów i w to miejsce woleliby raczej informacje techniczne albo z procesu produkcji urządzeń.

Ja rozumiem ,że klient nasz pan i "płaci' (najczęściej w fantach) za różnego rodzaju recenzje , w których tak jak w dobrej powieści sensacyjnej mamy barwne opisy otaczającego nas pejzażu, zwroty akcji i dramaturgię a czasami pojawia sie nawet wątek miłosny np. do kabla albo wtyczki , ale pytam się po co ?

Może jednak warto skupić się na istotnych rzeczach i napisać krócej ale rzeczowo.

Tylko co na to powie sponsor ? Może następnym razem nie dać sprzętu na test albo zniżki members clubu .... ;)

może chodzi po prostu o to ,że niektórym osobom nie podobają się poetyckie opisy grania poszczególnych

Z tzw. poezją to W.P. jest bardzo powsciągliwy. Jak byś poczytał niektórych zza oceanu to byś dopiero złapał się

za głowę - to już nie jest poezja tylko proza pełna dramaturgii wydarzeń z odsłuchu.

A ja wlasnie duzo bardziej wole opisy Pana Wojtka Paculy, dla mnie sa zrozumiale jak i pisze on lotnym slownictwem, ale to juz oczywiscie sprawa indywidualna. Juz kiedys pisalem ze teksty W. Paculy nasycone sa audiofilskiem profesjonalizmem, ale tez i wyjatkowa znajomoscia tematu zjawisk fizyczno/elektronicznych, a to jest w moim mniemaniu wyjatkowa rzadkosc, nawet na skale swiatowa. Wielu naprawde wielu recenzenow jak pisze o technikaliach to naprawde chce sie ich bic po lapach a czasami i dac im kopniaka, tak wielki nieprofesjonalizm panuje wsrod audio recenzentow. W. Pacula ma tez ta wyjatkowa zdolnosc ktora ja zauwazylem ze jak czegos czasami nie wie to sprytnie omija temat i tu naleza mu sie dodatkowe pochwaly. Inni recenzenci dla przykladu nie maja tej cechu i pisza w takich sytuacjach zwyczajne glupoty, a przeciez wiadomo ze nikt nie pojadl wszelkich rozumow...

Też lubię jego opisy czym pewnie narażę się kilku osobom. Nie zmienia to faktu, że w miarę lat mam coraz większy dystans do opisów. Ale coś zawsze można wyczytać co później się potwierdza w realnym odsłuchu.

No ale na razie wciąż nie ma czego czytać,to tak a propos profesjonalizmu...

Zauwaz ze bylo AS2014 dla przykladu Srajan Ebaen pisal ze na obrobke jednej wystawy jak AS potrzeba mu 10 dni...a jeszcze dochodza recenzje sprzetow. Kagur raczej tez nie slucha sie w jednym dniu ;)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Ale o tym,że AS odbywał się w takim a nie innym terminie,to wiedział już chyba od roku?to oczywiste,że obróbka materiału trwa ale po pierwsze to On sam narzucił sobie taki a nie inny dead line a po drugie gdzie indziej się da vidé Sound@rebels

Gość jt211

(Konto usunięte)

Nie rozumiem dziwnych zachowań co poniektórych pod adresem recenzenta W.P, ale to wynika prawdopodobnie

z typowej dla nas zazdrości. Pan Wojtek doskonale recenzuje sprzęty a to ze ma skromne wielkością mieszkanie

to nie ma nic do rzeczy. Bardzo lubię jego opisy i życzę sobie aby pozostali panowie recenzenci pisali w tak dokładny

Jurgen pozwolisz że dam Ci przykład tej jak to określasz "zazdrości".

Z recenzji przedwzmacniacza Incito wynika że lampa E280F to trioda i jest

czy była robiona tylko Siemensa.

Naprawdę E280F to pentoda robiona przez wielu producentów.

W Incito E280F jest użyta jako trioda zrobiona z pentody ale to przekracza

intelekt rzeczonego redaktora.

Bardzo lubię czytać jego bajkopisarstwo na temat sprzętów lampowych.

W każdej recenzji lampowej jest kilka takich baboli a wydaje mi się

że jednak tak podstawową wiedzę recenzent chyba powinien posiadać ?

Teraz załóżmy że posiadam jakiekolwiek pojęcie o domowym audio i widzę

system za kilkaset tysięcy złoty stojący w rogu pomieszczenia z lewą

kolumną na oknie i grzejniku.

Czy mam prawo założyć że rzeczony redaktor pisze bajki bo nie ma siły

żeby w tym ustawieniu usłyszał połowę tego o czym pisze ???

Na koniec czy nie wydaje Ci się śmieszne że kogoś stać na Solution a

nie stać na miejsce odsłuchowe z prawdziwego zdarzenia nawet w tym

pomieszczeniu ?

Pomyśl co naprawdę czuje producent drogich kolumn ustawiający swoje

produkty na oknie i grzejniku ??? Skarpetki pomijam :>)

Wiem że wielu z nas nie ma lekko z ustawieniem sprzętu , lokal , żona itp.

Tylko że my nie robimy z siebie obciachu na skalę światową :>)

Czy uważasz że piszę to z zazdrości ?

Pomyśl co myślę jak czytam że dla kogoś rzeczony redaktor jest autorytetem ?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Józek lepiej tego nie można było ująć .... +1 ;)

Dodałbym jeszcze kompromitujące stwierdzenia ,że tranzystor gra dźwiękiem lampowym ... i mamy komplet.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Józek, ale ja słyszałem kiedyś od p. Jasika podobne uwagi o Macieju Stryjeckim;-) Jedna kolumna na regale, druga na fortepianie :-) Nie wiem ile w tym prawdy, ale tak mi się przypomniało.

Gość jt211

(Konto usunięte)

Kiedyś miałem okazję i szczęście poznać kogoś kto skończył MIT na

początku lat 50.Było to w czasie kiedy był już internet.

Powiedział mi bardzo ciekawą rzecz ;

" Józek uważaj bo na necie 90% ludzi piszących o lampach nie wie

o czym pisze " :>)

Mysle że miał rację i to nie tylko jeżeli chodzi o lampy ale i o

audio i wiele innych rzeczy.

Wystarczy poczytać naszych forumowych samokreujących ekspertów typu

Stasiop by Singer czy Palton by kulki plus kanapa.

WP to ta sama tylko wieksza skala :>)

No ale z drugiej strony ludzie mówią że śmiech to zdrowie !!!

Kolego jt211 w 'osobie; w stopce napisales cyt:

'Lampowy DIY z zaznaczeniem że raczej praktyk niż teoretyk. Zero wykształcenia elektronicznego.'

Ty to dopiero jestes ekspert samo-niekreujacy. Wypowiadzasz sie na temat elektroniki a sam... Jak dla mnie post miesiaca :D

Tak smiech to zdrowie i tutaj pierwszy raz na forum sie z kolega zgadzam :D :D :D

p.s. Prawda jest taka ze 99.99% ludzi ktorzy robia na lampach nie wiedza z czego wynika ich dobry dzwiek...bo przeciez nie wynika z tego ze wprowadzaja one olbrzymie zawartosci THD. Robia poprostu to w ciemno traktujac lampy jak magie :D To tez ja uwazam ludzi konstruujacych na lmapach za lekko niedorozwinietych, co nie oznacza wcale ze lampy zle graja ;)

To tez ja uwazam ludzi konstruujacych na lmapach za lekko niedorozwinietych

To jest cytat miesiąca.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

To tez ja uwazam ludzi konstruujacych na lmapach za lekko niedorozwinietych, co nie oznacza wcale ze lampy zle graja ;)

Jak zwykle paradne - tyrada z'' klasą'' a jaka konsekwentność i spójność czad ,a potem zdziwienie......

Jak zwykle paradne - tyrada z'' klasą'' a jaka konsekwentność i spójność czad ,a potem zdziwienie......

No ale jak nazwac tych ludzi? Zapytaj czy wiedza czemu lampy ladnie graja? Odpowiedza takim belkotem ze nic sie nie dowiesz, albo beda wymyslac teorie z innych wymiarow siwadomosci. Chodzi mi oczywiscie o wytlumaczenie naukowe a nie inne ;)

...To tez ja uwazam ludzi konstruujacych na lmapach za lekko niedorozwinietych, co nie oznacza wcale ze lampy zle graja ;)

jesteś Staszek WIELKI :)

----------------------------------------------------

Czy mam prawo założyć że rzeczony redaktor pisze bajki bo nie ma siły

żeby w tym ustawieniu usłyszał połowę tego o czym pisze ???

Na koniec czy nie wydaje Ci się śmieszne że kogoś stać na Solution a

nie stać na miejsce odsłuchowe z prawdziwego zdarzenia nawet w tym

pomieszczeniu ?

Pomyśl co naprawdę czuje producent drogich kolumn ustawiający swoje

produkty na oknie i grzejniku ??? Skarpetki pomijam :>)

Wiem że wielu z nas nie ma lekko z ustawieniem sprzętu , lokal , żona itp.

Tylko że my nie robimy z siebie obciachu na skalę światową :>)

Czy uważasz że piszę to z zazdrości ?

Pomyśl co myślę jak czytam że dla kogoś rzeczony redaktor jest autorytetem ?

JT 211 producent drogich kolumn czy wzmacniaczy którymi dysponuję Wojciech Pacuła ma to gdzieś i czy w ogóle

grają u niego w domu czy je odsprzedał.Konkretne firmy mają sprzedaż tychże produktów po kilkadziesiąt aż po set

sztuk każdego roku więc nie mają na to czasu - chyba że bezposrednim klientem jest ktoś z pierwszych stron gazet

lub członek rodziny królewskiej. Jako czytelnik nie jestem ekspertem technicznym i mam to w nosie czy gra pudełko

pamdory czy wzmacniacz w którym wsadzono super kondycjonery czy złote płytki lub inne perełki - dla mnie liczy się

jak to gra i tylko jak to gra. Osoby z zapleczem technicznym mogą mieć z tym problem ale to jest ich problem

Rozumiem twoje rozterki gdy przychodzi do pomyłek technicznych czy konstrukcyjnych w opisie ale np. mój znajomy

konstruktor uznanych wzmacniaczy zawsze mówi - pokaż mi co jest w środku a powiem ci czy to jest dobry sprzęt

i jak gra. Śmieję się z tego bo mam obojętny stosunek do tego co jest w środku ale niech ciekawostką będzie to

że przejechał się nie raz wystawiając jakiemuś urządzeniu etykietkę brzmienia [?] bez możliwości posłuchania.-))

Jarek,

To mnie niezmiernie cieszy, bo elastycznosc bedzie Ci potrzebna.

Te akrylowe transporty Metronome to piekne sa , nie przecze, ale podaja sygnal do daka Metronome, a co on z nimi moze zrobic to wiem.

Oczywiscie , w Twoim systemie moze to byc strzal w 10 , moze tego wlasnie potrzeba Focalom, a moze masz takie preferencje soniczne .

Stawiam, ze to drugie powoduje , ze wybierasz transport cd z dakiem Metronome, bo szukasz glownie muzykalnosci i wypelnienia.

Oczywiscie daje sobie jakis margines bledu i zastanawiam sie, czy na pielgrzymke pokutna trzeba bedzie az do Canossy czy moze jakas polska Kalwaria wystarczy?:)

Zizizeno,

Na stronie stockifisha nie ma nic o plikach niestety, mam nadzieje ,ze poki co.

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

bo szukasz glownie muzykalnosci i wypelnienia.

Bo czego innego można szukać w muzyce ?;)

Mnie nie interesują pojedyncze dźwięki bo ze mnie raczej meloman a nie audiofil.

pozdr.

Posłuchasz Petera Jansona i jak brzmi gitara klasyczna z "paździerzowego CD" to zrozumiesz o czym tutaj dyskutujemy .... ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.