Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie z tej całej recenzji najważniejsze jest to że można sobie kupić magię Kangurków za ułamek ich ceny...czyli po prostu zakupując Souga z drugiej ręki i dobierając do niego odpowiednie kolumny. I nie trzeba bawić się w eksperymenty z NOSami...

Tak więc wszystko dla ludzi;)

Jakis czas temu byla oferta na 2 letnie Kondo Souga z Wloch za jakies 17 k euro.

Jakbym byl pewny , ze to daje postep w torze , to bym z pewnoscia podjal rozmowy.

Czy ktos sluchal Avantgardow z Kondo Souga ?

Konto w trakcie usuwania

Ci od kondo tez niedorozwoje:)?

Niestety przeprosin nie bedzie, wiekszosc konstruktorow robiacych sprzet na lampach, mowiac porownaniami - to sa alchemicy, a nie naukowi chemicy, oczywiscie nie wszyscy... Sa bardzo nieliczne przyklady, ze istnieja firmy ktore dokladnie rozumieja zjawiska. Tak sadze jednak, ze zrozumienie tych zjawisk przyszlo im wraz z wieloletnimi zabawami alchemicznymi, tak zreszta w nauce tez czesto bywa, ze odkrycie jakiegos zjawiska odbywa sie poprzez irracjonalne proby, a czesto przypadki. Do tych nielicznych firm z pewnoscia moim zdaniem nalezy wlasnie Kondo. Nie mialem niestety sonicznej stycznosci z ich topowym modelem Kagura, ale kilka krotnie mialem stycznosc z ich nizszymi modelami. Pierwsza stycznosc mialem 4 lata temu na Audio Show w Warszawie, wszedlem do pokoju i nic nie wiedzialem o firmie, ze to taki topowy High-End ;), sugestii wiec nie bylo zadnej! Od razu zanurzylem sie w ten cudowny dzwiek ( gralo chyba Kondo Ongaku z vinyla) dzwiek odstawal od tego wszystkiego co bylo na wystawie bardzo wyraznie, zrozumialem wtedy ze to jest cos czego nigdy wczesniej nie slyszalem, pozniejsze spotkania z firma Kondo nie byly juz moze tak entuzjastyczne ale zawsze slyszalo sie to cos, czyli powietrze i absolutnie oddzielony kazdy instrumen. Niestety nawet bardzo drogie systemy nie maja tego czegos co wlasnie posiada Kondo. Pozniej zauroczony dzwiekiem Kondo sluchalem wielu roznych lampowek niestety byly systemy ktore zblizaly sie troche do tego czaru jaki oferuje Kondo, ale w mojej ocenie zawsze to byla dzwiekowa przepasc. Systemy tranzystorowe ktore znam w mojej ocenie moga dosiegnac poziomu wielu drogich lampowek ( oczywiscie prezentujac inna estetyke dzwieku) ale poziomu Kondo niestety dalej nie. Osobiscie uwazam ze jest to sprawa tylko czasu, a moze tylko Kondo ma monopol na to bardzo wazne w dzwieku 'COS' zobaczymy...

W zalaczniku 'flaki' przedwzmacniacza Kondo M1000

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A ja mam wrazenie, ze Ty(nie obraz sie, staram sie byc obiektywny i tak mi wychodzi) po prostu lubisz miec jakis oltarzyk, a jaki moze byc lepszy od niedostepnego Kondo, i nawet juz harmoniczne nie przeszkadzaja, i lampa dobra, i znieksztalcenia dobre, wszystko w tym oltarzyku gra

Jesli chodzi o audionote to jakos nigdy mi dobrze na AS nie gralo, chociaz w innych warunkach juz mi sie podobalo

Kondo nie slyszalem, ale wierze ze jest znakomite, tyle ze bez przesady, inni tez potrafia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

A ja mam nieodparte wrażenie że Staszek masz tak jak moja żona ,jej podobają się przedmioty w konsekwencji najdroższe (czasami cenę poznajemy trochę później):)))

Miewa gest kobieciątko.Na razie więcej ogląda niż kupuje - na szczęście.

Jakis czas temu byla oferta na 2 letnie Kondo Souga z Wloch za jakies 17 k euro.

Jakbym byl pewny , ze to daje postep w torze , to bym z pewnoscia podjal rozmowy.

Czy ktos sluchal Avantgardow z Kondo Souga ?

Ja słuchał.

Tylko Mpreno żle napisał-bo na lepszych lampach-tzn.tych starych jest naprawdę sporo lepiej-wiem bo słuchałem.

Przy tej klasie wzmaka i przede wszystkim cenie-lampy mocy najlepsze to single plate Cunninghamy.

Souga w specyfikacji podaje 7wat ,a ma w rzeczywistości 9 wat-przy kazdej Soudze taki certyfikat powinien być.

Najtaniej jest z USA-wystarczy tylko znależc i przelutować odczepy w trafie wtedy mamy na 240 volt.

Przy tej cenie euro cena za Sougę 55000 euro jest dla mnie abstrakcją.

A ja mam wrazenie, ze Ty(nie obraz sie, staram sie byc obiektywny i tak mi wychodzi) po prostu lubisz miec jakis oltarzyk, a jaki moze byc lepszy od niedostepnego Kondo, i nawet juz harmoniczne nie przeszkadzaja, i lampa dobra, i znieksztalcenia dobre, wszystko w tym oltarzyku gra

Kondo tez ma wady z tego co slyszalem ( byc moze Kagury sa inne, nie wiem ) ale slychac to ocieplenie i lukier, to wlasnie mam czesto na mysli ze THD wcale nie jest dobre, ten lukier jest tez czesto szarawy ( jak sie w to wsluchasz dokladnie ) bo ten lukier powoduje utrate mikroszczegolow. Tranzystory moga tego nie miec zupelnie, chociaz jest sporo tranzystorowek ktore staraja sie upodobniac do lamp n.p. Pass, Vitus, Dartzell, ale one daja tylko ten lukier, juz tego co daje Kondo nie daja. Inne tranzystory znowu lukru nie maja wcale Soulution, Accuphase, MBL i ta szkole ja cenie bardziej, ale znowu brak lukru stawia bardzo duze wyzwania zrodlom, ktore jak wiemy sa mocno niedoskonale, ale tez i te wzmaki wprowadzaja swoje, dodatkowo one tez nie maja tego autentycznego powietrza ktoro ma Kondo oraz tak waznych BARW ale juz sa lepsze. Moja szkola jesli chodzi o kapliczki to natura innej kapliczki nie mam. Moim zdaniem prawda lezy pomiedzy szybkimi wzmakami ktore lukru nie maja a Kondem tam jest PRAWDA i taka droga tez podazam ;)

pozdr.

No coz, accu. w szkole solution, stasiop daj spokoj, po co to robisz, nie idz ta droga, wykaz sie wieksza inteligencja i zrozum, ze tu sa ludzie, ktorzy cos tam wiedza i natychmiast Twoja niewiedze obnaza

Badz bardziej powsciagliwy w opiniach

pozdr.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Nie masz pojęcia o czym piszesz. Akurat Accuphase ma tego jak nazywasz "lukru" najwiecej i za to ludzie je lubią.

Troche dziwne, nie bede sie specjalnie jednak spieral bo z pewnoscia sluchales tego 100 razy wiecej niz ja i u siebie w domu, ja tylko na wypadach i tylko 3 modeli. Ale mialem zupelnie inne wrazenia co do tych wzmakow, okreslilbym ich dzwiek jako calkiem poprawny i nie przeslodzony jakos specjalnie, powiedzilabym ze minimalnie przeslodzony i jesli juz to w dobra strone jak dla mnie. Co innego slodycz Passa, Vitusa czy Dartzella, zreszta konstrukcyjnie przeczy to temu co piszesz. Ale jesli sie myle to prosze o dyskusje innych w temacie rowniez.

No coz, accu. w szkole solution, stasiop daj spokoj, po co to robisz, nie idz ta droga, wykaz sie wieksza inteligencja i zrozum, ze tu sa ludzie, ktorzy cos tam wiedza i natychmiast Twoja niewiedze obnaza

Badz bardziej powsciagliwy w opiniach

Wy to macie problem z tym, generalnie Polacy maja jakis taki kompleks ze jak sie pomyla albo czegos nie wiedza to jest tragedia i juz trzeba isc w zaparte. Przeciez czlowiek uczy sie na bledach! Chodzi o dyskusje, skoro sie myle to ja dam sie przekonac przeciez. Ale z reka na sercu to ja Accuphase odbieram inaczej...Moze tez sie nie rozumiemy z ta slodycza zreszta, ja opieram sie na tym co slyszalem w swoich konstrukcjach jak zwiekszalem THD i jak to bylo slychac. I odbieram dzwiek Accupahasa jako taki ktory akceptuje i to pokrywa sie z jego konstrukcja. Naprawde dla mnie to dziwne.

ja tylko na wypadach i tylko 3 modeli

no wlasnie, tu jest Twoj problem, nie tylko z accu

po prostu nie majac wiedzy nie wypowiadaj sie, bo mozna sie osmieszyc

pozdr

po prostu nie majac wiedzy nie wypowiadaj sie, bo mozna sie osmieszyc

Chyba raczej osluchania sprzetow w domu. ;) A z osmieszeniem to juz tak jak pisalem wyzej...a smiejscie sie do woli, smiech to zdrowie przeciez ;)

Przeciez Accupahase to nie jest jakis zmulacz jak Vitus, Pass czy Dartzel?

O czym ty mówisz? Mam teraz nawet u siebie nowe Vitusy i topowe Accuphase. Jeszcze tydzień temu miałem Accuphase M-6000 i 7100 i to Accuphase jest jakby słodszy. A Vitus nie jest żadnym zamulaczem. Daje większy wgląd w nagrania. Te wszystkie twoje opinie są bez sensu i nie wiadomo po co? Po co wypisujesz te głupoty? Można mieć swój gust i preferencje ale to są głupoty niezgodne z prawdą.

Sly30 ja nie bede sie z toba spieral i nawet moge przyznac ci racje ze pisze glupoty ( przeciez nie jestem nieomylny ) i masz ta przewage ze masz te sprzety w domu, ale ja wybacz ale nie slyszalem jeszcze dobrze grajacego Vitusa, moze mam pecha albo jestem gluchy.

No i czemu sporo osob wyraza podobna opinie o Vitusie co ja, to tez zagadka w takim razie! ;)

Nikt nie słyszał nowych Vitisów SM-011 a one grają już trochę inaczej. Do tego mają w menu nowość i mogą pracować w 2 trybach nazwanych na wesoło Rambo i 007. Jak łatwo się domyślić 007 James Bond to tryb spokojniejszy, Rambo bardziej energetyczny. Poza tym wszyscy ci, którzy słuchali to słuchali w zestawieniach z preampem Vitusa, a on zmienia odbiór całości.

Na dziś nie słyszałem nic lepszego niż Vitus SM-011. Może Accuphase A-200 będzie równie dobry. Za 2 tyg.ocenię.

Niewiele wiem o Vitusach, ale slyszalem w Monachium na stoisku Fono Acoustica Avantgardy Trio napedzonym tym nowym 125 kg(!) wzmacniaczem od Vitusa MP-S201 i to byl piekny dzwiek, na bardzo wysokim poziomie.

Wracalem tam kilka razy, duzo lepsze niz prezentacja Kondo i Living Voice imo.

Chociaz cena tego wzmacniacza z gatunku " kosmicznych".

Konto w trakcie usuwania

Avantgardy Trio napedzonym tym nowym topowym monosem od Vitusa i to byl piekny dzwiek, na bardzo wysokim poziomie.

No widzisz Mariusz, a mi sie tak srednio to podobalo...ale nie jest dziwne Ty masz inny gust jesli chodzi o dzwiek, ale dopiero mozna sie przekonac o tym jak sie czlowiek na zywo spotka. Moze tak samo byloby ze Sly30... ze Stefkiem z forum tyle koty darlem a w realu sympatyczny fajny facet :)

I co dziwne w realu zazwyczaj jest tak ze sie z kolegami zgadzam jak slyszymy rozne prezentacje, a juz z Wit-toldem to mamy takie samo zdanie jak bracia syjamscy ;)

Obecnie to mi jakos z forum to najbardziej odpowiada koncepcja dzwiekowa Jarka i bez wazeliny...poprostu tak mi wszystkie moje lancuchy myslowe ida w ta strone ze koles ma racje. I nawet nie przeszkadza mi fakt ze Jarek lubi lampe, a slucha na tranzystorach :D

Wracalem tam kilka razy, duzo lepsze niz prezentacja Kondo i Living Voice imo.

Tak living-voice z Kondo nie zachwycaly za bardzo, a bylem w tym pokoju wielokrotnie, ale jak puscili opere no to chyba by przy tym 99% sprzetow wymieklo.

Przy tej cenie euro cena za Sougę 55000 euro jest dla mnie abstrakcją.

Kondo nowe to zawsze abstrakcja...cenowa...

Ale i tak większość kupuje jako ex demo lub od pierwszego właściciela milionera;)

Jest kilka ofert sprzedaży Souga. Ceny tak po 19 tys euro lub 17 tys funtów.

No widzisz Mariusz, a mi sie tak srednio to podobalo...ale nie jest dziwne Ty masz inny gust jesli chodzi o dzwiek, ale dopiero mozna sie przekonac o tym jak sie czlowiek na zywo spotka. Moze tak samo byloby ze Sly30... ze Stefkiem z forum tyle koty darlem a w realu sympatyczny fajny facet :)

I co dziwne w realu zazwyczaj jest tak ze sie z kolegami zgadzam jak slyszymy rozne prezentacje, a juz z Wit-toldem to mamy takie samo zdanie jak bracia syjamscy ;)

Obecnie to mi jakos z forum to najbardziej odpowiada koncepcja dzwiekowa Jarka i bez wazeliny...poprostu tak mi wszystkie moje lancuchy myslowe ida w ta strone ze koles ma racje. I nawet nie przeszkadza mi fakt ze Jarek lubi lampe, a slucha na tranzystorach :D

Tak living-voice z Kondo nie zachwycaly za bardzo, a bylem w tym pokoju wielokrotnie, ale jak puscili opere no to chyba by przy tym 99% sprzetow wymieklo.

Tak , sluchajac razem latwiej uzgodnic stanoiwska.

Po dluzszym czasie i tak zostaja tylko ogolne wrazenie. Ja potrzebuje namacalnosci dzwieku , jaki daje tuba sredniotonowa bez zwrotnicy.

Tego nie slysze w zadnych innych konstukcjach.

Konto w trakcie usuwania

Kondo nowe to zawsze abstrakcja...cenowa...

Ale i tak większość kupuje jako ex demo lub od pierwszego właściciela milionera;)

Jest kilka ofert sprzedaży Souga. Ceny tak po 19 tys euro lub 17 tys funtów.

Moreno, wartość soniczna Kondo Souga to max.35% wartości ex demo. Bardzo blisko Kondo jest wyśmienita manufaktura Japońska działająca od 1964 roku MACTONE która właśnie obchodzi 50 lecie istnienia na rynku audio !!!

Ceny produktów normalne i ziemskie nie wzięte z kosmosu.

Moreno,tak przy okazji dostałem do odsłuchów SF Cremona Auditor i powiem ci że czapeczki z głów panowie. Harbeciki i inne ' zacne ' popierdółki łacznie z Accordo na dzień dobry mogą słuchać jak grają te rewelacyjne monitorki. Cremona Auditor jest tak pięknie skrojona swoją muzykalnoscią jak garnitur Versace. Wysokotonowiec Vify to absolutne mistrzostwo świata - co prawda troszeczkę ustępuje rewelatorowi Extremy ale tylko ciut,ciut. Mid/bass Scan Speaka też jeden z lepszych jakie słyszałem w tej wielkości. Pasmo 45 Hz !!!!!!!!! dla innych unitów nieosiągalne w tym rozmiarze.

Teraz rozumiem dlaczego to były ulubione monitory Franco Serblina obok Minimy Vintage. Rozumiem też dlaczego Franco za wszelką cenę chciał z Accordo zrobić swój najlepszy monitor , monitor wszechczasów który dalej bezapelacyjnie należy do Extremy. Zresztą sam design Accordo łudząco podobny do pierwowzoru Cremony A.

Jurgen,

co to znaczy wg Ciebie, że Mactone jest bardzo blisko Kondo?

( prócz lokalizacji geograficznej oczywiście)

ps

Też czytałem wczorajsze posty yoachima z klubu Lebena

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Moreno,tak przy okazji dostałem do odsłuchów SF Cremona Auditor i powiem ci że czapeczki z głów panowie. Harbeciki i inne ' zacne ' popierdółki łacznie z Accordo na dzień dobry mogą słuchać jak grają te rewelacyjne monitorki. Cremona Auditor jest tak pięknie skrojona swoją muzykalnoscią jak garnitur Versace. Wysokotonowiec Vify to absolutne mistrzostwo świata - co prawda troszeczkę ustępuje rewelatorowi Extremy ale tylko ciut,ciut. Mid/bass Scan Speaka też jeden z lepszych jakie słyszałem w tej wielkości. Pasmo 45 Hz !!!!!!!!! dla innych unitów nieosiągalne w tym rozmiarze.

Napisz o wrażeniach w klubie SONUS FABER bo tu trochę inny jest wątek;-)

Które to dokładnie były Auditory? Cremona Auditor czy Auditor M? W Auditor M woofer 15 cm wiele potrafi;-)

... Wysokotonowiec Vify to absolutne mistrzostwo świata - co prawda troszeczkę ustępuje rewelatorowi Extremy ale tylko ciut,ciut. Mid/bass Scan Speaka też jeden z lepszych jakie słyszałem w tej wielkości. Pasmo 45 Hz !!!!!!!!! dla innych unitów nieosiągalne w tym rozmiarze.

Teraz rozumiem dlaczego to były ulubione monitory Franco Serblina obok Minimy Vintage. Rozumiem też dlaczego Franco za wszelką cenę chciał z Accordo zrobić swój najlepszy monitor , monitor wszechczasów który dalej bezapelacyjnie należy do Extremy. Zresztą sam design Accordo łudząco podobny do pierwowzoru Cremony A.

o czym ty piszesz ??

p.s.

jak Cytrus zauważył po poście yoachima jakiś recenzji się naczytałeś i znów mamy rewelacje by Magnepan

----------------------------------------------------

Gość cybant

(Konto usunięte)

Tak , sluchajac razem latwiej uzgodnic stanoiwska.

Po dluzszym czasie i tak zostaja tylko ogolne wrazenie. Ja potrzebuje namacalnosci dzwieku , jaki daje tuba sredniotonowa bez zwrotnicy.

Tego nie slysze w zadnych innych konstukcjach.

Posłuchaj dobrych szekopasmowców .

Ja miałem okazję w wakacje posłuchać Voxativa i jest pod dużym wrażeniem i dźwięku i ceny;)

Choć Avantgardy są pod tym względem super.

o czym ty piszesz ??

p.s.

jak Cytrus zauważył po poście yoachima jakiś recenzji się naczytałeś i znów mamy rewelacje by Magnepan

Brat Stasiopa?

Cybant, Squad niczego nie czytałem oprócz korespondencji ze znajomym który zna i posiada Mactona aktualnie na 300B

a wcześniej integrę 2 x 40W o której wspomniał Yoachim.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Magnepan,słuchałes Mactone?

jeśli tak to z czym i na jakich lampach,yoa narobił mi wczoraj apetytu na odsłuch.

o Lebenie tez się mówi,że gra jak małe Kondo(czytałem)ale porównania nie mam a z recenzji Marka Dyby wyczytałem,że Souga,biorąc pod uwagę relację jakość cena, jest lepszym wyborem niż Kagury ale może źle przeczytałem...

A po co słuchać ...ja wiem , że mają poluzowany bas..wyczytałem i wiem :)

Zadzwoń do mnie wieczorem to Ci poopowiadam jak brzmią wysokie tony z Extremy z revelatorem ;)

----------------------------------------------------

Zadzwoń do mnie wieczorem to Ci poopowiadam jak brzmią wysokie tony z Extremy z revelatorem ;)

Zapewne chodzi o ten egzemplarz;-)

Ukryta Zawartość

Nie było esotarów w magazynie to revelatora wstawili i jest REWELACYJNIE!!!

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.